Friday, 25 January 2019

Koleksi Lip Tint Wajib Cuba dan Wajib Beli

January 25, 2019 1
Koleksi Lip Tint Wajib Cuba dan Wajib Beli

Hai semua,

Harini sis nak cerita sedikit fasal lip tint. Sebelum mula, just nak tanya, korang ni team lipstick ke team lipt tint? Huhuhu.... Sis sendiri memang tip lip tint. Sebelum kewujudan lip tint, memang tak ada pilihan lain. Tapi inovasi membuatkan kita semua dimanjakan dengan pelbagai pilihan. Selain lipstick, ada juga lip balm, lip gloss, lip matte dan tak terkecuali, lip tint.

Yang mana satu pilihan hati?


Kenapa tak suka liptstick?

Sebenarnya sebelum kewujudan lip tint lagi, memang sis jenis yang tak pakai dan tak beli lipstick. Sebabnya?

1.Sis rasa liptstick tu berat kat bibir.
2. Tak suka ada rasa and bau semacam kat bibir.
3. Bila minum air je, mesti ada lipstick stain atau bekas gincu pada gelas atau cawan
4. Gerun tengok kesan kandungan plumbum (lead) dalam gincu pada bibir

Ha, jangan tak tau. Yang paling menggerunkan tu fasal kandungan plumbum tulah. Kakak kita dulu tu ratu mekap hokey! Masa zaman uni dulu, kakak kita ada sebakul lipstick. Masa tu memang banyak koleksi lipstick dia. Macam-macam warna ada. Kita pun selalu buat main. Muahahahha! Almaklumlah budak-budak.

Tapi dalam pada tu, kakak kita pernah beberapa kali complaint katanya bibir dia jadi hitam dan berbiji-biji sebab salah pakai gincu. Padahal kakak kita ni memang tak belilah lipstick tiruan ke per.
Paling koman pun beli kat kedai farmasi macam Watson Guardian.

Yang hairannya, jenama lipstick yang membuatkan bibir dia jadi camtu, terkenal juga lah. Revlon u!!
Bila dah tua ni, banyak juga orang sekeliling yang complain benda yang sama fasal lipstick jenama tuuuu....

Kenapa pilih lip tint?

Aha! So, kenapa sis pilih lip tint pulekkkk? Sebab nak acah2 Korean look? Idok. No no no. Sis suka pakai lip tint berikutan beberapa sebaba:

1. Murah tapi boleh pakai lama. Muahahahah. Cost efficient gitu.
2. Long lasting. Tahan lama di bibir. Tak macam lipstick yang kalau dah tinggal sisa, memang sisa benar.
3. So far tak pernah lagi bibir jadi sensitif pakai lipt tint.
4. Efek warnanya yang wowww! Warnanya lebih gemilang dan terbilang. Paling suka warna oren. Wee! Kalau pakai lipstick warna oren pun still tak sevibrant lip tint tauuuu!
5. Boleh dicampur untuk hasilkan bermacam-macam warna lain. Mix and match gitu. Yer...tau lipstick pun boleh. Tapi lipstick tekstur terlalu tebal. So bila campur jadi cam.... Faham-faham jelah.

Kelemahan lip tint

Mana ada benda yang sempurna. Ye dok? Begitu juga dengan lip tint. Kelemahan dan kekkurangan terbesar lip tint ialah biasanya dia tak cukup lembap dan boleh membuatkan bibir kering. Makanya, kenalah pair up dengan pelembap bibir. Pilihan sis? Sudah tentunya lip ice keluaran mentholathum. Dah sapu lip tint. Sapu another coat of lip ice. Barulah bibir sentiasa lembap dan nampak segar gituuuu.

Ha, dah cukup panjang berjala sis citer fasal lip tint. Sis nak perkenalkan pulak siri dan koleksi lip tint yang sis pakai atau pernah pakai. Tada!

1. Saemmul Real Tint (Kod 02)

Yang ni merupakan lip tint favorite sis buat masa ni. First kenal Saemmul Real Tint ni masa pergi ke Korea atas urusan kerja. Nampak kat Saemmul punya retail outlet. Sekali pakai terus jatuh cinta dan beli. Balik Malaysia pakai sampai habis pastu nangis sebab kat Malaysia takde retail outlet Saemmul. Mujurlah boleh beli online. Weee!

Saemmul Real Tint memang cantik dan long lasting. Sis suka


2. Cathy Doll 2 in 1 Vit C Tint & Gloss (Orange)

Lip tint Cathy Doll 2 in 1 ni didatangkan dengan lip gloss sekali. Pertama kali jatuh cinta masa kat Guardian. Masa tu sedih sebab Saemmul dah nak habis. So cuba-cubala cari lip tint yang mungkin dapat menggantikan kedudukan Saemmul Real Tint. Alhamdulillah ditemukan jodoh dengan Cathy Doll 2 in 1 Vit C Tint & Gloss. Memang best sebab lip tint dia diperkaya dengan Vitamin C. So bibir kurang lembap. Memang best. Yang tak bestnya, dia kecik and sikit sangat. Yang lagi tak best, lip tint ni already discontinued. So ni kira memoirs of Cathy Doll 2 in 1 Vit C Tint & Gloss gitu. Cathy Doll dalam kenangan. Walaupun dah discontinued, anda tetap antara yang terbaik!!

Why? Why you are discontinued? 

3. Man Zi Miao Wine Lip Tint (Kod OR01)

Aha! Man Zi Miao Wine Lip Tint ni antara lip tint yang murah tetapi warnanya cantik dan juga agak lembap berbanding lip tint yang lain. Kebanyakan lip tint memang sangat mengeringkan bibir, tapi Man Zi Miao Wine Lip Tint ni lebih lembap daripada kebanyakan lip tint. Malah warnanya juga tahan lama hokey. Yang ni, kita jumpa kat gerai pasar je. RM5 je wak... Cuba sebab lip tint semua dah nak abis, dah order online tapi tak sampai lagi. Bila cuba lip tint ni macam hokey je, ternyata bila pakai pun best.

Nama Wine Lip Tint diberi kerana pembungkusannya berbentuk boto wain.

4. Tony Moly Perfect Lips (Shocking Lip Red Shocking)

Kalau nakkan tint yang lebih longer lasting, boleh cuba Tony Moly perfect Lips. Teksturnya sangat pekat. Hanya perlu pakai sedikit saja untuk cover semua bibir. Keburukannya lip tint ni terlalu likat dan biasanya perlu diratakan semula dengan brush atau jari atau apa2 jelah. Kita biasa guna jari. Pastu mulalah jari merah-merah. Tapi dari segi long lasting tu tak boleh dinafikan. Yang ni kenal sebab cilok kawan punya lip tint bila nak selfie. Efeknya chans (cantik sangat) tau! Tapi harga pun mampu membuatkan anda juling. Boleh didapati dalam talian ataupun di Retail Outlet Tony Moly di Pavillion.


5. Peripera Water Tint (Orange)

Ni antara tint yang paling awal kita cuba dan pernah suka satu ketika dulu. Walaupun Water Tint ni base water, tapi serius pakai lip tint ni bibir senang kering. Memang kena sapu lip balm or lip ice lelebeh. Dulu packaging lain
, sekarang ada packaging baru rasanya. Ni memang banyak kat Watson. Kelemahan dia selain mengeringkan bibir, ia juga mudah tumpah sebab air kan. Then bila pakai satu tempoh, dia akan jadi semakin cair. Apa-apa pun, warnanya tetap menarik dan tahan lama.

Sebagai ratu lip tint (hahaha, self-claimed) sis dah pernah cuba dan beli banyak lagi lip tint yang ada di pasaran. Namun, ini sajalah kesimpulan yang sis dapat buat setakat ini.  Banyak juga lip tint yang terkenal tapi jenama jelah yang gah, efeknya tak berjaya memikat hati dan mencapai KPI sis.

Semoga mencuba!

Baca juga:

Losyen Clindamycin Ubati Jerawat Degil Bernanah
Cellina 5 Days Flawless Skin Challenge
Hada Labo Whitening Series Untuk Kulit Cantik

Friday, 18 January 2019

Penginapan Pendek Di The Pearl Kuala Lumpur

January 18, 2019 0
Penginapan Pendek Di The Pearl Kuala Lumpur

Hai semua,

Maaf kerana lama menyepi. Terlalu banyak urusan dan masalah hidup nak kena hadap lagi-lagi bila
anak-anak dah bersekolah. Kalau ikutkan hati, banyak yang nak diceritakan dalam blog, tapi atas kekangan masa, terpaksalah dibiarkan terbuku di dalam hati dulu.

Biasalah, kalau terlalu runsing dengan masalah, semua manusia perlukan satu tempoh bertenang untuk susun balik apa yang berselerak dan berselirat dalam otak fikiran. Masa tulah saya telah berkesempatan untuk merancang 'staycation' atau cuti inap pendek di The Pearl KL. Muahahaha...


Bagi sesetengah orang, kalau bercuti, biarlah pergi ke tempat jauh. Tapi bagi orang macam saya, kadangkala saya juga sukakan cuti inap pendek macam ni di hotel atau rumah inap yang berdekatan kerana tak perlu terkejar-kejar atau risau kalau tinggalkan anak terlalu lama, tak perlu mohon cuti panjang, tak perlu belanja yang banyak dan yang penting, tetap dapat relaks dan tenangkan fikiran.
Kalau korang perasan, sebelum ini memang banyak cuti inap pendek di hotel, resort atau rumah inap yang saya telah kongsikan sebelum ini. Boleh semak nanti ya...

Jadi lebih kurang dua minggu lepas, saya telah berpeluang untuk menikmati percutian pendek di Hotel The Pearl Kuala Lumpur. Kalau nak tahu, sejak daripada belasan tahun yang lalu lagi, saya memang dah kenal dengan hotel ini memandangkan arwah ayah saya pernah menginap di sini beberapa kali atas urusan kerja. Kiranya ni sesi menjejak kasih ayah balik juga la ni.

Apa yang saya ingat, hotel tersebut bersambung dengan mini pasaraya dan agak mudah untuk mendapatkan barangan keperluan harian. Hotel ini terletak di jalan yang sibuk di Jalan Klang Lama dan ia kawasan yang didiami oleh penduduk yang majoritinya Cina. Selepas berbelas tahun, saya agak terkejut apabila kembali semula ke sini kerana mini pasaraya tersebut telah ditransformasi menjadi pusat beli-belah. Malah, ada juga satu bangunan pusat beli-belah baru di sebelah lagi hotel tersebut, yang mana terdapat jambatan yang menghubungkan hotel dengan pusat beli-belah tersebut.

Weee! Kalau cuti pendek, saya memang gemar pergi ke hotel yang boleh akses ke pasaraya atau gedung beli-belah dengan hanya berjalan. Memang tak sabarlah saya nak menjelajah hotel ni.
Kalau nak tahu, tempat letak kereta hotel kat sini dikongsi dengan tempat letak kereta pusat beli-belah. Kalau nak mudah, letakkan di tempat letak kereta berhampiran lif masuk ke hotel. Senanglah nak angkut beg semua.

Sebaik saja selesai meletakkan kereta, saya pun terus naik ke lobi hotel.  Tak sangka hotel lama ini telah diubahsuai semula menjadi sebuah hotel yang nampak mewah dan updated. Malah ruang yang menyambung hotel tersebut ke pusat beli belah juga cantik dan baru. Daripada lorong di hotel itu saja, dah boleh nampak Watson. Saya masih ingat lagi, dulu lorong itu nampak agak gelap dan suram.
Sekarang, bukan main lagi!

Di lobi The Pearl KL, saya telah dilayan dengan mesra dan proses daftar masuk juga pantas. Malah, kakitangan hotel juga memaklumkan kepada saya, kalau nak solat, boleh pergi suraunya atau hanya telefon saja Room Service untuk minta sejadah. Setiap bilik juga dilengkapi dengan kiblat untuk kemudahan menunaikan ibadah. Terus tak sabar terus saya menerjah ke bilik. Al maklumlah, dah lama tak tidur hotel. Masuk-masuk saja, bilik. Saya sangat berpuas hati dengan biliknya yang luas. Biasanya hanya hotel lama saja akan memperuntukkan saiz bilik yang begitu luas. Hotel baru jangan haraplah. Semua nakkan bilik yang lebih banyak, jadi saiz bilik pun lebih kecil. Cumanya pemandangan hotel tidaklah segah mana disebabkan bilik tu menghadap ke arah apartment.









Bagi mereka yang suka datang ke hotel untuk berendam tab mandi macam saya, aha! Inilah pilihan hotel yang tepat. Biasanya hanya hotel lama saja yang kebarangkalian mempunyai tab mandi itu tinggi. Hotel baru kebanyakan dah tak ada tab mandi. Almaklumlah Malaysia ni panas, nak berendam air panas apanya. Betul tak?

Bila dah daftar masuk hotel, biasalah, lain macam selesanya. Rasa tak nak keluar je daripada bilik. Fikiran jadi lapang dan tenang. Sebab itulah saya sukakan cuti inap di hotel untuk short escape walaupun hanya di hotel berdekatan. Lain dengan bercuti dan hanya duduk di rumah. Sebab saya jenis yang tak duduk diam. Kalau kat rumah, memang tak dapat bertenang. Semua benda nak dikemasnya. Ada saja tak kena.

Apa yang menarik kat hotel ni, mereka ada hidangkan bufet  makan malam The King of Grill. Apalah erti di sebalik cuti inap pendek kalau tak disulami dengan makanan sedap kan? Yang menariknya, bufet The King of Grill ni bertemakan masakan Itali. Bukan senang tau kat Malaysia ni nak dapat makanan Itali yang asli dan halal. Biasanya mesti susah sebab masakan Itali banyak menggunakan alkohol. Oh, bercakap fasal halal ni, jangan tak tahu, The Pearl KL adalah salah satu antara hotel di Malaysia yang mempunyai sijil halal untuk semua hidangannya, malah ia juga diiktiraf sebagai hotel Muslim friendly sejak mereka mula mensasarkan Muslim sebagai audien utama mereka.

Meh, cuci mata jap apa yang ada kat bufet ni. Bufet eksklusif ni dibuka di tingkat 23. Pandangan dari sini memang cantik walaupun sekadar pandangan kota. Memang feeling orang have-havelah gayanya.


























Kalau korang peminat oyster ataupun tiram. Memang wajib datang kat sini untuk cuba bufetnya. Kalau diikutkan, saya ni bukanlah peminat tiram. Tapi jujur saya cakap, tiram kat sini tak kiralah sama ada mentah ataupun dimasak, memang sedap gila. Biasanya saya seram nak makan oyster sebab kembang tekak. Tapi kat bufet ni, memang asyik melantak tiram saja. Aduh duh duh! Mungkin orang Itali lebih pandai masak tiram kot. Tu yang sedap tak terkata. Sampai tutuplah bufet tu baru rasa ngantuk nak balik bilik.

Keesokan harinya, saya pergi menjamah pula bufet sarapan di hotel. Sarapannya menyajjikan sarapan ruji rakyat Malaysia dan Antarabangsa seperti nasi lemak, bubur, telur, roti, mi udang dan sebagainya.  Lepas makan, terjah pula ke kemudahan yang ditawarkan oleh The Pearl KL. Biasalah, tak sah kalau pergi hotel tak pergi jenguk kolam renang. Ye dok? Luas, cantik dan boleh tahan juga. Sejuk mata memandang.

Selepas daftar keluar, saya bersiar-siar di pusat beli belah di The Pearl KL. Walaupun tak segah pusat beli-belah besar seperti MidValley, One Utama dan sebagainya, namun saya dapati banyak kedai-kedai yang menarik yang jarang didapati di pusat beli-belah yang lain terutamanya produk-produk bagi pasaran Cina seperti ubat-ubatan mereka, herba, produk makanan eksotik dan sebagainya. Memang satu pengalaman yang sangat unik bagi saya.

Maka, berakhirlah cuti inap  pendek saya di The Pearl KL. Nampaknya, kalau tertekan, bolehlah saya luang-luangkan masa dengan anak-anak pula di sini.

P/S: Selepas saya balik, barulah saya tersedar yang saya tertinggal charger. Saya sangat berpuas hati kerana pihak hotel telah menguruskannya dengan baik sekali. Tu charger ori tau.... Mujur cuti tempat dekat-dekat, boleh patah balik dapatkan charger. Kalau kat Paris? Jangan mimpilah.


King Of The Grill - Chinese New Year ( 1 - 1 Feb 2019 )
Dewasa : RM98+
Kanak-Kanak : RM45+

Chinese New Year Eve
Dewasa : RM118+
Kanak-Kanak : RM45+

Chinese New Year Eve ( 4 Februari 2019 sahaja, Level 5, Cafe 5).
Menu seperti di Executive Lounge Level 23 ( King Of The Grill, Buffet Italian)

Dewasa : RM98+
Kanak-Kanak : RM35


Untuk maklumat lanjut:

The Pearl Kuala Lumpur
Batu 5, Jalan Klang Lama,
58000 Kuala Lumpur

Tel : +603-79831111
Fax : +603-76219777
Email : enquiry@pearl.com.my
Website : www.pearl.com.my

Tuesday, 1 January 2019

Review: 2 in 1 Nano Facial di Toscana Medi Clinic

January 01, 2019 0
Review: 2 in 1 Nano Facial di Toscana Medi Clinic

Hai semua,

Selamat tahun baru. Semoga tahun baru ini membawa 1001 rahmat untuk anda semua. Maaf kerana telah lama menyepi. Mana taknya? Tak sangka pula hujung-hujung tahun begini kesibukan diri begitu memuncak. Sampaikan banyak deadline pun hanya ditepati paras-paras leher saja. Ngam-ngam sempat sajalah maknanya.

Sempena tahun baru ni kita nak kongsikan pengamatan baru kita setelah menimba pengalaman tentang 2 in 1 Nano Facial di Toscana Medi Clinic. Kalau diikutkan, sis memang terlalu sibuk untuk pergi mendapatkan rawatan muka, berspa dan bersantai bagai. Namun, apabila dipelawa oleh kawan, sis pun lembut hati dan luangkan juga masa dalam 1001 kesibukan untuk mencuba sendiri 2 in1 Nano Facial di Toscana Medi Clinic.

Nano Facial
Rugi wo tak rebut Happy Hour Facial Promotion ni!

Oleh kerana sis hanya pergi atas pelawaan orang dan terlalu sibuk, sis langsung tak buat apa-apa carian tentang facial atau rawatan wajah di Toscana Medi Clinic. Fikir sis, alah, it's just another facial for me. Sama je dengan facial-facial atau rawatan wajah yang sis pernah dapatkan sebelum ini.

Kebetulan kesibukan yang menghantui sis telah menyebabkan sis agak tertekan dan akhirnya membuahkan 'hasil' berupa jerawat di wajah. (Uwa!!!) Yang paling geram sekali, semua jerawat tu berkumpul di kawasan tengah aka centre part. Grrrr.... Tahu tak jerawat apa yang paling sis benci? Jerawat bernanah dan yang lokasinya tumbuh di bahagian tengah muka!! Pfffffft!! Geramlah!

Apa-apa pun, pada hari tersebut, sis pun pergilah ke Toscana Medi Clinic yang terletak di Solaris Dutamas (Ala, yang kat Publika tuuu). Sis diminta untuk mengisikan butiran pada borang yang diberikan kemudiannya diajak masuk ke dalam bilik rawatan.

Memandangkan sis dah tahu memang nak pergi facial, hari tu sis datang dengan wajah tanpa secalit solekan. Mat salleh kata bare atau naked face. Cuma pakai sunblock dan liptint saja. Kalau tak pakai liptint, nanti orang ingat mayat hidup mana pulak nanti kan? Bagi kesejahteraan sejagat, lebih baik kita jangan keluar takutkan orang ramai.

Lorong
Menuju ke Toscana Medi Clinic

Bridge from Publika
Dari Publika, ambi jambatan ke Block D. Dari situ dah boleh nampak
Lounge
Lounge. Nampak classy dan kemas teratur


Treatment Room
Ni bilik rawatan sisi
Memandangkan 2 in 1 Nano Facial ni kita boleh pilih antara rawatan slimming, brightening, hydrating atau lifiting, sis pun telah memilih slimming kerana merasakan muka v sis dan makin membulat menjadi u. Kalau tak dibendung, jadi o pula nanti. Uish... Seram.
Makanya ahli terapi pun menyuntik keluar sejumlah serum slimming dan diasingkan untuk kegunaan sis. Mula-mula sekali, macam mana-mana facial, tentulah proses pembersihan wajah akan dilakukan bagi menanggalkan segala daki, debu dan solekan yang ada pada wajah.

Setelah itu, ahli terapi menyapukan skrub pada muka dan diikuti proses pengewapan wajah menggunakan 'steamer'. Okay, setakat ni sis masih dalam hati, see.... it's just another facial.


Nano facial scrub
Sapu scrub kat muka dulu

Steaming facial
Pastu wapkan muka

Massage Facial
Urut muka ni paling best...
Namun, apa yang mendebarkan seterusnya ialah setelah diwap dan diurut wajah, ahli terapi mula mengeluarkan senjatanya. Iaitu sejenis alatan yang digelar micro dermabrasion device.  Peralatan mempunyai diamond tip atau permukaan hujung yang kasar dan berputar untuk tujuan melicinkan permukaan kulit. Biasanya micro dermabrasion ni sangat berkesan untuk menanggalkan kulit mati.

Microdermabrasion device
Ni microdermabrasion device
Okey, yang ni memang lain daripada facial yang lain kerana selama ni tak pernah lagi buat microdermabrasion sewaktu facial. Kira alat ni memang canggih betullah. Oleh kerana bahagian dagu u shape kita lebih gelap daripada bahagian muka yang lain, ahli terapi menggunakan kekuatan yang lebih tinggi daripada kawasan lain untuk menanggalkan kulit mati di situ.

Oleh kerana sis mempunyai kulit sensitif, microdermabrasion ni agak menyengat pada muka. Tapi nak cantik punya pasal. Sis tahankan saja. Gitu!! Menurut Doktor Lashela, ia bertindak seperti kertas pasir untuk menyingkirkan apa yang tak rata dan cela pada kulit.

Selepas microdermabrasion, Tiba pula proses seterusnya iaitu extraction atau pengekstrakan. Kalau korang selalu baca blog sebelum ni, tentu korang tahu, kita ni jenis yang say no to extraction. Tapi bila fikir geram juga dengan jerawat bernanah 3 ketul tu, sis merelakan saja. Adoiiii... sakitnya. Biasalah, orang tak pernah buat extraction buat extraction.

Selesai proses extraction, kita beralih pula pada langkah yang seterusnya iaitu microneedling. Mula-mula sekali, slimming serum yang sis pilih tu disapukan pada wajah. Kemudiannya, mulalah mesin microneedling diaktifkan dan rawatannya dilakukan pada setiap bahagian muka.

Okay, yang ni bagi sis scary sikit. Microneedling ni proses mencucuh jarum-jarum yang halus pada kulit muka kita. Konsep microneedling ni berasaskan kulit kita akan regenerate atau memperbaiki dirinya sendiri apabila mengalami kecederaan. Jadi microneedling ni sebenarnya kecederaan sengaja yang dilakukan pada permukaan kulit untuk merangsang pembaharuan dan kerja-kerja pembaikan kulit. Hasilnya? Kulit baru yang lebih licin yang anjal dapat dihasilkan.

Microneedling
Nilah alat microneedling. Ada banyak jarum tu...
Bagi sis, yang ni agak sakit terutamanya pada bahagian wajah yang tak ada tulang. Jadi kalau korang jenis takut sakit atau tak tahan sakit, boleh request untuk gunakan kekuatan yang lebih rendah. Kalau sis ni, kiasu. Nak cantik punya fasal, tahankan sajalah labu. Pastu sakit. Uwaaa!

Microneedling
Rawatan bermula
Oh ya, microneedling ni jugalah yang akan membantu serum yang disapukan sebelum ni dapat diserap dengan lebih baik oleh kulit kita. Selesai saja proses microneedling, sis mendapat kulit sis kemerah-merahan. Uwa! Sekali lagi rasa nak nangis. Namun ahli terapi terangkan biasanya kesan kemerah-merahan akan surut selepas calming mask.
After Treatment
Merah-merah muka sis

Makanya, teruslah kita meneruskan langkah seterusnya iaitu calming mask ataupun Bahasa Melayunya pupur muka. Okey, selepas kena dera dengan microdermabrasion dan microneedling tu,
memang ni yang sis perlukan. Rasa sejuk dan sedap je wajah. Perghh! Nikmat. Sampai tertidurlah.

Mask

Tapi biasalah, yang best tulah sekejap je tamat. Selepas tanggalkan mask dan urutan wajah. Ahli terapi pun sapukan krim tabir suria atau sunblock. Okey. Boleh balik rumah dah.

No reddish no downtime
Ni lepas abis treatment, terus sis check muka merah lagi tak

Selepas tamat rawatan, sis juga diberi kesempatan untuk sesi konsultasi dengan doktor yang cukup manis oranngya. Namanya Doktor Lashela Darmadhass. Menurut Doktor Lashela, 2 in 1 Nano Facial ni digelar Nano Facial kerana ia menggabungkan dua rawatan micro iaitu microdermabrasion dan microneedling. Nano iaitu kecil sinonimlah kepada mikro. Huhuhu... Nasib baik doktor terangkan. Kalau tak sumpah tak tahu.

Dr Lashela
Nilah doktor si cantik manis. Busy betul dia.
Sis yang masih lagi kemerah-merahan muka pun tanyalah doktor. Doktor, doktor. Kata facial ni takde downtime (waktu pemuliha). Tapi wajah sis merah-merah. Doktor pun kata, oh ini normal untuk orang yang kulit sensitif. Kalau kulit biasa, memang no downtime. Tak ada merah-merah yang hodoh seperti normal facial di spa. Awak punya sekejap lagi eloklah tu. Dan memang betul. Lepas habis mengajukan beribu soalan kat Doktor Lashela, wajah sis terus pulih seperti biasa.

Satisfying result
Lepas jumpa doktor, nak balik, tengok-tengok merah dah surut

Menurut doktor lagi, selepas 5-7 hari kemudian, tentu sis dapat merasakan perbezaan pada kulit di mana kulit akan nampak lebih berseri dan licin. Masa entry ni dibuat, seminggu dah pun berlalu. Dna memang ya, kulit nampak lebih cantik dan lebih menyerap serum atau bahan penjagaan yang digunakan. Mekap pun tak bercapuk seperti dulu.  Tulah, siapa suruh banyak kumpul kulit mati sebelum ni?

Banyak lagi yang Doktor Lashela terangkan kepada sis. Mujurlah dia sabar menjawab semua persoalan yang sis ajukan. Muahahaa... Kalau orang lain, dah kena tempeleng kot. Oh ya, selain facial atau rawatan wajah. Banyak lagi perkhidmatan yang ditawarkan oleh Toscana Medi Clinic. Boleh rujuk FBnya di bawah nanti.

Korang, sis ada kesimpulan  yang nak disampaikan kepada para pembaca sekalian. Selepas mengalami sendiri 2 in 1 Nano. Banyak bacaan dan carian yang telah sis lakukan di internet. Apparently (wah, terus speaking), Medical-grade facial treatments, also known as medi-facials, are treatments that are designed to treat particular skin conditions and are safe for all skin types. These are done at medical cosmetologists office using certain devices and constituents like microdermabrasion, peels , Photo rejuenation (IPL), LED Therapy , microcurrents and dermaplaning and a combination of these"

Ha, tahu. Ada yang malas nak baca. Senang kata, rawatan wajah bergred medikal atau rawatan muka medi (medifacial) ni menggunakan satu atau kombinasi alatan  yang canggih untuk tujuan kecantikan. Berbeza dengan facial biasa di spa walaupun macam-macam mesin dia pakai, ia adalah sama sekali berbeza ya! Berbeza. Kenapa? Sebab alatan ni hanya boleh digunakan bagi mereka yang certified sahaja.

Selepas merasai perbezaaan antara spa facial dan medical grade facial, sis terus rasa macam nak pecah tabung untuk buat medical grade facial yang positif hasilnya ni. Ketagih rasanya. Well, beauty is addictive. Khennn.... kalau tak, takdelah orang sesetengah orang jadi ketagih nak buat pembedahan kosmetik. Gitu! Sis jadi lagi tergoda bila melihatkan ahli terapi yang dah berusia 40-an tu mempunyai kulit yang anjal. Rahsianya? Dia kata setiap bulan dia buat sekali facial ni. Wow!!

Okey, sekian perkongsian kali ini. Memang sis teruja nak kongsikan tentang pengetahuan baru tentang perbezaan antara spa facial dan medi-facial ni. Muahahahah! Rasa nak jerit biar satu dunia tahu.

Da~~~

Toscana Medi Clinic