Tuesday, 29 October 2019

Cara Semak Kelayakan Program Subsidi Petrol (PSP)

October 29, 2019 2
Cara Semak Kelayakan Program Subsidi Petrol (PSP)

Hai semua,

Sekarang ramai yang kecoh fasal Program Subsidi Petrol (PSP). Dikatakan ramai yang telah mula menerima subsidi petrol yang dikreditkan terus ke dalam akaun penerima.

Apakah itu PSP?
Program Subsidi Petrol (PSP) ni ialah inisiatif Kerajaan untuk membantu golongan berpendatapan rendah menerusi pengagihan semula subsidi petrol yang mana bantuan kewangan akan diberikan kepada golongan yang layak ini bagi menampung sebahagian kos penggunaan petrol bulanannya.

Kalau ikut subsidi petrol pukal yang dilaksanakan semua ni, semua orang layak menerima subsidi tanpa mengira kerakyatan dan pendapatan. Tapi menurut Program Subsidi Petrol ni, subsidi hanya akan diagihkan dengan lebih saksama dan berpandukan data kepada warganegara yang memerlukan saja.

Jadi, macam mana nak semak kelayakan PSP ni?
Senang kata, penerima PSP ni bagi mereka yang layak meneria BSH iaitu Bantuan Sara Hidup atau dahulunya dikenali sebagai BR1M (Bantuan Rakyat 1Malaysia) sahaja.

Kalau korang bukan penerima BSH, maka tak dapatlah PSP ni.

Cara nak semak kelayakan, mudah sahaja.

Boleh pergi SEMAK DI SINI dan tekan semak kelayakan.


Lepas tu bolehlah isi nombor kad pengenalan anda.


Memandangkan sis bukan penerima BSH, makanya tidak layaklah untuk PSP ni.


Bagi mereka yang tak layak tetapi ingin membuat rayuan. Bolehlah tekan ingin merayu ya.

Namun ingin diingatkan, anda perlulah mempunyai pendapatan isi rumah kurang daripada RM4000.



Kalau nak merayu, hanya perlu kemaskini Nama, Nama Bank dan Nombor Akaun. Namun, sebaik-baiknya kemaskinilah data dalam pengkalan data BSH secara terus untuk lebih mudah dan cepat.

Oh ya, sekiranya anda penerima BSH sekalipun, bukan semua kenderaan layak untuk BSH ni ya. Ada kelayakan tambahan lagi. Berikut senarai penuh syarat kelayakan PSP:


1. Merupakan penerima BSH beralamat di Semenanjung Malaysia sahaja;
2. Memiliki kenderaan persendirian yang berdaftar dan mempunyai Lesen Kenderaan Motor yang masih sah;
3. Had pemilikan kenderaan individu adalah 2 buah kereta dan 2 buah motosikal;
4. Kriteria kenderaan yang layak berdasarkan kapasiti enjin:


5. Kadar kelayakan subsidi mengikut pemilikan kenderaan:


Pada mulanya kerajaan hanya memperuntukkan subsidi untuk golongan B40 sahaja. Namun selepas diteliti, golongan M40 juga akan diperuntukkan subsidi menerusi Kad95.

Namun kaedah dan mekanisme bagi Kad95 masih belum dikaji lagi dan dikatkaan akan dilaksanakan mulai Mac 2020.


OXOXO

Wednesday, 23 October 2019

Tips Atasi Masalah Kulit Kering Tetapi Berminyak

October 23, 2019 0
Tips Atasi Masalah Kulit Kering Tetapi Berminyak

Hai semua,

Harini saya nak cerita fasal masalah kulit kering dan berminyak yang telah menimpa saya setelah pergi melancong ke Eropah. Disebabkan perbezaan iklim dan cuaca di negara empat musim yang saya kunjungi, malangnya saya telah mengalami beberapa masalah kulit yang menjejaskan keyakinan dan penampilan diri sendiri.



Antara masalah kulit yang saya hadapi sepanjang percutian sehinggalah kembali ke Malaysia adalah seperti berikut:

-Kulit terkena selaran matahari yang teruk dan berwajah gelap dan kusam
-Kulit kering tetapi berminyak, pori-pori membesar
-Jerawat tumbuh dan warna kulit tak sekata
-Warna kulit tak sekata dan solekan tidak lekat pada wajah.
Pening betul kalau kulit-kulit jadi bermasalah
Memang sudah menjadi lumrah setiap kali pulang dari bercuti sahaja, tentu ada saja masalah kulit yang akan menjadi igauan. Mana tidaknya? Kulit Asia seperti kulit kita tak biasa dengan cuaca musim panas di negara luar yang panasnya terik, tetapi berangin kering dan sejuk. Jadi, berlakulah kitaran seperti berikut:

1. Kulit menjadi dehidrasi akibat selaran matahari dan ditiup angin sejuk dan kering
2. Pori-pori merembeskan sebum/minyak bagi mengatasi kekeringan kulit
3. Pori-pori membesar kerana perlu sentiasa mengeluarkan sebum supaya kulit kekal lembap
4. Pori-pori berisiko tersumbat kerana sebum berlebihan/kulit mati yang kering dan menyebabkan jerawat/akne/cela

Ditambah pula dengan penjagaan kulit yang tidak sempurna kerana sering merasa letih setelah seharian padat dengan aktiviti melancong dan berkunjung ke sana-sini. Saya tak nafikan, penjagaan kulit selalu terabai sehinggakan mencetuskan masalah kulit.

Bila pulang ke Malaysia, adik pula telah menegur betapa teruknya kulit saya setelah bercuti lama di negara orang. Katanya, kulit saya kusam dan gelap, malah berkilat dan berjerawat. Patutlah sepanjang percutian tu, solekan nampak bertompok. Rupa-rupanya tanpa disedari, kulit telah terkena selaran matahari dan anginnya yang sejuk tetapi kering juga membuatkan kulit berminyak tapi pada masa yang sama, ada kulit yang menggelupas.

Menyedari betapa seriusnya masalah kulit yang saya hadapi, saya tahu saya perlu kembali ke realiti dan juga rutin penjagaan kulit seperti biasa. Oleh kerana terlalu berseronok sewaktu bercuti, padahnya berminggu-minggulah waktu yang saya kena habiskan untuk merawat kulit supaya kembali sihat dan berseri seperti sebelumnya. Umpamanya membeli-belah sakanlah kata orang. Masa habiskan duit sekejap je, nak menabung balik, bukan main lama lagi.

Untuk mengatasi masalah kulit kering tetapi berminyak macam ni, sebenarnya kuncinya ialah memastikan kulit sentiasa terhidrasi dan lembap. Selain minum air yang cukup, kulit pun perlukan air yang mencukupi. Tetapi, macam mana nak bagi kulit minum air?

Kulit yang terhidras perlukan kelembapan
Petuanya senang saja, gunakan pelembap kulit yang berasaskan air seperti Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream. Dalam kes saya, Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream memang satu solusi yang terbaik kerana selain kering tetapi berminyak, kulit saya juga terkena selaran matahari (sunburn) dan berjerawat.

Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream -Krim pencerah berasaskan air


Cara-cara penggunaan serta kandungan bahan


Pembungkusan yang ringkas. Sesuai untuk semua jenis kulit

Mampu membuatkan wajah tampak lebih bermaa dengan kecerahan, tona dan tekstur yang diperbaik

Nampak tak teksturnya yang seakan-akan gel. Lembap dan berkilat
Bila diletakkan pada kulit tangan, bagaikan awan yang cair menjadi titisan hujan gitu
Nampak tak bila disapu teksturnya mencair?

Tekstur yang penuh hidrasi dan mudah diserap
Bila diusap, lama-kelamaan akan menjadi titisan air yang melembap

Lagi banyak krim ni disapu, lagi banyak titisan air yang akan terhasil
Lebih titisan air, lebih kelembapan


 Makanya Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream merupakan pilihan yang terbaik kerana:

🌸 Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream ini tidak mengandungi paraben, sulfat dan alkohol, iaitu antara bahan- bahan kimia yang boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit yang melecet atau menggelupas akibat selaran matahari. Penggunaan krim pemutih wajah yang mengandungi bahan-bahan kimia ini boleh menyebabkan kulit yang terkena selaran matahari menjadi lebih sensitif dan kemerah-merahan. Hal ini boleh menyebabkan sel-sel kulit kita lambat untuk dibaik pulih.

🌸 Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream yang berasaskan air ini mengandungi Camellia Japonica Seed Oil dan ia mampu melembap kulit sehingga ke lapisan yang lebih mendalam
Salah satu punca kulit berminyak adalah kerana kulit kekurangan kelembapan, jadi minyak pun dirembeskan bagi mengelakkan kulit menjadi kering dan seterusnya menyumbang kepada masalah pori-pori besar. Dengan fungsi melembap Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream, masalah kulit berminyak dan pori-pori besar dapat ditangani dengan mudah sekali.

🌸 Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream ini juga mengandungi niacinamide yang juga dikenali sebagai Vitamin B3. Niacinamide bahan yang bagus untuk kulit kita kerana mampu melambatkan proses penuaan, mengecilkan liang roma, menganjalkan kulit serta memperbaiki tona kulit yang tak sekata. 


Jika tak sesuai dengan kulit, pastikan anda hentikan penggunaanna

Krim yang berasaskan air ni dapat memuihkan kulit yang terimpak akibat selaran matahari
Biasanya saya akan menggunakan Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream ni sebanyak dua kali sehari iaitu pada waktu pagi selepas mandi dan juga waktu malam sebelum tidur.

Dotkan di tempat-tempat utama wajah

Usap lembut keseluruh wajah. Leher jangan dilupakan tau
Urut juga pada dagu supay dagu runcing
Wajah nampak lembap dan berseri

Hasil penggunaan konsisten Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream, kulit saya telah mula menampakkan kesan-kesan positif seawal 7 hari. Antaranya:

🌸 Kulit tampak lebih cerah dan sekata
🌸 Kulit tidak lagi berminyak dan lebih lembap
🌸 Pori-pori tidak begitu kelihatan seperti sebelum ini
🌸 Cela pada kulit juga berkurangan
🌸 Solekan lebih tahan lama dan tampak lebih semulajadi


Penggunaan konsisten buat kulit nampak lebih cerah sekata dan bermaya
Sebelum tido pun jangan lupakan Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream ni

Alhamdulillah, setelah konsisten merawat kulit, kulit bertambah sihat dan cantik

Walaupun kulit saya sekarang sudah bertambah pulih dan saya lebih yakin dengan kulit yang semakin sihat hari demi hari, saya tetap perlu terus-menerus mengamalkan penjagaan kulit yang sihat. Lagipun masalah jerebu di negara kita masih belum selesai sepenuhnya.

Senang kata, kunci utama kulit yang sihat sebenarnya adalah kelembapan kulit. Kita pun tahu 90% kandungan badan kita sebenarnya ialah air. Makanya, selain kekal hidrasikan tubuh badan dengan minum air yang mencukupi, kulit kita juga perlukan 'air' dan 'kelembapan' yang tersendiri untuk kekal sihat. Nak cantik, memang kena rajin. Bak kata pepatah, tak ada perempuan yang tak cantik, cuma da perempuan yang tak rajin.

Untuk maklumat lanjut, boleh semak social media handle Hansaegee Nature ni ya

Company name: Hansaegee Nature
Website: www.hansaegee.com/shop
IG page: https://www.instagram.com/hansaegeenature/
FB page: https://www.facebook.com/HansaegeeNature
Youtube page: https://www.youtube.com/c/HansaegeeNatureMalaysia

Monday, 21 October 2019

Mohon Visa Dahulu Sebelum Tempah Tiket Penerbangan Ke Australia

October 21, 2019 1
Mohon Visa Dahulu Sebelum Tempah Tiket Penerbangan Ke Australia

Hai semua,

Siapa kat sini suka melancong dan ada pasang angan-angan nak melancong ke Australia? Ha, kalau ada memang wajib korang baca topik kali ini. Tujuannya adalah bagi mengingatkan korang untuk WAJIB mohon visa dulu sebelum tergoda dengan tawaran tiket penerangan ke Australia sewaktu diskaun dan jualan murah.
Sebelum korang berangan ke Australia dan beli tiket terburu-buru, baik mohon visa dulu

Sis tempoh hari pun hampir-hampir tergoda nak beli tiket penerbangan ke Australia apabila AirAsia buat promosi murah sebulan lalu. Mujurlah tatkala keseronokan dapat tiket murah tu, sebaik sebelum buat bayaran tiket penerbangan, tiba-tiba diberikan petunjuk dan hidayah untuk mohon Visa terlebih dahulu. Kalau dah beli, lepas tu permohonan visa pula gagal tak ke naya? Buat terbang duit titik peluh sia-sia begitu sahaja. Tiket murah pon, duit juga wehhhh!

Baiklah, kenapa sis kata WAJIB mohon visa Australia dulu sebelum beli tiket? Kisahnya, dekat Group-group Facebook dah banyak tular permohonan visa ditolak beberapa hari sebelum penerbangan ke Australia, naya woooo... Tiket dah beli, tempahan hotel dan buat, pakej melancong pun dah bayar. Tup-tup, visa tak lepas. Nak buat rayuan pula, masa dah suntuk, memang menangis tak berlagulah jawabnya.

Ada pula kes yang melibatkan percutian sekeluarga, pastu visa bapanya atau sang suaminya je tak lepas. Erm... nak tak nak, ada yang kena batalkan percutian sekeluarga la. Itu je dah berapa kerugiannya?

Okey, ini senarai soalan lazim:

Saya dah ada passport. Perlukah mohon visa kalau nak ke Australia?
Ya. Walaupun dah ada passport, rakyat Malaysia masih dikehendaki untuk memohon visa untuk memasuki negara tersebut. Visa untuk ke Australia ini dikenali sebagai Electronic Travel Authority (ETA) atau Bahasa Melayunya Kebenaran Melancong Elektronik.

Apakah itu visa?

Visa ialah dokumen penting yang dikeluarkan oleh sesebuah negara bagi memberi keizinan kepada pelawat luar untuk masuk ke negara tersebut dalam tempoh waktu dan tujuan tertentu.

Apakah jenis-jenis visa yang ada?

Visa sekali masuk - Visa macam ni cuma sah sekali masuk saja walaupun tempoh sahnya lama. Sekali dah keluar, kenalah mohon balik kalau nak masuk semula.

Visa beberapa kali masuk - Korang boleh masuk ke negara tersebut sekerap mana pun sepanjang tempoh sah visa. Tapi pastikan korang ada sebab yang sah untuk keluar masuk berkali-kali untuk mengelakkan dihalang masuk.

Visa transit - Kalau korang nakjalan-jalan sementara transit, jangan lupa negara transit tu kena visa atau tak. Kalau kena, makanya silalah mohon visa transit

Jadi visa yang manakah saya perlu mohon untuk ke Australia?
Biasanya Visa Electronic Travel Authority ke Australia yang lazim dipohon ialah jenis visa beberapa kali masuk atau Bahasa Mat Sallehnya, Multiple Entry Visa. Visa jenis ni membolehkah korang melawat ke Australia:

-Untuk tujuan pelancongan atau sebagai pelawat urusan rasmi perniagaan (business visitor purpose)
-Keluar masuk selama tanpa had (multiple entries) selama satu tahun dari tarikh yang dipohon
-Boleh tinggal sehingga tiga bulan setiap kali lawatan

Contoh ETA yang telah diluluskan

Apakah sebab-sebab permohonan visa saya ditolak?
Kalau mengikut diskusi yang berjalan di Group FB, sekarang ni memang kerajaan Australia akan menolak permohonan visa rakyat Malaysia secara rawak sebab ramai sangat yang tinggal di Australia melebihi tempoh 3 bulan sebab bekerja di sana. Aduh! Nyusahkan orang betul. 

Selain itu, antara sebab-sebab yang mungkin menyebabkan permohonan visa anda ditolak adalah seperti berikut:

1. Demografi berisiko
Maksudnya korang punya profil menepati mereka yang berkecenderungan untuk overstay di sana. Ramai antaranya pergi kerja petik buah tanpa permit bekerja yang sah. Biasanya pemetik ni berusia bawah 35 tahun, lelaki, hanya membeli tiket pergi tanpa tiket balik, tak pernah melancong ke mana-mana sebelum ini, tidak mempunyai kerja tetap dan sebagainya

Kalau nak pergi kerja petik buah, sila mohon permit bekerja yaa

2.Mempunyai rekod buruk di Malaysia
Kalau jenis disenarai hitam, ada rekod jenayah, dan katanya kalau ada rekod buruk kewangan punnnn, boleh jadi sebab ditolak. Wallahualam

3.Mempunyai rekod buruk sewaktu melancong ke Australia sebelum ni
Kalau pernah melancong ke Australia dan ada rekod tidak gemilang, contohnya pernah overstay dan sebagainya, kirim salam jelah kalau nak masuk sekali lagi

4. Tempoh passport tidak mencukupi
Oh ni kekadang pun jadi satu isu yang mana si pemohon tak perasan passportnya tak cukup tempoh sah 6 bulan dari tarikh perjalanannya. Jadi jangan lupa pastikan tempoh passport korang mencukupi. Seperkara lagi, jangan pula mohon visa dengan passport lain tapi melancong dengan passport lain (passport baharu yang telah diperbaharui). Payah nanti jadinya.

Macam mana cara nak mohon visa ke Australia ni?
Ha, tak susah pun. Boleh je mohon secara dalam talian (online) atau menerusi ejen pelancongan.
Antara caranya ialah tekan di link bawah untuk mohon terus:
Arba Travel.Com
Australian High Commission Malaysia

Tempoh hari sis mohon je visa menerusi ARBA ni, cepat mudah dan murah

Berapa harga Visa Electronic Travel Authority Australia ni? Mahal tak?
Rata-rata harganya cumalah RM20 sahaja untuk setiap visa. Kira murahlah. Lagipun boleh mohon secara dalam talian, dah jimat ongkos untuk ke kedutaan gitu

Berapa lamakah masa untuk dapatkan kelulusan? Cepat tak?
Mengikut pengalaman sis mohon Visa ETA ke Australia menerusi Arba Travel.Com tak lama dulu. Alhamdulillah, baru je mohon tak sampai 5 minit dah dapat kelulusan. Terkejut beruk betullah. Tapi, pengalaman sis bukanlah tiket atau alasan untuk korang berlengah-lengah untuk buat permohonan visa. Sebabnya, ada juga yang perlu menunggu sehingga 2 minggu untuk mendapatkan kelulusan visa. Makanya, memang digalakkan untuk mohon awal.

Macam tak percaya je visa dah lulus. Macam mana nak pastikan visa tu betul-betul dah lulus?
Itulah. Macam sis tempoh hari pun sukar untuk mempercayai bahawa visa ETA sis dah diluluskan dengan begitu pantas. Jangan risau. Kalau korang rasa ragu-ragu dengan kesahihan visa korang, bolehlah semak di VEVO iaitu di Visa Entitlement Verification Online (VEVO).

Apakah itu VEVO?
Waduh-waduh. Kan sis dah kata tadi, VEVO tu Visa Entitlement Verification Online. Maknanya Semakan Kelayakan Visa Dalam Talian. Kalau korang rasa agak-agak ejen pelancongan korang tu takleh percaya jeee, ha, semak la kat Visa Entitlement Verification Online (VEVO) ni

Ha, nilah laman web untuk VEVO

Adakah kelulusan visa ni menjamin saya 100% boleh ke Australia?
Malang sekali, kelulusan visa tidak menjamin 100% peratus korang boleh ke Australia. Tapi kalau korang tak ada visa, 100% jaminan dan dijamin korang tak boleh ke Australia. Gitu...

Menurut sumber rakan-rakan kaki melancong di Group FB, ada juga kes-kes visa yang telah diluluskan ditarik balik atau dibatalkan, kes-kes denied boarding (dinafikan kelayakan berlepas) waktu di lapangan terbang. Ada juga kes yang dah sampai Australia, tapi dihantar pulang ke Malaysia. Sob sob. Apa-apa pun semua ni rezeki.

Tetapi ingin diingatkan, kes-kes ini boleh dielakkan walaupun tak 100%. Bagaimana? Sebelum berlepas, atau sebelum nak terbang, buat semakan terakhir (last verification) kelayakan visa anda di VEVO. Kakak dah citer dah caranya di atas. Jangan tanya lagi ehhhh...

Sekian perkongsian kali ini. Nanti kalau berkelapangan sis cerita pengalaman sis mohon visa pula nehhh...

OXOXO

Review: MBO KECIL Subang Parade

October 21, 2019 2
Review: MBO KECIL Subang Parade

Hai semua,

Dah lama kita tak buat ulasan tentang filem ataupun panggung wayang. Harini terdetik nak berkongsi pengalaman  menonton filem Maleficent: Mistress of Evil di MBO Kecil Subang Parade semalam.




Sebenarnya dah lama juga kita tak menonton filem di pawagam dek kerana sibuk dengan tuntutan kerja. Rasanya dah hampir setahun jugaklah. Tapi sewaktu beriadah dengan anak-anak tercinta semalam, tiba-tiba terdetik pula hendak membawa mereka menonton wayang. Sebenarnya, taklah terdetik sangat. Cuma anak jantan sibuk membebel cakap nak tengok Boboboi The Movie di pawagam sampai maknya naik rimas. Jadi untuk biar dia putus asa, bawa jelah dekat MBO Subang Parade, suruh dia tanya sendiri kat cashier di kaunter, ada lagi tak filem yang nak ditontonnya.

Sesampainya di kaunter tiket MBO Subang Parade, tersipu-sipulah mamat ni kata nak beli tiket Boboboi The Movie, tapi abang kaunter kata, citer tu dah lama habis dikk oii. Kecewa habislah muka dia. Makanya maknya pun nak pulang dengan gembira, sebab dah tahu lepas ni si bulat tu takkan berzikir lagi nak tengok Boboboi The Movie sampai maknya pening. Siap cakap lagi, tak ada dah citer yang awak boleh tengok, semua P13 dan P18 je. Tapi abang kaunter yang tak bekerjasama ni boleh pulak kata, "Maleficent tu boleh je tengok." Pffttt....

Maka separuh tak sudi dan tak rela, maknya pun fikir, okaylah. Cian pulak bebudak ni, mohlah tengok wayang. Masa tu pukul 5. Kebetulan ada tayangan jam pukul 5. Tapi abang kaunter kata filem tu 2 jam lebih. Kitorang tak solat asar lagi, nanti terlepas pulak Asar. Makanya ternampaklah pukul 5.30 ada slot. Pastu kat skrin tu tulis KECIL. Masa tu macam blur-blur lagi. Apa jadahlah KECIL ni? Tapi tak kisahlah. Daripada bebudak tu buat onar, KECIL pon KECIL lah. Beli tiket dan ajak bebudak tu solat dulu sebelum pergi menonton wayang.

Lepas solat dan ambil set makanan yang ditempah, kitorang pon pergilah masuk ke dewan pawagam sendiri. Dekat lorong masuk tu barulah tau, oh... KECIL ni rupa-rupanya dewan pawagam khas untuk ibu bapa bawa anak-anak kecil mereka menonton wayang.


Pernahlah dulu terperasan kawan post kat Facebook mengatakan kat Starling Mall ni ada pawagam mesra kanak-kanak. Tapi tak perasan pula tu MBO Cinemas. Lagi satu, tak perasan pula MBO Subang Parade pun dah bertukar wajah dan juga menawarkan MBO KECIL untuk tontonan dan riadah sekeluarga mereka yang mempunyai anak-anak kecil.

Haiyo, nampak sangatlah kesibukan sis sebab MBO Cinema Subang Parade dah bertukar wajah pon boleh tak perasan. Padahal dulu, MBO Cinema Subang Parade nilah tempat kita berdating dengan best buddie kita kakak Mighaaa. La ni Kak Mighaaa pon sibuk, terus dah lama tak dating pergi tengok wayang. Okay, cukup bebel. Kita kembali ke topik asal.

Apa yang menarik di MBO KECIL ini?

Terdapat beberapa jenis kerusi yang berbeza yang ditawarkan iaitu Family Bed, Beanie Seats dan kerusi biasa. Selain itu, terdapat juga taman permainan mini yang disediakan bagi kanak-kanak jenis yang tak aktif dan tak reti duduk diam (Macam anak sis la). Bagi ibu bapa yang mempunyai anak-anak yang masih menyusu dan memakai lampin pula, jangan risau, bilik lampin dan susu juga diletakkan berdekatan, senanglah nak tukar lampin dan bancuh susu anak tu. Cuma, jangan pulak bergaduh laki bini sebab dua-dua syok layan cerita.

Kerusi jenis Family ed

Kerusi jenis Beanie Seats

Taman permainan mini


Bilik lampin (semua gambar dari MBO Cinemas)

Apakah ciri-ciri khas yang ditawarkan oleh MBO KECIL ni? MBO KECIL ni membolehkan ibu bapa membawa anak-anak mereka menonton wayang dengan lebih selesa. Yalah, dulu kan mak bapak nak tengok wayang, tapi takde orang jaga. Maka diangkut saja anak-anaknya. Akibatnya, mulalah ibu bapak tersebut dikecam sebab anak-anak bising, tak reti duduk diam, lari sana sini. Lepas tu ramai pula yang mengutarakan isu audio di pawagam terlalu kuat dan tak sesuai untuk si cilik.

Menyedari terdapat pasaran sebegini, makanya sis rasa MBO Cinemas yang prihatin isu dan keperluan seperti ini telahpun menawarkan MBO KECIL yang mana mak bapak bolehlah bawak anak-anak ke pawagam tanpa perlu dikecam lagi. Ha gitu! Kenapa? Sila rujuk di bawah:


Namun yang demikian, ibu bapa juga tak bolehlah lepas tangan begitu sahaja kerana knowing kids will be kids, maka satu panduan juga diberikan kepada ibu-bapa yang menonton wayang di MBO KECIL.



Bagi sis, MBO Cinemas memang bijak kerana sangat peka dengan permasalahan yang dihadapi oleh ibu bapa masa kini dan menawarkan solusi seperti MBO KECIL. Sebab sebenarnya memang tak banyak pun tempat dan aktiviti riadah yang boleh dilakukan dengan anak-anak kecil terutamanya sewaktu musim jerebu.

Dengan adanya MBO KECIL, makanya wujudlah lagi satu aktiviti dan pilihan alternatif kepada ibu bapa untuk mengeratkan hubungan dengan anak-anak pada waktu hujung minggu yang mana mak bapak tak terlalu penat dan tertekan. Yelah, kalau senam kan, penat sikit. Kalau setakat tonton wayang je, boleh relaks-relaks. Nanti Isnin kena kerja lagi weh. Penat!

Rambut basah sebab baru lepas ambil wuduk gituuu

Ruangan sebelum masuk ke dewan pun ceria gitu

Bolehlah melepak dulu kat sini sementara menanti wayang bermula
Teruja melampau. Tak sabar nak tengok wayang

Masa beli tiket tak sedar pon fasal jenis kerus, dah beli baru tau

Ala, nak kerusi normal macam kat atas tu. Sob sob. Tapi kitorang dapat kerus beanie je

Walaupun dalam skrin beli tiket tempat duduk kedua paling depan, tapi bila dalam pawagam okay. Tak dekat sangat

Ada rak letak kasut mini supaya bebudak leh buka kasut sebelum pergi main taman permainan



Amboi, gembiranya dapat main

Anak dara kalau posing memang nombor satu

Happy face sebab dapat tengok wayang.
Secara keseluruhannya, memang puas hatilah tengok wayang dekat MBO KECIL Subang Parade ni sebab takyah risau orang bengang anak kita jerit-jerit lari sana-sini. Tapi kalau kata nak layan 100% wayang tu memang taklah kan, sebab banyak juga distraction bebudak lain.

Again, kalau nak layan cerita tu 100%, takyahlah bawak budak-budak. Ya tak? Kalau nak pergi dengan budak-budak, kenalah terima hakikat ada saja gangguan lain.

Kalau korang berminat untuk pergi menonton wayang dengan si kecil di MBO KECIL ni, berikut adalah senarai-senarai MBO Cinemas yang menawarkan MBO KECIL:

Lembah Klang:
MBO Atria Shopping Gallery
MBO The Starling, Damansara Utama
MBO Subang Parade

Johor:
MBO Square One Batu Pahat
MBO Bandar Dato' Onn

Pahang:
MBO Kuantan City Mall

Perak:
MBO Falim Ipoh

Sekian ulasan saya hari ini.

Da~~~