August 2014 - Prettily Rare

Thursday, 14 August 2014

Korset Idamanku: Antara Benda yang Perempuan Wajib Labur

August 14, 2014 8
Korset Idamanku: Antara Benda yang Perempuan Wajib Labur
I believe that everybody has their own wish list. Isn't it? I have my own wish list too!
Dalam wish list ni, ada macam-macam idaman kalbu saya since forever. Tapi, sampai sekarang masih tak kesampaian lagi. T_T Like I said just now, bilalah angan-anganku nak jadi kenyataan kan?

So, hari ni selain berkongsi wishlist saya ni dengan korang (which is xmendatangkan faedah pada korang langsung), sebenarnya saya juga nak kongsikan produk-produk must-have (yang saya rasalah...hahahaha) yang ada di pasaran sekarang ni. Setiap part saya nk berkongsi art 1Part 1jenis produk je.

So, bagi Part 1 saya nak cerita pasal korset. Sejujur-jujurnya, bagi saya  korset adalah salah satu inovasi kecantikan yang paling agung. Korset ni sebenarnya dah wujud sejak berkurun lagi dan ia dicipta untuk mengecilkan bahagian pinggang wanita dan juga 'push up' bahagian buah dada supaya nampak lebih menarik.

Well, to me corset is one of the beauty must-have for all women out there. Sesetengah orang mesti fikir: Eleh, nak pakai korset tu sebab nak kuruslah tu. Not for me! Dari dulu lagi, saya memang kurang gemar dengan obsesi sesetengah wanita yang nakkan tubuh badan yang kurus semata-mata. Bagi saya, kurus tak semestinya cantik. Sebab ada sesetengah orang memang kurus, tapi tak ada shape. I don't want that. I want a toned and curvy body. Tak mo gemuk, tak mo kurus. Nak yang sedang-sedang aje n then tak ada lemak-lemak berlebihan, Tak mo ada lemak terlebih especially 'kepak', perut yang menggelebeh n peha yang berlemak.

So, bagi tujuan tu...Saya tersangat-sangat mengidam-idamkan korset yang tersangat-sangat popular di
pasaran.  Dapat salah satu pun jadilah. Antaranya:

i. Korset Premium Beautiful aka PB (Hai-O)
Oh, korset idaman kalbuku...Korset ni kan.... Ada orang tu janji nak belikan.... Tapi kan... Sampai ke sudah, habuk pun xada... Sedih. Korset PB ni produk dari MLM yang bernama Hai-O. Kelebihan korset ini adalah ia mempunyai infrared dan dikatakan bagus untuk kesihatan dan juga kecantikan.

Memang banyaklah good review yang saya baca. Kakak saya pun ada and girdle dia telah saya 'pinjam' sehingga lunyai. Kah kah kah! Sorry kak... So, saya pernah pakai girdlenya sahaja n so far girdlenya mmg mampun kempiskan perut. Tapi nak kencing punyalah susah.

Harga: RM1600 ++ hingga RM2700++


Sedikit keterangan tentang korset premium beautiful

ii. Korset DX Lingerie (Elken)
Yang ni plak dari MLM bernama Elken. Saya pun dah banyak baca review tentang korset DX lingerie ni. Entahlah taktik pemasaran ke apa, tapir ramai yang dah try PB bertukar ke korset DX Lingerie sebab katanya nak buka tak sesusah PB, lagipun katanya kalau pakai PB waist nipper ke amender ntah selalu tinggalkan kesan kat perut. N then terlampau ketat n xtahan kalau nak pakai sampi 8 jam. Sesak nafas. Tapi yang DX ni ramai kata selesa. Nak bawa tido pun diorang tak kisah. Tapi harganya, hamik ko!! Kalau berminat leh hubungi Effalin di talian 010-934 7733

Harga: RM3000++ - RM5000++ (Nanges!!)


Sedikit keterangan tentang korset DX


iii. Korset Triumph

Triumph korang tau x? Triump merupakan jenama bagi baju dalam-dalaman. Hahaha... Ni salah satu fevret brand saya. Saya tau ramai perempuan yang tak sayang badan, mekap cantik2 mahal2, baju, handbag mahal2, tapi sayangnya, dalam2man diorg xjg. Beli yang tesco lah, giant lah. Katanya bukan ada orang nampak pun. Tapi korang tau x? Pakaian dalam-dalaman yang elok dapat membantu membentuk tubuh badan. So, xdelah badan londeh sana sini. N sebab tulah jenama2 ni lagi mahal dari brand2 kebanyakan. Yelah, banyak tu diorang labur untuk kaji macam mana nak bagi badan korang cantik dan maintain.

Ha, ni korset triumph yang saya suka. Triumph ni kebelakangan ni memang rajin keluar korset. And korsetnya pun cantik2, elok2, teknologi pun besh2. Yang tak beshnya, harganya. Haish. Triumph ni pun, saya pakai girdlenya saje. Tu pun dah kat RM500. Korset tak mampu  lagi nak beli. T_T Kalau sayang badan, daripada korang usung sana sini handbag coach ribu2, atau spec ribu2 tu, baik korang melabur untuk korset yang wow! Lagipun beli sekali je boleh pakai lamaaaaa....janji pandai jaga.

Yang menariknya tentang korset Triumph ni, ia tak macam korset PB atau DX yang one kind of corset, fits for all. Sebaliknya, korset Triump ni ikut bentuk dan masalah badan anda. Kalau nak beli untuk kecikkan peha,ada full set korsetnya, lau nak kecikkan perut,ada gak full set korsetnya. Ni la yang daku paling suka tentang korset Triump.

Yang bestnya, ada sekali siap kuar korset yang boleh bertindak sebagai pelembap lagi. Selama beratus-ratus basuhan pelembap pada korset tu tahan untuk dirembeskan pada badan anda. So, kulit rasa smooth je. Awesome tak??? Awesome giler hokey!!!

Harga: RM1500++ hingga RM2700++

Antara korset keluaran Triumph

Okey, enough membebel for the day. Kalau ikut hati n poket yang tebal (di mana ia x tebal langsung), memang tiga2 i nak beli tau!! Sayangnya........ Korang paham2 la kan. Doa2kan la saya mampu beli. T lau dah mampu beli, leh la saya wat review gtau korang mana yang paling best.

Nilah yang i cakap, lain body shape, lain set korset dan girdlenya



Semoga bertemu lagi. Da!!

Baca juga:

Rawatan Kolagen Beaute Library
Rawatan La Biosthetique Kuatkan Rambut
Pil Tranexamic Acid (Transcap) Putihkan Kulit?

Tips Mekap: Masalah Jerawat, Pori-pori Tersumbat Hilang Dengan Mekap Non-Comodegenic

August 14, 2014 0
Tips Mekap: Masalah Jerawat, Pori-pori Tersumbat Hilang Dengan Mekap Non-Comodegenic
Salam semua,

Harini nak cerita pasal  bedak. Haritu dah cerita pasal bedak Pixy, bedak yang selalu mak andam guna. Harini nak cerita pasal bedak fevret saya. Ada alkisahnya naper saya sukakan bedak ni. Panjang gak citernya. Tapi yang nak sampaikan, nilah bedak yang best yang saya pakai dari dulu sampai sekarang.

Dulu-dulu kulit saya bermasalah. Berminyak dan berjerawat. Gelap lak tu. Masa muka okey memang malas nak calit-calit bedak ni. Tapi ha bila muka bermasalah, nak cover punya pasal, macam2 benda lah sapu kt muka. Sapu bedak, konon nak cover jerawat. Nak dijadikan cerita. makin saya sapu concealer, bedak kat muka, makin teruk lah masalah kulit. Sedih!!! Sob sob...

Pastu baru lah saya tau naper itu macam. Rupa-rupanya, bila muka berminyak, liang roma senang tersumbat. Nak2 kalau kita pakai heavy macam2 kat muka. Dengan concealer dengan bedak. Habis tersumbat liang roma. Muka lak lau berjerawat, jangan sesekali tonyoh macam2 kat situ untuk cover. Lagi bagus bagi bare (telanjang) je dia. Sebab bila muka berjerawat, sebenarnya ada radang yang dah berlaku. Cuba korang kacau orang yang sedang meradang. Apa yang berlaku? Ha! Menggila la dia kan? Begitu gak ngan jerawat, dia dah merah2 dah meradang, korang sibuk usik lagi. Eish... lagi teruk la dia. Lagi merebak sana sini t.

Jadi saya nak selitkan satu tips kat sini. Bila muka bermasalah, apa yang korang nak sangat buat tu la yang korang patut elakkan. Tak faham? Contohnya, kalau jerawat besar merah. Mesti korang rasa malu kan? Rasa nak cover dengan mekap kan? Ha!! Tulah pantang larangnya. Jangan! Lau ada, biar je. Jangan usik. Sampai dia baik. Tak pun korang rasa nak picit kan? Hep!! Jangan juga. Biar je. Lantak dia. Lau dia meradang and mengamuk balas dendam, membiak lagi banyak jerawat t, siapa yang susah? Korang juga yang susah.

Ok, enough membebel. Senang kata course saya kat universiti memerlukan kitorang untuk cantik comel dan mekap. Especially kalau ada presentation. Tapi saya ada masalah kulit, apa yang patut saya lakukan????

Ni saya bagi tips. Nak pakai bedak, cari yang non-comodegenic. Maksudnya, tak menutupi liang roma. Bertahun gak lah baru sampai seru nak cari jalan penyelesaiannya. Rupa-rupanya mudah je. Beli apa2 mekap. Pastikan ia non-comodegenic.

Tapi saya suggest, bedak Za. Saya tau, ramai yang tak familiar or kurang yang pakai bedak Za. Lagi ramai prefer Maybelline, Silkygirl, Revlon bla bla bla. Tapi saya dapati, bedak Za ni lebih halus partikelnya dan memang cantik dan sekata bila disapu. (Cewah!!) Yang penting, non-comodegenic tu!!

Nilah rupa bedak Za ni.


Nak dijadikan cerita, bila pakai bedak Za ni, xdelah liang roma tersumbat or jerawat beranak sana sini. Even kadang-kadang saya tertido n xcuci mekap pun kulit tak jadi bermasalah. Tak cuci mekap, terus amik air sembahyang pun kulit tetap maintain gitu.. Muahahahahah!! Tapi bukanlah bermakna korang dah pakai ni boleh malas2 nak cuci mekap. Saya pun terrrrrr je. Bukan sengaja. Lau saya tak pengsan, memang saya cuci mekap bersih2.

Anda yang bestnya, bedak Za halus sebab bedak tu dari 'micro fine powder'. Bukan je tak sumbat pori-pori. Malah, pori-pori pun tak berapa kelihatan. Bila sapu tak bercapuk macam sesetengah bedak yang agak heavy. Nampak kemas macam kulit muka kedua gitu.





Masa dulu2 nyesal tak tau pasal non-comodegenic ni. Lama nyesal. Yelah, kulit dan tak cantik, jerawat sana sini. Sob sob. So, demi adik2, perempuan2 di luar sana, saya kongsikan pengalaman saya.

Non-comodegenic tau!! Make sure bab ni bila nak beli mekap.

Ok, sekian.

Thursday, 7 August 2014

Saya nak perempuan yang boleh hidup susah dengan saya. Ko pehal?

August 07, 2014 2
Saya nak perempuan yang boleh hidup susah dengan saya. Ko pehal?
Salam semua,

Harini saja nak membebel skit. Tengah geram dengan kebanyakan kaum lelaki sekarang ni. Yang tak ada kejantanan langsung. Yang nak mudah saja. Yang nak senang saja. Yang nak menyusahkan saja. Pffttt....

Ok, bagi adik2, kakak, acik2, makcik2 di luar sana. Awas ya dengan perangkap lelaki yang xde kejantanan macam ni. Yang selalu cakap 'saya nak perempuan yang boleh hidup susah dengan saya'. Kalau org yang korang suka pernah ckp camni ngan awk, sila cabut lari. Ya! Diulangi sekali lagi, cabut lari!!!!!

Ni nak bagi tips ciri-ciri suami yang perlu korang cari. Diulangi sekali lagi. Ciri-ciri suami. Kalau agak2 orang yang nak dibuat laki ckp cmtu, sila terus tolak 80 markah. Kenapa? Baca smpai abis la!!

Ok, first of all, mesti ramai nak condemn saya. Ni mesti tak boleh hidup susah ni. Ni mesti demand ni. Ni mesti nak senang je. Ni mesti tu mesti mesti bla bla bla..... Lantak korang lah nak condemn apa. Tapi ni tips penting, kenapa nak bagi tips kt orang? Sebab saya tak nak korang pas dah terkena, pastu cakap, apsal lah xde orang beritahu aku dulu.

Skrang saya nak rungkai. Ok, lelaki yang sepatutnya atau sememangnya lelaki. Dia bertanggungjawab, berkemimpinan, berkarisma, beriman, beramal....bla bla bla...The list goes on.  Cuba korang kaji balik bila seseorang tu ckp, 'saya nak perempuan yang boleh hidup susah dengan saya'. Apa yang korang nampak? Apa? Tak nampak? Haish!! Yang saya nmpak, orang yang sanggup cakap ayat sengal cmni, adalah seorang lelaki yang TAK BERTANGGUNGJAWAB. Diulangi sekali lagi, TAK BERTANGGUNGJAWAB.

Sorilah, saya bukannya orang yang tak bleh hidup susah and bla bla bla apa yang korang nakcondemn. Tapi saya tak boleh terima kalau lelaki tak bertanggungjawab. Lelaki yang bertanggungjawab takkan sesekali cakap, saya nk perempuan yang boleh hidup susah dengan saya. Ni maksudnya awal2 lagi dia expect dia akan hidup susah (n tu sebab pilihan dia, bukan sebab takdir pon) n dia nak susahkan korang, tapi korang kena sabar, terima, pasrah, redha, xleh merungut. End up, korang lah yang akan bertungkus lumus menyenangkan hidup, walhal tu kan tanggungjawab dia... Pffftttt!!!

Seorang lelaki yang bertanggungjawab, takkan pernah biar isterinya hidup susah. Susah macam mana pun, dia akan biar dia sendiri yang tanggung, dia yang galas. Bini dia? Dia biar hidup senang, tak rasa susah. Kt sini bukanlah senang tu bermakna mewah. Tapi apa tanggungjawab dia, dia akan pikul, takkan biar bni dia yang pening2 pk kan masalah untuk dia.

Saya pernah nampak seorang pasangan India yang merupakan jiran lama saya. Husbandnya hidup sebagai pekerja am je. Wife dia plak tak surirumah sepenuh masa. Pendapatan sebulan ciput je. Tapi saya rasa wife dia lah orang yang paling bahagia dengan kehidupan dia. Walaupun pendapatan xbyk, hidup tak mewah, tapi kelengkapan semua cukup. Suami sentiasa teman, tak pernah miss celebrate birthday anak2, siap buat jamuan kecil2lan untuk keluarga, kawan ngan jiran2. Cuti sekolah n perayaan mesti bawak anak jalan2. Saya pun pernah interview sendiri wife dia. Dia kata, masa awal2 nak kahwin, dia baru belasan tahun. Suami pula 20-an. Mak bapak dia tak bagi kahwin, takut dia hidup susah. Tapi dengan yakin dia cakap suami dia takkan biar dia hidup susah. N dia kata tak pernah menyesal kahwin dengan suami dia. Sebab walaupun tak mewah, tak kaya raya, kehidupan mereka cukup sempurna.

See!! Itulah ciri kebertanggungjawaban seorang lelaki yang perlu dicari. Takkan biar perempuan hidup susah dengan dia, walaupun dia sesusah mana. Bukannya awl2 lagi dah ngaku kalah, nak perempuan hidup susah ngan dia. Perempuan berakal mana2 pun tahu, hidup ni ada pasang surutnya. Ada susah senang. Tapi tak bermakna perempuan tak leh hidup susah. N yang paling penting, kalau ko lelaki. Ko takkan biar perempuan ko hidup susah!!

Nah! Ni sesuatu yang perlu difikir2kan....sebab lelaki wat perempuan hidup susah n susahkan pompuan lah, pompuan jadi camni.



Peace.