Nuffnang

Shop till you drop

Sunday, 17 September 2017

Expense Aplikasi Terbaik Pantau Kesihatan Kewangan

Salam kewangan semua,


Wah! Gitu...Mentang-mentanglah nak buat entry fasal kewangan, terus kita salam kewangan pada korang-korang semua. Kali ini kita nak cerita tentang kewangan. Apa khabar kesihatan kewangan korang? Mesti bila bicara je tentang kewangan, ramai yang mula mengeluh, tak pun mulalah buat muka berjaga-jaga, sebab fikir, eh, ko kenapa nak menyibuk hal kewangan orang.

Tak, tak... Kita tak nak menyibuk pon. Nak inform je. Ada satu aplikasi telefon pintar yang sangat sesuai untuk semua golongan lapisan untuk mula celik kewangan atau jejak kewangan mereka. Bukanya apa, kita rasa selama ni topik kesihatan kewangan ataupun topik kewangan peribadi seolah-olah menjadi taboo perbualan sesiapa pun. Semua sensitif je bila nak ungkit topik ni. Kenapa? Sebab ada yang malas nak fikir, ada yang rasa malu, tak selesa nak berkongsi, ada yang rasa tak penting, tak kurang juga yang rasa mereka tak mampu nak ubah status kesihatan kewangan dia, so malas nak cakap.
Ni ha logo aplikasi tu. Pocket Expense namanya. Tapi dalam henpon tulis Expense je

Secara peribadi, kita rasa ilmu pengurusan kewangan ni perlulah dititikberatkan sejak dari kecil dan patut dijadikan salah satu silibus pelajaran sejak dari sekolah rendah lagi. Malah, mak bapak pun kena ajar cara dan konsep pengurusan kewangan sejak anak-anak kecil lagi.

Ni antara apa yang anda boleh ajarkan kepada anak kecil tentang perngurusan kewangan


Sejujurnya kita bertuah sebab kita banyak belajar tips pengurusan kewangan daripada kakak kita yang pada waktu tu, seorang akauntan dan sekarang Alhamdulillah seorang pensyarah dalam bidang kewangan Islamik. Daripada dia kita belajar banyak tentang konsep pengurusan kewangan. Dan daripada kita serta bahan-bahan bacaan lain juga kita sedar, bukan muka badan wajah rambut je kena sihat, kewangan pun kena sihat juga. Bukan saja muka kena cantik, CTOS CCRIS pun kena cantik juga.

Antara tips-tips pengurusan kewangan


Kita ingat lagi, masa tu kita pernah tolong dia buat research tentang Personal Finance. Alangkah terkejutnya bila tahu kadar muflis di Malaysia adalah sangat tinggi dan bila dikaji, kebanyakannya berpunca daripada sikap individu sendiri di mana mereka:


  • Berhutang kerana dahulukan kemahuan daripada keperluan
  • Culas atau melewat-lewatkan pembayaran hutang/pinjaman
  • Tidak pandai menguruskan perbelanjaan
  • Mempunyai sikap acuh tak acuh atau kurang pengetahuan kesan hutang terhadap kesihatan kewangan mereka mahupun masa depan mereka
Jadi pokoknya di sini, salah satu teras untuk memastikan perbelanjaan kita diurus dengan rapi, kita perlu pastikan bahawa kita ada membuat rekod perbelanjaan wang iaitu money in and money out. Kalau kita rekod, barulah kita tahu mana duit kita pergi selama ni kan? Kalau tak, memanjang tak tahu. Memanjang rasa macam misteri nusantara. Maka selalulah terdetik: Eh, rasanya baru je aku keluar RM500 aritu, baru 2 hari dah habis?

Saranan peratusan perbelanjaan isi rumah

Untuk tahu sejauh mana kesihatan kewangan kita, kita kena timbang tara perbezaan antara pendapatan dan perbelanjaan Mudah je. Kalau pendapatan melebihi perbelanjaan. Tahniah! Kewangan anda berada dalam keadaan sihat. Tapi kalau perbelanjaan melebihi pendapatan, nampaknya ada masalah kewangan ni. Maka kita kenalah mula cari ikhtir untuk sama ada:

  1. Tingkatkan pendapatan
  2. Kurangkan perbelanjaan.
Jadi untuk ini, kita kenalah rajin rekod keluar masuk kewangan kita. Lagilah sekarang kita mempunyai bantuan teknologi untuk jejak perbelanjaan, apa lagi alasan kita untuk tidak berbuat begitu?

Jadi setelah membebel entah berapa perenggan, kita nak perkenalkan Pocket Expense With Sync. Satu aplikasi pengurusan kewangan peribadi yang sangat mudah untuk digunakan:

Tada... Nilah Expense dalam henfon kita


Ni rupanya bila buka


Warna dia biru gitu... Cantik je... Korang sangat bertuah sebab dulu Pocket Expense ni tak boleh sync. So bila henpon kita rosak je, habis semua rekod perbelanjaan kita terkubur walaupun penat je kita email orang Pocket Expense ni suruh recover. Tapi bila beli je henpon baru, kita terus download Pocket Expense With Sync ni. So, kalau henpon hilang atau rosak, tak perlu risau rekod perbelanjaan hilang. No more worries.

Jadi, jangan lupa untuk register akaun Pocket Expense ni untuk membolehkan ia diakses melalui emel atau Facebook dan bukannya di memori henpon. Nanti kalau apa-apa jadi kat henpon anda pun tak perlu risau:

Register jangan tak register

Lepas tu korang bolehlah mula add akaun. Kalau kita, kita suka add sumer akaun yang ada termasuklah Cash Money aka duit yang ada dalam dompet. So, apa-apa tak perlu buka dompet ataupun Maybank2u pon, buka Pocket Expense je dah tahu berapa harta yang kita ada:



Lepas dah siap add account, bolehlah korang set budget perbelanjaan pula. So takdelah nanti perbelanjaan melebihi budget pulak.




Lepas dah set semua ni, silalah rajin-rajin key in dan rekod setiap perbelanjaan yang korang buat. Hatta beli gula-gula RM1 pun rekod. Nanti barulah senang nak generate monthly dan yearly report untuk tahu kat mana kita bazirkan duit kita selama ni:

Jom tengok contoh laporan bulanan:


Inilah yang dikatakan teknologi memudahkan. Key in tetiap hari je kita dah tahu sama ada pendapatan kita melebihi perbelanjaan atau sebaliknya.


Lepas tu boleh pula tengok account summary daripada sepanjang tahun dan sebagainya:



Banyak lagi function daripada Pocket Expense yang korang boleh explore. Cumanya perlu diingatkan yang korang KENALAH rajin untuk key in setiap perbelanjaan tak kira sekecil mana pun. Jangan culas. Mula-mula memanglah malas, tapi bila dah jadi kebiasaan, korang pula yang rasa pelik kalau tak key in perbelanjaan.

Dan bagi kita salah satu kebaikan mencatat semua perbelanjaan ni ialah, bila kita tahu atau sedar ke manakah kita belanja duit kita selama ni, secara automatiknya kita akan jadi lebih berhati-hati dalam berbelanja. Yalah, kalau tengok-tengok report je perasan dah belanja RM1000 je untuk mekap. Tak ke telan air liur? Pulak tengok baki akaun tak mampu bertahan sampai hujung bulan.

Oh ya, aplikasi ni kalau search kat Google Play susah nak cari, jadi terpaksalah kita tepek link Pocket Expense With Sync tu kat entry ni.

Sebelum kita sudahi entry ni, nak berterima kasih kepada bekas jiran sebelah meja kita Encik Ramzi yang perkenalkan aplikasi ni kat kita. Kisahnya kita nak start semula untuk track expenses macam dulu dengan menggunakan buku nota, tapi dia kongsikan cara genius dia track perbelanjaan dengan menggunakan aplikasi ni. Malah menurut Ramzi, antara semua aplikasi expenses yang ada, yang ni paling mudah digunakan dan paling comprehensibe. Tu kata Ramzilah. Dia tu akauntan. Dah dia kata dia dah cuba semua, kita percaya je kat dia.

Babai semua, diharap perkongsian ini akan memudahkan anda untuk merekod dan mengurus perbelanjaan dengan lebih efisien. Semoga semua lebih celik kewangan dan titikberatkan kesihatan kewangan masing-masing.

OXOXO






Saturday, 16 September 2017

Mi Kolok Sedap Dayang Sarawak Corner, Sungai Besi

Salam semua,

Harini kita nak rekemenkan mi kolok yang paling sedap kita rasa. Bukan kita je rekemen... Kawan kita anak jati Sarawak pun rekemen. Dia je yang dari kecik makan mi kolok sampai besar. Dia jelah tau apa rasa mi kolok asli Sarawak. Kita Sarawak pon tak pernah sampai lagi. Uwa!!!

Kalau korang nak tahu, kita pun baru-baru ni je gila makan mi kolok ni... Semua ni sebab kena racun ngan si orang Sarawak... Cis! Dah asyik termimpi-mimpi mi kolok mi kolok je.

Mi kolok ni ada dua jenis. Satu mi kolok ayam satu lagi mi kolok daging. Specialnya mi kolok ayam kat Dayang Sarawak Corner ni sebab ayam yang dia guna ayam cincang. Sebelum ni kita pernah makan mi kolok ayam yang ayamnya dihiris...sama macam mi kolok daging. Yang tu pun sedap juga. Kita makan kat Puchong, kedai tu namanya DapoPuro. Nak try mi kolok sedap atau makanan Sarawak asli di Puchong boleh follow mereka di SINI

Tapi kalini kita nak rekeman Dayang Sarawak Corner. Kedai ni terletak kat Food Court di area Sungai Besi je.  Ada LRT lagi kat situ kalau nak mai naik public transport: Nama stesen LRT Sungai Besi. Turun jalan skit je dah sampai.

Inilah gerai Dayang Sarawak Corner. Gerai Nombor 4. Tekun je kakak tu sediakan mi kolok.


Biasanya weekend je kita akan datang Sungai Besi ni, hari kerja tak kuasa mak memandangkan opis kita kat Damansara. Setiap kali datang memang ramai betul orang. Ramai orang je manjang.Bukan je orang Melayu, bangsa lain pun ramai datang. So memang terbuktilah kesedapan dan keenakannya sampai boleh memikat hati, perut dan anak tekak semua kaum dan bangsa. Tapi walaupun ramai, tak perlu risau perlu beratur panjang. Makanan pun cepat je sampai. Servis tip top dan terbaikkkk!!



Tu dia, yang nak tapau pun ramai.
Menurut Sepul, anak jati Sarawak kelahiran Kuching, bukan sahaja mi koloknya sedap. Laksa Sarawak dan kuih-muih Sarawak yang lain pon asli dan sedap bangat. Kita tak pernah lagi try Laksa Sarawak, sebab setiap kali datang nak makan laksa je, hati tetap terpaut kat mi kolok juga.. Cis!! Tapi kalau Sepul dah bagi cop mohor sedap kat Laksa Sarawak tu, korang tak yah risau. Mesti double thumbs up punya.

Antara menu-menu yang ada. Sesuailah tu. Orang Sarawak ngan menu Sarawak.

Menu air pulakkk!
Kalau tengok menu minuman dia pun, uiyooo. Punyalah variety. Antara yang kita rasa istimewa sebab lain daripada yang lain adalah Apple Susu ngan Extra Joss susu. Ek eh... Bila kita type entry ni baru pasan dalam menu ni takde menu minuman yang kita nak rekemen.

Apa yang kita nak rekemen tu? Aha! Three Layer Gula Apong. Dah lama dah dok ushar-ushar Three Layer Gula Apong ni. Yerlah, biasa three layer kan pakai gula melaka je. Tapi orang Sarawak guna Gula Apong. 

Sebenarnya selama ni tak terorder-order Three Layer Gula Apong ni sebab kita jenis tak makan makanan berat bersulamkan air manis. Terutamanya air yang bersusu. Sebab nanti cepat kenyang. Air manis ni ibarat dessert je untuk kita. Unless air buah. Tapi sebab nak tulis entry ni, kita pun coba!

Tada!! Dah sampai dah makanan kita:

Masa sampai tu pada pandangan mata kita nampak macam nilah tastynya makanan tu
Tapi tanpa special effect, camni je sebenarnya rupa dia.
Terliur tak bila korang tengok gambar tu? Kah kah kah! Saja je nak buat perbandingan. Mi kolok yang sebenarnya serta mi kolok pada pandangan mata kita. Dari kaca mata kita, memang nampak macam ada special effectlah. Tasty lain macam.

Kita order Mi Kolok Ayam Special, Sayur Sawi dengan Three Layer Gula Apong. Sepul plak order Mi Kolok Daging.


Aish.. Sepul ni amik gambo artistik sangat. Mangkuk pon tak abis snap.

Kalau korang nak tahu rasa mi kolok ni cemana, bagi kita rasa dia macam ala-ala IndoMi goreng tu. Cuma yang tu kan gelap pakai kicap. Yang ni entah dia pakai bumbu apa. Tak gelap tapi cukup rasa. Yumss.. Lagipun mi kolok bukan mi segera... Tentulah lagi berkhasiat. Ye dak? Lagipun dari tekstur dan warna dia, kita syaki mi yang digunakan untuk wat mi kolok ni, mi telur. Biasa Chinese suka pakai mi telur ni. Banyak pakai telur. Kira proteinlah. Bukan mi tepung. So acah-acah lagi kurus la kengkononnya. Choy!

Kalau korang suka pedas. Leh campur dengan sos cili merah or kicap cili blend. Kicap cili blend dia macam kicap cili Johor. Tu yang kita suka kot....

Oh ya, kalau nak merasa kuih bongkol Sarawak pun boleh didapati di sini. Yums!


Nilah rupa kuih bongkol
Ha, tergodak tak? Kalau rasa-rasa nak terjah or nak contact owner, sila rujuk gambar di bawah:

Namecard owner yang diceduk dari instagramnya.

Kesimpulan kita setelah berkali-kali ke sini. Kedai ni memang patut masuk blog kita untuk diperkenalkan kepada masyarakat umum. Dahlah murah, sedap, servis tip-top pulak tu! Apa lagi yang rakyat Malaysia mahu?

Tunggu apa lagi? Jom laju-laju follow Dayang Sarawak Corner di Instagram


OXOXO


Thursday, 14 September 2017

Giveaway dari Alia Farhan

Hai semua,

Ni first time kita join blog giveaway. Kalau korang nak cuba nasib, why not? Boleh check out blog Alia Farhan kat SINI. Lagipun caranya mudah je. Just copy and paste.. Kemudian pray hard... Manalah tau rezeki.

So, inilah giveaway from Alia Farhan:

Jom mai join giveaway dari kami ni



Hampa cuma perlu :

*paste kan entry ni dekat blog hampa 


* follow @aliafarhan

*follow @aliafarhansaid

* follow @scandi_scandu

* komen DONE dengan paste entry hampa na.

GA ni akan berakhir  30 September

DUA Pemenang akan diumumkan 1 October

Pemilihan pemenang menggunakan Random.org



Thank you.

💋💋💋


Biasanya orang kata first timer ada first timer luck. Huhuhu.... Diharap begitulah hendaknya!


Oh ya, kita pun ada blog giveaway kita juga, marilah join:

Giveaway by Prettilyrare

Da~~

Monday, 11 September 2017

Blog Giveaway Sempena Ulangtahun Yang Ke-4 Prettilyrare

Hai semua,

Sempena ulangtahun penubuhan blog Prettilyrare yang ke-4 dan birthday kita yang ke-32, kita nak buat satu giveaway, khas untuk para pembaca blog Prettilyrare.

Untuk makluman, kita selalu juga melancong dan kongsikan pengalaman di dalam blog dengan harapan dapat membantu pembaca-pembaca lain untuk merancang perjalanan mereka ke tempat tu dengan lebih baik.

Tapi, terdetik juga dalam hati kita, ada segelintir pembaca yang hanya baca kerana mereka sukakan tulisan kita. Ataupun mereka nak rasai pengalaman melancong dengan membaca kerana masih belum ada rezeki untuk ke sana.

Jadi, kali ni kita nak sharekan kegembiraan melancong kita dengan mengadakan satu giveaway special kepada para pembaca blog Prettily Rare sebagai tanda terima kasih atas sokongan korang selama ini.

Untuk giveaway yang pertama ini, kita akan berikan hadiah istimewa kepada 3 pembaca yang bertuah.

Satu pembaca istimewa akan diberikan satu buah tangan yang kita pilih khas dari destinasi pelancongan kita yang seterusnya. (Cuba teka di mana?)  Manakala dua lagi pembaca akan diberikan baucar AEON Jusco bernilai RM50 setiap seorang.




HADIAH


1 X PEMBACA ISTIMEWA :  BUAH TANGAN MISTERI DARI XXX
2 X PEMBACA ISTIMEWA :  BAUCAR AEON BERNILAI RM50

Syarat Penyertaan:

#1- Follow Blog Prettilyrare (Wajib)

#2- Like Page Prettily Rare dan Follow/Add Friend Facebook Nana Ma (*Jika ada Facebook)

#3- Follow Instagram Dreamfantasia dan Prettilyrareblog (*Jika ada Instagram)

#4- Buat satu entry bertajuk "Saya suka baca blog Prettilyrare kerana..."dan backlink ke sini semula. serta tinggalkan link entry anda di bahagian komen post Giveaway ini....(*Optional)

#5- Baca dan tinggalkan komen anda pada 3 posts terkini blog Prettilyrare (Wajib)

#6-Jawab 3 soalan mudah (Wajib):

i.  Ke manakah destinasi pelancongan prettilyrare kali ini?
ii. Apakah aktiviti ekstrem yang dilakukan oleh blogger prettilyrare pada pelancongannya kali ini?
iii. Apakah post/posts prettilyrare kegemaran anda dan kenapa?

Jawapan boleh diperolehi menerusi Akaun Instagram Prettilyrareblog atau Dreamfantasia sepanjang tarikh kita melancong ke destinasi rahsia iaitu pada 20-22 September 2017:

Emelkan jawapan dan penyertaan anda ke han.marzuki@gmail.com sebelum 30 September 2017 dengan tajuk : Penyertaan Give Away Blog Prettilyrare: Destinasi Misteri

Serta berikan  butiran seperti berikut:

Nama Penuh:
Alamat Penuh:
Nombor Telefon:
Nama FB/Insta: (jika ada)
Nama/nama samaran/id untuk komen/follow di blog:
Link Entry: (jika ada)

Keputusan akan diumumkan pada 7 Oktober 2017.

Last but not least.... jangan main ngelat tau! Kita akan check sama ada korang menepati syarat ke idak. Sesiapa tak ikut syarat penyertaan, maka kelayakannya akan terbatal secara automatik. Dan seperti biasa, keputusan adalah muktamad dan sebarang surat-menyurat, sogok-menyogok, ampu mengampu adalah tidak dilayan. Ngehehehhehehe....

P/S: Tiket dan penginapan kita di sana telahpun dibeli. Doakan tiada aral melintang. Kalau atas takdir Allah saya tak dapat ke sana, giveaway akan terbatal serta-merta.

Sunday, 10 September 2017

Review: Annabelle Creation & MMCineplex Platinum Movie Suites, eCurve

Salam,

Harini kita nak cerita tentang pengalaman menonton Annabelle Creation di MMCineplex Platinum Movie Suites.

Huhuhu...Bahagia je bila dapat jemputan wayang free untuk media dan blogger. Dekat Platinum Movie Suites pula tu. Thanks Sam sebab sudi jemput kita untuk Media Popcorn dan beri peluang untuk kita buat media relations dengan para-para otai media.

Kelas, e-invitation dia pon cantik. Simple and sweet

Kenapa tajuk kita juga review MMCineplex Platinum Movie Suites? Sebabnya kita rasa idea tengok wayang di Platinum Movie Suites ni memang sesuai sangat untuk dipraktikkan kalau nak adakan program Media popcorn, mini gathering, birthday celebration dan lain-lain, Sangat eksklusif gitu. Asyik buat birthday bash kat restoran je. Boring juga kan? Sekali-sekala movie bersama-sama, book the entire hall untuk tonton sesama bestfriend dan family pun sesuai sangat!

Sebelum movie start, biasalah. Kami akan mingle around dengan semua jemputan yang hadir. Ramai editor, reporter dan produser dari stesen-stesen TV dan suratkhabar yang datang. Memang powerlah PR Puncak Niaga ni. Dapat je jemput otai-otai yang biasanya schedule mereka tersangatlah pack.

Jom tengok sat cemana rupa MMCinpelx Platinum Movie Suites ni:

Cantik kau...depan tu siap ada lounge tempat lepak-lepak

Untuk makluman, Hall Platinum Movie Suites ni boleh memuatkan dalam 24 orang. Kerusinya boleh diadjust sehingga menjadi posisi baring. So sememangnya sangat selesa sekali bagaikan tengok kat rumah.

Yang best lagi kalau tengok movie kat MMCineplex Platinum Movie Suites ni, tak payah susah-susah nak bawak jaket lebih bagai. Sebab dalam pakej yang Puncak Niaga amik ni, diorang dah amik pakej selimut, popcorn, air mineral ngan hot drinks gitu.


Baru lagi, tak ramai orang lagi. Tau-tau dah full house je
Selimut. Uhuhu...siapakah manusia betuah akan duduk sebelah kita? Jeng jeng jeng
Selfie sat sementara menunggu manusia misteri

Kalau korang agak-agak nak order makan ke apa-apa pun boleh. Semuanya ikut bajet dan tema event korang pada haritu.

Kalau berminat nak wat event kat sini boleh contact MMCineplex kat 03-7727 0724 atau emel mereka kat corpbookings@mmcineplexes.com  .

Apa? Nak tau websites? Hishh.. Nah: MMCineplex Platinum Movie Suites

Okay, sekarang kita citer fasal Annabelle Creation pulak. Kalau korang tak pnah miss tengok citer Annabelle Creation sebelum-sebelum ni. Ha, kenalah tengok Annabelle Creation jugak. Mana boleh miss? Tapi kalau tak follow dari awal, pun boleh juga tengok citer ni. Sebab pengarah yang bijaksana ni pandai menyusun citer sehingga citer ni stand alone pun tetap faham jugak.

Annabelle Creation ni mengisahkan citer cemana leh wujudnya patung durjana berhantu setan yang dinamakan 'Annabelle' ni. Dan secara tak langsung mengaitkan dengan kisah pembunuhan ngeri dan seram pada 1967. Pembunuhan apa? Pembunuhan ibu bapa angkat Annabelle oleh Annabelle (si anak angkat durjana) dan boiprennya. Ni kisah benar. Annabelle ni memang kacang lupakan kulit. Penatlah mak bapak angkat limpahkan kasih pada dia, besarkan dia. Tapi dia bukannya reti bersyukur. Dah la tubuhkan kumpulan sembah setan (Satanic Cult), malah bunuh mak bapak angkat dia dengan kejam sekali.

Kisah ni juga ceritakan cemana setan boleh mula menghantui patung ngeri bernama Annabelle tu (walaupun hakikatnya patung sebenar Annabelle alahai comelnya) Biasa orang melayu kata bila kita dok puja-puja sesuatu benda ni, ha! Setan mulalah datang menumpang kan. Kiranya camtulah kisah dalam Annabelle Creation ni. Bila parents 'Bee' kehilangan anak dia secara mengejut, diorang tak tahan rindu kat anak dan mulalah melakukan perbuatan syirik dengan memanggil/menyeru roh anak mereka. Last-last skali roh anak ntah ke mana, ntah apa plak yang hinggap kat patung tu. Hishhh....seram mak!

Secara keseluruhannya, susunan citer ni dapat mewujudkan suasana seram. So bila ada je adegan-adegan ngeri, satu hall tulah berbunyi pekikan, makian dan sindiran. Ahahahhaa... Biasalah. Kalau watak dalam citer tu bijak benau, dah tak jadi dah citer seram yang korang tonton ni. Takyah marah watak tu bodoh, dah memang camtu citernya...And dah memang director ngan scriptwriter suruh wat lagu tu... So korang relax-relax sudah... takyah emosi kecuali emosi seram..

Kakak bagi 7/10 bagi citer Annabelle Creation ni. Sebab bagi kakak, tak cukup menakutkan lagi. Keh keh keh. Masih tak mampu membuatkan kakak berselubung je dalam selimut tebal yang diberi free tu.

Tapi good job kepada pihak Puncak Niaga sebab dengan Sesi Media Popcorn ni, semua otai-otai media dan blogger cenonet macam saya dapat saling berkenalan dan release tension. Nanti jemputlah lagi naaaa~~~





Tuesday, 5 September 2017

Hotels.com Tawarkan Diskaun Menerusi Kempen 'Half The Fun of Travel'

Salam semua,

Harini kita nak cerita pengalaman blogger event pertama kita. Dah 5 tahun menulis akhirnya buat kali pertamanya kita telah dijemput oleh Involve Asia untuk ke blogger event pertama kita iaitu Kempen 'Half The Fun of Travel' oleh Hotels.com.



Untuk makluman, Hotels.com ni salah satu platform pencarian penginapan. Dengan adanya Hotels.com, korang ada lebih banyak pilihan untuk tawaran penginapan yang terbaik selain platform-platform yang sedia ada seperti Agoda.com, Booking.com, AirBnB, Trivago dan banyak lagi.

Sebagai seorang pelancong tegar yang at least akan melancong sekali setahun ke luar negara dah beberapa kali di domestik setahun atas urusan peribadi dan kerja, adalah wajib bagi kaki travel macam hakak ni untuk tahu semua-semua platform ini dan buat perbandingan. Kalau korang semua nak jadi pengguna bijak, memang wajib ambil tahu juga.

Apa? Tak tahu? Ha... Baik korang baca terus untuk tahu lebih lanjut. Sebab  biasanya untuk menarik pelanggan, lain platform akan mempunyai tawaran diskaun dan harga yang berbeza. Kalau rajin dan bertuah, mesti akan dapat penjimatan yang ekstra. Mudah je caranya, cuma kena rajinkan diri dan invest sedikit lebih masa sahaja.


Berbalik kepada fokus kita hari ini iaitu kempen 'Half The Fun of Travel' oleh Hotels.com,, semua pengguna berpeluang untuk dapatkan diskaun 8% untuk tempahan Penginapan di SELURUH DUNIA menggunakan kod kupon FALLINLOVE. Kalau guna apps pula, korang boleh dapat diskaun yang lebih iaitu sebanyak 10% diskaun dengan mengunakan kod kupon LOVEMOB. Tapi tawaran ni dengan syarat korang kena book sebelum 30 November 2017. Hah! Apa lagi? Siapa yang dah plan nak cuti panjang bulan 12 dan tahun depan boleh cepat-cepat grab peluang ni. (*Untuk T&C penuh, sila rujuk laman web Hotels.com di SINI

Okay, berbalik pada event tersebut, hakak dibenarkan untuk membawa 1 orang kawan lagi. Kakak pun bawalah kawan baik sejak universiti lagi. Wohooo!


Sangat teruja dengan kempen ni sebab selain daripada perkongsian menarik daripada Pengarah Pemasaran Serantau Hotels.com, Jessica Chuang dan jurucakap Hotels.com iaitu Elfira Loy, para blogger juga diberikan banyak tips-tips menarik berblogging daripada wakil Involve Asia.

Nilah wajah pengarah dan jurucakap Hotels.com

Somehow, kakak setuju dengan apa yang Hotels.com kongsikan di mana separuh keseronokan melancong ni sebenarnya waktu kita sedang merancang percutian dan perjalanan kita. Sebab kita mestilah akan susun ikot kehendak dan kegemaran kita kan? So jadinya memang excited lah manjang sampailah hari betul-betul kita travel. Kih Kih kih.... Hakak lah salah satu seorang yang memang akan tak senang duduk setiap kali dah plan itinerary untuk ke mana-mana.

Hotels.com ni pun sangat prihatin, diorang memang ada usaha nak tarik pelanggan sebab diorang ada wat kaji selidik tentang consumer behaviour di mana diorang dapati:

  • Rakyat Malaysia utamakan ketermampuan, pengalaman baharu dan kecantikan bergambar berbanding faktor pengembaraan lain dalam memilih destinasi percutian
  • Rakyat Malaysia meyakini ulasan dalam talian – 82 peratus rakyat Malaysia dipengaruhi sedikit sebanyak oleh ulasan dalam talian apabila membuat keputusan melancong
  • 65 peratus pelancong milenial meluangkan masa lebih dua jam untuk meninjau pilihan penginapan – 11 peratus meluangkan masa lebih 10 jam
  • Selera orang Malaysia tidak berubah di luar negara – 98 peratus pelancong meluangkan masa mencari restoran Asia
  • Pelancongan halal – 97 peratus pelancong Muslim meluangkan masa mencari pilihan menjamu selera yang halal sebelum perjalanan mereka  

Sedikit perkongsian tentang berblogging oleh wakil Involve Asia pula:
  • Content yang menarik adalah lebih penting untuk menarik pembaca. Menurut wakil Involve Asia, anda mungkin akan cemburu dengan blogger yang dapat bayaran untuk menghasilkan post. Tapi jika kita tumpukan fokus untuk menghasilkan content atau kandungan yang menarik, hasilnya akan lebih mengagumkan apabila kita dapat kumpul viewership yang tinggi di kemudian hari.
  • Hasilkan niche content yang biasanya takkan dicover oleh blogger-blogger ternama. 
Baiklah, sekian perkongsian kali ini.... Nak share pula gambo-gambo sekitar event:


Khusyuk Elfira bercerita

Selfie skit...
Blogger Emas Putih pun ada. Comel je orangnya.

Tuesday, 29 August 2017

Pengalaman Mendaki Gunung Kinabalu -Part 2



Hai semua,

Kisahnya mula-mula mendaki Gunung Kinabalu, kitorang bertujuh masih lagi bersama. Tapi lama-kelamaan makin lama makin renggang. Biasalah, waktu hiking ni sebaik-baiknya ikut pace sendiri. Yang cepat jalanlah cepat, yang lambat, kayuh perlahan-lahan. Sebab adalah sangat penting untuk kita jangan terlalu memperlahankan atau mempercepatkan langkah semata-mata nak tunggu orang atau nak kejar orang. Takut-takut tak terkejar or tertunggu pula nanti.

Gunung Kinabalu ni memandangkan ia adalah gunung tertinggi Malaysia, altitudnya agak tinggi berbanding tempat-tempat lain dan udaranya pula lebih nipis daripada tempat biasa. So kalau yang tak biasa tu, memang kena slow-slow. 

Walaupun sebelum panjat Kinabalu kitorang dah buat persiapan untuk mengelakkan Altitude Sickness dengan mengambil ubat-ubatan, tetapi masa awal-awal pendakian, saya tetap juga mengalami masalah kesukaran bernafas.

Pendakian dibahagikan kepada dua fasa dan dua hari.

Hari Pertama:
1. Fasa pertama dari Timpohon Gate sehingga ke Laban Rata (6KM)

Hari Kedua
1. Fasa kedua dari Laban Rata sehingga Low's Peak. (3KM)

2. Low's Peak turun ke Laban Rata (3KM)

3. Laban Rata turun terus ke Timpohon Gate (6KM)

Jadi kalau diikutkan, pendakian dan penurunan gunung pada hari kedua adalah jauh lebih mencabar bagi saya. Nak tau kenapa? Mari teruskan baca:


Day 1: 

Sambung balik citer atas. Awal pendakian saya mempunyai kesukaran untuk bernafas sebab badan jenis yang lambat panas. Lagipun memang jenis yang alah sejuk. Bila sejuk lagilah badan susah nak panas... Tapi Alhamdulillah selepas sampai ke KM2, badan mula panas, nafas pun lebih lancar

Mujurlah sepanjang perjalanan ada Eizs yang menemani sebab Eizs ni pun masa mula-mula pun sesak nafas juga. Ditambah pula dengan bebanan beg yang berat, lagilah susah nak bernafas.

Eizs yang kacak tapi kurang kacak setelah wajahnya cedera sebab eksiden


Jalan sepanjang 6 kilometer dari Timpohon Gate ni sampai ke Laban Rata adalah agak berbatu dan banyak tangga. So memang akan tangkap kat peha lah jawabnya.

Kilometer yang pertama

Kilometer yang kedua

Start dari kilometer keempat, jalan menuju ke Laban Rata tu pun dah start togel. Tinggal tanah kuning. Tapi view pun makin cantiklah sebab dah tinggi kan...


Kilometer ke-4
                                       
                                       
Kilometer yang kelima
Kilometer yang ke-6
Cantik tak view?

Jangan tengok muka macam bermaya dan bertenaga je dalam sumer pic tu... itu semua lakonan semata-mata hokey? Bila dari KM yang ke-5 tu sampai Laban Rata tu kita rasa paling mencabar sebab macam nightmare kat Pine Tree dulu. Tulisnya lagi 100 meter ...tapi berjam-jam naik tak sampai-sampai gak.. macam ada sumpahan lak rasanya. Rasa nak ngamuk pun ya..Grrr....

Lepas sumpahan KM yang kelima tu akhirnya berjaya juga kita sampai kat Laban Rata pada jam 3.30 petang... Dan kita juga merupakan peserta yang keempat dari tujuh orang yang dah sampai ke Laban Rata.
Yeay...sampai gak Laban Rata. Leh rehat dah.

Sesampainya kat Laban Rata, memang cari air panas dululah. Sebab dah sejuk tak tahan. Pastu terus dinner dah seawal pukul 7-8 lagi dah tido sebab esoknya nak kena bangun kol 1 pagi.

Kita juga bertuah sebab dapat jumpa Soo Wincci ngan Baki Zainal masa kat Laban Rata. Kebetulan masa tu diorang ada shooting. Sempatlah berborak ngan Baki Zainal. Tak sangka pula dia tu sebenarnya senior kita masa Foon Yew High School dulu.

Both of them are very down to earth. Seronok berbual dengan Senior Baki Zainal sebab dia merupakan salah seorang pengacara yang sangat memberi inspirasi dalam hidup saya.


Selfie jangan tak selifie

Beauty with talent
Day 2

Seawal pukul 1 lagi dah Mek Aida ni kejut bangun pagi. Cis... Terpaksalah kita dengan mamai2nya masuk bilik air dan bersiap-siap.

Sempat lagi si Eizs ni amik gambo kita dalam dorm. 

Lepas semua dah siap-siap kitorang pun pergi breakfast dan pendakian ke puncak dimulakan pada jam 2.30 pagi.

Gelap gelita wehh...memang kena pakai headlamp.
Mula-mula pendakian je banyak tangga. Macam biasa, kita mulalah susah nak bernafas sebab badan tak panas dan udara pun sangat-sangat nipis. Sejuknya masa tu memang susah nak dikata.

Lepas 2 jam pendakian barulah badan start panas dan mulalah senang nak bergerak. Akhirnya lepas 2 jam mendaki, kitorang pun sampai kat Sayat-sayat. Masa tu, semua pendaki akan melalui kaunter pendaftaran sebab diorang nak check siapa yang sampai sini. Kalau dah lepas Sayat-sayat je, tak kiralah sampai ke tak puncak Gunung, pendaki tersebut tetap akan diberikan sijil pendakian yang berwarna. Kalau tak sampai sayat-sayat, pendaki cuma akan dibeirkan sijil pendakian berwarna hitam putih sahaja.


Memang gelap gelita woo... tak nampak apa-apa. Ingat nak capture bintang, tapi tak nampak

Untuk makluman semua, pendaki ditetapkan untuk sampai ke sayat-sayat sebelum 5 pagi. Kalau lepas tu je memang diorang takkan bagi lepas dah. 

Dan sebenarnya sepanjang perjalanan tu, pemandangan di langit memang cantik yang amat. Cumanya sebab nak rush ke Sayat-sayat sebelum pukul 5 punya fasal, memang tak de masa nak mengamati pemandangan betul-betul. Sesekali je sempat mendongak ke atas mengamati kebesaranNya.

Kita kononnya nak rush naik atas puncak untuk tengok sunrise pada pukul 5.30 am...tapi tak sempat pulak...

Lepas Sayat-sayat tu memang jalannya batuuuuuu je manjang. Kitorang agak bernasib baik sebab cuaca baik dah tak hujan. Kalau hujan, tentu jalan batu tu licin. Silap ari bulan, tak dibenarkan panjat ke atas. 

Jalan batu ni pun agak mencabar sebab membosankan. Jalan dua tiga tapak dah penat. So, kekadang terpaksalah jalan secara zig-zag untuk menghiburkan hati... (Eh, yeke?)
Dah nak sunrise tapi mampu sampai Donkey's Ear je
Setelah sejam setengah mendaki dari Sayat-sayat, pada jam 6 pagi, akhirnya kita sampai juga kat puncak Gunung Kinabalu aka Low's Peak.

Eizs orang kedua sampai Low's Peak, kita yang ketiga tapi juga peserta wanita yang pertama sampai Low's Peak
Pelarian Mongolia mana ntah terlepas... Tengah tunggu giliran nak amik gambo
Yeay! Sampai gak giliran bergamar kat Low's Peak ni. Sampai giliran tau-tau dah terang jek
Okay...kalau korang ingat dah sampai je puncak kira dah boleh tepuk tangan dah happy ever after, korang memang silap besarlah.

Cabaran mendaki Gunung Kinabalu ni bukannya pada pendakian, tapi cemana korang turus lepas dah panjat tu.

And, unfortunately, kita ni macam anak kucing. Panjat pokok pandai, turun pokok tak pandai. Sebab kita gayat!!! Ohmai... Jadinya bila turun, kitalah orang yang paling lambat turun disebabkan kita gayat semacam.

Tapi best gak layan perasaan turun slow-slow sambil ditemani abang-abang malim gunung. Cet!!! Konon pujuk hati. Dengan adanya abang-abang malim gunung, lagilah kita seronok amik gambo sebab bagaikan upah personal photographer you!






Ngaahahhaha... itulah kot untung jadi kucing lembep yang turun perlahan. Tapi lepas tu abang malim gunung pon meluat tengok kita posing sana sini. Lepas sedar yang progress kita mengalahkan baby yang baru nak bertatih, dia suruh kita pegang je la tali dan dia tarik je kita meluncur ke bawah.

Adoi, hampeh tol abang malim gunung ni. Baik-baik kita punya tahap gayat 3 dah terus jadi 9. Terus kaki kita jadi jeli dek kerana terlalu gayat. 

Dalam pukul 9 kita sampai ke Laban Rata dan breakfast kemudian check out dan terus turun ke Timpohon.

Tapi sesungguhnya kerana kaki dah terlalu jeli, kita tak dapat turun dengan cepat walaupun jalan dah tak cerun masa kat bahagian batu-batu tu.

Setiapkali nak melangkah je kaki menggigil dengan teruk. Last-last skali abang malim gunung pun terpaksalah teman kita sorang-sorang kat blakang tu. Dalam perjalanan, banyak gak yang dikongsi oleh si malim gunung. Rupa-rupanya, malim yang tarik saya masa kat batu tu, salah seorang malim yang terlibat dalam Rescue Team sewaktu gempa bumi di Kinabalu 2 tahun lepas. 

Sepanjang perjalanan 6km tu banyak yang dapat saya amati antaranya:

-Betapa ikhlas dan sucinya hati orang kampung di Kundasang ni. Semua bekerja penuh ikhlas walaupun kerja mereka sukar. Sepanjang perjalanan naik dan turun, ramai porter yang ditugaskan angkut barang keperluan untuk Inn kat atas tu. Ada yang bawak gas, tiang, makanan etc setiap hari tapi tak pernah mengeluh. Bukan saja lelaki tapi juga perempuan.

-Tak dapat lupa dengan lirik kata yang sering dinyanyikan oleh Malim yang berbunyi,"Setia-setia kawan, setia lagi malim gunung" Memang sangat mencuit hati. Ya betul, mungkin ada yang akan kata diorang dibayar, sebab itu diorang buat kerja. Tapi kalau sekadar soal duit, takkanlah ada malim gunung yang sanggup menggadaikan nyawa untuk menyelamatkan mangsa gempa bumi. Ini soal keikhlasan. Hati mereka memang tulus. Jangan samakan dengan orang bandar yang hatinya semua berkira.(akulah tu)

-Keinginan dan kemahuan kita kadangkala yang akan push kita untuk berjaya. Pengajaran dan kesimpulan yang dapat daripada seornag kenalan di Kinabalu di mana beliau berjaya juga naik ke puncak dan turun bersama-sama saya. Selalu terserempak di sepanjang perjalanan turun dan naik. Pendaki ni mengalami cramp sepanjang perjalanan dan cirit-birit kerana keracunan makanan. Ubat-ubatan pula ada pada kawan yang jauh di hadapan dan di belakang. Tetapi tetap kuat semangat untuk mengharungi segala cubaan. Pernah ternampak dia menangis kerana cramp terlalu teruk dan kesal kerana mungkin dia takkan sampai ke kemuncak, tetapi berjaya juga menawan puncak. Sama-sama turun ke bawah walaupun kaki sama-sama jeli.

Terlalu banyak lagi kisah dan pengamatan yang dapat saya timba sepanjang pendakian Gunung Kinabalu ni. Tetapi kebanyakannya biarlah saya simpan sendiri. Memang ternyata ini pendakian yang penuh pengajaran sekali.

Betullah orang kata, kita takkan benar-benar mengenali seseorang sehinggalah kita pernah susah bersamanya.

Oleh kerana kaki saya terlalu lembik untuk berjalan, saya perlukan tongkat untuk turun sehingga ke Timpohon Gate dan perjalanan turut dibantu oleh malim gunung yang sentiasa setia di sepanjang jalan.

Akhirnya saya tiba juga di Timpohon Gate sebagai peserta terakhir yang menuruni Gunung Kinabalu pada 2 Ogos 2017, pukul 5 petang.


Tertinggal Part 1?
Baca di sini:

Pengalaman Mendaki Gunung Kinabalu -Part 1


Jom baca juga pengalaman saya mendaki yang lain:
1. Gunung Nuang

2. Gunung Datuk

3. Gunung Irau

4. Pine Tree Hill & Twin Peak

5. Bukit Kutu

Lazada Special