Prettily Rare

Sunday, 18 February 2018

Review: Hada Labo Brightening Shiro-jyun Series

February 18, 2018 9
Review: Hada Labo Brightening Shiro-jyun Series
Hai semua,

Lama dah kita tak buat entri tentang kecantikan. Mana taknya? Kita jenis yang jarang-jarang tukar produk. Then kalau nak tulis ulasan produk (product review) pun, kena pastikan dah pakai sekurang-kurangnya 3 bulan. Kalau setakat pakai one-off, cemana nak ulas kebaikan dan keburukan produk tu? Ye dok? Kecuali produk tu sangat teruk. Sekali pakai je dah merengsa kulit, takkanlah masih nak teruskan penggunaan pula? Takut....

Macam biasa, di sebalik setiap produk yang kita gunakan, pasti ada kisah di sebaliknya. Kisah tentang Hada Labo Brightening Shiro-jyun ini bermula pada Januari 2017 di mana pada hujung tahun 2016, kita dah start aktif bersiar-siar di taman rekreasi selepas waktu bekerja. Dalam pukul 5 camtu, kita akan pergi ke TTDI Park untuk berjalan dua-tiga kali pusingan sampailah pukul 7. Efeknya? Berat turun tu memanglah turun, tapi masalah baru pulak timbul. Kulit gelap. Uwaaaaa!! Pada waktu tu pula, kita tak pakai apa-apa produk sebab tengah rehatkan kulit.

Jadi, ni kira gali lubang tutup lubanglah ni ceritanya. Masalah kebulatan dah surut, masalah kekusaman dan kegelapan kulit pula yang timbul. Eh, mana leh! Kita takmo lah dah kurus tapi kusam pulak. Kah kah kah... Nak kurus dan berseri-seri. Makanya pulalah pencarian produk yang mampu mencerahkan kulit, melembapkan kulit dan mencantikkan kulit gitu. Mencerahkan kulit tu untuk aktiviti bersidai kita petang-petang. Kulit pun kena pastikan lembap sebab lepas bersidai, esoknya keja dalam suasana berpendingin hawa yang sejuk nak mampos sampai merekah kulit. Cantik kulit, eh! Siapa tak mo kulit cantik? Ye dak?

Makanya banyak jugalah research yang dilakukan. Pastu memandangkan cleansing oil yang kita gunakan untuk mencuci mekap sebelum ini memang daripada jenama Hada Labo. Kita pun ambil keputusan untuk cuba Hada Labo Brightening Shiro-jyun. Shiro ni dalam bahasa Jepun maksudnya putih. Tu anjing Shin Chan nama dia Shiro. Si putih la tu maknanya. Jyun tu pula atau dalam bahasa Cinanya Run4 tu maksudnya lembap. Aha, cuba jelah. Dah la putih, lembap pulak tu. Kotlah kena dengan kita.

Brightening Series
Tepek sikit iklan dalam bahasa Jepun 
Meh kita lihat apa yang ada dalam rangkaian produk Hada Labo Brightening Shiro-jyun ni.


1. Hada Labo Shiro-jyun Clear Lotion  (5.7 fl oz/170 mL)
Shiro-jyun Clear Lotion
Shiro-jyun Clear Lotion
Memperkenalkan produk langkah pertama dalam rangkaian produk Hada Labo Brightenign Series ni iaitu Hada Labo Shiro-jyun Clear Lotion. Ala, nama je Clear Lotion. Padahal struktur dia macam air dan fungsinya macam toner je you.... Tak pekat pun. Makanya lepas cuci muka, tepeklah clear lotion yang macam toner ni. Walaupun struktur dia macam air atau toner, tetapi fungsinya untuk melembap amatlah vavavoom. Memang rasa lembaplah muka.


2. Hada Labo Shiro-jyun Milk  (4.7 fl oz/140 mL)
Shiro Jyun Milk
Shiro-jyun Milk
Lepas dah tepek toner tadi tu, maka bolehlah korang tepek Shiro-jyum Milk ni pulak. Yang ni memang macam losyenlah. Tak payah letak banyak-banyak. Sikit je. Sebab toner tadi pun dah cukup melembap, kalau ni tepek banyak-banyak nanti rasa macam berat pula tepekan produk pada muka anda. Tapi serius dalam banyak-banyak produk, produk ni paling jimat sekali sebab yang lain semua dah habis pakai, Shiro-jyun Milk ni je tak habis-habis. Jimat duit I.

3. Hada Labo Shiro-jyun Serum  (1.1 oz/30 g)
Shiro-Jyun Serum
Shiro Jyun Serum
Ha, kalau Shiro-jyun Milk tu produk paling menjimatkan, nilah produk yang paling cepat habis dalam rangkaian Hada Labo Brightening ni. Dah la mahal. Kecik je pulak tu. Harganya lebih kurang dalam RM80 sebotol. Kalau Milk tu boleh bertahan dalam tiga bulan. Yang ni dalam sebulan je dah habis. Serum ni fungsinya untuk mengurangkan kesan-kesan penuaan dan merawat kerosakan yang berlaku akibat pancaran matahari. Tekstur dia lebih ringan daripada Shiro-jyun Milk tetapi lebih pekat daripada Shiro-jyun Clear Lotion. Bila pakai rasa licin dan lembap juga kulit.

4. Hada Labo Shiro-jyun Cream (1.8 fl oz/50 g)
Shiro Jyun Cream
Cream
Ni pulak langkah terakhir bagi rangkaian ini. Dimana ia dimulakan dengan toner dan diakhiri dengan krim. Krim ni lebih kurang macam jel aqua dan bersifat lembap jugak. Memang 4 kali sapu, 4 kali lembap betullah. Sudahnya kulit macam kena mandi air 4 kali. Tapi masalahnya Hada Labo Shiro-jyun Cream ni untuk malam jek. Nilah kelemahan di sebalik Hada Labo Brightening Series ni.

Jadi, untuk waktu siang. Apa pulak kita pakai sebagai langkah terakhir ya? Makanya untuk pada waktu siang, kita pakai:

5. Hada Labo Perfect UV-Gel SPF 50+ PA+++ (1.8 fl oz/50 g)
Perfect UV-Gel
Hada Labo Perfect Uv-Gel
Memandangkan siang ada matahari dan matahari ada sinar UV, makanya kita pun gunakan produk Hada Labo Perfect UV-Gel SPF 50+ PA+++ ni. Muahhaha...Dengan harapa kulit dilindungi daripada sinar lembayung dan lebih cerah dan menawan. Tekstur Krim ni lebih pekat daripada Shiro-jyun Krim selain lebih berminyak dan melekit.

Okay, jadi apakah kesimpulan saya setelah menggunakannya selama 1 tahun lebih?

Shiro Jyun
Aha, kesimpulan peroduk tersebut tapi, ni takde esen


Ulasan dan Kesimpulan:

Kebaikan:
Dalam lebih kurang seminggu pakai, memang kita dah berpuas hati sebab kulit kering tidak lagi merekah dan kulit juga rasa lebih lembap. Yang paling amazing sekali mengalahkan Amazing Nara, kulit juga kelihatan berseri-seri dan glowing gitu.

Kalau sebelum ni mekap nampak bercapuk sebab kulit kering. Tetapi lepas pakai rangkaian Hada Labo Brightening Shiro-jyun ni, memang mekap nampak cantik dan licin, malah ada glow pada bahagian-bahagian tertentu macam tulang pipi, dahi dan sebagainya. Jadi tak perlulah highlight lebih-lebih. Jimat duit highligter kita. Malah, mekap pun tahan lebih lama.

Dari segi kelembapan memang best. Tiada lagi masalah kulit kering dan merekah walaupun dok dalam bilik yang berpendingin hawa dengan dua blower di kiri dan kanan. Masa kita pergi Jepun pun, walaupun cuaca sejuk nak mampos sampai bersalji dan angin sejuk menyucuk, kulit tetap lembap je.

Sangat recommended!!

Kelemahan:
Yang kakak rasa mengecewakan, kita tak pun jadi shiro seshiro Shiro dalam cerita Shin Chan. Dengan erti kata lain, takde pun nampak kulit jadi putih satu tona dua tona mahupun tiga tona. Rasanya maintain macam biasa je. Cuma tak bertambah gelap je lah kot. Tapi secara keseluruhan, memang kulit nampak lebih berseri. Tapi kita rasa tu sebab kulit lembap kot.....

Kesimpulannya kita sukakan produk ni. Kalau tak, takdelah pakai sampai sekarang. Ye tak? Kalau dulu kita sering tertanya-tanya, cemana orang boleh mekap nampak kuit glowing-glowing macam ada lampu spotlight pancar kat kulit dia tu, sekarang kita tahu. Sesungguhnya, mekap yang glowing tu datang dari kulit yang semulajadi glowing. Gituuu.....

Hada Labo Shiro Jyun
Koleksi Shiro-jyun kita... Tepek gambar ni dulu sebagai bukti sebelum photo-shoot cecantik


Kelembapan : 5/5
Mencerahkan: 2/5
Seri               : 5/5

Sincerely,
Prettily Rare



Sunday, 11 February 2018

Berbaloi Tak Jadi Pengguna Setia Maxis Postpaid?

February 11, 2018 20
Berbaloi Tak Jadi Pengguna Setia Maxis Postpaid?
Hai semua,

Hotlink
Adakah Maxis pilihan anda?

Kebelakangan ni kita banyak sikit entri tentang kepenggunaan gitu. Hahaha... Kira reviewlah ni. Mana taknya? Awal tahun ni banyak pulak dugaan berkenaan isu kepenggunaan. Antaranya Maxis nilah.

Nak dijadikan cerita, kita ni setia orangnya. Ecececeh... Ni bukan nak angkat bakul. Tapi salah satu nak tengok orang tu setia ke tidak, bermasalah ke tidak, boleh analisa berdasarkan berapa lama dia guna nombor telefon yang sama. Kenapa? Biasanya orang yang suka tukar-tukar nombor ni jenis ada masalah. Ada masalah hutanglah, masalah cintalah, masalah kerjalah. So nak lari dari masalah tu, paling senang adalah dengan cara menukar nombor. Eh, kalau korang tukar nombor bukan sebab ada masalah-masalah ni, tak usahlah melatah pulak ya?

Yang keduanya, orang yang setia ni biasanya jenis yang sangat pentingkan nilai sentimental (sentimental value). So kalau nak suruh dia tukar or lupakan saja nombor tu, memang susah. Kalau jenis yang suka tukar-tukar tu, maknanya orang tu nilai sentimental dia kurang sedikit. Sayangnya pun kuranglah. Eh, again. Kalau korang tak, taklah ya. Biasalah, setiap perkara ada kekecualiannya.

Ha, berbalik pada nombor telefon dan Maxis pula, kalau tak silap kita telah menggunakan nombor dan talian Maxis ni sejak universiti lagi. Menginjak 14 tahun jugalah. Dengan Maxis ni sebenarnya lagi banyak kenangan pahit daripada manis.

First sekali, sebelum data belum diperkenalkan, bil telefon selalu mencanak tinggi kalau selalu telefon. Maklumlah masa tu berjauhan dengan family. So selalulah telefon balik rumah. Jadinya tinggilah bil. Tapi masa tu tak rasa lagi. Sebab abang yang bayarkan bil telefon.

Lepas data diperkenalkan, selalu jadi masalah sewaktu ke luar negara pula. Ish, pantang lupa tutup data, terus bila mencanak-canak naik. Geram sungguhlah. Pulak tu Maxis ni bukannya nak setup, gembira je dia terus-menerus caj pelanggan dia.

Yang paling tak suka sekali ada satu masa tu, kalau ada mesej-mesej mengarut macam promosi, on cinta on apa bagai, kekadang walaupun kita tak subscribe pun pada promosi dan perkhidmatan tu, cajnya kena pulak kat kita. Eh, mengarut sungguh. Bila telefon Maxis katanya tu bukan perkhidmatan daripada mereka. Tapi sebaliknya, tu dari syarikat luar. Eh, hairanlah kita. Dah tu ko biar je dia hantar mesej kat kita, tapi senang-senang caj kat kita eh? Yang peliknya, bil dicaj atas pelanggan. Patutnya cajlah orang yang hantar tu. Ni dah terbalik pulak. Caj kat orang yang terima. Ish ish ish... Masa tu extra ratus-ratus juglah kena bayar. Bila dah jadi isu seantero Malaysia, barulah masalah ni berkurangan.

Lagipun dulu ramai yang malas nak bertukar ke telco lain atau port out sebab kena tukar nombor. Tapi lepas polisi telco berubah di mana nombor tidak lagi terhad kepada sesetengah telco sahaja, hak kepenggunaan menjadi lebih berkuasa di mana kalau kita tak suka je dengan telco tu, kita boleh bertukar ke telco lain tanpa perlu menukar nombor.

Terbaru sekali ialah masalah beberapa tahun lepas iaitu sewaktu semua telco lain berlumba-lumba keluarkan pakej data murah dan panggilan serta sms percuma untuk talian domestik. Masa tulah Maxis paling banyak kena kecam. Mana taknya? Semua telco lain offer bawah seratus untuk data berpuluh Gig dengan talian dan sms percuma. Cuma Maxis je tetap dengan sombong dia. Bayar mahal nak mampos. Tapi data ciput jek. Kenalah sentiasa tambah data. Tu semua kena caj ekstra pulak tu. Choy!! Benci!

Masa tu jugaklah ramai yang port out dari Maxis dan beralih ke telco-telco lain seperti Digi, UMobile dan juga Celcom. Cuma kita yang setia bodoh je ni bertahan dengan kerenah Maxis. Tapi apa yang kita dapat? Nada! Wish birthday pun ilek you!

Senang kata macam-macamlah Maxis ni buat kat kita. Tapi kita tetap setia. Sampailah awal tahun ni bila kita semak dan audit semula perbelanjaan bersama-sama adik auditor kita tu, kita telah dihasut untuk tak payah jadi setia bodoh lagi dengan Maxis ni. Beralihlah kepada telco yang lebih jimat duit dalam poket.

Makanya pada hari itu jugalah kita pergi ke Digi untuk port out. Ambil pakej paling murah sekali untuk lebih penjimatan. Lagipun kat ofis ada Wifi, kat rumah pun ada Wifi. So, apa motif nak data banyak-banyak tak guna tu? Bukannya leh bawak mati pun. Eh!! Gitu.... Maka kita pun dah bersedialah nak ucap sayonara kepada Maxis forever. Helo Digi. Time tu jugalah kita dapat kad SIM Digi. Senang je cara nak port out atau beralih ke telco lain tanpa menukar nombor ni rupa-rupanya. Cuma pastikan bil terakhir dijelaskan tanpa sebarang tunggakan, pergi ke pusat perkhidmatan telco yang anda berkenaan, pilih pelan yang diminati, berikan kad pengenalan dan bayar deposit sahaja. Zas siap.

Selepas itu, just sit back dan relax dan akan menerima dua mesej. Mesej yang pertama tu abaikan. Mesej yang kedua dia akan tanya betul ke nak beralih talian? Jawab je ya. Lepas tu talian pun tak boleh digunakan, maka bolehlah anda menukar kad SIM dan beralih kepada telco lain dengan jayanya.

Now
Yezzaa... semua orang lebih mudah untuk port out sekarang ni.

Tup-tup petang tu, kita terima panggilan dari Maxis. Pujuk rayu macam balak yang nak kena tinggal sebab selama ni abaikan makwe dia tau. Katanya kenapa nak berubah hati? Kita pun katalah. Eh, selama ni punyalah abaikan kita. Tak wish birthday, tak sayang dan tak hargai pun kehadiran kita yang setia dah rajin bayar bil ni. Bila kita dah keraskan hati, baru sibuk nak cari balik. Sudahlah. Kita dah cekalkan hati nak ke pangkuan Digi.

Punyalah panjang sesi merajuk kita dengan Maxis tu. Tup-tup Maxis offer henpon. Ish. Henpon murah. Takmolah kita. Last sekali dia tawarkan henpon Axus Zenfone 4 Max yang katanya harganya hampir RM800. Memula macam takmo. Tapi lepas fikir-fikir henpon kita hanyalah satu dan baru je lepas jatuh dalam jamban haritu. Terus cair kau!! Tapi masih main tarik-tarik tali lagi. Komplen pulak mahal pakej Maxis ni. RM100+ (RM98 sebelum GST) tapi dapat 30 Gig je. Eh, dia punya pujuk... Terus dia offer bagi RM88 untuk dua tahun bersama-sama tepon Axus tu.

Zenfone Max
Hai telefon baru.
Fikir punya fikir. Okaylah. Kita cuba lagi 2 tahun na! Hahaha... Maka begitulah kisah kita yang senang termakan pujuk ni.

Kesimpulannya? Maxis, anda bertuah sebab dapat pelanggan macam saya ni. Jenis setia tak bertempt ni. Kalau diikutkan kesetiaan dan pelaburan saya selama 14 tahun ni dekat awak, saya berhak dapat Iphone X tau. Awak jangan ingat lepas 2 tahun saya akan tetap setia bersama awak. Saya dah bosan jadi orang yang baik dan setia. Sebab tak berbaloi pun jadi setia. Tengoklah 2 tahun lagi nanti. Kalau awak tak wish birthday saya lagi, saya akan tinggalkan awak. Forever. Kalini saya serius tau. Jangan cuba nak sogok saya.

OXOXO
Prettily Rare

Saturday, 10 February 2018

Review: W Hotel Bali, Seminyak

February 10, 2018 9
Review: W Hotel Bali, Seminyak
Hi everyone,

Today I am going to share my review on a luxury hotel aka W Bali Seminyak. I went to Bali last September and I stayed there for 3 days 2 nights. W Bali - Seminyak is 25-45 minutes from Denpasar International Airport. It is a trendy enclave, highly-concentrated with chic restaurants, bars and clubs, fashion designer boutiques, eclectic galleries and furniture making centers.

Beach and seaside
Totally breath-taking, but you cannot swim here

Before going to Bali, I have done quite a lot of research about Bali and asked a lot of acquaintances on their opinion on Bali. Coincidentally, my sis just got back from Bali from her stay-cation with her husband and according to her, nothing interesting there. But, when I arrived Bali, I can say that it is totally mesmerizing and it offers a whole new experience, nothing like Jakarta or Bandung (the only two places that I have been in Indonesia).

Bali
Denpasar Airport

I would have to say that I love almost everything in Bali, the people, the culture, the environment, the architecture and everything! It is something that very unique that I don't mind going back again to Bali for stay-cation even though I normally would not want to revisit any places that I have been to because there are sooooo many places else in the world that I can explore. So, why repeat? Right???
Offerings for god
If you see this in Bali, kindly avoid to step on it. This is offerings for god called Canang Sari. It is believed that it will bring them good luck. 

Thanks to AirAsia, my flight delayed and I arrived behind the schedule. The journey from the airport to the hotel was less than one hour and luckily there traffic was smooth. The entrance of the hotel is quite hard to locate since it is in between of several shoplots where you would really won't expect that there's a hotel in between of the small alley of the shoplots.

The passage to the hotel was so small that only one car can be on the road at one time. Then, you will be welcomed to thes unique sensory World of W Bali - Seminyak. A physical reflection of all that is now in architecture, design and technology, W Bali - Seminyak is situated in the trendy and hip entertainment and shopping area of the “Island of Gods” – facing the famous Bali sunset.

Upon our arrival, the hotel served us with wet towel and welcoming drinks. While waiting for the check-in to be settled, we proceed to have our late lunch. It was very nice for the hotel to however still keep some of the food for us.

Overall, the hotel looks very vibrant and colourful with some graffiti on the wall. It is totally different from any other luxury hotels that I have stayed at. It doesn't look like the standard luxury hotels which normally use the same 'hotel-kind-of' colour tones and scheme. But yet, it offers the highest standard of quality and comfort of every other luxury hotels.
Main entrance and the buggy

The graffiti that I have told you. So chic and vibrant

This is the registration counter

Bar

Me posing acah-acah

Good for sun-bathing

The wind is quite strong here

Serenity.

The weather here is sunny but windy. Make sure you apply sunblock

The pool that you can hang out with your friends

One of the restaurant. Starfish bloo

Nice and cosy. 

A lot of sofas so that guest can have wide selection of their favorite spots

The view is just spectacular
The check in time for W Hotel Bali is the same as any other hotel which is at 3pm. However, since the booking was made few months in advance, I have requested for early check-in. But it was quite dissapointing when the hotel informed us that due to certain circumstances, the room will only be ready at 6.30pm. However, when I checked with the front office by 8pm, our room is still not ready!! Oh my!!

Being very exhausted with the earlier on flight delay drama, meetings and everything. The late check in made me even more easily irritated since I didn't get to lie down or take a bath or relax first because the room was not ready. Something that irritated me and my roomie further is the non-apologetic reaction by the front office staff when we approached them for a few times. How they behave was like, "Hey, I've told you the room is gonna be ready late, don't you get it?"

Later after that, we finally get our room. However, the room was totally different from the rest of the group. Unlike the rest of the room,  there are no tidbits..  No welcoming notes.. And no spa discount vouchers etc. Upset by this, I raised the issue to the account manager, Stephanie, who was in charge of our group.
I like the bedroom set-up

This is not available in our room! This photo was taken from my friend's room

Drinks

Table for business travelers


This is not available in our room too!!

Cosy sofa


Balcony with sea view

Nice balcony
The bathroom

Toilet is separated from the bathroom

Love it!

A very huge one


Spacious and trendy

Luckily Stephanie was totally apologetic about this and thus she offered me and my roomie a spa treatment for 2. Thanks Stephanie, after what me and roommate had been through, the spa treatment can really soothe our mind and body.

Away Spa



The ambience

Bar inside the spa

Served with ginger tea if not mistaken



The make-up room

Selfie!!


The massage room

Although W Bali Seminyak is located by the seaside, don't expect that you can swim in it. The wave is so huge and the current is so strong that it is well-known for surfing only.

For Muslims solo or small pax traveler, I would have to warn you that the hotel do not provide halal food. They can only cater for halal food if you stay in a larger group. However, the breakfast buffet is standard so, the halal food selection is super limited for breakfast. Taste-wise, I would say that the food is generally acceptable and some are  quite delicious.

This was my dessert on the day I arrived

Yums... I have sweet tooth

Special dinner set-up for us

Say yes to all these tropical fruits

Soups

Love this stall set-up

The buffet line


Add caption
Lunch the next day. The fries taste really good

Dessert was splendid

Yummy. Recommended

Creme brulee

Overall, I enjoyed my stay in W Hotel Bali, Seminyak. It was a wonderful experience despite the very late check in. Thanks for having us W Hotel Bali, Seminyak!

Sincerely
Prettily Rare