Saturday, 10 April 2021

Pizza Boleh Menjadi Makanan Negara Malaysia, Ketahui Mengapa!

April 10, 2021 0
Pizza Boleh Menjadi Makanan Negara Malaysia, Ketahui Mengapa!

Sekiranya ada satu makanan 'kewarganegaraan asing' yang harus diwartakan sebagai makanan kebangsaan Malaysia, saya pasti ramai akan memilih pizza untuk menjadi sebagai salah satu makanan negara kita. Kenapa? Baca sebab di bawah ini.

1. Pizza mungkin berasal dari Itali tetapi sejak Pizza muncul di Malaysia, resipi telah berubah untuk memenuhi selera Malaysia. Di Malaysia kini sudah ada pizza dengan topping sambal ikan bilis, nasi lemak dan juga durian!

Pizza di Malaysia sememangnya unik dan pelbagai. Fikir semula secara logik akal, adakah pizza sambal ikan bilis dan durian di tempat yang lain? Mungkin tidak.




2. Ramai dikalangan rakyat Malaysia ini yang amat sukakan pizza. Tanya kepada sesiapa sahaja di mana-mana isi rumah, baik kecil atau sudah dewasa rata-rata tahu apa itu pizza.

3. Pizza biasanya dipesan ketika ibu sibuk dan penat hingga tak larat lagi untuk memasak di dapur. Pizza adalah menu yang sangat mudah, pantas dan mengenyangkan. Dengan adanya pula servis pizza delivery,ramai ibu-ibu di Malaysia berasa lebih tenang dan dapa lebih banyak rehat berbanding sebelumnya.

4. Pizza menyatukan keluarga dan rakan. Beli pizza kemudian makan beramai-ramai satu famili, ianya merupakan salah satu aktiviti yang sihat.

5. Anak-anak di Malaysia sangat menggemari pizza. Tanyakan kepada mana-mana kanak-kanak Malaysia jika mereka suka pizza atau tidak, pasti ramai akan cakap suka. Bukan setakat anak-anak malah dikalangan dewasa juga.




Pizza Delivery Sangat Bagus Untuk Membantu


Walau bagaimanapun, cadangan untuk menjadikan pizza sebagai makanan nasional kita ini hanyalah sekadar satu pendapat saja. Paling penting, hendaklah bijak menjaga diri dalam suasana negara dilanda Covid-19 yang masih belum hilang sepenuhnya ini.

Kita semua harus melakukan peranan kita sebagai warga negara yang bertanggungjawab untuk memutuskan rantaian jangkitan Covid-19. Untuk keselamatan bersama, patuhilah segala SOP yang kerajaan tetapkan.

Jika ingin makan pizza sekalipun, tak bermakna perlu terus ke premis. Di Malaysia sudah ada pelbagai aplikasi menarik termasuklah servis pesanan dan penghantaran secara atas talian (online).



Foodpanda Malaysia Delivery, inilah jenama yang sering dipilih oleh pengemar makanan di luar sana. Nak terus ke premis jualan pizza, mungkin sibuk dan dalam masa yang sama elakkan dari berada di tempat awam.

Cara paling mudah, buat pesanan secara atas talian dan kemudian biarkan rider Foodpanda membantu, hantar makanan sehingga ke depan pintu rumah.

Elok Download Foodpanda ke Handphone Sempena Ramadhan


Bulan puasa tahun 2021 sudah hampir tiba. Bagi sesiapa yang tak ada masa untuk memasak dan sibuk dengan urusan kerja yang menimbun, bolehlah guna servis Foodpanda ini.



Terasa penat untuk masak ataupun letih selepas penat berkerja seharian, bolehlah guna servis delivery dari Foodpanda. Jika rasa nak makan FoodPanda contohnya, ada pelbagai pilihan melalui aplikasi Foodpanda. Buat pilihan yang mana satu dan penghantaran pizza akan segera bergerak selepas usai pemeriksaan berkaitan bidang yang berkaitan.

Jangan lupa untuk daftarkan akaun dan buat pesanan. Soal bayaran, boleh bayar semasa makanan dihantar tetapi tak dinafikan, disarankan untuk membayar secara dalam talian dan meminta penghantaran tanpa sentuhan sepanjang tempoh ini.

OXOXO

Wednesday, 7 April 2021

Pengalaman Buruk Shopping di Mizzue Malaysia

April 07, 2021 2
Pengalaman Buruk Shopping di Mizzue Malaysia

Hai semua,

Harini nak cerita sedikit pengalaman buruk sis shopping di Mizzue Malaysia. Kisahnya, sis bukannya jenis yang suka shopping atau membeli-belah dalam talian pon. Hahahaha... Shopping kat sini maksud sis shopping barang-barang bukan keperluan lah. (ecececeh)


Apa guna promo hebat, barang cantik tapi hampeh? Gituuu....


Biasa kalau shopping dalam talian pon kat Shoepe atau Lazada je. Tu pun barang keperluan (wakakaka). Macam tepung ke, barang masakan ke, lampu ke. Kira takdenyalah nak shopping handbag kat Christy Ng ke, mekap kat Zalora ke kat platform dalam talian. Tidak... Untuk barang-barang macam ni, sis lagi suka pergi ke kedai fizikal. Mesti nak belek, raba, pegang dulu. Barulah puas hati gitu.

Pada lebih kurang sebulan yang lalu, sis telah mengadakan peraduan kat platform Instagram sis secara suka-suka. Sis tau lepas start kerja kat KL, blog dan sosial media sis banyak terabai atas sebab-sebab tertentu. Makanya, kekadang sis akan adakan peraduan mini sebagai tanda terima kasih kepada mereka yang mengikuti sis walaupun sis tak rajin nak kemas kini apa-apa. Hadiah ikut kemampuan sis jelah, asalkan penerima gembira, sis pun gembira.

Oleh kerana pemenangnya seorang perempuan dan ada iklan Mizzue ni asyik muncul je kat FB sis, maka sis pun fikir, apa kata sekali-sekala kita support peniaga dalam talian? Sebelum buat pesanan siap google juga kata kunci 'Mizzue penipu' (kah kah kah!) tapi tak jumpa apa-apa. Husnuzon, okey kot. Boleh dipercayai ni.

Terus sis pergi ke laman web Mizzue dan pilih hadiah untuk pemenang. Selepas tu, dengan gembiranya sis pun maklumkan pada pemenang dah buat pesanan, ucap tahniah, pesan kat dia supaya maklumkan apabila barang dah sampai dah sambung kesibukan hidup dalam senyuman. Masa tu 2 Mac 2021. Pada 4 Mac, sis dapat makluman daripada Mizzue yang barang sis telahpun dihantar.

Berani kau janji 3-5 hari sampai eh! Dasar Mizzue penipu tak tau malu


Atas dasar husnuzon yang semua platfrom dalam talian elok-elok belaka macam Shopee dan Lazada (walaupun tu pon ada yang kena tipu), sis memang tak fikir langsung fasal hadiah tu. Sampailah satu harini iaitu pada 13 Mac 2021, pemenang pm kita kat Instagram yang mengatakan hadiah masih tak sampai-sampai lagi. Naniiiiiiiii ?????(Nani=Apa dalam bahasa Jepun) Benganglah sis.

Makanya sis pun hantar tangkapan skrin fasal barang telah dihantar serta nombor pengesanan (tracking number) dari Ninjavan. Yerlah, mestilah dia pun aneh kenapa barang tak sampai. Pada masa yang sama, kita pun check status penghantaran kat Ninjavan. Oleh kerana sis pun pernah ada pengalaman buruk dengan Ninjavan, maka sis pun macam fikir, patutlah lembep, pakai pon Ninjavan. Gituuu....

Pulak sis nampak makluman daripada Ninjavan yang katanya banyak nau bungkusan, ditambah pula musim Covid-19, maka ada kelewatan. So memang sis tak hairan punlah.




Tapi bila sis tengok, eh...kenapa satu tanda tick pon takdak ni? Takkanlah dah lebih sepuluh hari pon tak ambil-ambil bungkusannya daripada Mizzue? Ni sibuk benar ni Ninjavan.






Lepas dah bagi nombor pengesanan tu, sis sambung lagi kehidupan sis yang sibuk sokmo tu. Hampir dah terlupa dah lagi fasal benda ni. Sampailah pada 30 Mac 2021, sis terdetik nak semak status penghantaran. Bila dah semak tengok, eh, apasal tak berubah-ubah ni? Masih lagi satu tanda tick pon ilek. Geram mak, terus kita pm balik pemenang, tanya dapat tak hadiah. Katanya masih tidak. Masa ni kita dah geram sangat dah. Apa hal tak sampai-sampai lagi? dah nak sebulan dah kot! Makanya kita pun buat aduan bertulis kat Mizzue, boleh pulak dia kata nanti saya semak dengan Ninjavan ya? Rest assured kami akan pastikan bungkusan anda tiba, gitu!
 

Amboi, acah-acah nak semak ngan Ninjavan pulak ye kau!



Sis tak puas hati. Sis buat pertanyaan kat Ninjavan pulak. Ninjavan pon jawab, oh ya puan, memang dia cipta pesanan tu pada 4 Mac 2021, tapi dia tak sediakan bungkusan fizikal untuk kami ambil. Ha gituuu bunyi jawapan daripada Ninjavan. Eh ngamuklah sis. Mandai je kau konon nak semak dengan Ninjavan! Kalau kau yang tak sediakan barangnya, Ninjavan tu nak collect apa pulak? Pandai plak shift the blame and redirect the attention to someone else eh? Ha kau...dah tercakap mat salleh dah sis. Marah ni! Pattern manusia play victim camnilah yang paling sis menyampah. Kalau depan mata sis dah tarik rambut dengan lumur cili dah.




Makanya sis pun hantar lagi satu e-mel yang memaklumkan bahawa jangan memain eh, sis dah semak dengan Ninjavan, Ninjavan kata kau yang tak sediakan barang. Sis nak duit sis balik. Pastu Mizzue ni diam menyepi selama beberapa hari.

Harini sis dah hantar sekali lagi e-mel yang menegaskan sis nak balik duit sis. Tak kira! Tak kira! Dasar penipu, beri janji palsu dan berlakon mangsa. Eeeii... semua ciri-ciri yang sis nyampah ada kat kau! Kalau pompuan, sis dah tampo dah.

Selepas tu, sis dengan tak puas hatinya Google lagi, takkanlah aku sorang Tipah tertipu kot? Kemudiannya barulah sis nampak rakan blogger yang sis kenali juga pernah kena. Kat komen pula, ada je yang lain yang terkono. Boleh semak posting rakan blogger Cindyrina di SINI. Waduh, waduh! Kenapa sekarang baru sis jumpa?

Makanya, bagi mengelakkan pengalaman yang tak menyeronokkan ni daripada berlaku kepada yang lain, sis pun tuliskan posting tersebut. Kalau mereka yang jenis penyabar, bolehlah teruskan pesanan anda. Tapi kalau jenis yang tak mahu terkena dengan adegan-adegan drama mereka, maka fikirlah 88 kali dulu ya?

Ni pon sis tak tau Mizzue Malaysia ni nak bertafakur berapa hari berapa malam sebelum proses pengembalian wang sis. Entah-entah dia tak nak kembalikan duit sis, dia nak gak seksa mental fizikal sis dengan menghantarnya 2 tahun 38 bulan kemudian? Siapa tahu?

Sekian perkongsian sis kali ini.

OXOXO

Saturday, 3 April 2021

Senarai Kedai Makanan Keto Instagram di Kawasan KL Selangor

April 03, 2021 0
Senarai Kedai Makanan Keto Instagram di Kawasan KL Selangor

Hai semua,

Alang-alang haritu dah cerita fasal diet, harini kita sambung topik diet keto plak. Macam yang saya dah ceritakan sebelum ni, diet keto (rendah karbo tinggi lemak -Low Carb High Fat/LCHF) ni sebenarnya agak mencabar juga terutamanya kalau korang pemalas dan pemakan macam saya.

Sebenarnya kalau rajin, boleh je masak hidangan diet keto yang ringkas dan mudah setiap hari. Tapi kalau korang jenis sentiasa sibuk dan berselera pelbagai macam saya, maka lebih baik korang tahu senarai kedai-kedai yang menyediakan makanan keto dan sediakan bekalan makanan keto yang secukupnya di rumah, supaya korang tak terjebak untuk makan makanan yang tidak lulus keto disebabkan faktor terliur.



Okay, takmo bercerita panjang lagi. Ajoms kita tengok senarai penjual/kedai makanan keto yang sis pernah order atau teringin nak order. Perlu diingatkan semua penjual tersebut menjual di platform Instagram:

1. Larra Bakes

Kalau korang jenis yang gemar makan pemanis mulut, ha ni dia kedai yang jual kek lulus keto yang sangat enak. Berdasarkan pemerhatian dan pengalaman sis, kebanyakan kek keto mempunyai tekstur yang tak berapa jelita dan halus serta rasa yang tak kurang enak berbanding kek bias atas faktor perbezaan bahan yang boleh digunakan.

Tapi kebanyakan kek di Larra Bakes memang enak tak macam kek keto tipikal yang sis pernah beli. Rasa dia sedap dan ada yang lebih sedap daripada kek besar.

Jadi kalau nak makan kek, memang sis sangat-sangat syorkan Larra Bakes ni. Apa yang sis syorkan? Kek keje daripada Larra.Bakes. Pilihan saya? Keto Caramel Cheesecake dan Keto Blueberry Cheesecake. Memang sedap hingga menjilat jari sampai korang lupa ini ialah kek diet.

Berminat? Boeh juga buat pesanan daripada laman web https://larrabakes.oddle.me/en_MY/




2. Ketosis_my

Ketosis_my merupakan permulaan perkenalan sis tentang kedai yang menjual makanan lulus keto. Sis masih ingat lagi masa tu ternampak kat wall Facebook rakan tentang pelan diet dia. Katanya, siapa cakap masa diet tak boleh makan pemanis mulut. Dari situ, barulah sis sedar banyak je sebenarnya pemanis mulut dan makanan yang dianggap tak lulus diet yang boleh dimakan. Contohnya kek, aiskrim, coklat, piza dan sebagainya.

Tidak seperti Larra.Bakes, jenis makanan yang ditawarkan adalah lebih menyeluruh dan pelbagai iaitu daripada burger, piza, masakan Malaysia seperti laksa, sate, roti hinggalah kek, wafel, bun dan sebagainya.

Antara makanan yang sis pernah cuba dan sangat-sangat syorkan ialah:Makanan savuri (sauvory): roti buku, pai ayam dan pai cendawan dan stik
Makanan manis: kek keju karamel masin, strawberi dan blueberi, serta wafel dan sos coklatnya.







3. Ketoshop_bukitjelutong

Ketoshop_bukitjelutong juga merupakan salah satu kedai keto kegemaran saya. Makanan yang dijualnya juga mempunyai niche yang tersendiri.

Kedai ni bagi saya menawarkan lebih banyak makanan ala-barat seperti ayam bakar, cop kambing, piza, lasagna, lada benggali sumbat dan sebagainya. Yang menariknya, ada juga makanan Melayu seperti rendang, sambal, nasi goreng dan tauhu sumbat. Pemanis mulut juga turut ditawarkan tetapi pilihan agak terhad.

Antara makanan yang sis pernah cuba dan sangat-sangat syorkan ialah aneka jenis pizanya! Sis bermula membeli di sini kerana malas nak masak sambal. Jadi nak pesan je sambal keto dari kedai ini. Namun penjual tersebut menyarankan pizanya yang mana menu tersebut merupakan menu paling hangat mereka. Ternyata sis sangat bersetuju dengan kenyataan tersebut kerana bagi sis, piza yang dijual Ketoshop_bukitjelutong memang enak, malah jauh lebih enak daripada piza bukan keto di luar sana.

Setakat ini, sis dah cuba semua jenis pizanya kecuali perisa Salmon. Memang boleh mengigaulah dibuatnya bila kita kenangkan keenakan dan kelazatannya! Serius tak rasa macam diet.





4. Keto Republic Malaysia (keto.republic)

Ni lagu satu kedai makanan keto yang memang sis paling fevret. Mana taknya? Kebanyakan penjual lain memang produk mereka sangat superb, tapi bab penghantaran kurang tepat. Ini agak sukar bagi sis yang sentiasa aktif dan on-the-go gitu.

Tapi Keto Republic Malaysia ni memang perfecto. Layanan superb, makanan memuaskan hati, penghantaran pun memang lima bintang. Tepat pada masanya dan konsisten. Memang muah muah lebih lah kat kedai ni.

Berbeza dengan kedai-kedai keto lain, kedai keto ni menawarkan meal prep yang lengkap untuk sarapan, makan tengah hari atau makan malam. Meal prep lengkap ni pula disesuaikan dengan menu-menu yang sangat kena dengan tekak Malaysia. Korang boleh pilih sama ada nak pesan satu menu sahaja ataupun pakej 3 hari, 5 hari, 7 hari atau 15 hari terus.

Bagi yang pemalas dan sentiasa macam saya, memang sangat-sangat sesuai dan sangat-sangat disyorkan. Hari-hari takyah fikir nak makan apa, pesan, simpan, keluarkan bila perlu dan panaskan saja kembali. Hidangan disediakan dah cukup lengkap dengan sayur, protin dan sajian utama.

Dengan menu hidangan meal prep daripada Keto Republic Malaysia ni, korang pun tak mudah rasa jemu sebab asyik makan menu yang sama je.

Antara menu kegemaran sis ialah Paprik Ayam Keto, Nasi Tomato dan Ayam Masak Merah Keto, Ayam Kung Pao dan Nasi Keto, Keto Nasi Lemak dan Udang Sambal, Kepak Ayam dan Brokoli Berkrim Keto, Daging Goreng Ala-Thai Keto, Nasi dan Daging Teriyaki Keto dan pelbagai lagi.

Dengan pelbagai menu enak macam ni, perjalanan diet korang harusla tidak rasa membosankan langsung! Memang bernas kedai ni!





5. Bakes.etc

Jujur sis katakan, sis merupakan peminat savuri berbanding manis. Pemanis mulut atau hidangan manis ni sebenarnya sis tak berapa minat. Tapi sis juga mempunyai tabiat buruk nak makan sedikit pemanis mulut setiap kali makan sajian utama. Bila berdiet, lagilah badan dan otak mengada-ngada je nak cari makanan manis walaupun sendiri tak minat manis.

Lagi pula memang sejak kecil lagi sis suka tengok kek, roti dan pemanis mulut yang menarik dan bercadang untuk jadi baker yang berjaya, itu yang tak boleh tengok kek, roti dan pemanis mulut yang menarik. Rasa nak buat pun ya, rasa nak cuba pun ya.

Atas dasar ini, kedai kelima yang sis nak syorkan juga menawarkan makanan keto manis. Sewaktu menulis hantaran ini, sis baru menerima pesanan daripada penjual pagi tadi dan baru saja selesai makan congor bar dan kek keju strawberinya.

Kalau korang nak makan makanan manis diet tapi tak tahu apa, boleh juga jenguk ke Bakes.etc. Pilihan sis? Kek keju dengan topping strawberinya. Enak!





6. The Keto Lab

Aha, memandangkan raya dah nak sampai, korang dah bolehlah simpan stok biskut raya keto supaya berat badan tak naik mendadak pulak nanti. Stok biskut keto ni antara menu wajib ada bagi mereka yang gemar makan kudap-kudap seperti biskut dan cookies.

Masa awal-awal mula diet keto dulu, sis terliur dengan cookies yang sis sendiri bakar. Kah kah kah! Untuk mengelakkan eksiden seperti tersuap cookies bukan keto ke dalam mulut, maka sis telahpun membeli biskut cip coklat keto dari kedai ini.

Biskut cip coklat dia jelita, rasa pun boleh tahan macam biskut biasa. Cuma tulah, kalau jenis nak cip coklat selambak, kenalah buat sendiri ya!




Okay sekian senarai sis buat kali ini.

Salam keto!

Da~~~