Wednesday, 24 February 2021

Diet Apa Paling Berkesan? Kompilasi Diet Yang Pernah Saya Cuba

February 24, 2021 0
Diet Apa Paling Berkesan? Kompilasi Diet Yang Pernah Saya Cuba

Hai semua,

Harini ni nak cerita sikit fasal topik diet hasil maklum balas daripada tinjauan yang sis buat di Instagram Story. Terima kasih kepada yang bagi cadangan.

Menyentuh tentang diet ni, kenalah mukadimah sedikit sebanyak fasal diri sis. Oleh kerana sis seorang yang sentiasa perasan kurus and bajet comel (kah kah kah!), dari kecik sampai besau tak pernah pon terfikir nak diet, nak kawal makan, nak senam dan sebagainya. Punyalah tahap keyakinan tu tinggi sampai memuncak, bila bercermin tak pernah rasa sendiri gemuk. Ditambah pula memang seorang yang pemakan, setiap kali dengar orang nak diet je mesti sis cebiklah. Sebab biasanya orang yang cakap nak diet tu, bukannya gemuk pun. Gila kau! Suruh orang yang suka makan macam sis ni diet? Mendustakan nikmat dunia betul!! 

Sampailah sis dah anak dua kot, barulah timbul kesedaran fasal nak kuruskan berat badan. Tu pun sebab kat ofis dulu ada HR dan CEO yang sangat menggalakkan staf menjaga kesihatan. Masa kat ofis lama dulu, ex-boss sis pernah jadi jurulatih kat gim. Pastu untuk pastikan semua staf sihat dan bebas daripada penyakit, petang-petang adalah sesi senaman, HIIT, jogging, brisk walk dan sebagainya. Puncanya kalau tak silap, ada staf yang risiko untuk dia sakit jantung tinggi, so sebagai syarikat yang mementingkan kebajikan staf, bos pun amik inisiatif adakan sesi macam ni.

Pastu oleh kerana kat ofis lama, hampir hari-hari ada makan percuma, maka makin tembun dan bulatlah orang-orang di ofis berikutan aktiviti senaman mulut yang kerap. Jadi, HR pun anjurkanlah pertandingan 'The Biggest Loser'. Siapa yang menang leh dapat hadiah wang tunai. Daripada situ, peserta akan diambil ukuran yang lengkap termasuklah peratusan jisim otot, kandungan lemak dalam badan, lemak visceral, air dan sebagainya. Masa tulah sis tau, jisim otot dalam badan sis kira below average. Pastu kandungan lemak plak sangat tinggi. Barulah timbul kesedaran nak cakna fasal kesihatan diri. Bukan sekadar nak nampak jelita dan cantik je.

Satu lagi punca yang membuatkan sis lebih terdorong untuk mengurangkan lemak berlebihan ni, ialah sewaktu sis mula melancong ke sana sini, tu pun masa dengan ofis lama yang sama. Bila kita melancong ke sana sini, tentulah kena amik gambar. Masa tu perasan, eh apasal semua gambar nampak hodoh? Lol, dah lemak sana sini, mau tak hodoh? Yang kedua, bila melancong ke sana sini, sis sedar memang betullah statistik yang mengatakan rakyat Malaysia mempunyai kadar obesiti yang tertinggi di Asia Tenggara. Mana taknya? Kat semua negara yang sis pergi, susah nak nampak orang gemuk. Satu sebab diorang lagi banyak jalan, kat Malaysia, kebanyakannya naik LRT, kereta dan sebagainya. Kedua, makanan diorang rata-rata lagi mahal daripada baju. Kat Malaysia ni, baju lagi mahal daripada makanan.

Maka bermula dari situ, sis pun banyaklah membaca fasal tips-tips diet, senaman dan kesihatan. Pada masa yang sama, sis pun cuba jugalah sebahagian daripada diet-diet dan tips-tips kesihatan yang banyak tular di media sosial. Kekadang nyampah juga baca tips kurus tipikal dan boring yang berbunyi 'jangan minum air manis'. Mana taknya? Sis ni tak memang tak minum air manis pon, tapi montel je! Makanya, harini sis nak kongsikan diet-diet yang pernah sis cuba, dan mungkin berkesan untuk korang. Tapi perlu diingat ya, setiap individu lain kondisi badannya, maka kesannya juga berbeza. Apa yang berkesan untuk sis, tak semestinya berkesan untuk anda. Trial and error itu penting. Gituuuuu! Zasss....


1. Diet Tanpa Nasi (No Rice Diet)

Ni rasanya diet yang paling femes kat seantero Malaysia kot. Hahahaa... Puncanya? Selain daripada suruh orang cut minuman bergula, banyak 'otai' juga akan mencadangkan orang yang nak berdiet untuk tak makan nasi. Makan lauk jeeee katanya.

Ni juga antara diet terawal yang sis cuba. Kah kah kah! Kalau kau memang kaki melantak nasi, memang payah weh nak gigihkan hati untuk tak sentuh nasi. 

Keberkesanan: Rendah
Kesukaran: Rendah

Pendapat sis: Kalau kau tak makan nasi, tapi kau melantak karbo-karbo lain macam mi, mihun, spageti, roti. Sama jek wehhh!


2. Diet Tanpa Karbo Ringkas (Simple Carbo)

Ha, ni advance sikitlah daripada diet tanpa nasi. Sebab selain nasi, korang juga tak dibenarkan sentuh roti, mi, mihun, kueyteow, gula dan sebagainya. Biasanya orang faham karbo maknan utama yang ketara ni jelah kena pantang. Yang lain takpe.

Keberkesanan: Sederhana
Kesukaran: Sederhana

Pendapat sis: Yang ni okaylah. Nampaklah penurunan berat badan. Tapi ambil masa juga untuk turun.  Disarankan untuk dibuat secara konsisten dan digandingkan dengan senaman. Kalau korang jenis yang dah terbiasa makan nasi, roti dan karbo, memang akan menggigillah. Lama sikit baru biasa.

3. Berpuasa/Intermittent Fasting (IF)
Intermittent fasting pun salah satu kaedah diet yang terkenal Sumber: fashioniser dot com

Ni pula takyah cerita panjanglah. Sis yakin ramai yang dah tahu dan ramai yang aplikasikan kaedah berpuasa untuk turunkan berat badan. Untuk intermittent fasting pula, ada beberapa jenis. Antaranya ialah 16:8. Iaitu 16 jam puasa, 8 jam makan. Ala-ala puasa jugalah. Ramai yang cakap alang-alang nak IF, baik puasa sunat je. Ada betulnya juga.

Keberkesanannya tak payah nak ceritalah. Setiap kali puasa ramai je yang turun sampai berapa kilogram. Tapi sis yakin, ramai juga yang jenis macam sis, lemak liat. Berpuasa sebulan satu kg pon tak turun. Pernah beberapa kali tu pula, naik lagi adalah. Ish ish ish.

Keberkesanan: Sederhana
Kesukaran: Sederhana

Pendapat sis: Sesuai untuk jangka masa pendek. Jangka masa panjang tak dan. Takkanlah hari-hari nak berpuasa pula kan? Nanges gak. Kaedah ni juga tak sesuai bagi mereka yang mempunyai masalah gastrik macam sis ya? Nanti masuk spital kang, payah pula

4. Eat Clean

Antara bebanyak jenis diet yang sis pernah cuba, rasanya nilah yang paling susah kot. Teras eat clean ni ialah makan makanan dalam bentuk yang paling asal (eat food in its most original form). Kedua, langsung tak boleh ada makanan yang diproses dalam pemakanan korang. Maksudnya korang hanya boleh makan makanan segar tanpa bahan aditif/pengawet/perasa langsung. Nak makan ikan sardin, kena beli ikan sardin. Takleh makan sardin dalam tin. Bahan perasa cuma garam, lada sulah. Sos bagai semua tak boleh. 

Eat clean ni disarankan korang sediakan jelah makanan korang sendiri. Sebab makan kat luar, mestilah dia letak ajinomoto bagaikan.

Keberkesanan: Sederhana
Kesukaran: Tinggi

Pendapat sis: Baguslah untuk kulit dan penghadaman, memang cantik kulit korang. Perut pun jenjarang akan sakit. Bak kata pepatah 'we are what we eat'. Makanya kalau korang makan makanan segar saja, kulit korang pon licin, cantik, segar gituuu.

5. Atkin/Keto

Keto
Boontoom Sae-Kor/ Shutterstock

Yang ni lagi spesifik daripada diet tanpa karbo yang sis sebutkan di atas. Kalau pemahaman orang biasa, diet kat atas tu sayur lobak, kentang etc masih boleh lagi diambil. Namun dalam diet atkin/keto ni, karbohidrat daripada sayur-sayuran dan makanan semulajadi (kentang, keladi, keledekP pon perlu disukat. Kalau tak silap, sehari pengambilan karbo tak melebihi 40 gram supaya mencapai ketosis dalam badan yang mana ia akan menggalakkan pembakaran lemak. Gituuu....

Di sini sis saja groupkan atkin dan keto bersama kerana diet atkin fasa 1 lebih kurang saja dengan diet keto. Perbezaan atkin ngan keto ni, atkin dia ada beberapa fasa yang mana lama-kelamaan, makanan berkarbohidrat akan diperkenalkan semula dalam diet. Tapi, keto tak berfasa. Keto is the way of life katanyaaaaa....

Keberkesanan: Tinggi
Kesukaran: Tinggi

Pendapat sis: Ni sis lagi amateur gituu... Tak pernahnya capai ketosis sebab sis tak kuat. Kalau korang banyak membaca, leh lah tau banyak lagi tips untuk mendapatkan ketosis untuk mencapai berat badan yang korang inginkan. 

6. General Motor Diet (GM Diet)

sumber: savedelete dot com

General Motor diet ni asal daripada satu usaha General Motor yang mana kononnya sesiapa yang mengamalkan diet ni, boleh detoks badan dan jadi lebih fokus terhadap kerjanya. Gitu.

Berbeza dengan diet di atas yang boleh diaplikasikan dengan lebih lama, diet General Motor ni hanya berdurasi selama 7 hari. Ia sejenis diet ketat yang yang mensasarkan pengurangan berat badan dalam tempoh yang pendek. Diet ni pernah tular japlah kat FB, ramai giler orang kongsi pengalaman buat GM diet ni. Ada yang leh turun sampai 6-8 kg.

Tapi, lepas tempoh pendek diet ni, korang disarankan untuk kekalkan pengurangan berat badan dengan mengamalkan diet-diet lain seperti eat clean, atkin, keto dan sebagainya. Kiranya ia sesuai untuk mereka yang dah sampai tahap plateau (berat badan statik) dalam diet. Namun perlu diingatkan, diet ini hanya boleh dilakukan sekali sahaja dalam tempoh sebulan.

Keberkesanan: Tinggi
Kesukaran: Sederhana

Pendapat sis: Setakat ni dah dua kali sis lakukan diet GM, biasanya sis buat bila berat naik mendadak atau berat statik terlalu lama. Tapi dua-dua kali takdelah penurunan sampai 6 kg. Sekali 4kg, sekali lagi 3kg je kalau tak silap. Lepas tu diikuti dengan diet keto (tapi banyak cheat la). Biasanya berat dapat berjaya dikekalkan.

Okay ni jelah antara diet-diet yang pernah sis cuba selama ni. Ada satu lagi diet yang sis tak pernah cuba, tapi teori bagi diet ni, bagus untuk korang tahu bagi mencapai diet yang berkesan.

Ramai juga yang mengatakan bahawa tak kira diet apa sekalipun yang korang lakukan, kalau teori ni korang tak faham, maka penurunan berat badan takkan berlaku. Maka apakah diet ini?

Calorie Deficit Diet

Berbeza dengan diet-diet sebelum ni yang lebih pentingkan apa yang korang makan dan minum, diet ni kunci utama dia satu je. Berapa pengambilan kalori (calorie intake) yang korang ambil? Dalam diet ni, korang boleh melantak apa sahaja, tapi kena kira pengambilan kalori. 

Satu lagi kunci ialah korang kena tahu apa base metabolic rate badan korang. Asas diet ni mudah sahaja. Macam matematik tambah tolak je. Mia Hariz pun pandai. Asas dia, untuk dapatkan penurunan berat badan, pengambilan kalori mestilah kurang daripada apa yang badan korang perlukan.


Pengurangan berat badan = Defisit Kalori

Weight Loss = Calorie Deficit

Penambahan berat badan = Lebihan Kalori
Weight Gain =Calorie Surplus

Oleh itu, kalau badan korang bakar 1800 kcal sehari, nak turun berat badan, kenalah ambil kalori kurang daripada 1800 sehari.

Biasanya pengamal diet ni akan gunakan aplikasi atau peralatan tambahan untuk ukur kalori yang badan dia bakar dan pengambilan kalori harian dia.

Oleh kerana sis pemalas nak masukkan dan kira apa yang sis telan dan ia amat menguji kesabaran, sampai sudeh tak pernah cuba diet ni. Tapi kalau korang rajin, bolehlah cuba.

Perlu diingatkan, setiap jenis diet ni, ada je sokongan dan kritikan pelbagai pihak. Nak tahu kena banyak membaca dan kena cuba sendiri. Gituu...Tak cuba tak tahu!

Sekian perkongsian sis kali ini.

Da~~~~

Wednesday, 3 February 2021

Google Family Link Bantu Pantau Penggunaan Gajet Anak-anak

February 03, 2021 0
Google Family Link Bantu Pantau Penggunaan Gajet Anak-anak

Hai semua,

Harini nak mengulas sedikit fasal Google Family Link iaitu sebuah aplikasi telefon pintar yang boleh membantu korang semua untuk pantau penggunaan gajet anak-anak.

Best tau aplikasi ni


Yer, seperti yang kita ketahui, memang mencabar jadi ibu bapa masa kini. Kalau ikutkan hati, memanglah tak berikan anak-anak gajet. Almaklumlah bebudak bukannya ada kawalan kendiri sangat. Selagi dia nak main, dia main je. Sampaikan tidur tak lena mandi tak basah gitu lah gamaknya. Selagi mata tak ngantuk, perut tak lapar, selagi tak disuruh, selagi tulah dia melekat je depan gajet.


Tapi berikutan Perintah Kawalan Pergerakan yang dah berlanjutan dari Mac 2020 hingga sekarang, nak tak nak kena juga dedahkan anak-anak dengan penggunaan teknologi seperti gajet, telefon pintar, tab, iPad, komputer, komputer riba dan sebagainya. Seiring dengan pelaksanaan PDPR dan pembelajaran secara maya, terpaksalah pupuk dan didik anak kaedah penggunaan teknologi supaya diorang boleh lebih berdikari. Sampai bila nak aturkan A-Z setiap kali ada kelas dan sebagainya kan? Lagipun, cepat atau lambat, dia tetap kena pakai juga. Jadi tak salahlah kalau kita beri pendedahan tentang cara penggunaannya.


Tapi, bukanlah bermakna kita boleh lepas tangan begitu sahaja. Sebagai ibu bapa, kawalan dan pantauan yang patut ada, kena juga dilakukan. Tak boleh serah bulat-bulat atas dasar percaya ataupun takdir. Makanya, pendekatan yang kita boleh lakukan ialah dengan memasang aplikasi pemantauan yang sepatutnya.


Dalam hal ini, saya pilih Google Family Link. Sejak tahun lepas lagi, saya dah sedar memang trend pengajaran dalam talian ni akan berlanjutan. Sebagai seorang ibu tunggal yang sangat sibuk, saya memang tak ada masa nak pantau anak 24 jam dan tak mampu uruskan kelas dalam talian mereka setiap hari. Yang boleh saya buat hanyalah ajar mereka berdikari sambil ambil usaha untuk pantau penggunaan fonnya.


Cara-cara Memasang Google Family Link:

Untuk pasang Family link, kenalah ada dua peranti. Yang memantau dan yang dipantau. Jadi aplikasi ini juga perlu dipasang kedua-dua telefon.

Untuk peranti memantau (ibubapa/penjaga): Muat turun Google Family Link for Parents
Untuk peranti dipantau (anak): Muat turun Google Family Link for children and teenager 

Pilih aplikasi yang betul di setiap peranti ya


Selepas kedua-dua aplikasi ni dah siap pasang di kedua-dua peranti, maka bolehlah mulakan kerja-kerja tetapan (setting) pada kedua-dua perant ini.


Oh ya, sedikit tips bagi ibu-bapa yang anaknya sudah bersekolah, pastikan Google Account utama yang didaftarkan untuk gajet/peranti anak-anak adalah Google Account anda sendiri (pastikan anda tahu username dan passwordnya juga). Jangan gunakan Google Account MOE yang dibekalkan oleh pihak sekolah ya?


Kemudian bagi Google Account MOE itu pula, boleh settingkan dengan menambah akaun sekolah menerusi 'Add School Account' daripada Aplikasi Family Link.


Akaun MOE sila daftarkan bawah 'Add School Account' ya

Apa yang menarik tentang Family Link?

Memang banyak kelebihan pasang Family Link untuk pantau bebudak ni. Sis memang pengguna tegar fungsi-fungsi yang ditawarkan. Kalau anak kita advance, kita kena lagi advanced daripada anak-anak kita supaya dia tak lawan tokey. Gitu!!

Antaranya:


1. Pantau Semua Peranti/Gajet Dalam Satu Aplikasi Sahaja (Multiple Account Surveillance)
Yelah. Tak semua mak bapak ada seorang anak intan payung je. Lagi ramai anak, lagi banyak usaha, tenaga dan masa kita perlu curahkan untuk pastikan diorang tak terjerumus dengan kandungan yang tak elok. Jadi, dengan Family Link, kita tak perlu risau. Leh je pantau reramai dan bebanyak gajet. Muahahaha! Nak buat apa pada fon mereka semuanya boleh dengan hanya di hujung jari. Tak perlu pon rampas atau ambil telefon mereka. Hehehe.
Ada 3 gajet? 3 anak? semua kita pantau je


2. Pantau Tetapan Akaun serta Aplikasi yang Dimuat Turun

Dengan adanya Family Link, mak bapak bolehlah buat tetapan sepatutnya bagi akses telefon anak-anak. Contohnya, tak nak dia layari internet ataupun Youtube yang tak sesuai bagi 7 tahun ke atas. Maka bolehlah letak had umur bagi kandungan yang akan dipaparkan. Begitu juga dengan aplikasi, kalau dah tahu aplikasi tu cuma tak sesuai untuk 12 tahun ke bawah, tetapkanlah had yang sepatutnya. Tidaklah tetiba anak kita tertengok apa yang tak patut. Kita ni bukannya banyak sangat masa lapang untuk periksa dan pantau semua kandungan yang anak-anak kita layari pun.


3. Jejak Lokasi Anak Melalui Family Link
Oleh kerana anak-anak sekarang terutamanya remaja memang pantang tak melekat dengan fon, makanya aplikasi Family Link juga sesuai untuk digunakan untuk jejak lokasi mereka. Asalkan fon mereka ada capaian internet dan beteri, maka kita juga dapat kenal pasti di manakah lokasi mereka berada. Diorang pon tak boleh kelentong ke mana mereka pergi. Senang dan berkesan!

Pilih find location untuk tahu di mana anak berada

4. Letakkan had waktu skrin (screen time) dan waktu tidur mereka
Dengan fungsi ini, kita boleh hadkan berapa hari dia boleh mengadap telefon atau gajet mereka sehari. Katakan kita hadkan 4 jam sehari je, makanya lepas 4 jam, fon mereka akan dikunci secara automatik. Fungsi ni juga boleh mengajar mereka untuk lebih berdisiplin. Tak perlu lagi drama rampas-merampas telefon. Gitu!!

Anak anda suka tengok fon sehingga lewat malam? Anak anda bangun tengah malam untuk curi-curi main fon? Jangan risau, tiada lagi masalah dengan tetapan had harian serta waktu tidur mereka. Kalau dah masuk waktu tidur, jangan harap dia boleh buka lagi. Heheheheh....

Antara fungsi kegemaran sis. Dah cukup masa, tiada lagi fon ya anak-anak


5. Tambah/Ubah Suai Waktu Skrin Mereka Mengikut Keperluan
Kalau waktu skrin mereka telah mencapai hadnya, anda juga boleh tambah/ubah suai waktu skrin yang ditetapkan mengikut keperluan. Yalah, kekadang kita setkan had yang terlalu pendek. Anak habis pembelajaran dalam talian sahaja, waktu skrin mereka dah pun habis, tak sempat nak bermain. Jangan risau, boleh je ubah suai atau tambah mengikut keperluan. Semuanya bisa dong! Usah khuatir.

6. Sekat atau Buka Sekatan Telefon di Hujung Jari
Ni lagi satu fungsi yang sistur suka nak mati. Terutamanya kalau anak korang memang jenis tak berapa mendengar kata. Jenis yang cakap berulang-ulang kali pun tak jalan. Ubatnya satu, je, kita sekat atau kunci Anak sis contohnya suka sangat lengahkan solat selagi telefon melekat pada tangan. Bila disuruh je, dia jawab kejap. Kejap, kejap sampai ke sudah. 

Sebagai mak yang bijak, kita takyah ngamuk, takyah rampas fon bagai. Kita sekat/kunci je fon dia dari telefon kita. Dia tau telefon kena kunci, terus dia jadi proaktif melaksanakan tugas-tugasan dia. Lepas tu pandailah dia minta kita buka kunci/sekatan kat telefon. Hahahaha.

Tapi samalah, ni pun berfungi kalau ada sambunga internet sahaja ya. Kalau tak jangan harap anda boleh kawal gajet anak anda di hujung jari.

Anak sis nampak je skrin ni, dia taulah dia dah kena sekat



7. Sekat Sesetengah Aplikasi yang Membuat Anak Anda Khayal/Taksub
Bayangkan situasi di mana anak anda asyik main game, tapi anda tak boleh sekat keseluruhan fon dia sebab dia kena masuk kelas dalam talian. Tapi kalau tak sekat, nanti patut masuk kelas, dia main game la plak. 

Ha, takyah risau. Block je game tu. Tinggalkan aplikasi yang berfaedah dan berguna untuk tujuan pembelajaran dia je.  Kita guna cara halus je, tak payah berkasar dengan mereka gitu.

Sekali lagi perlu diingatkan, kena ada capaian internet ya mak bapak.

Asyik main Free Fire je. Meh mak ko block

Aplikasi yang disekat ni biasanya dia takkan uninstall atau hilang dari fon. Dia cuma sembunyikan sahaja. Kalau dia dah siap tugasan dia, bolehlah unblock balik sebagai ganjaran. Ha gitu.

8. Pantau Aplikasi Yang Sering Digunakan/Jangka Masa Aplikasi Digunakan
Ni biasanya penghujung hari sis akan semak. Yalah, kenalah tahu kalau anak asyik mengadap fon je, dia sebenarnya mengadap apa? Kang tengok benda bukan-bukan karang. Tak ke naya? 

Kalau 8 jam asyik main game je, sis pun akan pertimbangkan untuk sekat game tu keesokan harinya. Dikhuatiri nanti lupa daratan plak kalau asyik main game.

Apalah awak buat kat Gmail tu lelama nak?

Okay, sebenarnya banyak lagi fungsi menarik yang boleh dimanfaatkan menerusi Google Family Link ni. Cuma kena rajin teroka dan kena kreatif dalam menggunakannya sahaja. Nama pun mak bapak alaf baharu kan, kenalah mengikut peredaran dan trend semasa dalam mendidik anak jugak. Teknologi yang ada ni kalau dimanfaatkan dengan betul, insyallah semuanya akan baik-baik sahaja. Yang penting, kita dah usaha.

Baiklah, sekian perkongsian sis kali ini.

Da~~~

Saturday, 30 January 2021

Hidup Ialah Pilihan

January 30, 2021 0
Hidup Ialah Pilihan

Secebis nukilan,

Harini Hariz mengamuk lagi sebab kalah main game. Perkara yang sama dah berulang banyak kali.
Jadi kalini, saya pun pesan kat dia, "Kalau game tu tak menggembirkan sampai buat awak marah dan sakit hati, sampai mengamuk-ngamuk tak payahlah main. Banyak lagi game yang boleh buat awak gembira."

"Kalau nak main juga, pastikan awak boleh kawal emosi dan jangan mudah putus asa apabila kalah. Upgradelah skill sampai boleh menang. Kalau kalah, cuba lagi. Tak perlu pun mengamuk." pesan saya lagi.

Tapi biasalah budak. Mana faham apa yang mak dia nak sampaikan? Jangankan budak, kita yang dewasa ni pun sama. Kadang-kadang tahu situasi atau benda tu menyakitkan, membuatkan emosi kita terganggu atau buat kita tak gembira, tapi kita tetap pilih untuk terus-menerus berada dalam situasi yang sama.
 
Kita enggan berubah. Walhal hidup ni ialah pilihan. Selagi kita hidup, selagi tu kita boleh pilih.
Kalau dah banyak yang kita usaha, tapi tak dapat ubah situasi tu. Mungkin kita perlu pilih alternatif yang lebih drastik.

Setiap hari kita disajikan dengan pelbagai pilihan

Kawan toksik? Boleh pilih untuk jauhkan diri.

Tertekan dengan kerja? Boleh pilih untuk cari atau cipta peluang yang lain.

Dalam hubungan yang 'abusive'? Boleh pilih untuk tamatkan atau ubah hubungan tu.

Banyak hutang? Boleh pilih untuk kurangkan perbelanjaan dan tingkatkan sumber pendapatan.

Ya, memanglah cakap senang. Nak buat tu susah. Tapi susah lagi kalau keengganan kita untuk berubah, buat kita terus-menerus tersepit di takuk yang lama.

Hidup ni, memang ada pilihan. Nak atau tak nak je.