September 2013 - Prettily Rare

Wednesday, 25 September 2013

Tak Boleh Tak Ada Exfoliator!!

September 25, 2013 0
Tak Boleh Tak Ada Exfoliator!!
Cak cak!? I am not feeling really well today. So, setelah siap menulis satu blog entry for my company yang tercinta.... Apa salahnya pot pet pot pet kat blog sendiri pula? Huhuhu....

Kali ni nak cerita barang must-have dalam my beauty list (beauty ker?) aka exfoliator. Apa tu exfoliator? Hah! Mesti ramai yang tak tau. Lau last time saya citer pasal skrub mesti korang menguap keboringan, pasti kali ni korang garu-garu plak kulit kepala korang walaupun tak gatal kan? Aha!

Lai, lai lai! Meh kita sembang-sembang pasal exfoliator pula. Untuk makluman, saya wanita bekerjaya yang amatlah sibuk orangnya. N jalan kt KL ni pun kan jaaaaaaaaaaammmmmmmmm je memanjang. So, biasanya bila dah balik rumah je, memang exhausted giler. Sampaikan kekadang pas maghrib je tros tetido walaupun tak sempat nak cuci muka n gosok gigi (buruk perangai betul!) Tapi, nak wat camner kan? Mata dah bagaikan digam-gam. Gamnya kehabisan kuasa bila ayam dah berkokok keesokan paginya jer....  Bila dah pukul 5 lebih sebelum azan Subuh tu, automatik baru bangun sampai menjerit dalam hati (Oh, tidak!! Tak cuci mekap lagi!! Oops I did it again).

Biasa ar korang pun tau kalau diamalkan tabiat buruk tak cuci mekap sblom tido, pastilah pori-pori akan tersumbat dan seterusnya menyebabkan masalah kulit seperti jerawat, blackhead and white head menyerang.
 
Tapi mujurlah saya ada sang hero penyelamat wajahku ini! Thanks to Ginvera Marvel Gel, masalah kulit berjerawat sebab selalu tak cuci mekap dapat diminimumkan. Exfoliator oleh Ginvera ni berfungsi untuk membuang mekap, daki, habuk, sel kulit mati yang ada pada lapisan luar kulit. Kalau korang fikir exfoliator ni lebih kurang dengan skrub, korang memang silap besar.

Oh my hero, I love you so much

Why????

Pertama sekali, exfoliator Bio-Essence ni sesuai untuk digunakan tiap-tiap hari and takkan menyebabkan kulit sensitif atau kering pon. Kalau skrub, biasanya digalakkan buat seminggu 2 kali ajer.

Kedua, exfoliator ni tak mengandungi partikel-partikel kasar, so kalau kulit berjerawat pon tak apa. Lupa nak beritahu korang, lau muka berjerawat, elakkan pakai skrub. Yelah, kalau partikel-partikel kasar terkena jerawat korang yg tengah merah tu, tak ke sakit? Silap2 dia bengkak lagi besar lagi.

 Ketiga, korang sendiri nampak kulit-kulit mati and mekap tu tanggal dengan kuasa magik exfoliator ni. Senang kata memang hebat and Da-Boom!

Cara:
Pastikan muka korang kering masa pakai benda ni. Begitu juga dengan tapak tangan. Jangan basahkan. Picit sebesar kacang peas dan lumur dan urut pada bahagian muka.Lama-lama korang akan rasa macam ada benda yang terhasil pada tangan korang. Benda tu adalah kulit mati, mekap dan apa-apa yang kulit korang tak perlukan.


Benda biji-biji tulah kulit mati n mcm2 yang tak diperlukan


 Bila agak-agak benda tu dah tak terhasil lagi bila urut kat bahagian muka, korang dah boleh cuci muka dah... Wee! Continue dengan pencuci muka dan rutin seterusnya.

Harga:
RM39.90. Beli kat Guardian anda Watson pon ada.

Komen:
I like! I like! Nilah penyelamat kulit mukaku yang sering dianiaya tabiat burukku yang selalu tertido tanpa cuci muka.

Rating:
Tanpa ragu-ragu. 10/10


Rahsia kulit gebusss walaupun slaaaaalu lupa cuci mekap sebelum tido
Baca juga tentang:

Nikmati facial di rumah dengan Nadia Beauty Cartel
Rawatan La Biosthetique Kuatkan Rambut
Pil Tranexamic Acid (Transcap) Putihkan Kulit?





Saturday, 14 September 2013

Skrub Kegemaranku!!! Jimat, Murah dan berkesan!!

September 14, 2013 3
Skrub Kegemaranku!!! Jimat, Murah dan berkesan!!
Harini nak cerita pasal skrub pula. Korang pakai tak skrub muka? Well, I do. Dalam seminggu tu mesti ada 2 atau 3 kali pakai skrub. Yelah, pompuan mana yang tak sukakan kecantikan kan? Untuk pastikan kulit muka kita berseri-seri, kita kena pastikan kulit mati yang bertempek atas muka kita tu dibuang dengan menggunakan skrub.

Skrub muka 2 kali seminggu untuk kulit cantik berseri


Skrub ni kan mempunyai partikel yang kasar, so secara tak langsung ia akan menghakis kulit mati yang ada pada permukaan kulit and tada!! Muncullah lapisan kulit baru yang akan membuatkan kulit kita nampak cerah dan berseri.

Nak dijadikan cerita, pada zaman muda-muda dulu (ahahaha...macamlah sekarang dah tua), sukalah beli macam-macam jenis skrub yang ada kat pasaran. Pantang nampak ada produk baru, mesti eden nak try. Kononnya pasti nanti jadi cun-melecun gitu (Please!! Kuat berangan) And then, duit pun habislah banyak.
Sampai satu tahap, dalam toilet tu macam-macam produk ada. Aiyoyoyoyoyo!! Sampailah satu tahap, keadaan kewangan eden dirudung malang (sob...sob... kisah sedih), nak tak nak terpaksalah cari alternatif kepada barang-barang luxury aka barang-barang kecantikan ni. (I don't have money, but I want to maintain pretty. So how?)

Fikir punya fikir punya fikir, why don't i try some natural ingredients as part of my beauty routine? Ttrial and error sahajalah. Lagipun, lebih baik pakai bahan-bahan berasaskan semula jadi daripada beli produk yang mahal-mahal kan? Dah tentulah kandungan kimianya pun kurang. Duit pun jimat. Dan yang paling tak sangka, alternatif yang 100 kali ganda lagi murah daripada produk-produk mahal yang saya selalu pakai ni, lebih berkesan! Sangat berbaloi-baloi. So, ada hikmahnya juga kewangan ku dilanda krisis ekonomi.
Produk semulajadi dan alami lebih bagus untuk persekitaran, kulit dan poket

So, inilah antara skrub-skrub semulajadi dan tak berapa nak semulajadi yang saya dok tonyoh kat muka saya selama ini. Alhamdulillah, kulit maintain berseri-seri malah licin dan lembut lagi!! Jika selalu diamalkan, blackhead, whitehead kurang, kulit pun semakin berseri. Poket pun yes!! Semakin tebal...

Ni jenama baking soda yang saya pakai

1. Baking Soda
Jangan tak percaya, bahan yang biasanya orang buat kek ni, boleh juga buat muka korang cantik dan berseri-seri. I like it! And what I like the most about this scrub is that, it is also suitable for those acne-proned skin. Boleh kurangkan jerawat!!

Cara:
Basahkan muka dengan air kemudian ambil baking soda secukup rasa yang telah dicampur dengan sedikit air dan skrub kan muka anda perlahan-lahan. Hasilnya? Va-va-voom! Kulit muka terus menjadi licin mengalahkan punggung bayi. Fuyoooo!

Harga:
Alahai, baru 70 sen je!! Dengan 70 sen tu, boleh pakai sebulan skrub ni. Jimat tak? Jimat tak? Gila tak jimat?

Komen:
Kalau korang nak campurkan baking soda ni dengan pencuci muka korang and buat skrub pon boleh!

Rating:
10/10. Memang the best!

Selain dijadikan perasa, garam juga boleh dibuat skrub

2. Garam
Apa? Garam? Garam boleh dibuat skrub? Iya! Nape nak terkejut beruk pulak? I kekadang lupa beli baking soda 70 sen tu, sebelum nak basuh muka tu, bergegas ke dapur dulu ambil garam untuk skrubkan muka ni.
Tapi ingat! Janganlah pakai garam kasar tu, mau berdarah kulit muka. Ambil garam halus sahaja.

Cara:
Sama macam cara skrub muka pakai baking soda tu. Yang ni pun I like it! Sebab lepas skrub tu, immediately akan rasa kulit licin macam atau mengalahkan siku bayi. Eheheheheheh....

Harga:
Baru berapa puluh sen juga kot. Ekekeke... I tak beli barang dapur. Biasanya my sis yang beli barang dapur. So, bagi I, it's free. Doesn't cost me anything but yet can beautify my skin. Oh, ya! Lau ada luka kat muka, elakkan guna cara ni. Aiyo.... pedih la muka korang nanti.

Komen:
Sama, nak campur ngan pencuci muka korang pun boleh. Nak campur dengan bahan-bahan alami sepert tomato lenyek bla bla bla pun boleh. (Nanti kongsi dalam entry lain pula)

Rating:
10/10. Hahahahahahha... the best gak. Speechless I.

Rupa skrub gula perang

3. Gula perang.
Apa? Tadi baking soda, pastu garam, ni gula perang pula? Macam nak masak je. Iyer adik-adik. Jangan tak percaya. Bak kata seorang beauty expert ni (dah tak ingatlah nama dia), produk kecantikan yang boleh kita makan, dah tentulah boleh kita sapu kat muka kita juga. Tulah kehebatan bahan-bahan alami ni. Sebaliknya, berani tak korang makan skrub mahal yang korang beli kat kaunter tu? Please! Mestilah takkan? Ntah apa-apa dia letak, entah apa bahan kimia yang ada. Ha! Tu sebablah i promote these natural scrubs kow-kow.

Cara:
Yang ini caranya lain sedikit. Setakat ni tak pernah lagi sapu teruk kat muka dengan air. Ekekeke... Caranya campurkan gula perang dengan olive oil (guna virgin coconut oil pun bagus) dan madu. Gaul kesemuanya dan skrublah muka tu.

Harga:
Ala... matematik faillah. Urm... Lebih kurang dalam belas-belas ringgit kot. Tengoklah olive oil dan madu tu korang beli yang harga berapa punya.

Komen:
Yang ni leceh sikit. So, biasanya I malas nak buat. Bila mood kerajinan datang melampau datang je baru buat.

Rating:
7/10 (Kenapa kurang 3 markah? Sebab malas nak kena buat. Hahahah! Tapi hasilnya 10/10)

Ada macam-macam cara lagi. Tapi nilah Top 3. And skrub-skrub ni juga sesuai untuk digunakan pada seluruh tubuh badan. Kalau agak-agak kulit perut kusam, tonyohlah kat perut. Kalau agak-agak kaki hitam legam sebab selalu pakai selipar, tonyohlah kat kaki.

Sekian tips kecantikan buat hari ini. Nanti ada masa saya buat entry lagi.

P/S: Awat entry ni nampak macam pengenalan dunia masak-masak berbanding entry kecantikan ha?


Tuesday, 10 September 2013

Tips Perut Kempis

September 10, 2013 1
Tips Perut Kempis
-Cak! Ekekekekeek.... Biasalah orang baru berjinak2 dengan benda baru... Excitednya lebeeeehhh... Tau-tau jari-jemari tembamku dah melekat lagi kat keyboard untuk post baru di blog baruku...  Hehehehe....Kerja sendiri berlambak tak buat-buat... Ish..ish..ish... Teruk ini orang... (Dalam hati fikir tak apa, baru je tulis 2 blog post untuk company blog... Apa salahnya tulis dua blog post untuk diri sendiri pula?)

Okaylah... topik saya untuk hari yang indah ini adalah masalah perut buncit. Komen saya adalah ramai gadis-gadis sunti sekarang ni ada masalah perut buncit walaupun belum lagi beranak-pinak. Yang dah beranak-pinak tu boleh dimaafkan. Korang yang tak pernah bersalin takkan pernah faham betapa susahnya untuk slimkan badan selepas bersalin. So, kalau nampak ibu-ibu atau isteri-isteri yang perut buncit tu sila jangan laser cakap diorang tak pandai jaga badan yer... Bayangkan perut yang padahal kempis dah slim-melim tu mengembang dan menampung air ketuban, berat badan bayi selama sembilan bulan. Sembilan bulan tau!! Bukannya sekejap.  So, if ada suami-suami yang berlagak sebab orang fikir dia bujang walhal dah berderet anak, I tak heran pon! Bukan korang ngandung pon~~ Tetapi sebaliknya bagi ibu-ibu and isteri-isteri yang pernah bersalin tapi maintain slim mengalahkan anak dara, tahniah!

Okay-okay, banyak pula saya membebel. Tak sabar jadinya korang nak tau tips-tips and rahsia-rahsia untuk menangani perut buncit tu ya? Berikut adalah tips-tips untuk menangani perut buncit ya....

1. Tolong jangan pakai atau amalkan pemakaian low-cut panties/low-cut jeans
Masa saya anak dara dulu, selalu kena ejek sebab pakai panties macam mak-mak orang. Yalah, orang lain semua sibuk dok tayang panties diorang yang cantik-cantik, bunga-bunga and warna-warni dengan memakai low-cut jeans. Tapi sebenarnya low-cut panties or low-cut jeans nilah antara punca perut buncit dan menggelebeh. Kenapa? Sebab posisinya yang rendah  (biasanya di bawah pusat) tak dapat menampung otot anda di sekitar bahagian pinggang dan perut, kesudahannya, graviti pon tarik ler lemak-lemak tu jadi menggelebeh.

Kesimpulan: Biarlah panties tak cantik asalkan ia dapat menampung lemak-lemak or otot-otot sekitar perut anda. Tak payahlah nak eksyen sangat dengan panties bunga-bunga tu. Sebaik-baiknya pakai panties yang high waist smpai ke pinggang and cover pusat anda. Kalau rajin pakai girdle lagi bagus!

Cari panties yang berikan sokongan padu pada perut anda

Pakai girdle jika perlu


2. Amalkan postur badan yang betul
Jangan pandang rendah kehebatan mengamalkan postur badan yang betul ya.... Inilah salah satu punca perut tu tak berapa nak fit. Sebab postur badan tu tak betul, so lemak-lemak dan otot anda pun tak berkumpul di tempat yang sepatutnya. Tu yang buncit.

Kesimpulan: Pastikan badan anda tegak dan jangan membongkok bila duduk dan berdiri.

Amalkan postur duduk yang betul

Postur berdiri yang betul juga memainkan peranan


3.Detoks
Perut buncit juga berkait rapat dengan penghadaman yang kurang sihat. Jadi, bila toksik dan angin berkumpul dalam perut dan tak dapat dikumuh daripada badan kita, secara tak langsung perut kita akan jadi buncit. So, lagi kerap anda membuang najis, makin sihat tubuh badan dan secara tak langsung makin kempislah perut tu.

Kesimpulan. Buat detoks seperti minum minuman detoks. Amalkan minuman detoks seperti green tea, air campuran limau atau lemon. Nak berpuasa pon boleh.


Detoks untuk kekal ramping

4.Senaman untuk kencangkan otot perut
Perut juga menggelebeh disebabkan ketiadaan otot di sekitar perut (mana taknya? lemak je ada, gelebeh ler jadinya) The more muscle you built, the lesser the possibility for fats to build up around your stomach. Wah! Tetiba speaking pula you all~


Kesimpulannya:
Apa lagi? Buatlah sit-up ke stomach crunch ker... Urm, actually untuk kaum wanita, kegel exercise pon berkesan tau. Bukan saja kencangkan otot perut, malah juga pundi kencing dan bla bla bla.... Yang ni saya sendiri pun amalkan (tapi dulu-dulu lah), satu hari 100 kali. Lama2 nak gelak pon rasa tegang je otot kat perut tu. Hasilnya? Perutku kempis dan pinggangku langsing walaupun orangnya bulat....  Heheheh...

Senaman sit-up membantu mengencangkan perut

5. Amalkan minum dan makan yang suam/panas sahaja
Yezza.... Satu lagi punca buncit adalah angin berkumpul anda urat kembang. Kenapa? Ha, tulah! Siapa suruh makan sejuk dan minum ais? Kan dah beri kesan pada tubuh badan. Jangan tak percaya tau... Makanan yang sejuk-sejuk ni memang boleh menyebabkan kita kembang semangkuk.

Kesimpulannya:
Pantanglah ais tu. Especially ibu-ibu yang telah melahirkan. Yang anak-anak dara pun sama. Kalau ikut kawan-kawan saya yang berbangsa Cina, masa tengah period pun jangan minum ais atau makan makanan yang bersifat sejuk.


Oklah. Cukup sampai di sini saja.... Ada lagi tips-tips lain. Tapi 5 tips ni je dah panjang berjela. Lagipun, ada ke orang yang baca? Sigh!! Da~ Selamat berjaya!

P/S Untuk makluman, ini semua tips dari saya sendiri. Alhamdulillah perut maintain kempis and pinggang kekal ramping.

















Monday, 9 September 2013

Tada!! Inilah nukilan pertamaku...

September 09, 2013 0
Tada!! Inilah nukilan pertamaku...
Sebenarnya dah lama nak berangan nak tulis blog. Bukan sebab nak famous, nak dikenali ataupun nak mencetuskan kontroversi... Tapi sekadar nak berkongsi persepsi dan pendapat tentang apa-apa saja yang saya rasa nak kongsi....

Sejak universiti lagi, dah ramai kawan-kawan yang tulis blog and ajak tulis blog, ada juga tercetus keinginan nak tulis, tapi urmmmm nantilah... hehehehe.... Pastu dah masuk kerja, laaaaaagilah malas nak tulis menulis blog sebab kerja sendiri pun asyik melibatkan penulisan je.. Penat den asyik nak menulis je.. Haish!

Tunggu punyalah tunggu punyalah tunggu... Tiba-tiba tukar kerja je, sendiri pun diamanahkan untuk tulis blog. Dari situ pandailah sikit2 tentang macam mana nak buat blog. Masa tulah juga terfikir, alang-alang dah tulis blog, biar tulis sampai berblog-blog... ekekekekekek... :p

So, ajaklah one of my colleague untuk tulis blog dan kesudahannya kitorang pun janji nak tulis blog sama-sama. (Yes Aida, I am referring to you my dear)  Memandangkan nak tulis blog ni and my birthday is soooo around the corner, saya pun pilihlah sempena besday saya yang ke 17 (ahahahahahaah...prasan!)  ni sebagai besday blog saya juga.

Happy birthday to me and Maya!!!