February 2019 - Prettily Rare

Tuesday, 12 February 2019

Pilih Yang Kaya atau Yang Ada Masa?

February 12, 2019 0
Pilih Yang Kaya atau Yang Ada Masa?

Hai semua,

Harini feeling-feeling mood nak membebel. Makanya sis bebel sajalah dalam ni. Sebenarnya ni perkongsian daripada sebuah artikel yang sis pernah baca sebelum ni. Tapi dah tak ingat kat mana. Tiba-tiba terdetik hati nak berkongsi.

Kisahnya begini, ada seorang gadis yang mempunyai 2 jejaka yang meminatinya. Seorang memang banyak duit. Kira kaya giler la ni. Dia memang mewahkan gadis ni dengan macam-macam. Duitlah, handbag lah, makanlah. Macam-macamlah. Tapi dia tak ada masa untuk menemani gadis tersebut. Jarang-jarang je dia muncul. Kira Chipsmore la ni, sekejap ada sekejap takde.

Jadi pada masa yang sama, seorang lelaki jejaka ni memang tak hader duit. Yang dia ada hanyalah masa, dialah selalu teman gadis ni ke sana sini. Teman shopping, teman jalan, teman makan etc. Tapi duit, ileklah.  Okey, baca sampai sini. Sis dalam hati fikir. Tungler.... Macam citer Korea pulak.

Sambung citer balik. Jadi satu hari ni, gadis ni buntu. Nak pilih yang kaya atau yang ada masa untuk dia. Dia pun tanyalah mak dia. Mak, oh mak. Ada dua jejaka muka helok ni. Dua-dua minat kat Eton. Eton nak kena pilih yang mana ek? Maka Eton pun ceritalah, sorang ni banyak duit. Sorang ni pulak banyak masa. Nak pilih mana ni makkk....

Makanya Mak Eton pun kata. Eton, cengginilah. Cuba ko minta ngan Jejaka Kaya A temankan ko sekian-sekian. Luangkan masa sekian-sekian untuk ko. Ngan Jejaka Masa B plak ko minta dia duit sekian-sekian. Dari situ, nescaya Eton tahu mana yang berbaloi untuk dipilih.

Eton sebagai anak yang mendengar kata pun pergilah kat Jejaka Kaya A. Minta dia temankan sekian-sekian. Jejaka Kaya A pun cakap kat Eton. Eh, Eton, melampaulah ko ni. Orang dah mewahkan ngan wang ringgit, nak apa beli apa, lebih-lebih pulak nak minta masa aku. Ko tau tak aku takde masa. Boleh tak jangan minta apa yang aku tak boleh beri? Dah bagi macam-macam, melampau pulak. Maka Eton pun berlalu dengan sedih.

Eton cari Jejaka Masa (Miskin) B pulak. Laju je Jejaka Masa (Miskin) B. Dia pun buka mulut. Wak, asyik kita je lanjer awak makan. Apa kata kalini awak pula lanjer kita makan Secret Recepi? Teruslah masam muka Jejaka Masa (Miskin) B ni. Eh, takylah wak. Kita lepak mamak sudehhh! Kata dia. Eton diam je, Eton pun pergi ke mamak. Pastu Eton tengok Jejaka Masa (Miskin) B ni order roti kosong 2 ngan air suam 2 je. Eton pun buka mulut. Wak, kita sengkek sikit lah bulan ni, boleh tak pinjam RM300? Terus Jejaka Masa (Miskin) ni menempelak. Eh, awak bukannya tak tau saya tak ada duit. Lagi nak pinjam RM300. Ni pun keluar saya dah belanja awak. Kenapa ek perempuan semuanya realistik. Dah luangkan banyak masa untuk dia pun still nak makan mewahlah, nak pinjam duitlah.

Malam tu Eton balik rumah habaq kat Mak Eton tentang apa yang berlaku. Maka maknya yang penuh dengan kebijaksanaan pun berkata:

Anakku, kalau nak tahu sejauh mana seriusnya orang tu dan sedalam mananya sayang orang tu kat kita, ia bukanlah diukur pada kesudian dia memberikan dan mengorbankan apa yang dia sedia ada. Tapi pada kesudian pada dia meluangkan dan mengorbankan apa yang dia tak ada pada kita.

Gitu!!! Maksudnya, minta duit kat laki kaya, tak luak pun kekayaan dia tu. So kalau dia bagi pun, apa nak heran? Dan bila minta masa kat lelaki yang miskin takde life tak reti nak berusaha, masa jelah yang dia ada. Tentulah tak luak dan dia tak heran. Dalam kedua-dua kes ni, dua-dua jejaka ni memang bagi apa yang dia sedia ada je. Tapi apa yang dia takde, dia kedekut, berkira, dan tak sudi berusaha. Itu yang ada duit sudi bagi duit, ada masa sudi bagi masa. Apatah lagi lelaki yang dah lah takde duit, takde masa, hapak pun takde, lagi nak makan luar. Kiranya gitulah perumpamaannya.




Mak Eton sambung lagi, carilah lelaki yang tak ada masa tetapi dia sudi luangkan masa. Lelaki yang tak ada duit, tapi dia sanggup berusaha lebih untuk mencari duit untuk kita. Itulah kriteria lelaki/jejaka yang kita mahukan.

Sob sob...  Cerita sampai sini, kita teringat satu lagi perumpamaan.


我给你十块,他给你二十,你会觉得他比我更好。但是你不知道他有100,而我,只有10块。 "我给你一颗糖,你看到我给他两颗,你就对我有看法了,但你不知道他也曾给我两颗糖,而你什么都没给过我!"

Maksudnya, Saya beri awak RM10, dia beri awak RM20. Awak terus rasa dia lagi baik. Walhal awak tak tahu dia ada RM100, tapi saya cuma ada RM10 je.

Saya berikan awak sebiji gula-gula, awak nampak saya berikan dia 2 biji gula-gula, terus awak rasa saya lebihkan dia. Walhal awak tak tahu, dia pun pernah berikan saya 2 biji gula-gula, tapi awak? Langsung tak pernah berikan saya apa-apa.

Kesimpulannya, nak tahu sejauh mana ikhlas atau sayang orang tu, lihatlah pada sejauh mana kesudiannya untuk memberikan pengorbanan.

Kebanyakan masanya, orang pilih bukan pada dasar kaya atau masa. Tapi keikhlasan.

Okay, dah tah apa-apa kita merapu and feeling-feeling ni. 

Till we meet again.

Thursday, 7 February 2019

Faktor Yang Harus Dipertimbangkan Dalam Meniti Perceraian

February 07, 2019 0
Faktor Yang Harus Dipertimbangkan Dalam Meniti Perceraian
Hai semua,

Hari ini kita nak cerita sikit topik yang kurang hangat tetapi banyak berlaku di sekitar kita iaitu topik perceraian. Seperti yang kita tahu, semua orang mengimpikan kebahagiaan apabila berkahwin, namun sayangnya, tak semua yang kita impikan itu tercapai. Maka, terjadilah perceraian iaitu perkara halal yang dibenci olehNya.


Hakikatnya, alam perkahwinan tidaklah semudah yang diangan-angankan kerana terlalu banyak faktor pembolehubah dalam hidup kita. Statistik menunjukkan bahawa terlalu banyak faktor yang menyumbang kepada perceraian, antaranya culas menunaikan tanggungjawab, tiada persefahaman, kecurangan serta campur tangan menta atau ipar duai.



Untuk mereka yang telah mempunyai anak-anak, perceraian bukan sahaja melibatkan mereka dan pasangan, tetapi juga anak-anak hasil perkongsian hidup. Berikut merupakan faktor yang harus dipertimbangkan dalam meniti perceraian:

1. Komitmen dan Pendapatan
Kalau sebelum ini semua perbelanjaan dan komitmen ditanggung bersama menerusi pendapatan bersama atau salah satu pihak, setelah perceraian, tentu tanggungjawab dan pendapatan tersebut perlu dibahagikan menurut yang sepatutnya.

Maka, fikir masak-masak dulu apakah bahagian komitmen yang perlu anda tanggung dan semak semula punca pendapatan anda. Bagi surirumah yang ditanggung sepenuhnya oleh suami anda sebelum ini, anda perlu pertimbangkan bagaimanakah perbelanjaan anda akan ditampung setelah bercerai.

Manakala bagi suami atau isteri yang bekerja, renung-renungkanlah bagaimana komitmen, perbelanjaan dan pendapatan anda selepas bercerai nanti. Fikirkan sama ada pendapatan tunggal anda itu cukup untuk menampung komitmen nanti. Kalau tak cukup, lebih baik fikirkan alternatifnya nanti supaya tak kelam-kabut dan mati kutu

Oh ya, bagi kaum bapa, jangan lupa masukkan sekali nafkah anak-anak dalam pertimbangan komitmen anda ya. Jadilah bapa yang bertanggungjawab. Jangan fikir si ibunya yang perlu menanggung bulat-bulat.

Bagi si ibu pula, sentiasa ikhtiar untuk mencari pendapatan lebih, manalah tahu, si bapanya tak guna dan tak bertanggungjawab. Jadi kenalah ada pelan sampingan juga kalau-kalau senario yang paling buruk terjadi. Kalau terlalu berharap, nanti takut kelak merana diri saja.

2. Tempat Tinggal
Kalau sebelum ini tinggal bersama, selepas bercerai, tentulah ada yang perlu berpindah keluar. Almaklumlah selepas ini bukan lagi muhrim. Jadi tentunya ada pihak yang perlu keluar daripada tempat tinggal yang dikongsi bersama.

Jika dulu-dulu sama-sama menyewa, mungkin juga selepas bercerai, kedua-duanya perlu berpindah keluar dan menyewa di tempat lain kerana perbelanjaan tidak lagi dikongsi dua.

Ini satu faktor penting yang perlu dipertimbangkan. Bukannya semua orang ada keluarga untuk menumpang. Jadi, pertimbangkanlah faktor bumbung di atas kepala ni ya?

3. Hutang/Hutang Bersama
Kalau komitmen tadi tu, mungkin merujuk kepada benda-benda remeh macam bil api air, bil coway, yuran tuisyen anak-anak. Ha yang ni pulak mungkin merujuk kepada hutang peribadi nak kawen dulu, hutang kereta, rumah, melancong serta hutang antara laki bini. Hei! Jangan ingat dah cerai je tak payah amik kira fasal ni. Hutang tetap perlu dibayar dan tetap dibawa mati tau.

Apa yang lazim berlaku, hutang seperti rumah biasanya akan menjadi masalah apabila salah satu pihak tak nak bayar yang mana menyebabkan pihak lagi satu pula yang terpaksa disenarai hitam bersama. Kiranya, dua-dua tak mahu beralah, lepas tu dua-dua masalah.

Bagi yang lelaki dan masih berhutang mahar perkahwinan atau duit mas kahwin tu, jangan lupa juga ya untuk jelaskannya.

Jadi, sebelum bercerai tu cubalah cari penyelesaian. Habiskan utang dulu ke, pindah nama ke. Gitu!

4. Harta/Aset Sepencarian

Ha, ni leceh. Nak-nak kalau masa kahwin, masa bahagia, masa suka beli sama-sama, letaklah dua-dua nama. Bila nak cerai, tak sesiapa pun mahu beralah. Kalau hutang ada yang lepas tangan, biasanya aset ni pula ada yang tak mahu lepas tangan.

5. Hak Penjagaan Anak-anak

Kalau belum ada anak, perceraian adalah lebih mudah. Tapi kalau dah ada anak-anak, biasanya isu anak pun akan jadi masalah. Kadangkala apabila salah satu pihak ego atau nak menang, mereka sanggup mempertaruhkan isu ni, walhal sedar diri sendiri tak layak pun jadi penjaga yang baik untuk anak-anak. Itulah manusia.

Selepas hak penjagaan anak-anak, perlu juga dipertimbangkan waktu lawatan untuk yang tidak dapat hak penjagaan anak-anak. Perlu juga diperuntukkan masa untuk melawat supaya hubungan sillaturrahim tak terputus.

6. Nafkah Anak

Bab ni, ramai yang dengan dungunya merasakan siapa dapat hak penjagaan anak, dialah yang kena tanggung anak. Hmm.... Dasar tak celik agama. Ada segelintir kaum bapa yang sering lepas tangan dalam hal ini terutamanya kalau dah bini keluarga baru dan ada anak-anak 'baru'. Terus dilupanya tanggungjawab pada yang dulu. Jadi kaum-kaum mak pun kena sedar risiko nafkah anak ni ya.


7. Urusan Kehidupan Harian Anak-anak

Ni salah satu lagi yang membelenggu ibu atau bapa tunggal masa kini. Yalah, kadang-kadang kita sibuk fikir fasal hak penjagaan anak-anak je. Bila dah dapat anak, tak pandai pulak jaga anak dan uruskan kehidupan harian anak-anak.

Taks semua yang dapat hak penjagaan anak-anak tu beruntung sebab dapat dok rumah je tengok anak-anak dan tak perlu bekerja untuk cari nafkah diri sendiri. Ye dok?

Makanya, perlu juga pertimbangkan pengasuh/penjaga anak-anak sewaktu kita bekerja, pengangkutan anak-anak ke sekolah, transit, dan sebagainya.

Sebenarnya banyak lagi faktor yang harus dipertimbangkan kerana perceraian ini ialah satu perkara yang sangat serius.  Pertimbangkan semua faktor ini dan persiapkan semuanya sebaik mungkin.

Kalau anda rasa pening untuk memikirkan semua ini, fikirlah, ada yang tidak sempat untuk memikirkan semua ini sebelum diceraikan secara tak diduga.

Semoga kita sentiasa dapat mencari hikmah dalam semua musibah yang melanda.

Insyallah. Amin.

Baca juga:

Tips Pelbagaikan Sumber Pendapatan
Rahsia Semakin Berusia Semakin Cantik
Aplikasi Pantau Kesihatan Kewangan
10 Nasihat Kepada Wanita Berusia 30-an
Pentingnya Bahasa Cina Sebagai Bahasa Ketiga

Sunday, 3 February 2019

Review: CELLINA 5 Days Flawless Skin Challenge Masks

February 03, 2019 0
Review: CELLINA 5 Days Flawless Skin Challenge Masks
Hai semua,

Just nak tanya, siapa kat sini yang memang jenis peminat masks atau pupur muka? Ada tak? Ada sesetengah orang memang jadikan pakai mask sebagai rutin kecantikan mereka. Sekurang-kurangnya sebulan sekali.

Harini kita nak share fasal mask jenama Taiwan iaitu CELLINA atau 雪芙蘭. Jenama ni agak femes kat Taiwan. Kalau mask CELLINA ni yang jual kat Malaysia dia dah repackge. Ni packaging asal dari Taiwan.





Just for sharing, pernah kita nampak kat forum kecantikan Taiwan, sorang retis ni memang wajib pakai mask tiap-tiap minggu. Ada yang taksub sangat dengan kecantikan sampaikan selang setiap hari mesti pakai mask. Malah ada juga yang pakai mask setiap hari. Waduh! Boleh bankrupt jadinya ni.

Seperti biasa, sebagai perempuan yang nak cantik tapi pemalas, mask ni sis takdelah sampai jadikan rutin wajib bulanan mahupun mingguan. Bukan atas faktor kepemalasan je, tapi faktor tak ada masa. Mana taknya, sis memang sibuk memanjang. Pastu, sis mempunyai dua masalah untuk pakai mask sebab:

i. Sis konpius, lepas pakai mask ni, nak kena pakai produk penjagaan kulit macam biasa ke tak? Especially kalau pakai mask yang jenis banyak essence dan tak payah wash off tu. Muka macam dah penuh dengan esen, macam pelik je kena pakai lagi toner, krim muka bagai.

ii. Pakai mask perlukan waktu 20 minit yang santai. Sebaik-baiknya baring dan relaks. Tapi biasanya lepas dah penat seharian bekerja dan mengurus keluarga, sis mesti akan pengsan terus waktu pakai-pakai mask ni. Last-last bangun esok paginya, dah kering dah esen dan kelembapan mask tu disedut kulit kita (ke diresap oleh sarung bantal?)

Oleh itu, sis memang malas skit nak pakai mask kecuali beberapa sebab.

Makanya harini nak cerita sebab kenapa walaupun sis susah nak pakai mask, tetapi sis tetap nak review CELLINA 5 Days Flawless Skin Challenge Masks which is facial mask kegemaranku setakat ini.

Memula sekali, korang kena tahu CELLINA 5 Days Flawless Skin Challenge Masks ni ada 3 jenis untuk 3 keperluan yang berbeza iaitu:


1. CELLINA 5 Days Hydrating Whitening Mask 5s


2. CELLINA 5 Days Anti Acne & Soothing Mask 5s

3. CELLINA 5 Days Hydrating & Pore Minimizing Mask 5s


Tapi dalam 3 jenis 5 Days Flawless Skin Challenge Masks ni kita pernah cuba 2 saja iaitu Hydrating & Pore Minimizing (Biru) dan Anti Acne & Soothing Mask (Hijau).

Cerita terjebak dalam CELLINA masks ni sejak lebih kurang 5 tahun (kalau tak silap) yang lalu bila tengok mask ni menjanjikan kulit yang cantik dan tiada cela dalam masa 5 hari saja. Pastu harga murah. RM20 je masa tu. 5 Mask untuk RM20? Kiranya RM4 satu jelah kan? Fuiyooo! Apa lagi? Tentulah tergoda.

Waktu 5 tahun yang lalu pakai, kita tak ada masalah kulit sangat. So tentulah cuba 5 Days Hydrating & Pore Minimizing Mask dengan harapan pori-pori kulit dapat dikecilkan. 

Bila dah buka mask tu baru perasan, oh,walaupun namanya 5 Days Flawless Skin Challenge, mask yang ada dalam tu cuma 4 keping saja. Pakai 2 hari kemudian rehat sehari, pastu sambung lagi 2 hari. So, totalnya 5 harilah. Gitu....

Jadi waktu tu memang berpuas hatilah dengan kesannya sebab memang kulit nampak gebu dan cantik je lepas pakai. Then rasa kulit sangat lembap. Mana taknya? 4 hari weh kulit dimanjakan dengan pelbagai esen-esen khas untuk mencantikkan kulit!!

Okey, tu kisah beberapa tahun lepas. Fast forward ke tahun ni dan baru-baru ni, kalau korang perasan dalam blog post sebelum-sebelum ni, kita banyak mengadu fasal masalah kulit yang menghantui kita. Uwa!! Disyaki sebab stress, kulit kita mula bermasalah dan berjerawat yang mana jerawat yang muncul tu semuanya jenis yang bernanah. Benci tau! Dah la bernanah, besar dan sakit lak tu. Grrr... Habis menurun confidence level sis.

Jadi tatkala kemurungan dan tengah jalan-jalan Watson tu, sis nampak balik CELLINA 5 Days Flawless Skin Challenge Masks ni, eh, ada untuk acne lah! Weee! Terus beli balik rumah untuk usaha cantikkan balik kulit.

Okey, jom tinjau apakah kandungan mask yang terdapat dalam CELLINA 5 Days Anti Acne & Soothing Mask 5s tu





Sejujurnya, CELLINA 5 Days Anti Acne & Soothing Mask 5s ni memang sangat membantu mengecutkan dan mengawal jerawat dala masa 5 hari.

Lepas 5 hari penggunaan tu, nampaklah jerawat nanah tu makin kecut dan kulit pun semakin lembap. Kalau korang tak tahu, jerawat juga boleh berlaku apabila kulit kita hilang keseimbanngan antara kandungan minyak dan kulit. Sebab tulah kelembapan kulit tu penting. Bila kulit tak cukup lembap, mulalah kulit merembeskan lebih banyak minyak dan akibatnya, muka lagi senang berjerawat.

Oh ya, mask CELLINA ni juga didatangkan dalam loose pack. Cumanya loose pack di Malaysia tak semenarik macam loose pack kat Taiwan sana tu...