December 2013 - Prettily Rare

Tuesday, 24 December 2013

Kegilaan Terbaru: Pati Ibu Putih Janna Lawa

December 24, 2013 17
Kegilaan Terbaru: Pati Ibu Putih Janna Lawa

Hai semua! Kalini saya nak cerita pasal produk kegilaan terbaru - Pati Ibu Putih Janna Lawa.

Biasalah, pompuan! Nak jadi cantik, muda, cerah, putih, gebu tu semuanya wishlist kitorang. Yang kurang cantik nak cantik. Yang dah cantik pun nak cantik lagi. Yang dah terlampau cantik plak mesti nak maintain. Kan???? Eleh... Tak yah tipulah. Lau tak mesti korang tak baca pun entry ni.

Okay2.... Ceritanya begini. Seperti kebiasaan, pada hari2 yang membosankan, saya akan surf fb, internet and everythinglah. Masa tu memang tengah hot produk ibu putih. N then I was like, "What the heck is ibuputih?? Why the fuss about it?" Oh! Rupa-rupanya produk pencerahan kulit yang menjanjikan 10 kali ganda pemutihan daripada produk pencerahan biasa. Katanya, produk ibu putih ni bapak/raja/ketua kepada semua pemutih. Memang hebat habislah! Kalah clorox! Lau tak putih juga tak taulah.

So masa tu, saya cuma search and jumpa Krim Ibu Putih by Nina Skincare. Oleh kerana saya ni quite kuat curiga orangnya, saya pun searchlah kat Portal Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pasal produk ni.... Tapi tak jumpa dalam search. So, saya pun tak beranilah.

Sebab selama ni saya pun saya memang tak percaya pun dengan produk buatan tempatan. Bukannya sebab tak yakin dengan produk tempatan. Tetapi dah byk kes berlaku, produk tempatan ni hanya produk rebranding/repackaging dari produk lain and mostly berkesan sebab kandungan merkuri/raksanya yang tinggi. Masa pakai memang cantik. Lepas tu..................

N then tetiba, ada satu produk lagi yang mengaku 10 kali ganda pencerahan. Kononnya dia ni bapak kepada bapak pati pemutihan, raja segala raja. Wah! Beraninya dia ngaku camtu! Kali ini produk tu adalah Pati Ibu Putih Janna Lawwa pulak. Hah! Apa lagi? Saya pun search lagi kat portal favorite saya aka
http://portal.bpfk.gov.my/product_search.cfm.

                                              

Kalini, alhamdulillah ada. Dah terbukti dapat kelulusan KKM. Tapi, saya tak puas hati lagi. Sebab produk ni ngaku ia dihasilkan di KILANG KOSMETIK BERTARAF GMP yg menitikberatkan soal piawaian, standard & kualiti produk. Ianya bukan dibuat di kilang cap ayam @ di belakang rumah @ pakai ‘bancuh sendiri’. Mendapat KELULUSAN KKM (No. Kelulusan : NOT 130904110K). 

Tau lagi apa produk ni claim? Pati Ibu Putih Janna Lawa ni buukan sahaja ‘krim’ tapi pati bagi ibu putih (Formula Pati 10X lebih berkesan daripada jenama lain). Diformulasikan untuk digunakan di muka & badan. Putih Gebu yang kekal. Bukannya macam sesetengah produk yang bila stop, muka bertambah kusam.

Amboi! Bukan main kau yer? So, saya pun wat research mengenai kilang yang menghasilkan produk Ibu Putih Janna Lawwa ni. Nama kilang tu kilang fadaraj katanya. Oh! Rerupanya kilang tu dah lama pun bertapak. Lepas tu saya search pula pasal pengasasnya iaitu Janna Lawwa aka Janna Suzanna David Wann.
Cantiknya si pengasasnya tu. Putih gebu. Rupa-rupanya dah lama dia dalam bidang kecantikan dan kosmetik di Malaysia ni. Memang respeklah.

Selepas dah wat bermacam-macam research, saya pun gagahkan diri (ecececeh) untuk membeli produk Ibu Putih Janna Lawwa ni. Sumpah ni la kali pertama saya beli produk kosmetik tempatan. Biasanya saya beli kat farmasi sebab terbukti selamat. N lepas balik tu, tanpa was-was saya pakai. Esok paginya, bangun2 tros meluru ke toilet nak tengok muka kesayanganku tu jadi haper..... Kotlah tau2 dah berbintat2...Argggh! Takutnya.

Bila g toilet tengok kt cermin. Alhamdulillah. Masih cantik. (Ahaks!) Then pagi tu nak g kerja saya pakai lagi. Bila pakai je lagi tahan lama foundation dan mekap saya. Tak payah nk touch up sangat. Pastu saya research lagi pasal pati ibu putih. Eh? Boleh pakai kat bibir untuk mencerahkan bibir katanya, so saya pun pakai kat bibir sekali.

Alhamdulilah. Dah hampir sebulan saya pakai, saya dapati liang roma bertambah halus. Jerawat sebelum period tak banyak n halus2 je, n yang paling saya excited, bibir gelap saya dah jadi kemerah-merahan. Alhamdulillah! Thanks Janna Lawwa kerana menghasilkan produk berkualiti. Barulah saya lebih yakin dengan produk tempatan. :)






Monday, 16 December 2013

Petua Yang Patut Diamalkan Sewaktu Datang Bulan

December 16, 2013 2
Petua Yang Patut Diamalkan Sewaktu Datang Bulan
Hai semua, nak tanya sikitlah. Masa datang bulan, korang ada pantang larang tak? Apa ek pantang larang korang? Nak dijadikan cerita, nenek saya ni bidan kampung. Banyak sekali pantang larangnya. Tapi sampai kt mak saya (ke tak sampai?), tak ada pulak yang diturunkan kepada saya dan adik beradik. @_@

Bila masuk sekolah menengah (bagi yang tak tau, I was Chinese-educated), kengkawan Cina yang sibuk share rahsia n pantang larang masa diorg datang bulan. Ingat lagi nama my bestfriend waktu tu, Rainbow. Dialah banyak berkongsi pantang-larang kaum Cina yang perlu dipatuhi sewaktu datang bulan. Kekadang, dia siap masakkan air rebusan herba Cina lagi untuk saya minum. Hehehe... Thanks Rainbow. I miss you so much.

Ok...Memula biar saya terangkan dulu kenapa kita kena berpantang larang sewaktu datang bulan. Kita pun tau kan, rahim merupakan aset paling penting seorang wanita. (No...dik. Bukan tut yang jadi aset penting kita). Dengan rahim nilah kita akan mengandungkan zuriat suami kita... Siapa kahwin tak nak anak kan? Kaum Cina percaya jika kita tak menjaga pantang larang sewaktu datang bulan, rahim n sistem peranakan kita akan terjejas. So, timbullah masalah seperti senggugut, haid yang berpanjangan, keputihan, sukar hamil, keguguran n macam-macam lagi.

So, adalah penting bagi kaum wanita untuk mengamalkan pantang larang sewaktu datang bulan. Antara pantang larang yang saya patuhi hingga sekarang (walupun kekadang main tipu gak) adalah:

1.Jangan basuh rambut sewaktu datang bulan, terutamanya 3 hari pertama datang bulan
Kaum Cina percaya kalau kita basuh rambut, rahim akan menjadi sejuk n mengecut, sekaligus menjadikan peredaran darah tak lancar, darah beku dan macam-macam lagi. Mereka percaya angin (sejuk) pada kepala berkait secara langsung dengan rahim. Kalau ikutan kawan saya tu, sepanjang datang bulan tak boleh basah kepala. Kalau terpaksa, keringkan cepat2.

Apa? Karut? Sukatilah. Lau difikirkan balik, masa berpantang selepas melahirkan pun, tak digalakkan biar kepala basah/basahkan rambut pun. Teori yang sama.

2.Elakkan minuman dan makanan yang sejuk dan tajam
Sewaktu period, saya pun akan berpantang minuman berais dan sejuk serta minuman bikarbonat. Makanan sejuk2 dan tajam macam timun, kangkung, teh, epal hijau, nenas dan lain-lain pun saya akan elakkan.
Kiranya datang bulan ni sama macam kita tumpah darah sebab bersalin gaklah.

3.Hangatkan badan
Masa period ni, sama teori macam masa bersalin gak. Kita kena sentiasa hangatkan badan kita. Kenapa? Sebab masa nilah suhu badan kita akan jadi lebih rendah daripada kebiasaan sebab kita kekurangan darah. So, kita kena hangatkan badan dengan minum n makan yang panas-panas. Kalau rajin, malam-malam masa nk tido tu, pakailah stoking. Stoking favorite saya, stoking khas untuk melancarkan peredaran darah.

4.Minum/Makanan yang berkhasiat
Kalau nak pamper diri sendiri, nak makan yang sedap2 n berkhasiat, masa datang bulan cmnilah waktu yang paling sesuai. Kalau kawan-kawan Cina saya tu, diorg akan minum sup reneh, sarang burung, sup herba dan macam2 lagi untuk tambah tenaga n darah yang kita dah kehilangan tu.

5.Jangan berdiet/bersenam
Pada waktu-waktu camni gak kawan saya nasihatkan saya agar tak perlu berdiet n bersenam. Katanya, waktu period ni bukannya waktu yang sesuai untuk menguruskan dan menurunkan berat badan. Sebab badan kita berada pada tahap yang lemah. Alahai, cuti seminggu je pun. Takkan tak sayangkan badan kita.

Sekian perkongsian saya untuk sahabat-sahabat alam maya. Mungkin ada yang rasa kolot, tapi sebab saya berpegang pada benda yang kolot nilah Alhamdulillah saya tak mengalami apa-apa masalah yang saya cerita di atas. Lagipun, kalau demi kebaikan diri sendiri, y not kita amalkan kan? Tak rugi apa pun...:)



Cinta tak mengenal rupa? Obviously NOOOOO!!!

December 16, 2013 0
Cinta tak mengenal rupa? Obviously NOOOOO!!!
Korang percaya tak yang cinta tu tak mengenal rupa? Mesti ada hardcore yang beriya2 cakap mesti ada punya dalam dunia ni orang mcm tu... To me, you are right. But only half. Sebab cinta memang mengenal rupa!! Nilah yang dikatakan dengan diskriminasi rupa.

Apa? Korang tak caya? Korang rasa saya tipu? Tolonglah! Dah nama pun manusia, and since muka tulah yang kita buat berdepan dengan semua orang. Dah tentulah cinta tu mengenal rupa. Lau tak takdelah ayat 'dari mata turun ke hati'. Lau dah sah-sah mata tak approve, bagaimanakah nak turun ke hati plak?

Semua orang baik lelaki baik pompuan pun sama je,
kalau boleh nk yang cantik, sedap mata memandang.


Apa? Korang tetap yakin mesti ada jejaka hensem yang takkan kisahkan rupa n semata-mata nak mengenali hati korang yang baik tu? Dah-dah lah tu... Jangan banyak sangat tengok drama Korea, K-Pop dan seantero dengannya. Kalau korang tak perasan, dlm byk citer2 cmni.... Last2 watak yang konon hodoh tu pun akan jadi cantik. Alangkan itik hodoh dalam citer Ugly Duckling pon last2 jadi angsa yang cantik, apa lagi dengan watak2 dlm drama2 khayalan tu?

Apa? Tak caya gak? Sudahlah. Dunia ni dah sah2 lah tak adil pada orang yang rupanya kurang. Ni buktinya.

Situasi: Orang cantik buat perangai
Respon: Muka je cantik, perangai hampeh!

Situasi: Orang hodoh buat perangai
Respon: Dahlah hodoh, perangai pun hampeh juga....

Kan? Kan? Kan? Tulah hakikatnya kan? Situasi yang selalu kita dengari. N banyak lagilah contohnya.
Lelaki, memang nak yang cantik ajer... Sanggup saman bini yang dah plastik surgery sebab anak tak cantik.
Kalau cinta tak mengenal rupa, takkan jadi kes macam ni.

So, apa motif saya tulis blog post ni? No no no! Bukan nak menghina orang yang takde rupa. Sebab saya percaya tiada orang yang dilahirkan hodoh, cuma orang tu yang tak berkeyakinan untuk berpenampilan menarik. Kenapa saya cakap camtu? Teruskan membaca.

Kisahnya begini, saya dulu membesar dalam sebuah sekolah persendirian Cina elit di mana semua kawan2 saya adalah dari bangsa Cina. Mereka kaya, berduit, putih n cantik. Memandangkan saya bersekolah di tepi pantai, jadi kulit pun gelap. Bayangkan dulu saya pakai skirt pendek dan berstoking. Bila buka stoking, saya nampak masih seolah-olah berstoking. Macamlah kucing hitam berstoking (bertompok) putih tu... Nangis!!
Siap kena ejek n gelak ngan adik lagi. Tapi lepas tu, perkara yang sama pun menimpa adik saya. Hahahahaha! padan muka!

Nak dijadikan cerita, sejak sek rendah, menengah hinggalah universiti, saya memang selebet. Tak pandai bergaya, tak pandai melawa. Memang low self-esteem giler. Mana taknya? Rakan-rakan Cina saya jauh lebih berduit, putih, cantik, gebu dan bergaya.

Perkara ni berlarutan sehinggalah saya masuk ke alam pekerjaan. Masa tu barulah rasa kena ubah diri memandangkan ada orang tegur saya tak seperti wanita yang bekerja dalam bidang karier saya. Dari situ, sedikit demi sedikit saya berubah. Alhamdulillah sekarang saya lebih berkeyakinan daripada dulu.

Setelah berubah, bukan saja saya jadi lebih berkeyakinan dalam pekerjaan, malah saya juga lebih yakin dengan kebolehan diri sendiri. N yang saya perasan, kalau dulu cuma ada 2-3 jejaka yang berminat pada saya... Sekarang rmai plak yang nak berkenalan. Walhal dulu langsung tak pandang.

Tapi saya nak tegaskan kt sini, kalau nak berubah jadi cantik, nk ubah penampilan.. Niat kena betul. Bukannya untuk menarik perhatian lelaki. Tetapi demi keyakinan diri sendiri. Sampai bila nak di takuk lama, sampai bila nak low self-esteem dan cemburu dengan kecantikan orang semata-mata? Kita pun sebenarnya ada kecantikan sendiri. Tu kena yakin! Yakin yang kurnian Allah semuanya cantik. Cuma terletak pada kita bagaimana nak menggayakannya.

Akhir kata, jangan fikir penampilan tu tak penting, kecantikan tu tak penting. Sebab memang fitrah semua perempuan nak kelihatan cantik. Jom berubah! Agar kita lebih yakin dalam mengharungi hidup seharian.
Buang jauh-jauh ayat 'tapi aku tak cantik' tu dari kamus hidup. Kita semua dilahirkan cantik. :)

P/S: Tergelak bila terkenangkan diri dulu yang liat untuk berubah walhal penat kakakku perah otak nak mencantikkan adiknya yang sorang ni. Mesti dia risau, xde orang nak kawen dengan adik dia ni nanti. Thanks kak. I love you and both of my sisters.

Yeay! Dah dapat bedak pixy!

December 16, 2013 0
Yeay! Dah dapat bedak pixy!
Assalamualaikum everybody!

Haritu saya ada cakap nak cari bedak pixy yang kononnya hebat benar tu kan? You know what? Lepas tulis entry tu, esoknya saya terus cari bedak pixy ngan my colleague yg tersayang... Huhuhu...

Kitorang cari kat Watson masa tu... Cari punya cari, xjumpa... Ek eh.... Menyorok dekat bedak Johnson and Johnson rupanya. Harga bedak pixy tu RM20.00. Harga pixy ni mahal skit dari bedak 2 hala Johnson and Johnson serta bedak2 lain yag satu rak dengannya. Tapi mak tak kisah pun demi melaksanakan pencarian bedak paling idealku. Bedak yang lagi mahal pun pernah dibeli....

Lepas buat bayaran dekat kaunter je, dengan rakusnya, saya terus buka plastik and kotak tu and sapu kat muka and terus cari cermin.. Kt bawah lampu kuning nampak cam cantik je...cam cantik je... Tapi sesiapa pun akan nampak cantik kat bawah lampu kuning. So, cepat2 berlari ke luar sebab nakkan lighting matahari.
Hamboi! Nampak cun u ol.

Yang paling best tu, bila continue shopping ngan my colleague kat The Curve, saya masuk lagi Watson. Kalini belek balik bedak fevret saya dulu-dulu aka bedak Za...Kakak Za terus puji ' memang pakai bedak Za ke dik? Kulit nampak halus and gebu je... (Ahaks! Akak ni kipas I ke haper?)

Ok2... Done merepek. Sejak dari hari itu, saya dah tak letak macam2 bedak kt dalam handbag saya dah. Saya letak bedak pixy je. Sebab memang hasilnya vavavooom.

Dulu Kathy Jem memang penah bgtau yang dia pakai bedak pixy...Tapi masa tu memang mcam blur. Bila dah cuba memang jatuh cinta uol. Kathy cakap kat saya yang banyak gak mak andam yg pakai bedak pixy sebab kualitinya ok dan harganya yang murah walaupun bedak Pixy ni dari Indonesia.... Xkisah la bedak dari mana, janji best.

Begitu sajelah review saya... Sekian. Wassalam

Harga:
RM20.00, Kat Watson ngang Guardian pun ada...Terbaru boleh didapati di Mydin

Komen:
Murah dan cantik. Malas dah nak cari bedak lain.

Rating:
9/10