Monday, 16 May 2022

AEON Perkenal Lima Pilihan Onigiri Hasil Kolaborasi Omar Hana

May 16, 2022 0
AEON Perkenal Lima Pilihan Onigiri Hasil Kolaborasi Omar Hana

Hai semua,

Harini nak cerita fasal majlis pelancaran onigiri perisa baharu bagi kanak-kanak oleh AEON hasil kolaborasinya dengan animasi Islamik iaitu Omar Hana. Memandangkan majlis tersebut diadakan di AEON Mall, Shah Alam yang sekangkang kera je dari rumah, haruslah sis meluangkan masa untuk menjadi antara insan terawal yang mengetahui lebih lanjut tentang pelancaran produk makanan baharu ni.


Untuk yang tertanya-tanya apakah itu onigiri, onigiri ni nasi yang diisi dengan lauk, dikepal dan dibalut dengan kepingan rumpai dan ia merupakan juadah atau makanan orang Jepun. Oleh kerana saiz dan bentuknya yang kecil dan ia mudah dibawa ke sana sini, sebab tulah ia menjadi pilihan AEON untuk lancarkan lima onigiri berperisa istimewa sebagai salah satu pilihan bekal makanan untuk kanak-kanak ke sekolah atau ke mana-mana sahaja. Lagipun, makanan ini juga cukup berkhasiat dan mengenyangkan.






Antara perisa yang dilancarkan untuk pasaran kanak kanak dan turut diwakili oleh watak di dalam animasi Omar & Hana. Kacang Merah (Red Bean) diwakili oleh Omar, Kacang dan Coklat (Choco Peanut) diwakili oleh Hana, Kentang dengan mayonis (Potato Mayo) diwakili oleh Sara, Tuna dengan mayonis (Tuna Mayo) diwakili oleh Yuki dan Ketam dengan mayonis (Kani Mayo) diwakili oleh Indra.

Selain memperkenalkan produk onigiri ini, pihak AEON dengan kerjasama animasi Omar Hana juga turut mengajar para hadirin yang ada cara untuk membuka bungkusan dan makan onigiri menerusi tayangan perdana video dan lagu onigiri Omar Hana yang cukup menghiburkan.

Jujur dikatakan, walaupun onigiri bukanlah makanan yang asing bagi saya, tapi saya sendiri sampai sekarang masih lagi keliru cara untuk membuka bungkusan untuk makan onigiri. Jadi video sedemikian memang membantu para hadirin dan juga penonton lain tentang cara membuka bungkusan onigiri.

Sebagai seorang ibu, saya juga tertarik dengan idea untuk menjadikan onigiri sebagai bekal makanan anak-anak untuk ke sekolah, menyertai aktiviti dan sebagainya. Namun saya sendiri lebih menggemari perisa yang dipadatkan dengan protin seperti perisa tuna mayonis dan ketam dan mayonis bagi memastikan pemakanan yang seimbang anak-anak. Lagipun onigiri yang ditawarkan oleh AEON ini sudah semestinya halal dan toyiban kerana telah disahkan sedemikian oleh pihak JAKIM.

Dua perisa terbaharu ini merupakan pilihan saya


Makanya bagi ibu bapa yang sentiasa sibuk di luar sana, kini anda semua dah tahu, selain roti, onigiri juga salah satu makanan yang boleh dipertimbangkan sebagai bekal anak-anak lebih-lebih lagi apabila anda semua sedang kesibukan.

Sibuk? Tak perlu teragak-agak. Pergi saja ke AEON berdekatan untuk dapatkan onigiri dengan lima perisa ini untuk sepanjang 5 hari persekolahan. Anak-anak pun takkan jemu dan bosan kalau bertukar-tukar perisa setiap hari.

Oh ya, selain lima perisa baharu ini, ada juga perisa-perisa lain yang menarik yang ditawarkan di AEON Delicatessen, nak tahu? Bolehlah jenguk di AEON terdekat



Untuk maklumat lanjut tentang kolaborasi onigiri AEON x Omar Hana:

Facebook: AEON Retail Malaysia
Instagram: AEON Retail Malaysia
Twitter: AEON Retail Malaysia
LinkedIn: AEON Group Malaysia
Laman web: www.aeongroupmalaysia.com



Thursday, 13 January 2022

Pengalaman Duit Lesap Dari Akaun Maybank

January 13, 2022 8
Pengalaman Duit Lesap Dari Akaun Maybank

Hai semua,

Harini nak cerita tentang pengalaman duit lesap dalam akaun Maybank. Kejadian ni baru je berlaku dua hari lepas iaitu pada pukul 7.10 malam, 11/1/2022. Ah, dasar pengalaman tahun baharu 2022 yang tak menyeronokkan. Dah lah duit tu untuk persiapan persekolahan Mia dan Hariz. Ada plak perompak yang merompak duit sis... Grrrrr!!

Kusangkakan duit dalam Maybank selamat, rupanya tidak

Okie, kisahnya begini. Pada 11/1/2022, sis khusyuk membuat kerja sehinggalah pada jam lebih kurang 7.30 malam, dah Mahgrib, barulah sis nak balik. Bila nak balik, mestilah kita tengok fon dulu. Eh, bukan main banyak SMS lagi yang masuk. Zaman sekarang, semua orang pakai Whatsapp kot. Siapa je yang nak SMS? Melainkan tunggu nombor TAC bank dengan pak cik MKN yang gemar berpesan-pesan.

Ni sekali 3 mesej sis dapat, kok aneh? Okay, mesej pertama pada 7.10 malam, dia cakap terima kasih sebab berbelanja RM3 kat SteamGames.com. Hamboi... Sis tengah sibuk buat kerja. Sejak bila pulak sis main game? Mesej kedua pulak cakap terima kasih berbelanja USD154 dengan kad Maybank di ALEVTINAKOTOVA. REZDY .CNL. Dalam hati sis, pejadah!!! Dengar pon tak pernah. Buat apa plak sis nak berbelanja USD USD ni kat kau?! Dua mesej ni kira diterima secara serentak. Kira yang transaksi pertama tu dia test kad tu valid ke tak, bila dah valid, terus dia caj banyak sekali gus. Sialan kau!

Pastu paling hanat sekali, pukul 7.13, bila dah berjaya caj USD154, dia terus nak caj lagi banyak. Dasar perompak tamak. tapi kalini tak dapat sebab mungkin amaun yang dia masukkan dah melebihi had transaksi yang sis tetapkan. So SMS yang sis dapat kalini ialah Had Pembelian Debit tidak mencukupi. Sila masukkan bla bla bla dan nombor KP/Passport untuk menambah had pembelian.

Biasa sampai camni, perompak dah tau, mestilah pemunya akaun dah trigger dan alert yang ada orang sedang cuba mencuri duit dia. Sis plak baru tau lepas 20 minit. Apa lagi? Memula sekali, kita bukalah laman web Maybank2u untuk tengok betul tak duit hilang.

Sekali buka, halahai. Memang betul. USD154 atau bersamaan dengan RM662.33 hengget dah lesap dalam akaun. Yang RM3 testing tu, sekejap je dia dah refund balik. Langkah pertama terus sis telefon Hotline Maybank 1-300-88-6688 ler... Tapi hampeh... berkali-kali call, semua pegawai perkhdmatan sibuk, sedang sibuk dan masih sibuk je jawapan dia.

Jadi sis pun buka semula Maybank2u apps, set semua had perbelanjaan dalam talian dan debit menjadi kosong. Sekurang-kurangnya, takdelah si perompak boleh caj duit kita sesuka hati lagi. Tapi semua akaun yang kita pautkan pon takleh pakai. Contohnya Shoppee, Grab, Foodpanda. Sebab had dah jadi 0. Lepas tu teruskan membuat panggilan ke hotline. Tapi tulah.... cemas tau. Tetap sibuk je manjang.

Tapi takpe, kita terus hantar e-mel untuk membuat aduan kepada Maybank pula. Kena buat cecepat. Bank-bank ke sesiapa saja, kalau nak buat aduan, kena pantas. Kang ada je dia auta kenapa kita tak bertindak pantas. Choy! Makanya sis pun hantarlah e-mel ke Maybank Group Call Center yang beralamat mgcc@maybank.com.my untuk memberitahu tentang caj tak fasal-fasal yang dikenali sebagai transaksi tanpa kebenaran (unauthorised transaction) kepada pihak Maybank. Semak tau kepala sis fikir fasal duit hilang. Dahlah ada kelas kol 8.30 malam tu. Tapi takpe, jangan biarkan kelas kita terjejas sebab hal ini. Kelas tetap diteruskan.

Pukul 8.30 dah sampai kelas, sis tak puas hati dengan kelembapan Maybank ni. Terpaksalah guna serangan dan senjata terakhir iaitu spam je kat Social Media. Biasanya ni lah paling cepat. Ha kan... memang komen je terus dia reply kat komen, suruh mesej secara peribadi. Kita pon mesejlah secara peribadi. Pastu yang hampehnya, lama gak dia tak jawab, pastu dia jawab sistem sedang dinaik taraf, esok pagi pukul 9 buat susulan semula eh! Dasar! Tapi sekurang-kurangnya, lagi pantas lah daripada nak tembus panggilan ataupun nak tunggu dia jawab e-mel.



12 Januari 2022, tepat je pukul 9 pagi, terus sis cak cak kat messenger FB Maybank tu. Ala-ala morning call kat kekasih gitu. Hai wak, cemana aduan saya semalam? Lepas 17 minit, barulah dia bagi pertanyaan yang berupa tindakan yang mahu menyelesaikan masalah. Malam semalamnya dia main tepuk amai-amai je bagi meredakan kemarahan. Terus dia tanya butiran peribadi etc dan lepas tu dia habaq dia call satg na....

Dalam pukul 10.25, pegawai perkhidmatan Maybank pun menghubungi sis bagaikan kekasih yang menepati janji. Dia tanya ada ke pautkan maklumat akaun kat mana-mana dalam talian? Sebab transaksi sis merupakan pre-authorised transaction iaitu transaksi yang telah diberikan kebenaran terlebih dahulu. Makanya, mesti ada bagi 12 nombor kad dan kod CVC. Sis pun jawab, mana ada bagi kat sesiapa, tapi pada zaman era teknologi serba canggih ni, memang lah kita akan pautkan akaun kat e-commerce kannnn... Contohnya Shoppe, Grab, Foodpanda, Lazada, Touch N Go dan sebagainya. 

Pastu pegawai tu pun habaq, untuk tujuan keselamatan, dia dah nyahaktifkan kad bank tu. Sila datang ke cawangan bank untuk dapatkan kad gantian. Dia juga minta isikan borang pertikaian (dispute form) yang boleh didapati secara mengGooglenya dan hantarkan borang yang telah siap diisi ke disputemgmt@maybank.com.my dengan kadar segera. Lagi nak cepat, lagi cepat lah kena isi. Masalahnya dia juga cakap, proses penyiasatan makan masa 45-60 hari. Adeh!! Lama nauuuu. Mak nak duit mak balik je nok! Lepas dah bagi semua nasihat ni, dia pun babailah kat sis.

Pagi tu gigih sis siapkan form dan hantar terus ke Maybank. Lepas tu, waktu tengah hari, gigihlah ke bank untuk buat kad gantian. Tapi kena halau plak, sebab dia kata penggantian kad, dari pukul 4-6 saja ya, memana branch. Waduh! Awat pegawai social media tu tak habaq? Dahlah sis dah banyar RM1 duit parking kat MBSA. Tak fasal-fasal kena datang balik.

Petang tu, lepas Asar je sis gigih menempek kat pintu branch. Lepas buat pengesahan kad pengenalan dan ibu jari, pantas je dah dapat kad baru. Yang penting, tak fasal-fasal sis disuruh download aplikasi MAE Maybank yang bercirikan e-wallet yer.. Waduh, dahlah sis benci apps apps bagai ni. Tak sukalah sangat teknologi kononnya canggih yang melibatkan duit. Dahlah duit baru ilang... Uwa...


Pagi ni aka 13/1/2022, berbekalkan aplikasi MAE terbaharu sis, sis skodenglah balance dan statement bank sis.. .Eh sekali dia dah refund pre-authorised transaction RM662.33 tu. Yang mencinya, dia caj Sale Debit plak RM655.53 kat kad sis. Hei! Geram.

Makanya sis pun gigihlah telefon lagi kat Hotline Maybank.  Tak puas hati juga sebab dari haritu call, takde orang pun nak cakap dengan sis. Nasib sis harini agak baik. Pegawai perkhidmatan pelanggan tu cakap, oh sis... jangan risau. Tu kesinambungan transaksi haritu. Bukan transaksi baru. Sis dah buat aduan pon kan. Nanti kita siasat. Cis!

Okey... sekianlah perkongsian duit hilang dan lesap dalam akaun Maybank yang baru pertama kalinya terjadi kepada sis. Biasanya duit hilang sebab ada toyol je. Ni first time kena caj transaksi tanpa kebenaran. 

Marilah kita tunggu 45-60 hari untuk lihat, dapat balik tak duit sis daripada perompak yang cuba menelan duit titik peluh sis. Nanti kita hapdate balik eh! Semoga membantu bagi mereka yang duit lesap juga. Tapi sis lagi suka kalau duit korang sentiasa terpelihara dan terselamat je daripada anasir-anasir jahat.

Sekian... Da~~~



Thursday, 11 November 2021

Review: The Westin Langkawi Resort & Spa (Langkawi Bahagian 2)

November 11, 2021 3
Review: The Westin Langkawi Resort & Spa (Langkawi Bahagian 2)

Hai semua,

Ini posting sambungan pengalaman bercuti ke Langkawi. Kalau bahagian satu cerita fasal perancangan bercuti ke Langkawi, kalini nak cerita pengalaman menetap di The Westin Langkawi Resort & Spa pula.

Westin Langkawi
Gambar pinjam dari laman rasmi The Westin Langkawi Resort & Spa


Antara faktor utama saya dan rakan-rakan memilih The Westin Langkawi Resort & Spa adalah kerana lokasinya yang dekat dengan Langkawi Yatch Club, mempunyai persisiran pantai persendirian dan juga ada bufet sarapan. Hehehehe....

Kalau dah namanya resort, sudah tentulah The Westin Langkawi ni sangat luas. Selain bilik hotel, ia juga menawarkan vila-vila di persisiran pantai. Vilanya memang menarik tapi ia agak jauh daripada dining hall. Selain itu, ia juga menawarkan spa, tiga jenis kolam renang, pantai persendirian, sauna, gym dan sebagainya.

Haish... indah betul kalau dapat duduk Villa
Ni ha... LICC, depan banyak tempat letak kereta


Landskap di The Westin Langkawi Resort & Spa ini juga nampak menenangkan dan tempat letak keretanya juga agak banyak. Tapi rasanya kalau waktu kemuncak, mungkin susah juga nak cari tempat letak kereta berdekatan. Mungkin kena letak kereta di kawasan Langkawi International Convention Centre. Makanya kena menapak lah sikit.

Gambar dari booking.com jeks... jelita

Ni antara kolam renang yang ada

Persisiran pantai persendirian

Masa kami daftar masuk ke hotel tu, sis dan rakan-rakan sampai lambat. Dah malam dah masa tu.

Lobi sis
Ni kafe dekat-dekat lobi

Ada banyak sofa sementara tunggu daftar masuk

Apa-apa mestilah kita nak daftar masuk dulu. Kat kaunter menyambut tetamu tu, beriya staf tu tanya nak upgrade bilik tak. Katanya bilik yang kitorang tempah ni takde tab mandi. Cuma ada pancuran sahaja.

Ish, kalau upgrade kena tambah duit mestilah takmo kan? Staf tu pujuk lagi, kalau upgrade boleh dapat pemandangan yang cantik. Ah gitu!

Mujurlah kitorang iman tak senipis kulit bawang dan berjaya menolak godaan dia. Last-last dia sendiri naik taraf bilik kitorang memandangkan ini penginapan pertama kami di sini. Weeee......

Bahagian tempat menyambut tetamu

Welcoming drinks

Apa-apa minum dulu. Haus woo... Rasanya ni air kulit manis kot. Tak berapa sedap. Nampak je jelita. Huhuhu... Tapi dah orang bagi, kita habiskan sajalah.

Ajoms masuk bilik pulak. Katil dia ni Queen. So actually satu bilik ni boleh je himpit 4 orang. Cuma bila nak pakai jamban tu lambat lah pulak nak bergilir-gilir.

dari katil nampaklah pintu ke balkoni

Katil ni katil Queen.... Boleh dok 2 orang satu katil

Dari katil nampak bathtub kalau blind tu tak ditarik

Tab mandi. Dari cermin tu juga boleh nampak orang kat katil

Laci tu ada satu tak boleh bukak. Dummy je

Saja bagi  sudut sikit berbeza pulak

Jamban ni penting... Ada paip. Sis suka

Ada seterika dan papan seterika serta bath robe

Ada juga peti besi untuk simpan barangan berharga

Meja buat kerja.

Cerek dan cawan serta teh untuk kerja-kerja membancuh

Peti ais mini, kosong je

Pemandangan balkoni pada waktu malam. Tak nampak haper

Pada waktu siang, pemandangan lebih indah.

Bagi sis warna dan deko bilik dia agak pudar dan membosankan. Kalau pakai warna-warna yang lebih terang mesti rasa suasana tu nampak lebih menceriakan. Keseluruhannya, nampak bilasa jelah bilik dia tapi cukup selesa.

Satu yang sis rasa kurang puas hati ialah kipas kat bilik ni je. Ada habuk. Nampak ketara pulak tu. Kalau dah berhabuk dan ketara biasanya makan minggu jugalah dia tak lap. Harap pihak Westin lebih cakna fasal kebersihan kipas di bilik mereka.

Nampak tak habuk? Apa tak nampak? Jap cari gambar lagi dekat.

Jelas dah? 

Yang sedihnya, lepas room service pun tak jelita lagi bilah kipas ni. Mungkin orang yang bersihkan terlepas pandang. Aduh, aduh.

Oh, satu lagi, masa nak mandi tuala pulak takde. Lama jugalah tunggu orang yang sediakan tuala datang walaupun dah buat panggilan untuk maklumkan takde tuala.

Selain dua insiden ni, rasanya yang lain agak lancar dan pekerjanya juga agak ramah.

Saya pun bukan orang yang pandai keji saja ya, saya juga tidak lokek pujian. Satu benda yang saya rasa terharu kat pekerja Westin, beriya dia maklumkan dan kejar kami selepas daftar keluar untuk maklumkan ada barang tertinggal.

Rupa-rupanya EarPods Cik Fatin. Ish ish ish...tak sayang barang betul.

Satu lagi servis yang kitorang suka ialah pihak resort okay saja kalau lepas dah daftar keluar, kita nak tumpang dulu beg dan berjalan-jalan di sekitar hotel sebelum bertolak pulang.

Sesungguhnya tempoh 3 hari 2 malam tak sempat pun nak eksplorasi keseluruhan resort dan Langkawi.
Secara keseluruhannya, pengalaman di The Westin Langkawi Resort & Spa ini adalah memuaskan.

Saya sedar teknik bergambar dan tahap kerajinan nak bergambar kat Langkawi tu tak seberapa. Tapi tetap nak kongsikan juga gambar-gambar yang saya tangkap. Muahahahhaa....








Tuesday, 9 November 2021

Pengalaman Bercuti ke Langkawi - Bahagian Persiapan (Part 1)

November 09, 2021 0
Pengalaman Bercuti ke Langkawi - Bahagian Persiapan (Part 1)

Hai semua,

Lama rasanya tak cerita fasal melancong, percutian atau tempat pelancongan dek kerana badai COVID-19 yang melanda ni.

Kalini nak bercerita pengalaman bercuti di Langkawi seminggu sudah. Walaupun dah seminggu, tapi kesan selaran matahari masih terasa ya! Sampaikan ada yang tegur sebab kod kulit dah gelap sebanyak 4 tona. Ish!

Ni gambo pinjam Westin Hotel dari Booking.com. kasi imagine dulu ketenenangan bercuti

Oleh kerana lepas COVID-19 ni ramai yang blur-blur ayam, dah tak ingat cemana nak buat perancangan bercuti ataupun sebelum ni memang tak pernah buat perancang bercuti, maka mari sis ajar langkah demi langkah.

1. Penerbangan

Okay, motif dan agenda ke Langkawi seminggu lepas adalah untuk meraikan hari jadi kawan. Kisahnya berlaku sewaktu sis tengah makan malam sempena hari jadi sendiri, so Tasha ni beritahulah tiket ke Langkawi tengah murah. Rasanya pergi balik dalam RM30 camtu je. Kitorang pun buatlah kerja giler tempah tiket beramai-ramai masa tu.

Tapi korang pun tahulah kan AirAsia, tetiba je sesukati dia je harga nak tukar-tukar. So kisahnya sorang jelah dapat harga RM30 tu, tapi dia redeem BigPoints je. Sis plak dapat harga RM49.24. Sapu jelah. Yang lain semua dapat harga lagi tinggi, tapi tak sampai RM100 lah kiranya. Okay, dah setel penerbangan, kita haruslah kena fikirkan tentang penginapan plak.

Oh ya, bagi mereka yang berniat untuk membeli-belah di Langkawi, disarankan ambil bagasi tambahan apabila pulang nanti. Setakat 7kg hand-carry sudah tentunya tak mencukupi.

2. Penginapan

Untuk penginapan, kitorang kalau boleh nak tinggal kat hotel yang ada pantai persendirian (private beach). Biasa orang akan suggest duduk kat Pantai Chenang. Tapi kitorang nak lah yang ada privacy sikit, takyah bersesak-sesak masa tengah bersidai di tepi pantai.

Masa tu AJK untuk pemilihan hotel tu, sis lah. Hahaha... makanya sis pon buat ringkasan seperti di bawah yang mana bolehlah pembaca semua jadikan rujukan:


Kalau ikutkan nak letak St. Regis ke Ritz Carlton ke, Four Season ke, tapi oleh kerana sis sedar tahap kedalaman poket sis, makanya ni jelah yang kira mampu bayar lagi. Walaupun lepas tu kena makan maggi.

Memula dah tempah kat Berjaya Hotel, tapi atas faktor tertentu, tempahan diubah kepada The Westin Langkawi Resort & Spa. Seperti rajah di atas, satu je tak tepat, iaitu tiada airport transfer ya yang ditawarkan oleh hotel-hotel ini disebabkan pandemik. 

Oh ya, kalau korang suka yang dekat dengan Pantai Chenang, sis rekemen Hotel Adya dan Nadias Hotel. Dua ni katanya memang sesuai sangat harga, lokasi dan kemudahannya.

3. Pengangkutan di Destinasi Percutian

Awalnya kitorang fikir mesti Grab melambak je kan kat Langkawi tu, tapi akhirnya kitorang putuskan untuk sewa kereta je senang. Tak perlu takut tak dapat Grab kalau pergi memana sampai ke tengah malam sekalipun.

Mujurlah kawan kita ada sepupu yang memang agen pelancongan kat Langkawi. Haruslah terbaik dan recommended nak mati. Dia ada tawarkan pakej mengikut bajet, citarasa, keperluan dan kemarhaenan uol. Jadi tak perlu risau jika ia tidak menepati langsung citarasa anda.

Apa? Nak nombor? Boleh je sis-sis sekalian. Roger saja Cik Zura di talian +60 18-464 0065. Kalau pemalu, boleh Whatsapp saja. Servis tip top tak tipu walaupun ni kali pertama sis berurusan dengan Cik Zura yang cantik manis ini.

Oleh kerana sis nak pengangkutan mesra poket je, makanya sis yang sedar diri ni pun ambil Axia jelah. Janji boleh jalan nok... RM140 untuk 48 jam, deposit RM50.

Siap hantar terus ke Airport dan nak balik, dia collect balik kat Airport. Mudah urusan. Minyak pun ada separuh tangki. Kitorang yang jenjalan sana sini selama 3 hari 2 malam tu pon, pernah isi sekali minyak RM40 je. Tu pon banyak lebih.

4. Aturcara dan Aktiviti Yang Nak Dilakukan

Ha, bahagian ni kitorang serahkan kepada geng lagi seorang, iaitu Cik Fatin yang budiman. Kriteria pembikinan aturcara dan aktiviti ni merupakan tugasan yang penting sebab ia menentukan kod berpakaian (dress code) serta berapa helai pakaian dan pakaian apa yang korang kena bawak.

Ni antara contoh aktviti yang boleh dijadikan rujukan:

Langkawi Getaway ✈️
Day 1 - 27/10

2pm: Assemble at KLIA2
5.20pm: Take off KUL - LGK
6.25pm: Arrive in LGK (pick up kereta sewa)
7pm: Hotel check in
8.00pm: Dinner at Chenang beach, fire show, etc

Day 2 - 28/10
8am: Breakfast at hotel
10am: Watersports activities at Cenang Beach (banana boat, paragliding, etc)
1pm: Lunch
2pm: Balik hotel mandi + rest
4pm: Sunset Cruise + dinner (dresscode: beach dress)
8pm: Supper

Day 3 - 29/10
8am: Breakfast at hotel
12pm: Check out
1pm: Lunch at Cili Kampung
2pm: Shopping at Kuah Town
3pm: Cable car ride, SkyTrail, SkyDome, 3R Art (all in one place ie; Oriental Village)
5.30pm: Check in airport (return kereta sewa)
9.00pm: Take off LGK - KUL
10.15pm: Arrive at KLIA2


5. Tempahan Aktiviti Yang Berkaitan

Macam kitorang ke Langkawi kali ni, secara khususnya nak naik sunset cruise. Jadi haruslah ia ditempah dengan sepantas kilat bagi mengelakkan kehampaan. Jangan dah sampai baru hegeh-hegeh nak cari pakej. Biasanya memang tak dapat atau tak dapat yang menepati kriteria.

Pakej sunset cruise ni pon sis ambil dengan Along tadi. Seperti diingatkan semula, apa-apa pakej bolehlah hubungi Cik Zura di talian +60 18-464 0065.

Kiranya dia ni ibarat UTC lah..pusat sehenti pelbagai jenis servis yang diperlukan. Menurut Zyra, antara aktiviti popular yang selalu orang ambil termasuklah Island Hopping, Mangrove Tour, Kayak dan Private Chauffeur (Khidmat Pemandu Persendirian- untuk yang malas nak memandu).




6. Destinasi Membeli-belah

Biasa orang datang ke Langkawi juga takkan melepaskan peluang untuk memborong coklat untuk dibawa pulang sebagai buah tangan. Makanya, manakah tempat yang patut dituju untuk tujuan ini?

Antara tempat yang biasa dikunjungi termasuklah Kedai Coklat Haji Ismail, Jetty Point Duty Free, Billion Duty Free Supermarket, RAMS Home Decor dan Coco Valley.

Mengikut pengalaman saya tempoh hari, ada keperluan untuk pergi ke beberapa tempat berbeza kerana ada sesetengah stok yang tiada di sesetengah tempat. Jadinya, kenalah coklat shop hopping juga.

7. Kedai Makan

Ada beberapa kedai makan yang kami sasarkan untuk pergi, tapi rupa-rupanya sejak pandemik ni banyak pula yang tutup. Apa-apa pun, bolehlah hubungi mereka terlebih dahulu sebelum terjah bagi mengelakkan kekecewaan.

Oh ya, kalau suka makan di tempat tumpuan pelancong, pastikan tanya-tanya dulu harga bagi mengelakkan harga dicaj melampau seperti kes siakap RM1000 baru-baru ni.


8. Duit Belanja

Pastikan juga bawa duit belanja yang mencukupi ya! Pastikan duit belanja diperuntukkan mengikut belanjawan sebab kadangkala, bila takde belanjawan ni, kita senang berbelanja lebih. Balik nanti kena makan Maggi pulak.

Sekian perkongsian kali ini. Harap membantu!

Thursday, 21 October 2021

Pengalaman Mendaki Bukit Sapu Tangan Dari Taman Botani Shah Alam

October 21, 2021 4
Pengalaman Mendaki Bukit Sapu Tangan Dari Taman Botani Shah Alam

Hai semua,

Setelah beberapa tahun menyepi dalam menulis hantaran mengenai pengalaman mendaki (hiking), hari ni nak cerita fasal pengalaman mendaki Bukit Sapu Tangan, Shah Alam melalui Taman Botani Shah Alam.

Pemandangan Ikonik


Sebenarnya dalam 2-3 tahun ni bukannya tak pergi beraktiviti, cumanya tak diolah di dalam penulisan untuk diabadikan dalam blog ni. Lagipun, kekadang ada je pendakian yang berulang, jadi rasanya tak usahlah ia ditulis semula, buat benci aje. Hehhee...

Okay, setelah hampir 2 tahun pandemik dan dikurung serta disekat dan disekat semula kebebasan untuk merentas negeri dan daerah, saya pun dah teruja sangat untuk menerpa semula ke dalam dakapan alam sekitar.

Memandangkan saya malas nak memandu jauh tetapi tetap nak pergi mendaki, saya pun cari bukit-bukit sekitar Shah Alam memandangkan ia dekat saja dengan rumah. Kalau terbangun lewat pun, masih lagi sempat menerpa ke lokasi untuk mendaki. Hasil carian di Google, saya dapati terdapat sebuah destinasi pendakian yang berdekatan iaitu Bukit Sapu Tangan. Pemandangan pula boleh tahan sebab ada menara tinjauan yang agak tinggi. Okay ons!

Hasil carian Google juga mendapati banyak juga laluan untuk ke puncak Bukit Sapu Tangan ini. Kebanyakannya memerlukan pendaki untuk meletakkan kereta di sekitar kawasan perumahan atau kawasan pembinaan contohnya: 1) Trail A/B (via Setia AlamCommunity Trail Head)
2) Gate E (Alam Budiman)
3) Via Bandar NusaRhu


Oleh kerana ia telah menjadi tular, maka aduan daripada penduduk sekitar tentang pendaki yang meletakkan kereta sewenang-wenangnya juga agak memuncak pada waktu itu. Saya sebagai perempuan yang malas nak mencari fasal, cari juga jalan alternatif dan didapati, Bukit Sapu Tangan juga boleh didaki menerusi Taman Botani Shah Alam.

Taman Botanis Shah Alam ni kira port kegemaran juga. Sebelum ni pon sis pernah berkongsikan pengalaman Skytrex Adventure di Taman Botani Shah Alam. Oleh kerana tahu parkir di sini luas terbentang, tak akan ada isu kereta ditimpa tanah runtuh, disaman atau dicalarkan, sis lebih selesa untuk mendaki Bukit Sapu Tangan dari Taman Botani Shah Alam sahaja.

Untuk ke puncak Bukit Sapu Tangan dari Taman Botani Shah Alam, korang perlu Google sahaja lokasinya, bayar duit masuk sebanyak RM3 dan kemudian, ambil jalan kiri yang mana anda akan nampak tempat menyewa basikal.
Mak cik
Walaupun dah kali ketiga daki, tapi lupa pulak jalan. Nasib baik mak cik ni beritahu

Dari tempat sewaan basikal itu pula, jalan terus sahaja sampai nampak buah manggis. Hehehe... Buah manggis tau. Gambar dia macam ni. Jangan bendul pula cari pokok manggis yang dah berbuah. Dari pokok manggis tu ikut sahaja tanda arah sehingga ke puncak Sapu Tangan. Senang sahaja, hanya perlu ikut tunjuk arah dan anda akan sampailah ke puncak Bukit Sapu Tangan. 

Buah Manggis
Ha... nampak tak manggis tu... Nampak?

Close Up Manggis
Rupa-rupanya selain manggis, ada jambu air juga tepi tu... Hahahaha...

Tanda arah
Walaupun banyak tanda arah, tapi jalan terus tu tutup. So memang kena belok kanan.

Selepas belok kanan, jalan juga sahaja ke terus berdasarkan tanda arah ya. Sepanjang jalan tu, adalah beberapa view contohnya teater batu dan sebagainya. Boleh lah ambil-ambil gambar sambil-sambil tu ya. Kalau keliru ada kat mana, boleh tengok peta.

Antara peta yang ada

Jalan lagi terus, nanti ada penipuan yang paling besar dalam sejarah pendakian. Katanya 1.8 kilometer je. Tapi bila jalan sampai separuh, mesti kamu semua akan rasa, rasanya dah lebih 1.8 kilometer ni. Penat lain macam sebab jalan dia memang curam semacam!

Bukit Sapu Tangan mari kita tawan!

Selepas panjat lebih kurang tiga jalan yang curam nak mati sampai badan pun senget, maka akhirnya bolehlah menarik nafas lega apabila sampai ke puncak Bukit Sapu Tangan. Yahoo... Sesi fotografi tentulah satu yang menarik sebab pemandangannya indah ya amat.

Sampai sudah. Inilah kejayaan. Gitu!

Bagi sis, bukit ini sangat sesuai bagi mereka yang buta arah macam saya mahupun mereka yang mahu pergi mendaki tapi tak jumpa kawan untuk teman. Nah! Datang saja ke Taman Botani Shah Alam, parkir mudah, route senang, tunjuk arah pun jelas. Pemandangan pun jelita pula tu.

Malah boleh santai-santai sahaja. Tak perlu beriya bawa apa-apa hiking gear. Cuma perlu bawa satu botol air mineral kecil sahaja. Sesuai untuk mereka yang baru mahu berjinak untuk mendaki bukit mahupun gunung.

Oh ya, walaupun keseluruhan jalan pendakian Bukit Sapu Tangan di Taman Botani Shah Alam ini adalah jalan tar, namun terdapat beberapa jalan cerun yang agak mencabar. Jadi bila panjat tu memang mampu buat anda semua meragui masa depan dan tertanya-tanya kenapa nak pergi mendaki? Kenapa tak dok rumah tengok TV?

Kesimpulannya,
Bukit Sapu Tangan
Masa Mendaki : 1 jam naik 45 minit turun
Tinggi: 204 meter / 699 kaki
Tahap kesukaran :3/10