Prettily Rare

Thursday, 7 March 2019

Takde Cuti Bulan Mac? Mujur Ada Matta Fair dan Matta Fair Promo 2019

March 07, 2019 3
Takde Cuti Bulan Mac? Mujur Ada Matta Fair dan Matta Fair Promo 2019
Hai korang,

Bulan tiga menjelma lagi. Bagi kita, bulan 3 atau bulan Mac ni memang bulan sangap. Kenapa? Sebab hampeh langsung takde cuti umum melainkan cuti sekolah. Sebagai Presiden Mak-mak Orang,
nak bercuti bulan Mac masa waktu sekolah pun tak menyelerakan. Mana taknya? Mau nak kena bersesak-sesak dengan tah berapa ratus ribu rakyat Malaysia yang bercuti sewaktu musim cuti sekolah. Makanya, memang tak kuasalah kita nak mohon cuti masa cuti sekolah sebab dah tentu tak boleh nak ke mana-mana.

Mujurlah walaupun bulan Mac ni bulan sangap takde cuti, tapi, bulan Mac ni tetap ada sesuatu yang boleh mengubat hati. Apakah ia? Tak lain tak bukan ialah diskaun, diskaun dan diskaun lagi sempena Matta Fair dan Traveloka Salebration. Weee!! Jadinya, tak mengapalah tak boleh cuti bulan Mac sekalipun. Janji, dengan adanya Matta Fair Promo dengan Matta Fair 2019, sis boleh rancang dan tempah percutian sis pada suatu waktu yang lebih selesa untuk bercuti, dan semestinya, bukan waktu cuti sekolah. Keh keh keh! Bagi chance lah untuk yang lain sesak-sesak dulu time cuti sekolah. Biar sis kerja dulu bulan Mac ni. Nanti korang plak p kerja eh, sis nak cuti.

Nak cuti! Nak cuti! Kalau boleh nak pergi travel je keje.

Bercakap fasal Matta Fair dan Matta Fair Promo ni, ternyata ia satu aktiviti yang bagus untuk mereka yang baru-baru berjinak-jinak nak travel ataupun mereka yang sedang merancang untuk bercuti atau mereka yang mahu menyertai mana-mana pakej pelancongan.

Meh kita tinjau sikit apakah sedikit sebanyak manfaat bila korang ushar-ushar Matta Fair dan Matta Fair Promo:

1. Kalau ada budget tapi tak tahu nak pergi mana, bolehlah tinjau pakej dan destinasi menarik yang ditawarkan sempena Matta Fair. Biasanya ad diskaun tambahan yang menjanjikan lebih dan lebih penjimatan. Mesra poket gitu. Kalau pandai cari dan pandai tawar, entah-entah boleh pergi lebih banyak tempat lagi.

2. Kalau dah ada destinasi, bolehlah korang ushar-ushar kot-kot ada pakej menarik yang ditawarkan agensi. Ini sangat berguna untuk 2 perkara. Yang pertamanya, untuk korang buat belanjawan dan bajet berapa yang korang perlukan untuk trip tersebut. Kedua pulak, boleh korang cilok/ciplak/tiru atau rujuk kepada itinerari yang agensi tawarkan. Tak payahlah pening-pening korang google sana sini untuk dapatkan maklumat. Boleh ciplak je itinerari dan skip mana yang tak mau dan tailor made itinerari mengikut citarasa dan bajet masing-masing. Itulah gunanya pergi Matta Fair wakkkk... Jangan tak tau. Ha, sekarang dah tau kan?

3. Bagi yang dah plan separuh jalan, contohnya dah ada tiket penerbangan tapi takde ground arrangement, atau ada ground arrangement tapi takde hotel, ada hotel tapi belum beli flight ticket dan sebagainya, bolehlah beli apa-apa yang tertunggak kat Matta Fair atau sempena Matta Fair Promo ni. Beli secara loose pun boleh wakkk... Sebab kekadang bila beli loose pun lagi murah daripada pakej. Especially bagi mereka yang tak suka melancong secara berkumpulan.

4. Freebies dan kupon. Aha! Ni satu lagi sebab kenapa orang pergi ke Matta Fair. Banyak freebies, kupon diskaun dan sebagainya. Mau tak seronok?

Apa??? Tau semua ni tapi malas. Tapi walaupun malas, tetap nak diskaun? Heish! Korang ni memang tak dapat diselamatkan. Takpe, ramai agensi dah tau dah ramai manusia fiil macam ni. Jadi, selain daripada promosi dan diskaun fizikal yang korang perlu dapatkan di booth sewaktu Matta Fair, mereka juga telah mengadakan promosi besar-besaran secara dalam talian. Makanya, duduk sajalah depan komputer janji sepanjang Matta Fair Promo ni, rajin-rajinlah membuka komputer untuk meninjau sebarang tangkapan yang korang mahukan.
Biasalah, ramai yang malas nak bercrowded sebenarnya walaupun tau banyak diskaun di Matta Fair

Apa?? Banyak sangat website nak kena check? Penat? Leceh? Okaylah, terpaksalah sis payung lebih. Bagi mereka yang nak diskaun tapi tak leceh, tak keluar p Matta Fair, malas nak compare harga, kakak ada satu lagi berita baik. Sempena Matta Fair ni, Traveloka juga telah mengambil kesempatan untuk melakukan Traveloka Salebration mereka dari 10 Mac sampailah 17 Mac.

Sesiapa nak diskaun lebih-lebih dan menarik dan tempah semuanya setempat sahaja, kakak galakkan korang pergi la tinjau-tinjau Traveloka Salebration. Pastikan korang jadi antara orang yang terawal untuk check it out sebelum semua tawaran yang menarik dipinang orang lain. 

Hai Saleabration! Hai Hakuna Matta Ta Deals
Walaupun dah tau sekarang ni Traveloka Salebration masih lagi tengah countdown atau kira detik, kita hari-hari check tiket dan hotel kat Traveloka untuk rebut harga terendah untuk pelancongan idaman 2019 sis.
Ala, tengah kira detik lagi. Tasabar dah ni.
Kalau tahun lepas kita sibuk ushar percutian ke SEEngapore dengan Traveloka ni, tahun ni, kita berazam untuk pergi lebih jauh dengan Traveloka Salebration. Kalau nak senang, pastikan korang muat turun aplikasi Traveloka terus kat henpon terutamanya bagi mereka yang hanya ada limited internet access kat opis. Contohnya, sayalah! Hehehee...

Menerusi aplikasi Traveloka ni, korang boleh dapat akses lebih mudah dengan pelbagai tawaran menarik di Traveloka. Macam yang kita cakap tadi, one stop application. Kira ala-ala UTC atau Pusat Khidmat Sehenti tulah. Kat situ, nak book flight, book hotel, check diskaun, compare prices, semuanya boleh.

Yang best sekali, Traveloka mengamalkan polisi honest pricing. Tak adalah caj tersembunyi, tanda harga yang mengelirukan dan sebagainya. Geram juga kadang-kadang bila dah excited book tiket or hotel, published rate lain, bila nak bayar je, eh, macam-macam caj tambahan pulak yang muncul. Terus lari bajet. Tentulah tak seronok kan?

Okaylah, setakat fikir fasal Matta Fair, Matta Fair Promo dan Traveloka Salebration ngan upcoming holiday je dah cukup menceriakan bulan Mac yang tanpa cuti umum ni.

Nak pergi Cappadocia jugak!  Credit photo:Crossroadtravels.cm
Tahun ni kita harap dapatlah pergi ke Turki. Doa-doakan eh? Tengah kumpul duit ni. Yang penting, harap-harap bulan Mac sempena Matta Fair Promo ni dapatlah book at least penginapan ataupun flight dulu ke sana.

Da~~


Tuesday, 12 February 2019

Pilih Yang Kaya atau Yang Ada Masa?

February 12, 2019 0
Pilih Yang Kaya atau Yang Ada Masa?

Hai semua,

Harini feeling-feeling mood nak membebel. Makanya sis bebel sajalah dalam ni. Sebenarnya ni perkongsian daripada sebuah artikel yang sis pernah baca sebelum ni. Tapi dah tak ingat kat mana. Tiba-tiba terdetik hati nak berkongsi.

Kisahnya begini, ada seorang gadis yang mempunyai 2 jejaka yang meminatinya. Seorang memang banyak duit. Kira kaya giler la ni. Dia memang mewahkan gadis ni dengan macam-macam. Duitlah, handbag lah, makanlah. Macam-macamlah. Tapi dia tak ada masa untuk menemani gadis tersebut. Jarang-jarang je dia muncul. Kira Chipsmore la ni, sekejap ada sekejap takde.

Jadi pada masa yang sama, seorang lelaki jejaka ni memang tak hader duit. Yang dia ada hanyalah masa, dialah selalu teman gadis ni ke sana sini. Teman shopping, teman jalan, teman makan etc. Tapi duit, ileklah.  Okey, baca sampai sini. Sis dalam hati fikir. Tungler.... Macam citer Korea pulak.

Sambung citer balik. Jadi satu hari ni, gadis ni buntu. Nak pilih yang kaya atau yang ada masa untuk dia. Dia pun tanyalah mak dia. Mak, oh mak. Ada dua jejaka muka helok ni. Dua-dua minat kat Eton. Eton nak kena pilih yang mana ek? Maka Eton pun ceritalah, sorang ni banyak duit. Sorang ni pulak banyak masa. Nak pilih mana ni makkk....

Makanya Mak Eton pun kata. Eton, cengginilah. Cuba ko minta ngan Jejaka Kaya A temankan ko sekian-sekian. Luangkan masa sekian-sekian untuk ko. Ngan Jejaka Masa B plak ko minta dia duit sekian-sekian. Dari situ, nescaya Eton tahu mana yang berbaloi untuk dipilih.

Eton sebagai anak yang mendengar kata pun pergilah kat Jejaka Kaya A. Minta dia temankan sekian-sekian. Jejaka Kaya A pun cakap kat Eton. Eh, Eton, melampaulah ko ni. Orang dah mewahkan ngan wang ringgit, nak apa beli apa, lebih-lebih pulak nak minta masa aku. Ko tau tak aku takde masa. Boleh tak jangan minta apa yang aku tak boleh beri? Dah bagi macam-macam, melampau pulak. Maka Eton pun berlalu dengan sedih.

Eton cari Jejaka Masa (Miskin) B pulak. Laju je Jejaka Masa (Miskin) B. Dia pun buka mulut. Wak, asyik kita je lanjer awak makan. Apa kata kalini awak pula lanjer kita makan Secret Recepi? Teruslah masam muka Jejaka Masa (Miskin) B ni. Eh, takylah wak. Kita lepak mamak sudehhh! Kata dia. Eton diam je, Eton pun pergi ke mamak. Pastu Eton tengok Jejaka Masa (Miskin) B ni order roti kosong 2 ngan air suam 2 je. Eton pun buka mulut. Wak, kita sengkek sikit lah bulan ni, boleh tak pinjam RM300? Terus Jejaka Masa (Miskin) ni menempelak. Eh, awak bukannya tak tau saya tak ada duit. Lagi nak pinjam RM300. Ni pun keluar saya dah belanja awak. Kenapa ek perempuan semuanya realistik. Dah luangkan banyak masa untuk dia pun still nak makan mewahlah, nak pinjam duitlah.

Malam tu Eton balik rumah habaq kat Mak Eton tentang apa yang berlaku. Maka maknya yang penuh dengan kebijaksanaan pun berkata:

Anakku, kalau nak tahu sejauh mana seriusnya orang tu dan sedalam mananya sayang orang tu kat kita, ia bukanlah diukur pada kesudian dia memberikan dan mengorbankan apa yang dia sedia ada. Tapi pada kesudian pada dia meluangkan dan mengorbankan apa yang dia tak ada pada kita.

Gitu!!! Maksudnya, minta duit kat laki kaya, tak luak pun kekayaan dia tu. So kalau dia bagi pun, apa nak heran? Dan bila minta masa kat lelaki yang miskin takde life tak reti nak berusaha, masa jelah yang dia ada. Tentulah tak luak dan dia tak heran. Dalam kedua-dua kes ni, dua-dua jejaka ni memang bagi apa yang dia sedia ada je. Tapi apa yang dia takde, dia kedekut, berkira, dan tak sudi berusaha. Itu yang ada duit sudi bagi duit, ada masa sudi bagi masa. Apatah lagi lelaki yang dah lah takde duit, takde masa, hapak pun takde, lagi nak makan luar. Kiranya gitulah perumpamaannya.




Mak Eton sambung lagi, carilah lelaki yang tak ada masa tetapi dia sudi luangkan masa. Lelaki yang tak ada duit, tapi dia sanggup berusaha lebih untuk mencari duit untuk kita. Itulah kriteria lelaki/jejaka yang kita mahukan.

Sob sob...  Cerita sampai sini, kita teringat satu lagi perumpamaan.


我给你十块,他给你二十,你会觉得他比我更好。但是你不知道他有100,而我,只有10块。 "我给你一颗糖,你看到我给他两颗,你就对我有看法了,但你不知道他也曾给我两颗糖,而你什么都没给过我!"

Maksudnya, Saya beri awak RM10, dia beri awak RM20. Awak terus rasa dia lagi baik. Walhal awak tak tahu dia ada RM100, tapi saya cuma ada RM10 je.

Saya berikan awak sebiji gula-gula, awak nampak saya berikan dia 2 biji gula-gula, terus awak rasa saya lebihkan dia. Walhal awak tak tahu, dia pun pernah berikan saya 2 biji gula-gula, tapi awak? Langsung tak pernah berikan saya apa-apa.

Kesimpulannya, nak tahu sejauh mana ikhlas atau sayang orang tu, lihatlah pada sejauh mana kesudiannya untuk memberikan pengorbanan.

Kebanyakan masanya, orang pilih bukan pada dasar kaya atau masa. Tapi keikhlasan.

Okay, dah tah apa-apa kita merapu and feeling-feeling ni. 

Till we meet again.


Thursday, 7 February 2019

Faktor Yang Harus Dipertimbangkan Dalam Meniti Perceraian

February 07, 2019 0
Faktor Yang Harus Dipertimbangkan Dalam Meniti Perceraian
Hai semua,

Hari ini kita nak cerita sikit topik yang kurang hangat tetapi banyak berlaku di sekitar kita iaitu topik perceraian. Seperti yang kita tahu, semua orang mengimpikan kebahagiaan apabila berkahwin, namun sayangnya, tak semua yang kita impikan itu tercapai. Maka, terjadilah perceraian iaitu perkara halal yang dibenci olehNya.


Hakikatnya, alam perkahwinan tidaklah semudah yang diangan-angankan kerana terlalu banyak faktor pembolehubah dalam hidup kita. Statistik menunjukkan bahawa terlalu banyak faktor yang menyumbang kepada perceraian, antaranya culas menunaikan tanggungjawab, tiada persefahaman, kecurangan serta campur tangan menta atau ipar duai.



Untuk mereka yang telah mempunyai anak-anak, perceraian bukan sahaja melibatkan mereka dan pasangan, tetapi juga anak-anak hasil perkongsian hidup. Berikut merupakan faktor yang harus dipertimbangkan dalam meniti perceraian:

1. Komitmen dan Pendapatan
Kalau sebelum ini semua perbelanjaan dan komitmen ditanggung bersama menerusi pendapatan bersama atau salah satu pihak, setelah perceraian, tentu tanggungjawab dan pendapatan tersebut perlu dibahagikan menurut yang sepatutnya.

Maka, fikir masak-masak dulu apakah bahagian komitmen yang perlu anda tanggung dan semak semula punca pendapatan anda. Bagi surirumah yang ditanggung sepenuhnya oleh suami anda sebelum ini, anda perlu pertimbangkan bagaimanakah perbelanjaan anda akan ditampung setelah bercerai.

Manakala bagi suami atau isteri yang bekerja, renung-renungkanlah bagaimana komitmen, perbelanjaan dan pendapatan anda selepas bercerai nanti. Fikirkan sama ada pendapatan tunggal anda itu cukup untuk menampung komitmen nanti. Kalau tak cukup, lebih baik fikirkan alternatifnya nanti supaya tak kelam-kabut dan mati kutu

Oh ya, bagi kaum bapa, jangan lupa masukkan sekali nafkah anak-anak dalam pertimbangan komitmen anda ya. Jadilah bapa yang bertanggungjawab. Jangan fikir si ibunya yang perlu menanggung bulat-bulat.

Bagi si ibu pula, sentiasa ikhtiar untuk mencari pendapatan lebih, manalah tahu, si bapanya tak guna dan tak bertanggungjawab. Jadi kenalah ada pelan sampingan juga kalau-kalau senario yang paling buruk terjadi. Kalau terlalu berharap, nanti takut kelak merana diri saja.

2. Tempat Tinggal
Kalau sebelum ini tinggal bersama, selepas bercerai, tentulah ada yang perlu berpindah keluar. Almaklumlah selepas ini bukan lagi muhrim. Jadi tentunya ada pihak yang perlu keluar daripada tempat tinggal yang dikongsi bersama.

Jika dulu-dulu sama-sama menyewa, mungkin juga selepas bercerai, kedua-duanya perlu berpindah keluar dan menyewa di tempat lain kerana perbelanjaan tidak lagi dikongsi dua.

Ini satu faktor penting yang perlu dipertimbangkan. Bukannya semua orang ada keluarga untuk menumpang. Jadi, pertimbangkanlah faktor bumbung di atas kepala ni ya?

3. Hutang/Hutang Bersama
Kalau komitmen tadi tu, mungkin merujuk kepada benda-benda remeh macam bil api air, bil coway, yuran tuisyen anak-anak. Ha yang ni pulak mungkin merujuk kepada hutang peribadi nak kawen dulu, hutang kereta, rumah, melancong serta hutang antara laki bini. Hei! Jangan ingat dah cerai je tak payah amik kira fasal ni. Hutang tetap perlu dibayar dan tetap dibawa mati tau.

Apa yang lazim berlaku, hutang seperti rumah biasanya akan menjadi masalah apabila salah satu pihak tak nak bayar yang mana menyebabkan pihak lagi satu pula yang terpaksa disenarai hitam bersama. Kiranya, dua-dua tak mahu beralah, lepas tu dua-dua masalah.

Bagi yang lelaki dan masih berhutang mahar perkahwinan atau duit mas kahwin tu, jangan lupa juga ya untuk jelaskannya.

Jadi, sebelum bercerai tu cubalah cari penyelesaian. Habiskan utang dulu ke, pindah nama ke. Gitu!

4. Harta/Aset Sepencarian

Ha, ni leceh. Nak-nak kalau masa kahwin, masa bahagia, masa suka beli sama-sama, letaklah dua-dua nama. Bila nak cerai, tak sesiapa pun mahu beralah. Kalau hutang ada yang lepas tangan, biasanya aset ni pula ada yang tak mahu lepas tangan.

5. Hak Penjagaan Anak-anak

Kalau belum ada anak, perceraian adalah lebih mudah. Tapi kalau dah ada anak-anak, biasanya isu anak pun akan jadi masalah. Kadangkala apabila salah satu pihak ego atau nak menang, mereka sanggup mempertaruhkan isu ni, walhal sedar diri sendiri tak layak pun jadi penjaga yang baik untuk anak-anak. Itulah manusia.

Selepas hak penjagaan anak-anak, perlu juga dipertimbangkan waktu lawatan untuk yang tidak dapat hak penjagaan anak-anak. Perlu juga diperuntukkan masa untuk melawat supaya hubungan sillaturrahim tak terputus.

6. Nafkah Anak

Bab ni, ramai yang dengan dungunya merasakan siapa dapat hak penjagaan anak, dialah yang kena tanggung anak. Hmm.... Dasar tak celik agama. Ada segelintir kaum bapa yang sering lepas tangan dalam hal ini terutamanya kalau dah bini keluarga baru dan ada anak-anak 'baru'. Terus dilupanya tanggungjawab pada yang dulu. Jadi kaum-kaum mak pun kena sedar risiko nafkah anak ni ya.


7. Urusan Kehidupan Harian Anak-anak

Ni salah satu lagi yang membelenggu ibu atau bapa tunggal masa kini. Yalah, kadang-kadang kita sibuk fikir fasal hak penjagaan anak-anak je. Bila dah dapat anak, tak pandai pulak jaga anak dan uruskan kehidupan harian anak-anak.

Taks semua yang dapat hak penjagaan anak-anak tu beruntung sebab dapat dok rumah je tengok anak-anak dan tak perlu bekerja untuk cari nafkah diri sendiri. Ye dok?

Makanya, perlu juga pertimbangkan pengasuh/penjaga anak-anak sewaktu kita bekerja, pengangkutan anak-anak ke sekolah, transit, dan sebagainya.

Sebenarnya banyak lagi faktor yang harus dipertimbangkan kerana perceraian ini ialah satu perkara yang sangat serius.  Pertimbangkan semua faktor ini dan persiapkan semuanya sebaik mungkin.

Kalau anda rasa pening untuk memikirkan semua ini, fikirlah, ada yang tidak sempat untuk memikirkan semua ini sebelum diceraikan secara tak diduga.

Semoga kita sentiasa dapat mencari hikmah dalam semua musibah yang melanda.

Insyallah. Amin.

Baca juga:

Tips Pelbagaikan Sumber Pendapatan
Rahsia Semakin Berusia Semakin Cantik
Aplikasi Pantau Kesihatan Kewangan
10 Nasihat Kepada Wanita Berusia 30-an
Pentingnya Bahasa Cina Sebagai Bahasa Ketiga

Sunday, 3 February 2019

Review: CELLINA 5 Days Flawless Skin Challenge Masks

February 03, 2019 0
Review: CELLINA 5 Days Flawless Skin Challenge Masks
Hai semua,

Just nak tanya, siapa kat sini yang memang jenis peminat masks atau pupur muka? Ada tak? Ada sesetengah orang memang jadikan pakai mask sebagai rutin kecantikan mereka. Sekurang-kurangnya sebulan sekali.

Harini kita nak share fasal mask jenama Taiwan iaitu CELLINA atau 雪芙蘭. Jenama ni agak femes kat Taiwan. Kalau mask CELLINA ni yang jual kat Malaysia dia dah repackge. Ni packaging asal dari Taiwan.





Just for sharing, pernah kita nampak kat forum kecantikan Taiwan, sorang retis ni memang wajib pakai mask tiap-tiap minggu. Ada yang taksub sangat dengan kecantikan sampaikan selang setiap hari mesti pakai mask. Malah ada juga yang pakai mask setiap hari. Waduh! Boleh bankrupt jadinya ni.

Seperti biasa, sebagai perempuan yang nak cantik tapi pemalas, mask ni sis takdelah sampai jadikan rutin wajib bulanan mahupun mingguan. Bukan atas faktor kepemalasan je, tapi faktor tak ada masa. Mana taknya, sis memang sibuk memanjang. Pastu, sis mempunyai dua masalah untuk pakai mask sebab:

i. Sis konpius, lepas pakai mask ni, nak kena pakai produk penjagaan kulit macam biasa ke tak? Especially kalau pakai mask yang jenis banyak essence dan tak payah wash off tu. Muka macam dah penuh dengan esen, macam pelik je kena pakai lagi toner, krim muka bagai.

ii. Pakai mask perlukan waktu 20 minit yang santai. Sebaik-baiknya baring dan relaks. Tapi biasanya lepas dah penat seharian bekerja dan mengurus keluarga, sis mesti akan pengsan terus waktu pakai-pakai mask ni. Last-last bangun esok paginya, dah kering dah esen dan kelembapan mask tu disedut kulit kita (ke diresap oleh sarung bantal?)

Oleh itu, sis memang malas skit nak pakai mask kecuali beberapa sebab.

Makanya harini nak cerita sebab kenapa walaupun sis susah nak pakai mask, tetapi sis tetap nak review CELLINA 5 Days Flawless Skin Challenge Masks which is facial mask kegemaranku setakat ini.

Memula sekali, korang kena tahu CELLINA 5 Days Flawless Skin Challenge Masks ni ada 3 jenis untuk 3 keperluan yang berbeza iaitu:


1. CELLINA 5 Days Hydrating Whitening Mask 5s


2. CELLINA 5 Days Anti Acne & Soothing Mask 5s

3. CELLINA 5 Days Hydrating & Pore Minimizing Mask 5s


Tapi dalam 3 jenis 5 Days Flawless Skin Challenge Masks ni kita pernah cuba 2 saja iaitu Hydrating & Pore Minimizing (Biru) dan Anti Acne & Soothing Mask (Hijau).

Cerita terjebak dalam CELLINA masks ni sejak lebih kurang 5 tahun (kalau tak silap) yang lalu bila tengok mask ni menjanjikan kulit yang cantik dan tiada cela dalam masa 5 hari saja. Pastu harga murah. RM20 je masa tu. 5 Mask untuk RM20? Kiranya RM4 satu jelah kan? Fuiyooo! Apa lagi? Tentulah tergoda.

Waktu 5 tahun yang lalu pakai, kita tak ada masalah kulit sangat. So tentulah cuba 5 Days Hydrating & Pore Minimizing Mask dengan harapan pori-pori kulit dapat dikecilkan. 

Bila dah buka mask tu baru perasan, oh,walaupun namanya 5 Days Flawless Skin Challenge, mask yang ada dalam tu cuma 4 keping saja. Pakai 2 hari kemudian rehat sehari, pastu sambung lagi 2 hari. So, totalnya 5 harilah. Gitu....

Jadi waktu tu memang berpuas hatilah dengan kesannya sebab memang kulit nampak gebu dan cantik je lepas pakai. Then rasa kulit sangat lembap. Mana taknya? 4 hari weh kulit dimanjakan dengan pelbagai esen-esen khas untuk mencantikkan kulit!!

Okey, tu kisah beberapa tahun lepas. Fast forward ke tahun ni dan baru-baru ni, kalau korang perasan dalam blog post sebelum-sebelum ni, kita banyak mengadu fasal masalah kulit yang menghantui kita. Uwa!! Disyaki sebab stress, kulit kita mula bermasalah dan berjerawat yang mana jerawat yang muncul tu semuanya jenis yang bernanah. Benci tau! Dah la bernanah, besar dan sakit lak tu. Grrr... Habis menurun confidence level sis.

Jadi tatkala kemurungan dan tengah jalan-jalan Watson tu, sis nampak balik CELLINA 5 Days Flawless Skin Challenge Masks ni, eh, ada untuk acne lah! Weee! Terus beli balik rumah untuk usaha cantikkan balik kulit.

Okey, jom tinjau apakah kandungan mask yang terdapat dalam CELLINA 5 Days Anti Acne & Soothing Mask 5s tu





Sejujurnya, CELLINA 5 Days Anti Acne & Soothing Mask 5s ni memang sangat membantu mengecutkan dan mengawal jerawat dala masa 5 hari.

Lepas 5 hari penggunaan tu, nampaklah jerawat nanah tu makin kecut dan kulit pun semakin lembap. Kalau korang tak tahu, jerawat juga boleh berlaku apabila kulit kita hilang keseimbanngan antara kandungan minyak dan kulit. Sebab tulah kelembapan kulit tu penting. Bila kulit tak cukup lembap, mulalah kulit merembeskan lebih banyak minyak dan akibatnya, muka lagi senang berjerawat.

Oh ya, mask CELLINA ni juga didatangkan dalam loose pack. Cumanya loose pack di Malaysia tak semenarik macam loose pack kat Taiwan sana tu...


Thursday, 24 January 2019

Koleksi Lip Tint Wajib Cuba dan Wajib Beli

January 24, 2019 1
Koleksi Lip Tint Wajib Cuba dan Wajib Beli
Hai semua,

Harini sis nak cerita sedikit fasal lip tint. Sebelum mula, just nak tanya, korang ni team lipstick ke team lipt tint? Huhuhu.... Sis sendiri memang tip lip tint. Sebelum kewujudan lip tint, memang tak ada pilihan lain. Tapi inovasi membuatkan kita semua dimanjakan dengan pelbagai pilihan. Selain lipstick, ada juga lip balm, lip gloss, lip matte dan tak terkecuali, lip tint.

Yang mana satu pilihan hati?

Kenapa tak suka liptstick?

Sebenarnya sebelum kewujudan lip tint lagi, memang sis jenis yang tak pakai dan tak beli lipstick. Sebabnya?

1.Sis rasa liptstick tu berat kat bibir.
2. Tak suka ada rasa and bau semacam kat bibir.
3. Bila minum air je, mesti ada lipstick stain atau bekas gincu pada gelas atau cawan
4. Gerun tengok kesan kandungan plumbum (lead) dalam gincu pada bibir

Ha, jangan tak tau. Yang paling menggerunkan tu fasal kandungan plumbum tulah. Kakak kita dulu tu ratu mekap hokey! Masa zaman uni dulu, kakak kita ada sebakul lipstick. Masa tu memang banyak koleksi lipstick dia. Macam-macam warna ada. Kita pun selalu buat main. Muahahahha! Almaklumlah budak-budak.

Tapi dalam pada tu, kakak kita pernah beberapa kali complaint katanya bibir dia jadi hitam dan berbiji-biji sebab salah pakai gincu. Padahal kakak kita ni memang tak belilah lipstick tiruan ke per.
Paling koman pun beli kat kedai farmasi macam Watson Guardian.

Yang hairannya, jenama lipstick yang membuatkan bibir dia jadi camtu, terkenal juga lah. Revlon u!!
Bila dah tua ni, banyak juga orang sekeliling yang complain benda yang sama fasal lipstick jenama tuuuu....

Kenapa pilih lip tint?

Aha! So, kenapa sis pilih lip tint pulekkkk? Sebab nak acah2 Korean look? Idok. No no no. Sis suka pakai lip tint berikutan beberapa sebaba:

1. Murah tapi boleh pakai lama. Muahahahah. Cost efficient gitu.
2. Long lasting. Tahan lama di bibir. Tak macam lipstick yang kalau dah tinggal sisa, memang sisa benar.
3. So far tak pernah lagi bibir jadi sensitif pakai lipt tint.
4. Efek warnanya yang wowww! Warnanya lebih gemilang dan terbilang. Paling suka warna oren. Wee! Kalau pakai lipstick warna oren pun still tak sevibrant lip tint tauuuu!
5. Boleh dicampur untuk hasilkan bermacam-macam warna lain. Mix and match gitu. Yer...tau lipstick pun boleh. Tapi lipstick tekstur terlalu tebal. So bila campur jadi cam.... Faham-faham jelah.

Kelemahan lip tint

Mana ada benda yang sempurna. Ye dok? Begitu juga dengan lip tint. Kelemahan dan kekkurangan terbesar lip tint ialah biasanya dia tak cukup lembap dan boleh membuatkan bibir kering. Makanya, kenalah pair up dengan pelembap bibir. Pilihan sis? Sudah tentunya lip ice keluaran mentholathum. Dah sapu lip tint. Sapu another coat of lip ice. Barulah bibir sentiasa lembap dan nampak segar gituuuu.

Ha, dah cukup panjang berjala sis citer fasal lip tint. Sis nak perkenalkan pulak siri dan koleksi lip tint yang sis pakai atau pernah pakai. Tada!

1. Saemmul Real Tint (Kod 02)

Yang ni merupakan lip tint favorite sis buat masa ni. First kenal Saemmul Real Tint ni masa pergi ke Korea atas urusan kerja. Nampak kat Saemmul punya retail outlet. Sekali pakai terus jatuh cinta dan beli. Balik Malaysia pakai sampai habis pastu nangis sebab kat Malaysia takde retail outlet Saemmul. Mujurlah boleh beli online. Weee!

Saemmul Real Tint memang cantik dan long lasting. Sis suka


2. Cathy Doll 2 in 1 Vit C Tint & Gloss (Orange)

Lip tint Cathy Doll 2 in 1 ni didatangkan dengan lip gloss sekali. Pertama kali jatuh cinta masa kat Guardian. Masa tu sedih sebab Saemmul dah nak habis. So cuba-cubala cari lip tint yang mungkin dapat menggantikan kedudukan Saemmul Real Tint. Alhamdulillah ditemukan jodoh dengan Cathy Doll 2 in 1 Vit C Tint & Gloss. Memang best sebab lip tint dia diperkaya dengan Vitamin C. So bibir kurang lembap. Memang best. Yang tak bestnya, dia kecik and sikit sangat. Yang lagi tak best, lip tint ni already discontinued. So ni kira memoirs of Cathy Doll 2 in 1 Vit C Tint & Gloss gitu. Cathy Doll dalam kenangan. Walaupun dah discontinued, anda tetap antara yang terbaik!!

Why? Why you are discontinued? 

3. Man Zi Miao Wine Lip Tint (Kod OR01)

Aha! Man Zi Miao Wine Lip Tint ni antara lip tint yang murah tetapi warnanya cantik dan juga agak lembap berbanding lip tint yang lain. Kebanyakan lip tint memang sangat mengeringkan bibir, tapi Man Zi Miao Wine Lip Tint ni lebih lembap daripada kebanyakan lip tint. Malah warnanya juga tahan lama hokey. Yang ni, kita jumpa kat gerai pasar je. RM5 je wak... Cuba sebab lip tint semua dah nak abis, dah order online tapi tak sampai lagi. Bila cuba lip tint ni macam hokey je, ternyata bila pakai pun best.

Nama Wine Lip Tint diberi kerana pembungkusannya berbentuk boto wain.

4. Tony Moly Perfect Lips (Shocking Lip Red Shocking)

Kalau nakkan tint yang lebih longer lasting, boleh cuba Tony Moly perfect Lips. Teksturnya sangat pekat. Hanya perlu pakai sedikit saja untuk cover semua bibir. Keburukannya lip tint ni terlalu likat dan biasanya perlu diratakan semula dengan brush atau jari atau apa2 jelah. Kita biasa guna jari. Pastu mulalah jari merah-merah. Tapi dari segi long lasting tu tak boleh dinafikan. Yang ni kenal sebab cilok kawan punya lip tint bila nak selfie. Efeknya chans (cantik sangat) tau! Tapi harga pun mampu membuatkan anda juling. Boleh didapati dalam talian ataupun di Retail Outlet Tony Moly di Pavillion.


5. Peripera Water Tint (Orange)

Ni antara tint yang paling awal kita cuba dan pernah suka satu ketika dulu. Walaupun Water Tint ni base water, tapi serius pakai lip tint ni bibir senang kering. Memang kena sapu lip balm or lip ice lelebeh. Dulu packaging lain
, sekarang ada packaging baru rasanya. Ni memang banyak kat Watson. Kelemahan dia selain mengeringkan bibir, ia juga mudah tumpah sebab air kan. Then bila pakai satu tempoh, dia akan jadi semakin cair. Apa-apa pun, warnanya tetap menarik dan tahan lama.

Sebagai ratu lip tint (hahaha, self-claimed) sis dah pernah cuba dan beli banyak lagi lip tint yang ada di pasaran. Namun, ini sajalah kesimpulan yang sis dapat buat setakat ini.  Banyak juga lip tint yang terkenal tapi jenama jelah yang gah, efeknya tak berjaya memikat hati dan mencapai KPI sis.

Semoga mencuba!

Baca juga:

Cellina 5 Days Flawless Skin Challenge
Hada Labo Whitening Series Untuk Kulit Cantik

Thursday, 17 January 2019

Penginapan Pendek Di The Pearl Kuala Lumpur

January 17, 2019 0
Penginapan Pendek Di The Pearl Kuala Lumpur
Hai semua,

Maaf kerana lama menyepi. Terlalu banyak urusan dan masalah hidup nak kena hadap lagi-lagi bila
anak-anak dah bersekolah. Kalau ikutkan hati, banyak yang nak diceritakan dalam blog, tapi atas kekangan masa, terpaksalah dibiarkan terbuku di dalam hati dulu.

Biasalah, kalau terlalu runsing dengan masalah, semua manusia perlukan satu tempoh bertenang untuk susun balik apa yang berselerak dan berselirat dalam otak fikiran. Masa tulah saya telah berkesempatan untuk merancang 'staycation' atau cuti inap pendek di The Pearl KL. Muahahaha...


Bagi sesetengah orang, kalau bercuti, biarlah pergi ke tempat jauh. Tapi bagi orang macam saya, kadangkala saya juga sukakan cuti inap pendek macam ni di hotel atau rumah inap yang berdekatan kerana tak perlu terkejar-kejar atau risau kalau tinggalkan anak terlalu lama, tak perlu mohon cuti panjang, tak perlu belanja yang banyak dan yang penting, tetap dapat relaks dan tenangkan fikiran.
Kalau korang perasan, sebelum ini memang banyak cuti inap pendek di hotel, resort atau rumah inap yang saya telah kongsikan sebelum ini. Boleh semak nanti ya...

Jadi lebih kurang dua minggu lepas, saya telah berpeluang untuk menikmati percutian pendek di Hotel The Pearl Kuala Lumpur. Kalau nak tahu, sejak daripada belasan tahun yang lalu lagi, saya memang dah kenal dengan hotel ini memandangkan arwah ayah saya pernah menginap di sini beberapa kali atas urusan kerja. Kiranya ni sesi menjejak kasih ayah balik juga la ni.

Apa yang saya ingat, hotel tersebut bersambung dengan mini pasaraya dan agak mudah untuk mendapatkan barangan keperluan harian. Hotel ini terletak di jalan yang sibuk di Jalan Klang Lama dan ia kawasan yang didiami oleh penduduk yang majoritinya Cina. Selepas berbelas tahun, saya agak terkejut apabila kembali semula ke sini kerana mini pasaraya tersebut telah ditransformasi menjadi pusat beli-belah. Malah, ada juga satu bangunan pusat beli-belah baru di sebelah lagi hotel tersebut, yang mana terdapat jambatan yang menghubungkan hotel dengan pusat beli-belah tersebut.

Weee! Kalau cuti pendek, saya memang gemar pergi ke hotel yang boleh akses ke pasaraya atau gedung beli-belah dengan hanya berjalan. Memang tak sabarlah saya nak menjelajah hotel ni.
Kalau nak tahu, tempat letak kereta hotel kat sini dikongsi dengan tempat letak kereta pusat beli-belah. Kalau nak mudah, letakkan di tempat letak kereta berhampiran lif masuk ke hotel. Senanglah nak angkut beg semua.

Sebaik saja selesai meletakkan kereta, saya pun terus naik ke lobi hotel.  Tak sangka hotel lama ini telah diubahsuai semula menjadi sebuah hotel yang nampak mewah dan updated. Malah ruang yang menyambung hotel tersebut ke pusat beli belah juga cantik dan baru. Daripada lorong di hotel itu saja, dah boleh nampak Watson. Saya masih ingat lagi, dulu lorong itu nampak agak gelap dan suram.
Sekarang, bukan main lagi!

Di lobi The Pearl KL, saya telah dilayan dengan mesra dan proses daftar masuk juga pantas. Malah, kakitangan hotel juga memaklumkan kepada saya, kalau nak solat, boleh pergi suraunya atau hanya telefon saja Room Service untuk minta sejadah. Setiap bilik juga dilengkapi dengan kiblat untuk kemudahan menunaikan ibadah. Terus tak sabar terus saya menerjah ke bilik. Al maklumlah, dah lama tak tidur hotel. Masuk-masuk saja, bilik. Saya sangat berpuas hati dengan biliknya yang luas. Biasanya hanya hotel lama saja akan memperuntukkan saiz bilik yang begitu luas. Hotel baru jangan haraplah. Semua nakkan bilik yang lebih banyak, jadi saiz bilik pun lebih kecil. Cumanya pemandangan hotel tidaklah segah mana disebabkan bilik tu menghadap ke arah apartment.









Bagi mereka yang suka datang ke hotel untuk berendam tab mandi macam saya, aha! Inilah pilihan hotel yang tepat. Biasanya hanya hotel lama saja yang kebarangkalian mempunyai tab mandi itu tinggi. Hotel baru kebanyakan dah tak ada tab mandi. Almaklumlah Malaysia ni panas, nak berendam air panas apanya. Betul tak?

Bila dah daftar masuk hotel, biasalah, lain macam selesanya. Rasa tak nak keluar je daripada bilik. Fikiran jadi lapang dan tenang. Sebab itulah saya sukakan cuti inap di hotel untuk short escape walaupun hanya di hotel berdekatan. Lain dengan bercuti dan hanya duduk di rumah. Sebab saya jenis yang tak duduk diam. Kalau kat rumah, memang tak dapat bertenang. Semua benda nak dikemasnya. Ada saja tak kena.

Apa yang menarik kat hotel ni, mereka ada hidangkan bufet  makan malam The King of Grill. Apalah erti di sebalik cuti inap pendek kalau tak disulami dengan makanan sedap kan? Yang menariknya, bufet The King of Grill ni bertemakan masakan Itali. Bukan senang tau kat Malaysia ni nak dapat makanan Itali yang asli dan halal. Biasanya mesti susah sebab masakan Itali banyak menggunakan alkohol. Oh, bercakap fasal halal ni, jangan tak tahu, The Pearl KL adalah salah satu antara hotel di Malaysia yang mempunyai sijil halal untuk semua hidangannya, malah ia juga diiktiraf sebagai hotel Muslim friendly sejak mereka mula mensasarkan Muslim sebagai audien utama mereka.

Meh, cuci mata jap apa yang ada kat bufet ni. Bufet eksklusif ni dibuka di tingkat 23. Pandangan dari sini memang cantik walaupun sekadar pandangan kota. Memang feeling orang have-havelah gayanya.


























Kalau korang peminat oyster ataupun tiram. Memang wajib datang kat sini untuk cuba bufetnya. Kalau diikutkan, saya ni bukanlah peminat tiram. Tapi jujur saya cakap, tiram kat sini tak kiralah sama ada mentah ataupun dimasak, memang sedap gila. Biasanya saya seram nak makan oyster sebab kembang tekak. Tapi kat bufet ni, memang asyik melantak tiram saja. Aduh duh duh! Mungkin orang Itali lebih pandai masak tiram kot. Tu yang sedap tak terkata. Sampai tutuplah bufet tu baru rasa ngantuk nak balik bilik.

Keesokan harinya, saya pergi menjamah pula bufet sarapan di hotel. Sarapannya menyajjikan sarapan ruji rakyat Malaysia dan Antarabangsa seperti nasi lemak, bubur, telur, roti, mi udang dan sebagainya.  Lepas makan, terjah pula ke kemudahan yang ditawarkan oleh The Pearl KL. Biasalah, tak sah kalau pergi hotel tak pergi jenguk kolam renang. Ye dok? Luas, cantik dan boleh tahan juga. Sejuk mata memandang.

Selepas daftar keluar, saya bersiar-siar di pusat beli belah di The Pearl KL. Walaupun tak segah pusat beli-belah besar seperti MidValley, One Utama dan sebagainya, namun saya dapati banyak kedai-kedai yang menarik yang jarang didapati di pusat beli-belah yang lain terutamanya produk-produk bagi pasaran Cina seperti ubat-ubatan mereka, herba, produk makanan eksotik dan sebagainya. Memang satu pengalaman yang sangat unik bagi saya.

Maka, berakhirlah cuti inap  pendek saya di The Pearl KL. Nampaknya, kalau tertekan, bolehlah saya luang-luangkan masa dengan anak-anak pula di sini.

P/S: Selepas saya balik, barulah saya tersedar yang saya tertinggal charger. Saya sangat berpuas hati kerana pihak hotel telah menguruskannya dengan baik sekali. Tu charger ori tau.... Mujur cuti tempat dekat-dekat, boleh patah balik dapatkan charger. Kalau kat Paris? Jangan mimpilah.


King Of The Grill - Chinese New Year ( 1 - 1 Feb 2019 )
Dewasa : RM98+
Kanak-Kanak : RM45+

Chinese New Year Eve
Dewasa : RM118+
Kanak-Kanak : RM45+

Chinese New Year Eve ( 4 Februari 2019 sahaja, Level 5, Cafe 5).
Menu seperti di Executive Lounge Level 23 ( King Of The Grill, Buffet Italian)

Dewasa : RM98+
Kanak-Kanak : RM35


Untuk maklumat lanjut:

The Pearl Kuala Lumpur
Batu 5, Jalan Klang Lama,
58000 Kuala Lumpur

Tel : +603-79831111
Fax : +603-76219777
Email : enquiry@pearl.com.my
Website : www.pearl.com.my