Prettily Rare

Monday, 26 November 2018

Servis Tempahan Selempang Murah dan Terbaik oleh Partitothyme

November 26, 2018 0
Servis Tempahan Selempang Murah dan Terbaik oleh Partitothyme
Hai semua,

Harini nak citer fasal selempang. Nak dijadikan cerita, saya ada Majlis Makan Malam Tahunan beberapa minggu lepas. Temanya Around The World gitu. Senang kata bila ada Majlis Makan Malam ni ramailah yang akan berpakaian mengikut tema kan. Kalau tak ikut, baik tak payah susah-susah penganjur buat tema. Betul tak?

Saya ni sebenarnya sejenis yang pemalas. Malas nak sewa baju mahal-mahal. Lagipun hadiah Anugerah Pakaian Terbaik ni, takdelah lumayan sangat. Muahahahahah... Jadi, rasanya tak berbaloilah nak sewa baju beriya sangat. Muahahahha....

Beberapa minggu sebelum majlis lagi ramai dah berbincang rancak nak pakai baju apa. Kebanyakan daripada mereka memilh baju tradisi daripada seluruh dunia untuk diperagakan pada majlis makan malam tu. Memang meriahlah. Saya? Huhuhu... Atas dasar kepemalasan saya, saya pun mengambil keputusan untuk jadi Miss World je untuk majlis kali ni. Muahahaa... Kata Around The World. Kalau setakat pakaian salah satu suku kaum tu, tak cukup world lah gamaknya. Betul tak? Almaklumlah Miss World je yang pergi bertanding menjelajah dunia. Lagipun, tak payah labur duit banyak-banyak sewa baju or beli baju. Pakai jelah baju dinner yang ada. Yang penting, ada tiara dan selempang (sash). Senang. Habis citer.

Kononlah feeling-feeling Ratu gitu kan... Nak pakai tiara dan selempang.

Makanya, saya pun pergilah ke beberapa kedai parti di KL. Tapi sungguh menghampakan sebab kebanyakan selempang atau sash yang mereka jual tu, terlalu generic. Kebanyakannya cuma Bride To Be, Groom To Be, Birthday Girl atau Birthday Boy je. Pfftt... Bosan. Ingatkan senang nak cari selempang Miss World ni. Rupa-rupanya susah.

Jadi saya pun terfikirlah, mungkin kena tempah khas kot. Adoi. Tapi dah last-last minute ni nak cari kat mana pulak? Pfft... Tulah. Suka sangat buat kerja last minute. Padan muka. Tapi bak kata orang, usaha tangga kejayaan. Oleh itu, saya pun merajinkanlah diri untuk bertanyakan pak cik Google dan adik Instagram.

Mula-mula dapat satu IG ni, boleh buat tempahan khas Sash. Tapi sayangnya dia based kat Johor. Oleh kerana kita baru start tanya hari Selasa walhal partinya hari Sabtu, makanya dia tak sempat siapkan. I am soooo sad. Tapi kerana saya ni jenis cukup berusaha dan sewel walaupun dah last minute, saya terus mencari. Kali ini jumpalah Partitothyme. Ha. yang ni based kat Selangor. Kita pun cubalah whatsapp. Daripada profil Instagram ni, nampak memang ramai yang tempah daripada Partitothyme. Artis pun ada u! Memang kelas. Jadi kita pun cuba Whatsapp dia.

Alhamdulillah. Usaha tangga kejayaan katanya. Pertanyaan saya dijawab dengan baik oleh Partitothyme. Bila saya cakap cuma nak tempah satu je dan nak cepat pun, dia kata sempat. Weeee! Maka gembiralah hati ini.

Rupa-rupanya menarik juga proses menempah selempang aka sash ni. Ingatkan cakap je wording apa, terus dia bagi. Tapi ternyata tidak.

Mula-mula sekali, pilih dulu rekaan yang mampu menambat hati.











Lepas tu, pilih pula warna reben yang dikehendaki.



Selepas itu, beritahu perkataan yang ingin ditulis serta dan ia akan disesuaikan dengan font yang digemari. Font tu pun Partitothyme akan berikan pilihan untuk pilih.





Akhir sekali, barulah proses akan dimuktamadkan oleh Partitothyme dan anda, sebelum selempang tersebut dicetak.

Senang kata, memang mudah berurusan dengan Partitothyme kerana servisnya pantas dan sangat diyakini. Selepas buat bayaran pada hari Selasa, pada hari Rabu tu Cik Partitothyme dan siapkan rekaannya. Barang saya telah dipos pada hari Khamis dan alhamdulillah, barang sampai pada hari Jumaat. Weeee....

Makanya, sempatlah sis berpakaian persis Miss World pada majlis makan malam tersebut.

Korang bayangkan jelah tu sis ehhh....

Kepada Cik Partitothyme, maaf sebab tak share gambar. Sebab haritu tak sempat sangat ambil gambar berikutan perkara-perkara yang tak dijangka. Lagipun nak buat review ni terus. Apa-apa pun, terima kasih kerana memberikan servis perkhidmatan terbaik.

Bagi yang berminat untuk buat tempahan selempang, boleh contact:
Instagram: Partitothyme
Whatsapp: +60192964616

Ikhlas
Prettily Rare


Wednesday, 21 November 2018

Apa Yang Perlu Anda Tahu Tentang Keriting Rambut (Hair Perming)

November 21, 2018 1
Apa Yang Perlu Anda Tahu Tentang Keriting Rambut (Hair Perming)
Hai semua,

Harini nak cerita fasal perm rambut atau keriting rambut. Nak dijadikan cerita, kita sebenarnya perempuan yang agak pemalas. Tapi pada masa yang sama, kuat jeles. Bukan kuat jeles apa, cuma jeles bila tengok perempuan yang rajin mendandan diri. Especially kalau perempuan yang sentiasa nampak cun setiap masa. Jenis yang rambut sentiasa diblow, mekap sentiasa cantik, rambut sentiasa rapi, pakai baju cantik-cantik siap matching dengan beg tangan dan kasut. Serius jeles!


Cantik kan?


Tapi akan daya? Genetik kepemalasan yang menebal membuatkan kita tak dapat mencontohi wanita-wanita macam  tu yang sentiasa mampu tampil sempurna setiap masa. Kalau kita, time-time tertentu jelah nampak dan feeling-feeling syantik. Hari-hari lain pulak, nampak macam ikan bilis bak kata rakan sekerja kita.

Apa pun, faktor kepemalasan nilah yang menjadi salah satu penghalang kita membuat perm kerana daripada pengalaman kawan yang pernah perm rambut, rambut perm/keriting ni memang tak sesuai dengan golongan pemalas macam sis ni. Huhuhu...

Oleh itu, walaupun sentiasa tergoda dengan Korean Wave Perm, Japanese Perm dan macam-macam teknik yang mampu membuatkan wanita tampil mempesona, kita tak pernah tergoda sebab memikirkan, rajin keeee nak urus rambut tu nanti? Lagipun masih trauma dengan cubaan perm rambut yang fail kira-kira 8 tahun yang lalu. Rambut kembang semangkuk dan sangat ugly. Urghhh...

Sampailah beberapa minggu lalu, bila rambut dah panjang sangat dan dah bosan dengan pattern rambut yang straight je, sis ambil keputusan untuk perm rambut setelah mempertimbangkan pelbagai perkara.

Jadi bagi mereka yang berminat untuk keritingkan rambut, mari kita lihat apakah yang perlu dipertimbangkan sebelum ambil keputusan untuk keritingkan rambut:


Rambut keriting atau rambut lurus. Mana satu idaman anda?

Perm Vs Rebonding

1. Rambut Keriting Tak Sesuai Untuk Si Malas
Okay, berbeza dengan tanggapan bahawa rambut perm senang diurus kerana tak perlu disikat, nyata sekali rambut perm lebih sukar diurus daripada rambut lurus. Mana taknya? Sebaik-baiknya rambut perm ni kena blow cantik-cantik. Kalau rambut lurus dibiar kering sendiri, bentuknya tetap akan lurus terletak. Tapi kalau rambut perm ni, kalau tak blow betul-betul, memang hilang curl atau keritingnya. Makanya, memang kena extra effort untuk blow dry rambut. Jangan berangan rambut perm ni bangun tidur boleh terus pergi kerja. No, no, no....

2. Rambut Perm Lebih Mudah Rapuh dan Kering
Hair perming atau proses keriting rambut lebih merosakkan rambut berbanding rebonding. Jadi rambut akan menjadi lebih kering dan rapuh terutama pada hujung rambut. Jadi, sekali lagi, tak boleh malas. Kena rajin-rajin aplikasi minyak rambut di hujung rambut bagi tujuan melembap.

Kalau rambut dikeritingkan, rajin-rajinlah sapu minyak di hujung rambut ya?

3. Rambut Yang Pernah Diluntur (Bleach) Tak Sesuai Untuk Hair Perming
Ni satu fakta yang kita dapat tahu buat pertama kalinya daripada penggaya rambut kita baru-baru ni. Rupa-rupanya, rambut yang pernah dilunturkan warnanya (bleaching) tidak sesuai untuk menjalani proses hair perming kerana sudah terlalu rosak. Makanya, rambut tak dapat dikeritingkan. Menurut penggaya rambut tersebut juga, bleaching merosakkan struktur rambut dan membuatkan proses perming gagal membentuk ombak atau keriting pada rambut. Wow! Saya pun baru pertama kali tahu. Kesimpulannya, sesiapa yang pernah lunturkan warna rambut tu, kenalah tunggu rambut baru tumbuh sebelum rambut dikeritingkan.

4. Rambut Keriting Lebih Volume Berbanding Rambut Lurus
Aha, ini sudah semestinya. Untuk mereka yang tidak sukakan rambut leper jika rambut diluruskan, makanya rambut keriting lebih sesuai untuk anda kerana ombak pada rambut akan membuatkan rambut anda nampak lebih volume berbanding rambut lurus. Wohoo! Lagilah sekarang ni memang zaman rambut yang ada volume. Rambut leper memang nampak kurang menarik.

5. Rambut Keriting Lebih Tampak Feminin
Yang ni cuma dari sudut pandangan peribadi. Bertahun-tahun saya mengekalkan gaya rambut lurus kerana malas mahu mengurus, namun jauh di sudut hati, saya sebenarnya memang cemburu dengan mereka yang mempunyai rambut keriting yang beralun lembut pada bahagian bawah. Memang ternyata nampak ayu dan feminin. Malah, gaya rambut seperti ini juga nampak cantik jika dilepaskan begitu saja mahupun diikat rendah atau tinggi.

Kesimpulannya, pertimbangkan dan fikir masak-masak sebelum keritingkan rambut. Senang kata semua ada harganya dan pengorbanannya. Kalau nak nampak cantik pun, rajin memang harga dan pengorbanan yang anda perlu bayar. Bak kata orang Cina,世界上没有丑女人,只有懒女人yang bermakna: Dalam dunia ni tak ada perempuan yang tak cantik, cuma ada perempuan yang malas .......dan tak ada duit. (Okay, yang tak ada duit tu, saya tambah sendiri).

Feminin tak? Feminin tak?


Sekian perkongsian saya kali ini.

Da~~

Friday, 2 November 2018

Tips Kulit Bebas Cela Dengan Hansaegee Nature

November 02, 2018 0
Tips Kulit Bebas Cela Dengan Hansaegee Nature
Hai semua,

Harini saya nak berkongsi tips sedikit memandangkan ramai yang bertanyakan cara penjagaan kulit supaya boleh bebas cela dan tampak muda dan ceria selalu. Malu juga biasanya kalau orang tanya tips macam ni, sebab biasanya lepas tanya tips tulah jerawat banyak naik, hahahaha! Terus teringat tutor di universiti dulu yang kulitnya sangat gebu tetapi pantang ditegur kulit cantik. Katanya, setiap kali orang tegur kulit cantik, tentu kulit dia akan breakout. Macam kena sumpahan gitu.

Okaylah, sebenarnya bukannya senang bagi orang yang pemalas dan berkulit sensitif macam saya untuk dapatkan kulit yang bebas cela. Sejujurnya sewaktu remaja dulu, saya diserang jerawat yang sangat teruk sampaikan terpaksa berjumpa dengan doktor. Selepas pulih, saya pastikan saya lebih berhati-hati dalam penjagaan kulit, tapi biasalah, bila dah sibuk kadangkala terbabas juga.

Berikut adalah kompilasi tips untuk mendapatkan kulit bebas cela hasil pengalaman saya sejak beberapa tahun ni.

1. Bersenam
Okay, yang ni tak tipu. Kalau nakkan kulit yang sihat, memang kena bersenam. Kuncinya, pastikan anda bersenam sehingga badan panas dan berpeluh. Sebagai seorang pemalas yang malas bersenam selama 30 tahun yang lalu, saya baru sahaja mengetahui kepentingan bersenam dalam mendapatkan kulit yang sihat. Itu pun secara tak sengaja. Dua tahun lepas, saya terjebak dalam Program 'The Biggest Loser' dalam syarikat, masa tulah baru berjinak-jinak dengan senaman. Dipendekkan cerita, dalam tempoh setahun saya kerapkan bersenam, kulit memang nampak berseri. Mungkin kerana peredaran darah lebih lancar dan metabolisma meningkat. Jadi, sesiapa nak kulit cantik, marilah pakat beramai-ramai untuk bersenam.



2. Ganti Minuman Manis dengan Air Kosong, Banyakkan Minum Air Kosong
Okay, sebenarnya saya tak minum air manis. Tapi apa yang saya nak sampaikan, bagi mereka yang gemarkan minuman manis, bertukarlah kepada air kosong untuk mendapatkan kulit yang cantik. Kajian mendapati gula antara pencetus keradangan. Jadi apabila kulit mudah meradang, jerawat sukar untuk pulih dan mudah bernanah dan seterusnya meninggalkan parut. Bagi mereka yang sememangnya tak minum air manis macam saya, cuba perbanyakkan minum air kosong. Ya, tak dinafikan saya memang jenis yang liat untuk minum air kosong, sebab tulah kulit senang kering terutamanya bila sentiasa di dalam bilik yang berpendingin hawa. Tapi saya juga dapati kalau saya banyakkan minum air, kulit jarang kering atau bersisik.



3. Tidur mencukupi dan tidur sebelum jam 10
Yep, memang cliche. Tapi tak dinafikan tidur memang penting. Tanpa rehat yang mencukupi, sel-sel badan tak mampu regenerate. Oh ya, bukan sahaja kena tidur mencukupi, pastikan juga anda tidur dari sekitar pukul 10 malam sehinggalah 2 pagi kerana ini adalah tempoh emas tubuh kita memperbaiki dirinya sendiri. Ingat tu! Kalau banyak kerja tak siap sekalipun, usahakan untuk tidur pada pukul 10-2 tu, dan bangunlah sekitar pukul 4-5 untu siapkan kerja. Bolehlah solat subuh terus.


4. Gunakan Krim Tabir Suria Setiap Hari
Ha, untuk melindungi kulit supaya kekal sihat, pastikan anda juga memakai krim tabir suria setiap hari. Barulah kulit terlindung daripada cahaya matahari UVA dan juga UVB. Kalau sunburn nanti teruklah pula!



5. Gunakan Kosmetik Non-Comodegenic
Bagi mereka yang memakai alat kosmetik dan solekan. Pastikan ia bersifat non-comodegenic. Barulah ia tidak menutupi liang roma anda dan membolehkan kulit anda bernafas. Tak adalah masalah black head, white head dan jerawat.

6. Bersihkan Mekap dengan Sempurna
Ramai yang menggunakan mekap tetapi tidak membersihkannya dengan sempurna. Kalau boleh, buat triple cleansing. Kalau saya, saya akan bersihkan pertama kali dengan minyak, kali kedua dengan wet tissue dan kali ketiga barulah dengan cleanser.

7. Pilih Cleanser Yang Mampu Bagus.
Jangan pandang rendah cleanser ya? Cleanser yang bagus memang antara penyumbang terbesar kepada kecantikan kulit anda. Pastikan anda pilih cleanser yang tidak memberikan kesan kering dan terik pada bahagian wajah selepas cucian. Bagi mereka yang mempunyai kulit yang lebih cenderung ditumbuhi jerawat, carilah jenis yang mengandungi Tea Tree Oil.  Memang bagus untuk membendung sebum dan minyak berlebihan pada wajah kita. Ha, yang ni nak cerita lebih sebab kita sangat syorkan ALOE AC Clean Bubble Cleanser oleh Hansaegee Nature.




Ingredients :
Aloe Barbadensis Leaf Juice ; Melaleuca Alternifolia (Tea Tree Leaf Oil) ; Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract ; Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Extract ; Jasminum Officinale (Jasmine) Extract ; Lavandula Angustifolia (Lavender) Extract

Functions:

Helps to recover acne problem
cleanse pore deeply
Soothing skin.
Remove excess / extra sebum
Does not dry up skin
Madeof 10 types of natural plant extract

Suitable Skin type :
All skin types (dry, sensitive, oily,acne prone)

Packaging :
150ml,
Size 5.29 fl.oz.

Price :
RM65.00

8. Last but not least, dapatkan produk penjagaan kulit yang bersesuaian dengan kulit anda.
Ramai yang tahu tapi tak tahu tentang hal ini. Kenapa saya cakap macam ni? Sebab ramai yang gunakan produk penjagaan kulit tapi mereka tak tahu sama ada ia bersesuaian atau tidak dengan kulit mereka. Tak kurang juga mereka yang sering menukar produk penjagaan kulit kerana tidak dapat kesan yang mereka mahukan.

Pilihan saya? Sudah semestinya Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream.

Krim Hansaegee Nature Aqua Whitening ni bertindak sebagai pelembap dan pencerah kulit yang mampu memperbaiki kerosakan dan kemerahan-merahan pada kulit akibat selaran matahari (sunburn) Memang sangat sesuai untuk saya yang duduk di tepi tingkap pejabat serta sentiasa mengadap komputer. Jangan tak tahu, komputer juga mempunyai sinar UVA dan UVB yang mampu merosakkan kulit.

Paling best pakai Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream ni lepas lunch dan lepas solat. Yalah, waktu lunch tu dah kena matahari terik. Kadang-kadang sampai panas je pipi rasanya. Tapi bilas apu je krim ni, terus rasa soothing dan lega gila kulit. Macam dirawat dibelai dengan kadar segera gitulah. Terus rasa lega kulit.



Ingredients :
Niacinamide, Angelica Acutiloba Root Extract, Camellia Japonica Seed Oil, Cnidium Officinale Root Extract, Gardenia Florida Fruit Extract, Paeonia Albiflora Root Extract, Pinus Densiflora Leaf Extract, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Rehmannia Chinensis Root Extract and ect.

Functions:
Magical hydrating effect
Water drop give moisture to skin & non sticky feeling.
Refresh skin
Control excess oil/sebum.
It has whitening skin function at the same time hydrating your skin.
Repaird redness & Sun burn damaged skin

Suitable for:
All skin types (dry, sensitive, oily,acne prone)

Packaging :
50ml

Price :
RM148.30

Rasanya tu sajalah tips-tips untuk dapatkan kulit bebas cela. Kalau diamalkan, Insyallah kulit sihat dan bebas cela. Yang paling penting sekali bagi saya, bila kulit kita cantik dan sihat, jangan sesekali jadi takbur dan pandang rendah pada orang yang tidak mempunyai kulit yang cantik. Jangan fikir mereka tak pandai jaga kulit atau tak berusaha untuk dapatkan kulit yang cantik. Sebab saya sendiri pernah jadi salah seorang yang bermasalah jerawat. Saya tahu betapa keadaan kulit akan menjejaskan emosi dan keyakinan diri seseorang. Pokoknya, marilah kita bantu mereka dapatkan kembali keyakinan diri daripada menjatuhkan lagi semangat mereka. Betul tak?

Baiklah, sekian tips kulit bebas cela dengan Hansaegee Nature daripada saya.

Untuk maklumat lanjut, boleh semak social media handle Hansaegee Nature ni ya

Brand: Hansaegee Nature
Website: www.hansaegee.com/shop
IG page: https://www.instagram.com/hansaegeenature/
FB page: https://www.facebook.com/HansaegeeNature
Youtube page: https://www.youtube.com/c/HansaegeeNatureMalaysia

Oh ya, kalau nak baca full review saya tentang kedua-dua produk ni juga boleh tekan SINI ya?

Da~~

Thursday, 18 October 2018

Ways to a Successful Renting

October 18, 2018 1
 Ways to a Successful Renting
As the demand of property rental is uprising in 2018, the supply of property rental increases as well. Properties such as condominium, shop-lots or landed houses are now in huge supplies that you can just simply get information from newspaper or even social media. Nevertheless, the quality of property to rent varies from low to high, where this will affect the rental fees of a property. As a landlord, here are some ways to follow not only just to successful renting, but to make your property in Damansara Heights more presentable to your potential tenant.



Location

The location of a property plays a majority role when it comes to rental. A home with extremely low rental rate most probably it is located in a less-desirable neighbourhood, probably not favourable to people because of high crimes rate or inconvenience. Therefore, in order to successfully renting out your property in a neighbourhood, you will need to perform research on a particular neighbourhood for their safety and convenience.

Also, different niche of people may have different perspectives on their home location. For instance, people who work in office or college students tend to prefer locations which are near to public transport stations; housewives with families prefer safer neighbourhoods with schools and parks; retired elderlies prefer locations which are near to the emergency rooms just in case of accidents. Hence, it is important too to select locations based on your potential tenants.

Vicinity to public transport is one of the most sought after factors by your potential tenant


Rental rate

Of course, low rental may help in securing long-term tenants, however it doesn’t mean that it is not subject to raise the rental gradually. Lower rents come in a few advantages such as lower the competition with other landlords and increase the rate of renting out your property. However, the rental rate should be within the market rate to prevent lowering down your revenue; also the rental rate should be sufficient to support utilities such as appliances maintenance.

Nevertheless, raising up rental fees strategically can be done by communicating with tenants that there will be an upgrade in such as utilities or amenities which they might enjoy. With raised rental fees, you may have more revenue; you can also make use of the extra fees to invest yet another property to rent out or other investment. 

If you are not planning to expand your properties, you may use the revenue to upgrade your current property to make it more presentable to potential new tenants. Bear in mind that rental raising should be done in-between lease terms or under a month-to-month rental agreement, other else it would be illegal. You may notify your tenants via writing such as e-mail; clearly stating that the new rental rate and the percentage of raise. It would be preferable if the tenants are informed 30 days prior the effective change if the raise is less than 10%; else tenants should be informed 60 days prior.



Keep tenants happy

Tenants are the key to revenue to property renting, thus you would like to keep your tenants happy and satisfy throughout their tenancy. 

First, for potential tenants who approached you for rental information, it is preferable to meet these
tenants face-to-face for further discussion such as rental rate, location, utilities et cetera. Promptly discuss about these concerns by the potential tenants in a professional way like you are running a business. 

Treat every potential tenants equally and attend them without discrimination. With this attitude, your potential tenants will feel comfortable to have a landlord who is understanding and professional. Provide moving services to your tenants once they have signed the tenancy contract to ease their moving procedure. 

Keep your happy tenant for a longer landlord-tenant relationship
Also, you may provide free cleaning service to their rent house or room before they move in your property. You will need to attend to them promptly if there is any faulty utilities or appliances. Be sure to stay in touch with your tenants from time-to-time throughout their tenancy, checking whether they have a request or any dissatisfactions. With these ways, you will observe less turnover rate and more long-term tenants.

Presentation


Apart from amenities, your property should leave a good impression to your future tenants. Your property should have a presentation to make look as comfy as possible. You may use light or neutral colours to your walls and floors to make the rooms spacious. Spend on quality furniture which can last longer and nice-looking.

Check lighting system in the house regularly and you may invest some in long-lasting LED lights to save more electrical power in the house property. You may also decorate the vertical spaces with floating cabinets or décor. You may re-paint your property annually to change its appearance, but bear in mind to use long-lasting or weather-lasting paints. If you feel that normal painting is boring, you may try texture painting or wall paper indoors.  

The main goal is to create a comfortable environment for your tenants throughout their tenancy. To achieve this, you might not need a major renovation to your property, there are few DIY renovations indoors or outdoors can be found online easily, just pick those you would like to improve to your property.

Who can say no to a well-decorated and comfortable environment that simply spells HOME?

In a nutshell, these are are some of the tips that could be mutually beneficial to you as the landlord and your tenant. Happy tenants tend to rent longer and thus, keeping you and your cash flow positive. For the sake of long term investment, it is necessary to allocate some of your income to upgrade your property.

If you do have any other useful tips for successful renting, please do drop your suggestion in the comment box below.

Da~~

Sincerely
Prettily rare

Sunday, 14 October 2018

Bolehkah Bersalin Normal Sebaik Selepas Bersalin Secara Pembedahan (Caesarean)?

October 14, 2018 2
Bolehkah Bersalin Normal Sebaik Selepas Bersalin Secara Pembedahan (Caesarean)?
Hai semua,

Bagi mereka yang pernah bersalin caesarean, tentu rasa cuak bila mengandung semula especially kalau kehamilan selepas caesarean tu kurang daripada 2 tahun daripada kelahiran sebelum ni.

Biasalah, lepas bersalin secara caesarean saja, mesti ibu tersebut akan dinasihatkan untuk merancang kelahiran yang seterusnya dan sebaik-baiknya berehat selama 2 tahun sebelum kelahiran yang seterusnya.

Parut pun tak baik lagi dah mengandung lagi. Tentu tak keruan.

Tapi biasalah, manusia hanya merancang dan tuhanlah yang menentukan Kadang-kadang, dah rezeki, takkanlah nak ditolak pula? Tapi pada masa yang sama tentu ibu-ibu rasa trauma dan serik untuk melalui proses mengandung dan kelahiran memandangkan luka lama masih belum pulih sepenuhnya. Al-maklumlah, kelahiran secara caesarean ni, biasanya mengambil masa 3 bulan -6 bulan untuk sembuh. Kalau tidak, batuk sakit, jalan bumpy pun sakit, semuanya serba tak kena. Lagilah masa waktu mula-mula dibedah dulu, nak bangun pun tak larat rasanya. Apa lagi nak uruskan bayi yang baru lahir tu. Bayangkan pula kalau mengandung dekat-dekat. Bukan sahaja kena jaga bayi yang baru lahir, malah juga kena jaga anak yang sedia ada. Memang cabaran betullah!

Bagi saya yang pernah merasai kedua-dua jenis proses melahirkan, jujur saya kata, bersalin secara caesarean ni jauh lagi menyakitkan dan proses untuk sembuh pun jauh lebih lama daripada ibu-ibu yang bersalin secara normal. Jadi, tak perlulah kata or pertikaikan ibu caesarean ni tak merasai nikmat melahirkan atau komen-komen negatif yang lain. Bukannya semua pilih untuk dibedah, kadangkala ada komplikasi yang membuatkan mereka terpaksa melahirkan secara pembedahan.

Saya yakin, ramai ibu-ibu yang pernah melalui situasi ini ataupun sedang berdepan dengan situasi ini. Jadi saya rasa bagus jika saya dapat berkongsi serba sedikit tentang pengalaman saya sendiri supaya dapat dijadikan rujukan kepada para ibu-ibu di luar sana.

Diharap, maklumat dan pengalaman yang saya kongsikan ini berguna untuk anda semua.

Situasi saya:

Mula-mula sekali, biar saya ceritakan serba sedikit tentang pengalaman saya melahirkan. Anak sulung, bersalin secara caesarean pada Julai 2011 kerana fetal distress sebaik selepas induction. Sepanjang kelahiran saya tak ada mengalami masalah kesihatan. Memang kira emergency keslah caesar ni. Boleh baca kisah penuh kelahiran Mia dalam blog post sebelum ni.

Dua bulan selepas tu, saya disahkan mengandung semula. Alhamdulillah, anak kedua selamat dilahirkan pada Ogos 2012 secara normal.


Kenapa Pilih Bersalin Secara Normal Walaupun Pernah Caesar?

Sejujurnya, apabila tahu saya mengandung semula selepas bersalin, saya jadi tak tentu arah. Mula-mula sekali, biasalah, malu bila orang tahu saya mengandung rapat. Keduanya, baru cuti bersalin dah cuti lagi Ketiga, faktor kewangan. Keempat, kesian kat anak sulung. Kelima, tak habis lagi trauma bersalin caesar secara emergency. Keenam, luka pun tak sembuh sepenuhnya. Macam-macam lagilah yang bermain di fikiran saya masa tu. Serius stress.

Tapi saya yakin, mesti sebelum saya, ramai yang pernah berada dalam situasi ni. Jadi saya kumpul macam-macam informasi tentang kelahiran normal selepas bersalin caesar dalam jangka masa pendek. Terbukti, ramai yang pernah melaluinya.

Sebenarnya, boleh saja kalau nak pilih bersalin caesar untuk kali kedua. Tapi saya kalau boleh tak nak caesar buat kali kedua kerana:

1. Kalau dah bersalin caesar dua kali berturut-turut, seterusnya memang kena bersalin caesar sahaja. Biasanya hospital kerajaan maksimum tiga kali kelahiran caesarean dan hospital sweasta maksimum 5 kelahiran. Anda kalau tak silap world record sampai belas-belas juga kelahiran. Jadinya, saya tak mahu hadkan nombor kelahiran atau bilangan anak saya. Sebab tu saya mahu bersalin normal. Memetik kata-kata doktor yang memujuk saya waktu saya dibedah secara kecemasan, bersalin caesarean sekali is as good as tak pernah caesar.

Anak tu rezeki... So I wanna to at least to have option to get more kids... Maybe not now... But at least I have the option.


2. Saya nak bersalin normal kerana saya tahu betapa sakitnya bersalin caesar dan betapa lamanya proses untuk sembuh. Jadi saya serik untuk melaluinya semula, saya tekad untuk bersalin normal jika diizinkan Allah s.w.t. Lagipun, saya tak boleh bayangkan dibedah semula di tempat yang sama. Ngilu bila memikirkannya. Dan tentunya parut tersebut akan mengambil masa lebih lama untuk pulih.

3. Kos bersalin secara caesarean sudah tentunya lebih tinggi daripada kos bersalin normal. Selain caj pembedahan yang mahal iaitu mencecah RM2,000 jika di hospital kerajaan dan sekitar RM5000-RM15,000 di hospital swasta, kena pertimbangkan juga kos lain-lain contohnya caj wad, caj komplikasi (kalau ada) dan macam-macam lagi. Jadi, kalau boleh jimat, siapa pula nak spend duit banyak-banyak? Ya tak?

4. Tempoh permerhatian bersalin caesarean lebih panjang berbanding bersalin normal. Kalau normal, mungkin pagi bersalin, petang dah boleh balik kalau tak ada komplikasi. Tapi kalau bersalin secara caesar, tempoh pemerhatian minimum ialah 3 hari. Kalau anak kuning, mak muntah bagai, lagi lah kena extend.

5. Cara berpantang untuk caesarean lebih rumit dan lama. Tak boleh berurut macam biasa, tak boleh makan jamu, tak boleh tu tak boleh ni. Lagipun kalau bersalin caesar, mau 2 minggu jugak baru boleh turun katil and beraktiviti macam biasa. Tapi kalau normal, seminggu je dah rasa sihat dah.


Apa Faktor Penentu Mampu Bersalin Normal Selepas Caesarean?

Seperti yang saya katakan tadi, manusia cuma merancang, tapi tuhan yang menentukan. Kalau anda lulus dalam faktor-faktor penentu di bawah, insyallah kemungkinan anda untuk bersalin normal selepas caesarean adalah lebih tinggi, apa-apa pun, semuanya adalah di atas izinnya:

1. Mental
First of all, mental kena kuat. Tak semua doktor nak ambil risiko untuk benarkan pesakit mereka bersalin secara normal setelah melalui caesarean. Terutamanya bagi mereka yang jarak kelahirannya dekat-dekat. Jadi, kat sini mental kena kuat. Kalau boleh cari doktor yang bersetuju untuk bantu kita melahirkan kelahiran seterusnya secara normal. Dalam kes saya, saya tiada doktor tetap sebab saya memilih untuk bersalin di PPUM (separa kerajaan) bagi menjimatkan kos. Jadi, doktor saya saling bertukar ganti. Ada yang menyokong tindakan saya, ada yang tidak.

2. Pemulihan Parut
Sepanjang kehamilan kedua, doktor akan meminta saya memantau pemulihan parut caesarean saya. Menurut doktor, kalau parut pulih dan sembuh elok, maka kebarangkalian untuk saya bersalin secara normal lebih tinggi. Ini adalah kerana kehamilan akan membuatkan parut tersebut meregang semula dan kontraksi pula akan memberikan tekanan pada parut. Jadi adalah penting untuk memastikan parut pulih dengan baik dan dapat menampung tekanan kehamilan dan kontraksi. Kalau parut sakit atau berdarah kembali, kena maklumkan segera pada doktor bagi mengelakkan komplikasi.

3. Berat dan Saiz Bayi
Berat dan saiz bayi juga menjadi penentu sama ada anda mampu bersalin secara normal atau tidak. Oleh kerana kandungan pertama saya caesar, saya masih tidak mempunyai laluan dan jika saya bersalin normal, sama sahaja seperti bersalin kali pertama. Laluannya akan mengambil masa untuk dibuka. Menurut doktor, kalau saya nekad untuk bersalin normal, saya kena pastikan saya dapat kawal berat dan saiz bayi kurang daripada 3kg supaya lebih mudah untuk saya melahirkan. Jadi, saya berusaha untuk tidak makan berlebihan dan mengurangkan pengambilan karbo. Berat bayi kena pantau teruatamnya pada hujung kelahiran sebab pada bulan terakhir, berat bayi bayi mudah meningkat dan boleh meningkat sehingga 500 gram sehingga 1kg setiap minggu. Alhamdulillah, saya dapat kawal berat Hariz pada 2.7kg.

Biarkan baby gemuk selepas dilahirkan... 

4. Kontraksi dan Tempoh Laluan Dibuka
Lain orang lain kontraksinya. Ada yang lemah dan ada yang kuat. Begitu juga dengan tempoh laluan dibuka, ada yang cepat dan ada yang lambat. Oleh kerana saya hamil jarak dekat selepas caesarean, saya tak boleh diinduksi atau induce dalam kata mat sallehnya. Menurut doktor, induced birth boleh menyumbang kepada caesarean. Doktor juga berkali-kali memberi amaran bahawa saya tidak boleh menahan kontraksi terlalu lama. Kalau ada sebarang komplikasi contohnya, parut sakit sewaktu kontraksi, atau laluan mengambil waktu terlalu lama untuk dibuka, mereka takkan teragak-agak untuk melakukan pembedahan. Mujurlah sepanjang 10 jam kontraksi, parut tak sakit, dan doktor tetap membenarkan saya cuba untuk bersalin normal walaupun setiap sejam diugut akan dibedah.

5. Lain-lain
Semua yang berlaku di dunia ini adalah atas izinNya. Jadi tak kiralah setekad mana pun kita untuk sesuatu, jika telah ditakdirkan sebaliknya, maka kita tetap juga takkan dapat apa yang kita mahukan. Terdapat 1001 lagi faktor yang boleh membuatkan keputusan yang kita ambil itu tidak dapat diteruskan. Contohnya, bayi songsang, ibu ada darah tinggi, air ketuban kurang, bayi pra-matang, bayi dah berak dan sebagainya.

Senang kata,sebagai manusia, kita cuma boleh berusaha dan berdoa supaya kita dapat apa yang kita hajati. Apa-apa pun, usaha tu penting. Saya doakan yang terbaik bagi semua ibu-ibu yang bercadang untuk bersalin secara normal setelah melalui proses kelahiran secara pembedahan.

Apa sekalipun, pasti ada hikmah di sebalik apa yang berlaku. Insyallah Amin.

Ikhlas,
Prettily Rare



Untuk baca pengalaman bersalin saya sebelum ini:

Pengalaman Bersalin Caesar di PPUKM/HUKM
Pengalaman Bersalin Normal di PPUM

Tuesday, 18 September 2018

Review: ALOE AC Clean Bubble Cleanser & Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream

September 18, 2018 3
Review: ALOE AC Clean Bubble Cleanser & Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream
Hai semua, 

Harini kita nak cerita fasal skincare yang kita dah cuba for the past few weeks. Excited betul nak share fasal skincare by Hansagee ni. Kalau nak tahu Hansaegee ni jenama skincare, produk dari Korea. Jenama ni memang dah lama, lebih daripada 6 tahun tau.  Bukan sahaja established, malah juga diyakini.

 


Memandangkan Hansaegee ni jenama yang diyakini, makanya dah tentulah tak perlulah korang risau tentang side effects yang menakutkan bilamana korang cuba bahan-bahan kosmetik yang tidak diyakini dan tiada kelulusan KKM. Almaklumlah, sekarang ni kan memang banyak produk-produk timbang kilo yang tumbuh bagai cendawan selepas hujan. Viral pulak tu macam-macam tentang kesan-kesan menakutkannya. Contohnya, ada yang kulit menggelupas teruk, penuh jerawat yang bernanah dan macam-macam lagi. Heish.. senang kata memang seramlah.

Baiklah, watak utama aka produk yang kita nak perkenalkan hari ini ada dua sebenarnya. Satu ALOE AC Clean Bubble Cleanser iaitu pencuci muka berbuih-buih dan Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream iaitu krim pelembap. Jangan tak tahu, kedua-dua produk by Hansaegee ni adalah produk top-seller, laris dan terhangat di pasaran gitu. Tu yang kita jadi tak keruan untuk mencubanya dan kongsikan pengalaman menggunakan kedua-dua produk ni kepada semua pembaca. Sejak pakai kedua-dua produk ni, tiap-tiap hari kita akan jadi teruja dua kali. Sekali waktu cuci muka dengan ALOE AC Clean Bubble Cleanser dan sapu krim pelembap wajah ni, dan sekali lagi waktu bangun pagi ngadap cermin. Muahahahhaha! Biasalah tu pompuan, dah pakai mestilah nak tengok kesannya. Hari-hari cermin.

Tada! Memperkenalkan watak-watak utama hari ini!

First thing first, kita nak cerita fasal pencuci wajah ALOE AC Clean Bubble Cleanser oleh Hansaegee Nature ni dulu. Dengan adanya ALOE AC Clean Bubble Cleanser oleh Hansaegee Nature, saat mencuci wajah jadi begitu menyeronokkan sekali sebab ALOE AC Clean Bubble Cleanser ni banyak buih. Weeee! Ingatkan budak-budak je ke sukakan buih? Gadis-gadis macam kita ni pun suka buih jugak tau!

 
ALOE AC Clean Bubble Cleanser 
Fungsi: Pencuci wajah
Jenis: Buih
Harga: RM65
Saiz: 150ml, 5.92 fl.oz
Gunakan Siang dan Malam 

ALOE AC Clean Bubble Cleanser ni mengandungi Aloe Barbadensis Leaf & Tea Tree Leaf Oil yang mana ia sangat bagus untuk kesihatan kulit. Oh ya, berita baik juga untuk mereka yang mempunyai masalah jerawat sebab Tea Tree Oil memang lazim digunakan bagi merawat dan mencegah jerawat. Jadi gabungan Aloe Barbadensis Leaf & Tea Tree Leaf Oil bukan sahaja berupaya membuang sebum dan minyak berlebihan kulit muka kita, mencuci wajah sehingga ke liang roma, mlaha juga mengekalkan lembapan kulit dengan kebaikan Aloe Barbadensis Leaf. Oleh itu, pencuci ni memang sesuai dengan semua jenis kulit tak kira sama ada kering, berminyak mahupun kombinasi. Kerlas!

Tada... Packagingnya simple sahaja dan mudah digunakan
Tengok ni... Tak payah lather the cleanser sampai berbuih penat-penat. Picit je dah berbuih.

Satu pump dua pump pun dah cukup untuk mencuci wajah

Ni bila sapu pada permukaan tak basah.

Cara menggunakan produk pencuci muka ALOE AC Clean Bubble Cleanser oleh Hansaegee Nature ni pun sangat unik tau. Bukan main tenyeh je. Ish, ish, ish… Jangan! Kalau nak pakai, kena ikut step seperti di bawah:

1. Basahkan muka dan tangan sepenuhnya.
2. Picit keluar sedikit buih daripada ALOE AC Clean Bubble Cleanser (sepam dua dah mencukupi, jangan membazir)
3. Urutkan pada wajah anda. Ha, masa ni korang akan dapati buih tu akan beranak-pinak. Makin disapu dan diurut, semakin banyak buih yang akan terhasil. Memang menyeronokkan.
4. Bilas wajah sehingga bersih. 

Ha, okay tak buat explanation camni?

Nampak tak muka tak kering? Still moist je

Nilah antara sebab kita suka sangat dengan ALOE AC Clean Bubble Cleanser ni. Sebab pencuci muka lain, nak kena buihkan dulu baru boleh sapu kat wajah. Tapi yang ni dah save masa sebab memang dah dalam bentuk buih-buih cinta. Lagi sapu lagi banyak pulak tu. Rasa lembut je kulit. Kakak suka!

Yang best sekali, muka takkan rasa kering dan terik lepas dicuci. Tak macam sesetengah pencuci muka yang akan buat kulit rasa kering dan terik. Terik tu apa? Terik tu tegang semacam. Kalau lepas pakai terik tu, maknanya the chemical is too harsh on your skin.

Okay, lepas dah cuci muka, mestilah kena sapu sesuatu pada kulit juga kan? Kalau tak macam tergantung pulak. Tak habis prosedur gitu. Sesetengah orang akan pakai toner lepas cuci muka. Tapi to me, dengan Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream yang amazing ni, tak pakai toner pun takpe. Sebab memang rasa moist gila kulit. 

Mempersembahkan watak utama kedua kita - Hansaegee Aqua Whitening Cream

Ha, sebelum apa-apa, jom kita tinjau sedikit sebanyak tentang watak kedua kita iaitu Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream ni. Kandungan utama Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream ni ialah Camellia Japonica Seed Oil di mana ia mampu melembap sehingga lapisan dalam kulit serta memperbaiki sunburn dan kemerah-merahan akibat  selaran matahari, tak semua perempuan nakkan kulit yang putih melepak, tapi semestinya tak nak kulit yang gelap dan tak bermaya akibat sunburn kan? So bila krim ni ada brightening dan whitening effect, nampaklah kulit muka tu kekal terpelihara dan bermaya walaupun terdedah lama di bawah pancaran matahari.


Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream 

Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream
Fungsi: Pelembap dan pencerah kulit, memperbaiki kerosakan dan kemerahan-merahan pada kulit akibat selaran matahari (sunburn
Jenis: Krim berasaskan air
Harga: RM148.30
Saiz: 50ml, 65x65x50mm
Gunakan Siang dan Malam
Kegunaan muka dan leher

To me, hebatnya Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream ni sebab selain melembap dan mencerahkan wajah, krim ni juga mampu memperbaiki kesan kemerah-merahan dan kerosakan kulit akibat selaran matahari (sunburn). Sebabnya? Tak semua krim pmutih wajah boleh disapu pada kulit yang rosak dan cedera akibat selaran matahari tau. Sesetengah krim pelembap, pemutih dan pencerah ni mengandungi bahan kimia yang boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit yang melecet atau menggelupas akibat selaran matahari. Yerlah, bila dah sunburn mestilah kulit kita lebih sensitif daripada biasa. Jadi penggunaan produk-produk macam ni kenalah dielakkan sehinggalah kulit pulih seperti biasa.

Oh ya, jangan tak tahu pula ya, Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream ni pun mengandungi niacinamide yang juga dikenali sebagai Vitamin B3. Niacinamide ni bagus untuk kulit kita kerana mampu melambatkan proses penuaan, mengecilkan liang roma, menganjalkan kulit serta memperbaiki tona kulit yang tak sekata.

Macam mana pula cara menggunakan Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream ni? Jangan risau, mudah sahaja. Ikut sahaja langkah-langkah macam ni:

1. Selepas cuci muka, colek sedikit Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream dan urutkan pada wajah anda. Dalam masa beberapa saat sahaja, titisan air akan terhasil.
2. Dab atau tepuk lembut pada wajah anda sehinggalah lembapan diserap sepenuhnya pada wajah anda
3. Voila! Lihat kesannya sebaik sahaja anda bangun tidur keesokan paginya (ni kalau pakai malam la) 

Ni lepas sapu terus moist... Bila bangun esok harinya, wajah masih lembap

Apa yang menarik fasal Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream ni, tekstur krim ni pada mulanya nampak sedikit likat bagaikan lilin cair atau wax. Tapi yang ajaibnya sebaik sahaja sapu pada wajah, terus teksturnya berubah jadi lembap dan berair. Memang magik betul. Bertambah ajaib bila kita sapu pada muka ia boleh meresap ke dalam kulit. Yerlah, kalau air biasa, jenuhlah korang usap pada kulit, takdenya air tu boleh meresap dalam kulit. Betul tak?

Ada nampak tak tekstur tu? Lain macam... tak macam krim atau losyen biasa

Susah nak describe.. Tapi tak berkilat macam krim biasa

Waktu sapu tekstur masih kekal sama

Tapi bila mula sapu terus cair macam awan jadi titisan hujan


Bila sapu lama-lama semua meresap ke dalam kulit.

Lepas beberapa minggu pakai memang boleh nampaklah kulit memang bertambah lembap. Masa mula-mula pakai haritu muka kita yang jarang-jarang berjerawat ni, tetiba tumbuh jerawat besar yang jenis sakit and bernanah tu. Perghh... sakit giler hati. Mujurlah dah ada ALOE AC Clean Bubble Cleanser ni. Untuk mencuba keberkesanannya, kita pun tabahkan hati untuk tidak memicit jerawat besar bernanah tu. Kalau ikutkan hati, nak je ku tonyoh-tonyoh jerawat tu. Mujurlah lepas pakai ALOE AC Clean Bubble Cleanser tu, jerawat tu makin susut dari hari ke hari. 

Tak sampai seminggu pakai jerawat bernanah kat dahi dah surut. Kalau tak, lama tak hilang-hilang

Secara keseluruhannya, kita sangat adore dan berpuas hati dengan kedua-dua produk ALOE AC Clean Bubble Cleanser dan Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream ni. Memang terbaik! Memang recommended untuk digunakan!

Kelembapan: 5/5
Mencerahkan: 3.5/5
Seri: 4.5/5
Mencegah dan merawat jerawat: 4/5

Untuk maklumat lanjut, boleh semak social media handle Hansaegee Nature ni ya

Company name: Hansaegee Nature
Website: www.hansaegee.com/shop
IG page: https://www.instagram.com/hansaegeenature/
FB page: https://www.facebook.com/HansaegeeNature
Youtube page: https://www.youtube.com/c/HansaegeeNatureMalaysia


Sincerely Prettily Rare


Home