Sunday, 9 February 2020

Review: Percutian Pendek Keluarga Di Glamgoat Aman Dusun Farm Retreat, Hulu Langat

February 09, 2020 3
Review: Percutian Pendek Keluarga Di Glamgoat Aman Dusun Farm Retreat, Hulu Langat

Hai semua,

Harini nak cerita fasal percutian pendek saya bersama kakak dan adik saya selama 2 hari 1 malam di Glamgoat Aman Dusun Farm Retreat yang terletak di Hulu Langat. Kisahnya pada cuti sekolah hujung tahun lepas, kami 4 adik-beradik telah berkumpul untuk satu percutian keluarga pendek.

Percutian bersama kambing. korang ada?
Biasalah bila masing-masing dah berkeluarga, mak ayah pula dah tak ada, adik-beradik ni biasanya akan sibuk dengan kehidupan masing-masing kerana tiada lagi ibu bapa sebagai pengikat keluarga. Kalau orang yang ada mak bapak, sekurang-kurangnya setiap kali raya, mesti sekeluarga akan bekrumpul. Tapi memandangkan kami sudah yatim piatu, kenalah ambil inisiatif sendiri untuk rapatkan sillaturahim sesama sendiri. Makanya kakak kita pun telah merancang satu percutian keluarga di Glamgoat Aman Dusun Farm Retreat, Hulu Langat.

Tempat ni kakak kita yang buat pilihan dan kajian. Kitorang ikutkan ajer. Lagipun, waktu hujung tahun cuti sekolah, kebanyakan tempat dah pun ditempah penuh. Kami yang merancang di minit terakhir ni, ikutkan sajalah kalau dah ada orang buatkan perancangan. Semua sebulat suara malas nak bawa kereta jauh-jauh dan menempuhi kesesakan lalulintas. Jadi, Hulu Langat yang lokasinya di Lembah Klang ni memang sesuailah dijadikan destinasi perkumpulan dan percutian keluarga kali ini.

Beberapa hari sebelum bertolak, kakak dah hantar maklumat dan informasi berkaitan seperti laman Facebook Glamgoat Aman Dusun Farm Retreat, peraturan, peta, senarai apa yang boleh dibuat dan dilarang (dos and don'ts) kepada kami 3 lagi adik-beradik. Kalau diikutkan gambar, memang menariklah konsep Glamgoat Aman Dusun Farm Retreat ni.

Daripada pengamatan, Glamgoat Aman Dusun Farm Retreat, Hulu Langat ni kawasan persendirian yang boleh disewa untuk aktiviti keluarga yang mana ia berkonsepkan dusun dan juga ladang. Pemiliknya telah membina beberapa buah rumah dan banglo di dalam dusun buah-buahan serta ladang ternakan kambingnya dan pada masa yang sama ia dibuka untuk diinap bagi mereka yang berminat. Apa yang lebih menarik lagi, ladang ternakan kambingnya juga menghasilkan susu kambing dan hasil tenusu yang boleh didapati di beberapa buah farmasi dan hospital sekitar Lembah Klang.

Hei, memang terujalah sis kalau dengar percutian yang ada unsur-unsur pembelajaran macam ni. Sesuai sangat untuk pendedahan anak-anak sis yang tak ada kampung ni. Meh sini, alami sikit suasana kampung. Kenal sikit haiwan, tumbuh-tumbuhan dan pokok-pokok kat kampung ni. Jangan asyik tau main game je...

Lepas brunch hari Sabtu tu terus kitorang memandu ke Glamgoat Aman Dusun FarmRetreat. Semua datang berasingan, kecuali sis dan anak-beranak, kitorang tumpangkan adik yang lagi sorang. Dari Subang kitorang memandu ke Hulu Langat dalam sejam jugalah. Pastu sampai satu mercu tanda, kena ikut peta yang diberi. Okay, bila start jalan peta tu, dah mulalah ikut jalan kampung yang agak sempit dan menakutkan. Almaklumlah kitorang semuanya perempuan. Jalan teruk sikit je dah takot dah. Keh keh keh. Selepas 15 minit perjalanan lagi, sampailah kitorang ke destinasi.
Ni dah nak masuk... gambar tengah drive. agak blur
Secara keseluruhannya, memang cantiklah tempatnya. Mula-mula nampak kandang-kandang haiwan peliharaan, nampak mini dusun pastu sampai hujung sekali, banglo yang kitorang sewa. Yang paling best, dari banglo, ke bawah sikit, ada sungai. Cantik dan bersih sungai tu. Lepas-lepas tu baru kitorang tahu pemilik Glamgoat ni memang buat kerja-kerja pembersihan sungai secara berkala. Patutlah jernih je sungainya. Sampai je sini, terus rasa udara pun lebih segar daripada biasa.


Yang paling kitorang suka ialah landskap Aman Dusun ni dan juga reka bentuk banglo yang kitorang duduk tu. Memang nice-nice. Lepas-lepas tu barulah kitorang tau, rupa-rupanya pemilik Glamgoat ni dulu arkitek JKR. Rumah dan banglo kat Glamgoat Aman Dusun Farm Retreat ni, semuanya dia yang reka sendiri.  Memang idaman betul rekaan dia. Ala-ala rumah idaman kita kalau poket kita tebal dan bebas hutang.
Cantik kan... tapi kitorang tak tido sini

Poolnya menawan...
Kitorang tido kat Riverview Bungalow ni


Add caption
Add caption





Petang tu, seronok kitorang main daun terup, mengumpat, berseloroh dan bersiar-siar di sekitar Aman Dusun dan mandi-manda di kolam renang. Malam tu sambung lagi aktiviti yang sama serta makan malam. Oleh kerana esok pagi ada mini guided tour di Glamgoat, maka semuanya tido awal supaya boleh bangun awal esok hari. Gituuu...






Keesokan paginya, seawal pukul 7.30 pagi, kitorang semua berkumpul luar perkarangan rumah. Dari situ, kami dah sebuah lagi keluarga yang menetap berdekatan pun mengikuti lawatan ke sekitar Glamgoat Aman Dusun.





Banyak yang dikongsikan oleh pemiliknya antaranya sejarah dia mengusahakan Glamgoat Aman Dusn Farm Retreat. Walaupun pemiliknya sudah berusia 50-60-an, namun beliau masih tegap dan ceria mengusahakan ladang ternakan dan buah-buahannya. Kami dibawa melawat kandang kambingnya yang dijaga dengan cukup teliti dan rapi. Tak seperti kandang haiwan lain, kandang di sini tidaklah berbau mana.




Beliau juga berkongsi tentang susu kambing. Menurutnya, ramai yang mengadu tentang bau dan susu kambing yang hamis. Namun menurutnya, susu kambing sebenarnya tidak berbau dan enak sekiranya susu yang diperah dikenadalikan dengan baik. Bagi memastikan suusnya bebas daripada bau-bauan, dia akan melakukan proses pemerahan susu kambing di tempat khususnya sendiri. Malah, setiap kambing juga diperiksa tahap kesihatan sebelum susu diperah. Sekiranya kurang memuaskan, susunya takkan diperah. Malah dia juga menerangkan bahawa kebanyakan susu kambing di perah di kandang kambing itu sendiri, oleh kerana partikel susu kambing halus, ia mudah menyerap bau-bauan seperti najis kambing dan hal ini membuatkan susu mempunyai rasa dan bau yang tak disenangi. Menurutnya lagi, dia sangat mementingkan kebersihan kambingnya dan kawanan kambing tersebut dimandikan seminggu sekali dan bulu ekornya juga dipotong pendek. Banyak lagi perkongsiannya yang menarik dan ternyata sangat ilmiah.
Susu diperah ditempat berasingan.

Selepas selesai diberikan pendedahan tentang ternakan kambing, kami juga dibawa melawat dusun buah-buahannya yang mana kami diuji dan diterangkan tentang pelbagai jenis baka pokok buah-buahan yang berbeza. Sememangnya ia pendedahan yang bagus untuk baik ibu bapa mahupun anak-anak. Oh ya, kami juga diberitahu kalau pada musim buah, kami boleh nikmati hasil tanaman yang ada secara percuma. Erm... menarik. Terus kakak kita yang merupakan peminat tegar buah durian teruja untuk ulangi percutian keluarga kami di sini.

Lawatan berakhir dengan sarapan yang disediakan oleh tuan rumah di pondok yang didirikan di tepi sungai. Dengan suasana tepi sungai, kitorang mengisi perut dengan penuh riang dan puas. Mana taknya? Walaupun sarapan yang disediakan sangat ringkas, tetapi memang sangat enak dan memuaskan. Kami juga turut disajikan dengan susu kambing segar yang diperah sewaktu lawatan tadi. Ternyata, rasanya memang enak. Tak sama seperti susu kambing yang pernah kami rasa sebelum ini.

Selepas sarapan, kami sambung semula dengan pelbagai aktiviti kekeluargaan dan sebelum pukul 12 tengah hari, kami bersiap dan berkemas untuk pulang.

Secara keseluruhannya, percutian pendek kami di Glamgoat Aman Dusun Farm Retreat memang sangat memuaskan. Bukan sahaja bersifat kekeluargaan, malah juga ilmiah dan menyeronokkan! Weeee....

Lepas ni katanya tradisi percutian keluarga macam ni akan diteruskan lagi. Tapi penganjurnya kenalah gilir-gilir pulaks. Gulp.... Kakak kata kita pulak kena plan next family retreat. Ama apa! Tolong bagi cadangan sikit weh... mati sis.

Okay sekian perkongsian kali ini.

Da.~~


Glamgoat Aman Dusun Retreat, Hulu Langat
FB: Glamgoat Aman Dusun Farm Retreat
*Sesetengah gambar diambil dari FB Glamgoat Aman Dusun
*Kredit gambar FB Glamgoat Aman Dusun


Thursday, 6 February 2020

Review: Percutian Pendek Keluarga di Sunway Pyramid Hotel dan Taman Tema Sunway Lagoon

February 06, 2020 0
Review: Percutian Pendek Keluarga di Sunway Pyramid Hotel dan Taman Tema Sunway Lagoon

Hai semua,

Lepas dah cerita kisah masuk wad, sis nak cerita fasal percutian pendek sis bersama-sama anak tersayang di Sunway Pyramid Hotel dan Sunway Lagoon pada 17-19 Januari yang lepas pulak. Ya, I know. Mesti korang rasa macam, alah, siapalah tak pernah p Sunway Lagoon tu. Sunway Lagoon je kot. Ngehehhehe....Tapi still, sis tetap nak cerita juga walau dicemuh kerana ni kali pertama sis bawak bebudak pergi Sunway Lagoon.


Sebenarnya masa budak-budak ni kecik-kecik dulu, sis tak berani sangat nak bawak bebudak ni pergi mana-mana seorang diri. Al-maklumlah, paling jauh pun balik Nilai pergi rumah kakak je. Perjalanan dalam lebih kurang 45 minit sampai sejam. Tapi, punyalah mencabar bila bawak budak-budak kecik. Tengah memandu tu, sorang teriak, sorang main brek tangan, kekadang dua-dua bergumpal bergaduh. Tekanan perasaan dan minda.

Namun tahun lepas, sis merasakan diorang sudah cukup besar untuk diangkut ke mana-mana dan sudah lebih mendengar kata. Makanya, bermulalah dengan trip ke Langat, Port Dickson dan sebagainya.Seronok diorang. Terus ajak kita pergi tidur hotel lagi katanya.

Memandangkan adik kita diperuntukkan 5 tiket Sunway Lagoon yang disubsidi, makanya dia pun ajaklah sis dan anak-anak bertiga untuk turut serta. Dan memandangkan sis kesiankan bebudak tu yang beriya nak tido hotel, makanya sis pun tempahlah penginapan 3 hari 2 malam di Sunway Pyramid Hotel. Lagipun, tak pernah lagi menginap kat Sunway Pyramid Hotel ni. Bolehlah sambil-sambil tu buat review. Sememangnya sis ada plan nak menginap kat semua hotel-hotel yang jenis bersebelahan/berdekatan atau bersambung dengan mall atau theme park. Dulu pun dah pernah tulis beberapa ulasan hotel yang serupa antaranya Banjaran Hot Springs, Amverton Cove, Hotel De Art, The Pearl Kuala Lumpur dan sebagainya.

Bebudak pula sebulan sebelum lagi dah mula buat kira detik nak menginap kat hotel dan pergi main di Sunway Lagoon. Memang teruja benar lah kiranya. Tah dari mana dia dapat tahu fasal Sunway Lagoon tah, asyik berzikir je nak pergi Sunway Lagoon. Bila dia tau maknya nak bawak, memang asyik kira berapa hari je lagi tinggal sebelum hari keberangkatan.

Dalam pada tu, maknya pun buatlah tempahan, oleh kerana nak buat ulasan, beriya buat tempahan kat booking.com untuk 1 orang dewasa dan 2 orang kanak-kanak sekali dengan sarapan pagi. Dalam hati fikir, mesti bebudak suka makan breakfast buffet kat hotel ni sambil sengih-sengih gembira.

Oleh kerana bebudak balik lambat pada hari Jumaat dan hari Jumaat pula jalan memang jem. Jadi makanya sis pun daftar masuk lambat lah kat Sunway Pyramid Hotel ni. Dalam kol 10-11 jugaklah. Esoknya hari Sabtu, awal-awal lagi dah kena berkumpul kat Sunway Lagoon. Eloklah tinggal kat hotel je. Takdelah terhegeh-hegeh pepagi nak angkut bebudak pergi Sunway, cari parking dan sebagainya. (padahal rumah sekangkang kera je dari hotel, pffttt...)

Tapi malam tu jugak sis dah mula bengang dengan tempat letak kereta kat Sunway Pyramid Hotel ni. Punyalah sis parkir kereta dekat dengan lif sebab banyak barang nak kena bawak (dua orang anak, beg-beg, pelampung diorang semua tu lagi) sekali, lif yang paling dekat dengan sis tak boleh pakai! Haprak! Lepas tu pergilah lif tengah, for staf only. Lif ada, tapi tak boleh tekan pun butangnya. Carut lagi dalam hati. Lif yang ketiga barulah boleh pakai. Kira dari hujung ke paling hujunglah ni. Geram je sis, kenapalah tak buat tanda arah siap-siap. Mana satu lif untuk tetamu hotel.

Sampai je kaunter daftar masuk, sis pun bagilah maklumat bla bla bla... Tapi omakkau, mentang-mentanglah sis dah bersiap pakai baju tidur je sebab dah lewat malam, terus dilayan secara cacah-merbah. Dengan muka tiada senyuman ala-ala mesinnya, pot pet pot pet ntah apa. Yang terpenting, sis dengar, breakfast hanya untuk 1 orang dewasa. Kanak-kanak caj extra. Terus sis dah bengang. Sebabnya, harga pakej with breakfast dan without breakfast tu beza ratusan ringgit jelah. Dan kat booking.com tu memang dah ada tetapan usia budak. Kalau bebudak kena caj, tak kiralah mana-mana pihak sekalipun, aka sama ada booking.com atau pihak Sunway kenalah buat penafian yang mengatakan breakfast hanya untuk dewasa. Ini tidok. Statementnya ialah this package fits your family 1 adult + 2 children. Sampai hotel, katanya, kanak-kanak tak termasuk. Apakah?

Selepas tampran breakfast kena tambah tu, pegawai khidmat pelanggan tu juga dengan muka robotiknya mengatakan dia dah naik taraf bilik sis. Oleh kerana dia muka robotik, jadi sis pun mengucapkan terima kasih dengan robotik juga.

To me biasa-biasa je interiornya...banyak lagi hotel yang lagi cantik

Dari sudut lain pulak

Menu, telefon dah jam

Fat-fat terus lompat katil tengok tv. Macamlah kat rumah takde tv

Ada complimentary drinks ini saja

Peti es kosong

Bagus...ada peti besi. Actually ada seterika dengan papan seterika. Tak snap kot

Bilik air

Jamban ada bidet

Ada pengering rambut 
Secara keseluruhannya, biasa-biasa jelah bilik hotelnya. Takdelah seimpressive mana pun. Pihak pengurusan hotel pun ada courtesy untuk maklumkan pada para tetamu dijangka esok ada crowd memandangkan ada majlis korporat yang diadakan di Sunway Lagoon. At least takdelah tetamu kehairanan kenapa ramai sangat manusia kat situ. Yang baik kita puji, yang tak baik kita keji. Ha... so usaha ni sis puji pihak Sunway Pyramid Hotel.



Esoknya pagi-pagi lagi diorang dah bangun dan tanya sama ada mak cik diorang dah sampai ke belum sebab tak sabar nak p Sunway Lagoon. Bebudak ni memang pantang kita janji kan.... Sebelum keluar, letak dulu tanda untuk minta bilik dikemas sebab sis sejenis tak suka lihat rumah atau bilik bersepah. Pastu, kalau diorang tak kemas, nanti tak dapat pulak air mineral percuma tu. Kitorang dah lah kuat minum air.

Oleh kerana sis pun dah lama tak pergi Sunway Lagoon, memang tak dinafikan pengalaman kat Sunway Lagoon ni menyeronokkan, lagi-lagi bila nampak wajah-wajah tersayang gembira bermain pelbagai kemudahan kat Sunway Lagoon. Oleh kerana malas nak bawak fon, makanya gambar pun agak terhad.

Tapi memang tak sangka Hariz yang pengecut pun berani main semua gelungsur air walaupun biasanya dia pengecut. Hehehehe...

Ariana pon ikut jugak. Arianna pon nak main


Arianna je bosan, dok gigit orang sebab dia tak boleh main ride

Face painting

Setelah sekian lama tak berkunjung ke Sunway Lagoon, sis dapati ada penambahbaikan Sunway Lagoon dari segi pilihan restorang yang ditawarkan. Rasanya masa kecik-kecik dulu, takde sangat restoran berjenama gah macam Starbucks, Burger King dan sebagainya. Semuanya lebih kepada internally operated stalls and restaurants je. Ni satu penambahbaikan yang bagus sebab pelanggan diberikan lebih banyak pilihan.

Namun macam biasa, masih banyak kemudahan yang masih dinaiktaraf dan ini bererti, banyaklah permainan yang tak boleh dimain. Kebanyakannya permainan kegemaran sis pulak tu. Uwaaaa!!

Dari segi zoo pula, rasanya makin banyak haiwan yang ada. Yang ni bagus.

Malam tu, lepas balik dari Taman Tema Sunway Lagoon, sis dapati bilik sis tak dikemas pun. Apa dasar hampeh servis kat Sunway Pyramid Hotel ni? Sis keluar dari pukul 8 pagi, pukul 6 petang baru balik. Tapi bilik sama je bersepah. Sentuh pun tidak. Yang paling geram. Air mineral mana? Mana? Benci betullah bila kejadian macam ni menimpa.

Lepas mandi dan solat maghrib, bebudak dua-dua koma teruk. Sampai tidur pun terjelir lidah. Punyalah penat ibarat petani yang mencangkul dan bercucuk tanam di sawah padi. Punah harapan mak nak bawak diorang jalan-jalan Sunway Pyramid. Makanya last-last, mak jelah pergi jalan-jalan seorang diri.

Kalau hujung minggu biasa, memang taklah sis nak pergi Sunway Pyramid yang susah giler nak cari parking ni. Ni alang-alang dah dekat, jalan jelah ke sana.

Esok paginya, oleh kerana bebudak takde pakej breakfast, sis bawa jelah diorang seberang jalan makan KFC. Puas hati mak. Daripada nak top up lagi RM100 lebeh untuk makan sarapan, baik sis bawa KFC je. RM50 tak habis untuk 4 orang makan.

Lepas sarapan, bebudak request nak mandi pool sebelum daftar keluar dari hotel. Terus sis tertanya-tanya, ada ke kolam renang kat Sunway Pyramid Hotel ni? Kat lif takde pulak tulis kolam renang kat tingkat berapa. Tapi bila tengok kat Booking.com, ada pula ditulis kemudahan pool.

Jadi sis pun telefonlah khidmat pelanggan. Rupa-rupanya memang ada pool, tapi korang kenalah menapak ke Sunway Resort & Spa. Terus ternganga jap sis. Ingatkan ada hotel Sunway kat situ cuma Sunway Pyramid Hotel ngan Sunway Clio Hotel je. Rupa-rupanya ada lagi satu Sunway Resort & Spa.

Kalau korang dari Sunway Pyramid Hotel tu nak menapak ke Sunway Resort & Spa, takyahlah tukar baju siap-siap. Jauh gak weh. Tukar jelah pakaian mandi bila dah sampai Sunway Resort & Spa tu.

Sampai je lobi, memula rasa macam best je Sunway Resort & Spa ni. Tapi bila sampai kat kolam renang dia je, terus sis rasa next time nak try daftar masuk sini pulak. Niceeee sangat. Heaven!


Pemandangan dan persekitran kat pool Sunway Resort & Spa memang bestlah

Boleh lepak kat kerusi sambil tengok budak-budak berenang

Cantik woo... ini membuatkan sis teringat kat Banjaran HotSprings... ala-ala camnilah

Ada tempat shisha tu sebelah kolam

Gumbira ya dapat main pool?
Dalam kol 11 camtu, sis dah mula teriak suruh bebudak naik darat dan berkemas pulang. Almaklumlah daftar keluar pukul 12 kannnn.... pantas je kitorang berkemas. Sambil-sambil tu, sis juga semak semula Booking.com dan kaunter untuk kepastian sama ada caj parkir adalah percuma untuk tetamu hotel dan ternyata perkara itu benar.

Lepas daftar keluar, sis pun pergi ke Concierge untuk dapatkan kad parkir. Pihak Concierge minta sis keluar dari B1 atau B3. Dengan gumbiranya sis pun mahu keluar. Tapi, rupa-rupanya ada pula isu dengan kad parkir di laluan keluar B1 ni. Eiiii....Tempat kereta Sunway Pyramid Hotel ni tak habis-habis nak menyakitkan hati sis.

Mana taknya? Sampai kat palang, kad parkir tu tak boleh diterima. Dahlah hari Ahad, belakang kereta bersusun kau! Bila interkom, orang tu leh lak cakap kena keluar dari B3, B1 takleh. Eh!! Padahal Concierge ko yang kata keluar kat B1. Ni yang rasa nak carut lagi ni. Terus pening kepala kena reverse-reverse dan keluar dari B3 bagai.

Senang kata, tempahan Booking.com bagi penginapan kat Sunway Pyramid Hotel kali ini memang tidaklah memuaskan hati. Secara keseluruhannya, memang tak berbaloilah dengan pengalaman dan servis yang ditawarkan dengan duit yang sis keluarkan. Bak kata kawan sis, CP value tu kureng. Harap dekat jelah dengan Sunway Pyramid Mall ngan Taman Tema Sunway Lagoon, dari segi harga, perkhidmatan dan lain-lain mehhhhh sangat!

Balik tu, dapat pula survey yang dihantar oleh Booking.com serta pihak Sunway Hotel. Erm... Memang sis bubuh sajalah semua yang tak puas hati tu. Geram woo bila dilayan sememeh je hanya kerana sis rakyat tempatan dan berpakaian sememeh walhal sis bayar k, bayar! Sis memang sejenis kalau keluar dengan keluarga, malas nak melawa, sebab rasa selesa dengan diorang. Tapi tak sangka begini sis dilayan. Cuba sis mat salleh atau pak arab, tentu layanan 5 bintang sis terima. Ye dok?

Sekian, perkongsian kali ini....

Da~~~






Wednesday, 29 January 2020

Semakan Online eCCRIS Bank Negara Bantu Pantau Pengurusan Kewangan

January 29, 2020 0
Semakan Online eCCRIS Bank Negara Bantu Pantau Pengurusan Kewangan

Hai semua,

Harini nak fasal perkhidmatan eCCRIS yang ditawarkan oleh Bank Negara. eCCRIS ni laporan kredit dalam talian yang anda boleh dapati dari laman web Bank Negara. Kalau nak tahu apa tu eCCRIS, kena tahu apakah itu CCRIS dulu.



Apakah itu CCRIS?
CCRIS tu merujuk kepada Central Credit Reference Information System atau dalam Bahasa Malaysianya, Pusat Sistem Maklumat Rujukan Kredit. Kalau CCRIS tu sistem maklumat rujukan kredit, eCCRIS sistem maklumat rujukan dalam talianlah. Ngahahaha... Faham tak?

CCRIS merangkumi maklumat seperti:
-Kredit tertunggak (senarai pinjaman-jumlah keseluruhan, tertunggak, cawangan bank pinjaman)
-Akaun perhatian khas jika melibatkan kredit di bawah seliaan institut kewangan
-Permohonan pinjaman kredit yang diluluskan atau dalam proses untuk diluluskan dalam tempoh 12 bulan

Kebaikan Daftar eCCRIS

Ramai yang fikir laporan CCRIS ni diperlukan waktu-waktu nak buat permohonan pinjaman je. Sebenarnya pemikiran begini tak berapa tepat. eCCRIS juga penting bagi kita untuk menyemak keadaan kewangan kita. Banyak kebaikannya jika anda mendaftar dan mendapatkan akses eCCRIS sendiri. Antaranya:

i. Seperti yang korang semua tahu, eCCRIS ni, memudahkan korang untuk semak kelayakan untuk buat pinjaman jugak. Kekadang ada orang tanya, kenapa pinjaman ditolak. Sekali tengok, loh! Punyalah banyak tunggakan tak berbayar. Memanglah pinjaman ditolak. So kalau korang nak buat pinjaman, lagilah kena daftar eCCRIS ni, tak payah susah tanya orang lain. Sendiri je pantau dan nilai keadaan kesihatan kewangan korang tu. Kalau dalam laporan ada banyak sangat nombor menarik. Tak layaklah namanya. Cantikkan dulu rekod CCRIS tu untuk  6 bulan. Baru buat pinjaman. Laporan CCRIS yang cantik sepatutnya terdiri daripada semua nombor 0 sahaja.

ii. Pendaftarannya  hanya sekali sahaja dan PERCUMA. Yang lebih seronok, selepas itu, anda boleh buat semakan secara percuma dan tanpa had. Tak seperti CTOSID, laporan eCCRIS oleh Bank Negara ni boleh dimuat turun secara bulanan dan berkali-kali tanpa bayaran. Kalau korang tak gunakan CTOS ni, setiap kali nak check CCRIS je, kenalah bayar. Tak ke rugi? Kalau rajin, korang daftar je dua-dua. CTOS percuma dan eCCRIS. Lagi senang. The more the merrier kata orang.

Sis tetiap tahun akan dapat laporan CTOS percuma ni

iii. Boleh pantau kesihatan kewangan.  Selain rujukan kepada pihak bank tentang status kredi anda, ia juga sepatutnya menjadi rujukan bagi pengguna itu sendiri untuk memantau keadaan kewangan mereka.

Kadang-kadang kadar faedah bank macam OPR etc meningkat tanpa korang sedari. Kekadang bukang bank tak announce atau hantar notis, tapi korang sendiri tak perasan. Jadi bila ada penyelarasan faedah bank, ansuran bulanan pun meningkat tanpa korang sedari. Kalau korang yang jenis bayar duit pinjaman secara manual, besar kemungkinan korang still akan bayar ikut ansuran lama. Ni boleh mendatangkan bahaya sebab kalau berterusan, ia akan menjejaskan credit scoring korang atau yang lebih teruk, mungkin dikenakan penalti, dinaikkan kadar faedah atau kereta/rumah ditarik dilelong dan sebagainya.

Jangan ingat kalau korang buat tolakan automatik dari akaun bank je korang selamat ya? Sis pernah terkena tolakan yang dibuat masih mengikut kadar lama. Mungkin sistem bank tak adjust atau sebagainya. Mujurlah sis tiap-tiap bulan semak eCCRIS, bila nampak je ada pinjaman yang bertanda 1, teruslah sis siasat. Mujur tak berlanjutan, kalau tak, tak ke naya? Daripada peminjam yang berdedikasi, tak fasal-fasal nama buruk.

Awas, kalau korang culas buat pembayaran, ia akan menjejaskan credit scoring korang ya!


iv. Sekarang ni teknologi memang canggih, tapi taktik penipuan pon turut bertambah canggih jugak. Jadi eCCRIS juga membantu untuk mengelakkan anda ditipu. Ramai yang terima panggilan telefon kononnya IC diguna pakai untuk buat pinjaman dah sebagainya dan diminta untuk beri maklumat peribadi untuk elakkan kecurian. Kalau korang ada akaun eCCRIS, sudah tentulah perkara ini dapat dielakkan. Mana taknya? Semua pinjaman akan tertera kat dalam laporan eCCRIS, haruslah scammer tak dapat kelentong korang.

v. Sesetengah pekerjaan juga mempunyai employee screening yang mana semua mereka yang ingin memohon pekerjaan perlu mempunyai laporan eCCRIS yang baik manakala kakitangan sedia ada pula perlu menghantar laporan kredit mereka secara berkala. Tindakan boleh dikenakan bagi mereka yang tidak menepati kelayakan.

Jadi macam mana cara untuk daftar eCCRIS ni?

Kalau korang baru nak daftar buat kali pertama, sila buat pendaftaran di kios Bank Negara Malaysia (BNM) atau Pejabat Agensi Kaunseling Pengurusan Kredit (AKPK) dan dapatkan PIN terlebih dahulu ya?

Untuk pendaftaran kali pertama ni je leceh kena ke Pejabat BNM atau BNMLINK atau mana-mana cawangan AKPK. Tapi sekali tu je. Susah-susah dahulu, senang kemudian kata orang.

Selepas tu, bolehlah pergi layari https://eccris.bnm.gov.my/ dan daftar segera mengikut arahan dan langkah demi langkah.  Mudah saja!



Kalau tak konfiden buat kat rumah, bolehlah daftar masuk terus di kios yang ada di BNM dan AKPK ya.

Tada! Lepas berjaya, bolehlah korang semak laporan kredit tu setiap bulan.


Alamat BNM & Cawangan AKPK Untuk Mendaftar eCCRIS Buat Kali Pertama

1. Bank Negara Malaysia/BNM Link & CCRIS Kiosk
Jalan Dato Onn, 50480 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutan Kuala Lumpur
Tel: 1300 88 5465 (BNMTELELINK)
        +603 2698 8044 (General line)
E-mel: bnmtelelink@bnm.gov.my
2. Cawangan Rasmi AKPK

AKPK Cawangan Alor Setar
No 11, Ground Floor,
Jalan Persiaran Sultan Abdul Hamid,
Kompleks Sultan Abdul Hamid,
05050 Alor Setar
Kedah Darul Aman.
Tel: 604 771 5773

AKPK Cawangan Pulau Pinang
Bangunan Bank Negara Malaysia
27 Corner Light/Pitt Street
10200 Penang
Tel : 604 261 2246
Fax : 604 261 2243

AKPK Cawangan Perak
Unit B-2-1 Greentown Square
Jalan Dato’ Seri Ahmad Said
30450 Ipoh
Perak
Tel: 605 242 8319
Fax: 605 242 8452

AKPK Cawangan Kuala Lumpur

Level 8, Maju Junction Mall
1001 Jalan Sultan Ismail
50250 Kuala Lumpur
Tel: 603 2616 7766
Fax: 603 2616 7601

AKPK Cawangan Negeri Sembilan
Bank Simpanan Nasional
Lot 894
Jalan Dato’ Bandar Tunggal
70000 Seremban
Negeri Sembilan


AKPK Cawangan Melaka
Ground & Mezzanine Floor, No 179,
Bangunan Munshi Abdullah
Jalan Munshi Abdullah
75100 Melaka
Tel: 606 292 1238
Fax: 606 292 1251

AKPK Cawangan Johor Bahru
Bangunan Bank Negara Malaysia
Jalan Bukit Timbalan
80720 Johor Bahru
Tel: 607 221 0533
Fax: 607 221 0535

AKPK Cawangan Pahang
G-02 Mahkota Square
Jalan Mahkota
25000 Kuantan
Tel: 609 513 3190
Fax : 609 513 3255

AKPK Cawangan Kuala Terengganu
Bangunan Bank Negara Malaysia
Jalan Sultan Mohamad
21100 Kuala Terengganu
Tel: 609 631 2797
Fax : 609 631 2801

AKPK Cawangan Kelantan
PT5, Ground Floor
Kota Indah,
Jln Sultan Yahya Petra,
15200 Kota Bharu
Tel: 609 747 6968
Fax: 609 746 1085

AKPK Cawangan Kuching
Bangunan Bank Negara Malaysia
Jalan Satok
93720 Kuching
Tel: 6082 414 910
Fax: 6082 414 960

AKPK Cawangan Kota Kinabalu
Bangunan Bank Negara Malaysia
Jalan Lapan Belas
88000 Kota Kinabalu
Tel: 6088 538 355
Fax: 6088 538 377

Sekian perkongsian kali ini. Da~~

Tuesday, 28 January 2020

Review: MSU Medical Centre, Shah Alam

January 28, 2020 0
Review: MSU Medical Centre, Shah Alam

Hai semua,

Harini nak cerita fasal pengalaman mendapatkan khidmat perubatan di MSU Medical Centre pulak. Kisahnya, sis masuk hospital lagi. Ni lanjutan daripada kes kemasukan hospital kat KPJ tahun lepas.
Apa? Tak tau. Kalau nak tau, boleh baca di SINI.

Sebenarnya kalau mengikut pilihan hati, langsung tak pernah terfikir pun nak berkunjung kat sini. Tapi oleh kerana pihak syarikat dah batalkan KPJ Selangor sebagai salah satu panel hospital, sis punya rawatan susulan pun terpaksalah diteruskan di tempat lain. Oleh kerana hospital yang sis suka dan dekat semuanya bukan panel, sis malas nak fikir. Terus minta pihak syarikat je yang syorkan hospital yang paling dekat kat rumah. Tau-tau disyorkannya MSU Medical Centre ni. Hmm....





Memula macam biar betul nak pergi MSU Medical Centre ni. Dekat memanglah dekat ngan rumah. Tapi.... Tapi.... ekekekkee... Al maklumlah hospital baharu. Seram pulak. Rasa ala-ala lab rat atau tikus makmal pula diri ini. Malah sis juga terdetik, erm...selamat tak ni? kah kah kah! Gitulah kalau imaginasi terlampau. Seperti biasa. Sebelum pergi, Google lah dulu apa yang patut bagi menjamin kemaslahatan diri gitu.

1. Infrastruktur Luaran

So kali pertama pergi jumpa doktor, memang menyumpah juga lah nak cari tempat letak kereta kat situ. Punyalah pusing 4-5 kali cari tempat letak kereta pelawat yang pak guard tu cakap tapi tak jumpa-jumpa. Lepas gaduh ngan pak guard barulah tahu, ohhh....kat sini rupa-rupanya. Terus hospital ni termasuk dalam senarai bangunan dengan rekaan architecture yang agak fail sis.

Pastu tempat letak kereta dia serius macam bangunan tak siap, pastu tergesa-gesa pindah masuk. Apa taknya? Dengan tak cat, bersimen je gitu. Tanda arah hampeh. First impression memang teruklah. Lagilah bila masuk jamban, skali takde sabun. Apara! Nama je hospital. Tapi satu hospital punya jamban takde sabun. Bukankah tak hygienic gitu? Ish ish ish...

2. Infrastruktr Dalaman & Kemudahan

Tapi bila masuk dalam bangunan hospital, sebenarnya impressionnya, still okaylah. Terubat jugak hati. Doktor dan staf pun alhamdulillah ramah dan membantu. Proses pun boleh tahan cepat mungkin sebab tak ramai orang. Beberapa kali jugaklah buat rawatan susulan kat sini. Bila dah beberapa kali tu, nampak ada ibu baru bersalin discaj kat sini. Dalam hati fikir, ada juga yang berani warded sini rupa-rupanya. Bila tau ada je yang yakin di sini, maka keyakinan kita pun bertambah. Gitu...

Cumanya, kat sini boleh dikira agak sendu. Sebab kalau kat SJMC atau KPJ at least adalah restoran, kedai bunga, kedai ubat, kedai jual majalah dan sebagainya. Tapi sini nada ya.... Nada tu takde dalam bahasa Sepanyol. Jadi kalau nak melawat orang kat sini, belilah buah tangan siap-siap. Jangan harap boleh beli kat dalam ni

3. Harga Bilik

Makanya awal tahun lepas, kita pun dimasukkan ke wad bagi rawatan susulan dan prosedur perubatan. Nilah kali pertama masuk wad kat MSU Medical Centre. Kalau ikut rekod, nilah hospital ketujuh yang sis dah pernah daftar masuk selepas HUKM, UKM Specialist, Assunta, PPUM, Ara Damansara Medical Centre dan KPJ Shah Alam.

Kalau diikut harga bilik, harga bilik kat MSU Medical Centre ni dikira agak mahal berbanding KPJ Shah Alam. Mana taknya, masa kat KPJ Shah Alam, peruntukan yang syarikat berikan tu dah boleh duduk wad 1 bilik. (RM190 untuk Single Standard) Tapi kat MSU Medical Centre, bilik Single harganya RM300. Makanya sis hanya layak untuk twin sharing sahaja. Kalau nak bilik sorang, kena tambah sendiri. Erm...memang takmolah sis. Ngehehehehe... Jimat. Lagipun dah boleh agak dah, dapat bilik twin sharing pun, mestilah tinggal sorang-sorang je. Jadi kalau boleh jimat duit, buat apa bayar lebih? Konsepnya begitulah.

4. Bilik Wad

Ha, apa yang sis suka bilik wad kat sini memang boleh tahanlah jelitanya. Bila check in je, diorang bagi starter kit jugak macam kat KPJ Shah Alam dulu. Dalam beg starter kit tu, samalah, ada berus gigi, ubat gigi, sabun dan sebagainya. Ala-ala daftar masuk hotellah. Terus sis terfikir, sekarang semua hospital konsepnya memang begitukah? Dulu macam takde pulak camtu. Oh ya, sis suka sangat baju pesakit kat sini. Rasanya MSU Medical Centre punya baju pesakit boleh menang award sebab bukan sahaja ada butang di depan, tak terlalu besar, malah juga dalam bentuk seluar ya! Diulangi. Dalam bentuk seluar. Dah berapa spital dah sis pergi, semuanya bagi kain ala-ala kain batik pasang tu. Dah la kita tak pandai pakai kain batik pasang, eish, menci tau setiap kali jalan nak kena betulkan kain sebab takut terlondeh. Jadi biasanya kat hospital, memang sis tak pakai baju pesakit pun. Kat sini, sis pakai dengan bangganya sambil feeling-feeling pesakit wad gila hokey!

Tada, inilah bilik sis

Kasi besar sikit

Bilik Air

Pemandangan di luar

Admission Kit
Baju pesakit
Lepas tu, antara perkara yang tak menggembiraan ialah, walaupun diorang ada sediakan robok seperti mana-mana wad lain, tapi sis dapati, takde peti besi pun yang disediakan di dalamnya. Bila sis tanya, katanya bilik single saja ada. Aiyo, bilik single lah tak memerlukan sangat peti besi sebab bukannya ada orang kongsi bilik ngan dia pon. Yang kongsi biliklah kena ada peti besi. Apalah! Terus sis buka balik review KPJ Shah Alam haritu. Ha, kan betul. Bilik kongsi dulu pun ada peti besi. Memetik balik ulasan sis tempoh hari:

"Yerlah, tak semua pesakit ada orang temankan. Kotnya nak buat pemeriksaan atau ujian apa-apa, siapa pula nak jaga barang kan? Itulah gunanya peti besi" 

Nak-nak orang macam sis ni, siapa pulak rajin sangat nak temankan. Ye tak? Mujurlah semua barangan harga masih dalam keadaan selamat walaupun sis tinggalkan aje sewaktu menjalani medical procedure.

4. Makanan & Minuman/Menu di Wad

Masa hari pertama masuk tu, sedihlah jugak bila diberikan makanan segera yang dipanaskan tu je. Ala-ala makanan kat atas kapal terbang tu. Masin nak mati pulak tu. Esok paginya, orang yang datang serve makanan pun tanya ada apa-apa komen tak? Sebagai manusia yang mahu melihat orang lain sentiasa improve (ni serius, bukan main-main), sis pun memberikan komen jujur fasal makanan. Alhamdulilah, lepas tu, makanan semua diorang serve makan segar dari dapur dan tidak lagi masin. Barulah sihat. Nama pun hospital, mana leh bagi makan masin-masin. Tak hospital la namanya. Lagipun garam dalam makanan boleh menyebabkan tekanan darah tinggi tau!

First Dinner sis. Apa ni? Packed Food
Masin-masin belaka
Makanan seterusnya semua okey

Telur dia sedap!

Nampak je tak jelita, tak menyelerakan

Boleh tahanlah.

Sampel menu untuk pesakit di wad
Keesokan harinya, doktor pun datang melawat dan menasihatkan sis untuk berpuasa sebab esoknya dah kena buat prosedur perubatan. Berdebar gak, almaklumlah nak masuk bilik pembedahan gitu. Sewaktu tunggu doktor datang, sempatlah berbual-bual dengan ketua misi kat situ (kot). Katanya dia dulu dari PPUM. Oh, baguslah. Mujurlah korang ambil staf yang bagus-bagus. Make sure bayar lebat sikit tau. Barulah diorang layan kami pesakit dengan baik. Ngehehehhee....

Penginapan sis kat MSU Medical Centre hanyalah 3 hari 2 malam. Diakhiri dengan keputusan kesihatan yang tak berapa menggembirakan. Doktor kata makin teruk. Gitu. Makanya, terpaksalah teruskan rawatan susulan dengan doktor lagi ya. So, doktor kata sementara itu, pulanglah kamu.


5. Tempat Letak Kereta

Oh ya, terlupa pulak ada pengalaman yang tak menggembirakan kat tempat letak kereta ni. Kalau ikut rate, rate untuk pesakit kat sini sebenarnya agak murah. Bolehlah mereka yang seperti saya ni letak kereta sementara check in kat hospital. Bila keluar boleh balik sendiri, takyah orang jemput.

Harga parking sehari kat sini hanyalah RM3 untuk pesakit.  Untuk yang lain, sila rujuk gambar:



Cumanya, tempat kat mana nak validate kad parking ni susah betul nak cari! Guard pun tak membantu. Orang yang uruskan validation ni pun macam nak cari gaduh. Tanya pulak siapa yang sakit sebenarnya ni. Eh, walaupun sis nampak jelita tapi sis sakit tak boleh ke? Dah la peluh-peluh bawa beg berat cari pejabat korang yang langsung takde tanda arah dan tingkap tu. Ish!

6. Kos Perubatan

Dari segi kos perubatan kat MSU Medical Centre ni, bagi sis ia agak murah. Nampak sangat takde apa-apa yang di over-charged walaupun kadar bilik kat sini memang mahal. Secara keseluruhan, penginapan dan layanan kat sini memang agak memuaskan. Cumanya, sis tetap rasa kena letak peti besi di setiap almari. Barulah boleh bersaing dengan hospital lain. Pastu letaklah sabun di setiap bilik jamban. Selain itu, spendlah sikit untuk buat tanda arah dan catlah tempat letak kereta yang dodgy tu. Oh ya, pesan sikit kat orang yang jaga parking, silalah bertatasusila. Walaupun kitorang sakit, kitorang bayar yer... Bukannya datang kat rumah kebajikan percuma. Rumah kebajikan percuma pun tak garang-garang kat orang.

Sekian ulasan kali ini daripada sis yang jujur.