Prettily Rare

Saturday, 11 August 2018

Mandian Kanak-kanak Asianic Pilihan Terbaik Untuk Kulit Sensitif

August 11, 2018 0
Mandian Kanak-kanak Asianic Pilihan Terbaik  Untuk Kulit Sensitif
Hai semua,
Bath with Asianic Kids
Mandi pagi dengan Asianic mesti tersenyum punyalah

Harini nak citer sikit fasal mandian kanak-kanan dan seisi keluarga keluaran Asianic. Minggu lepas kita telah dijemput hadir ke Bloggers Day With Asianic sempena Program Citarasa Malaysia yang bertempat di KL Gateway Mall.

Asianic dan blogger
Bloggers Day With Asianic

Asianic ni jenama keluaran tempatan yang sebelum ni banyak mengeluarkan produk-produk penjagaan diri seperti lulur, syampu, mandian, krim dan losyen. Terbaru, Asianic telah melancarkan produk rangkaian mandian kanak-kanak dan seisi keluarga pula.

Apa yang menarik tentang produk mandian kanak-kanak dan seisi keluarga ni, ia dirumus khas untuk kulit kanak-kanak yang sensitif dan bermasalah. Yang lebih best lgi, produk mndian Asianic dari hujung kepala ke hujung kaki ni bebas daripada SLES dan Paraben.

The best choice
Yang penting, soapless, parabenless dan SLES-less... Pepandai je kan semua tambah less


Ah, sudah! Apa benda alah SLES ngan Paraben ni? Rileks, ni kita nak terangkan:

Apakah itu SLES? SLS?

SLES? SLS? SLES adalah Sodium Laureth Sulfate (SLES), manakala SLS adalah Sodium Lauryl Sulfate (SLS) ia boleh didapati didalam pelbagai penjagaan peribadi seperti (sabun, shampoo, ubat gigi dan sebagainya. Ia boleh menyebabkan kulit merekah dan cepat kering. Kebiasaanya bahan ini akan menghasilkan buih yang banyak. Selain itu, SLES juga boleh menyebabkan kegatalan pada kulit dan mata.

Ha, sebab tulah biasanya produk-produk untuk kulit sensitif ni biasanya takde buih sangat. Rupa-rupanya buih ni bukannya bagus sangat pun untuk kulit. Even dulu kita consult doktor pakar kulit masa kita ada masalah kulit pun, doktor bagi pencuci yang takde sabun. Memula rasa macam tak biasa sebab rasa macam tak bersih pulak takde buih. Tapi lama-lama, kita dapat rasakan kulit mula menjadi lembap dan lebih cantik.

Selesai bab SLES , meh kita terangkan fasal Paraben pulak.


Apa Itu PARABEN?

Fungsi utama paraben adalah untuk membunuh dan mengelakkan kuman kepada produk penjagaan kulit tersebut. Dengar macam bagus kan? Tapi masalahnya paraben ini dengan mudah diserap ke dalam badan dan kekal abadi di dalam badan apabila menggunakannya. Jadi, ia secara tak langsung akan menyebabkan mudarat pada penggunanya dan boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit.

Apa yang kita membuat kagum pada produk Asianic Kids ni ialah bungkusan atau packagingnya. Tak dinafikan bungkusannya nampak begitu profesional dan setaraf dengan produk-produk antarabangsa sekaligus memberikan keyakinan kepada penggunanya. Sememangnya tak dinafikan product packaging merupakan salah satu sebab kenapa produk tempatan tak dapat menembusi pasaran luar dan antarabangsa. Tapi dalam hal ini, kita yakin produk Asianic mampu bersaing dengan jenama-jenama antarabangsa lain.

Rangkaian mandian kanak-kanak Asianic ni didatangkan dalam 4 wangian. Tapi buat masa ini, hanya ada mandian susu dan pic sahaja. 
Milik, Peach, and many more
Rangkaian Mandian Asianic Kids

Semua blogger yang hadir pada Bloggers Day With Asianic diberikan sampel Mandian Susu dan Pic Asianic. Mula-mula kita letak je dalam home office, tapi tau-tau dah kena hijack ngan anak-anak. Memang wangi semerbaklah bilik air dengan bau mandian ni. Masa tu Hariz gunakan wangian susu. Memang best baunya. Walhal biasanya kita kurang gemar dengan mandian dengan wangian susu. Tapi yang Asianic ni punya memang sedap baunya. 

Apa? Berkenan dengan produk Asianic ni ? Kalau nak dapatkan boleh je buat pembelian menerusi dalam talian daripada www.wonderlandprimary.com, Facebook Asianic Halal atau daptkan di kedai 24 jam KK Mart.  Tapi jangan risau kerana tak lama lagi produk mandian kanak-kanak boleh dibeli secara terus di pasaraya besar di seluruh Malaysia.

OXOXO
Prettily Rare

Thursday, 9 August 2018

Review: Goobne-Ayam Panggang Oven No.1 Korea

August 09, 2018 2
Review: Goobne-Ayam Panggang Oven No.1 Korea
Annyeong!

Cemana nampak tasty tak?

Ha, harini kita nak buat food review sedikit fasal Goobne, sebuah restoran yang menyediakan hidangan ayam panggang ketuhar Korea atau dalam Bahasa Inggerisnya, Korean oven-roasted chicken.

Oleh kerana kita jahat dan sengaja nak menggoda korang, kita saja letak gambar dulu baru tulis review ni. Kalau korang nak tahu, gambar kat atas tu ialah ayam panggang oven perisa kegemaran kita iaitu perisa Goobne Volcano. Almaklumlah kita ni jenis yang tak boleh takde pedas, sudah tentulah ia yang akan menjadi idaman kalbu.

Untuk makluman, Goobne merupakan jenama ayam panggang oven nombor 1 di Korea dengan lebih 1,000 buah restoran di negara itu sendiri. Apa yang menarik, Goobne ni BUKANNYA ayam goreng... Diulangi semula, BUKAN ayam goreng k!! Tapi yang hebatnya, yang rangup tetap rangup bak ayam goreng. Memang terbaiklah!!

Dan lagi menarik, Goobne sememangnya pilihan penggemar ayam yang baik kerana lebih menyihatkan memandangkan ia tak digoreng dan tidak dimasak menggunakan minyak, ayamnya bebas hormon, kurang kalori, kolestrol, sodium dan transfat. Ha, ni berita gembira bagi semua yang sangat pentingkan kesihatan ni.

Biasanya makanan sihat ni rasa dia mehhhhhh sikit. Tapi bagi seorang yang sangat menitikberatkan keenakan rasa apa-apa saja makanan, menu-menu di Goobne ni kebanyakannya memang menepati citarasa kita yang sangat ngada-ngada ni.

Apa yang buat kita rasa teruja ialah sos Volcanonya yang memang menawan hati dan lidah sebab Goobne berjaya membuatkan kita jatuh cinta pada tteok-bokki padahal selama ni  dah banyak tempat kita rasa, tapi semua kita rasa mehhhhh....

Joms kita lihat apakah antara menu-menu yang dihidangkan di Goobne ni:

Volcano Cheese Tteok-Bokki

Flying Fish Cheese Egg Roll
Chicken Fried Rice With Volcano Sauce
Cheese Fondue Chicken

Jjampong Seafood
Tu antara menu-menu yang kita dah rasa. Semuanya yummy belaka. Cuma Jjampong Seafood tu kurang menarik taste bud kita. Yang lain.... nyam nyam rasanya.

Eh, kata Goobne ni restoran yang menghidangkan ayam panggang oven Korea. Mana ayam panggangnya? Sabar... Ni ha... Jom kita perkenalkan ayam-ayam sekalian. Semua sekali ada 6 jenis ayams....


Seperti kita kata tadi, perisa fevret kita ialah Goobne Volcano seperti yang korang nampak tadi. Tapi tak dinafikan, perisa-perisa lain pun mengikut citarasa tekak kita ni. Semua pun boleh tahan sedapnya.

Tada... Nilah Goobne Volcano tu. Aduh, lapar balik tengok gambar ni.
Dip Cheese Chicken
Yang cheese ni kita rasa second fevret kita kot selepas Goobne Volcano tu. Aish... Tasty. Ayam dia rangup, tak sangka pun panggang pakai ketuhar pun boleh hasilkan ayam rangup macam ni.

Pepper Crispy Chicken
Fruity Soy Chicken
Original Chicken
Hmm.... Selepas mengupload semua gambar-gambar ayam ni, serius kita rasa lapar balik. And korang tahu tak apa kita terfikir masa makan Goobne roasted chicken ni? Kita terfikir kalau putus cinta makan satu tong Volcano chicken mesti best... Muahahhahaha!! Makan aiskrim masa putus cinta is soooo yesterday. Baik kita tambah protein dalam badan dengan melantak Goobne oven roasted chicken ni.

Kakak approve makanan di sini. Sedap!

Serius Goobne ni bagi kita recommended untuk dicuba. Harga pun kira range affordable. Kalau korang nak cuba ayam-ayam roasted yang enak dan sihat ni, boleh terjah ke sini:



Goobne
Lot L3-043A, Level 3,
MyTOWN Shopping Centre,
Cheras, Maluri,
55100 Kuala Lumpur
(SEBELAH GSC)

Wednesday, 8 August 2018

Different Occasions an Online Florist Can Be Excited About

August 08, 2018 0
Different Occasions an Online Florist Can Be Excited About

Hi everyone..

I have always love flowers and I have always wonder how does it feel to be an online florist.

The Hut That Touches The Heart
Little Flower Hut- The Hut that touches the heart


As an entrepreneur, it’s the right attitude to be excited about every occasion—maybe even regular days! It’s a great attitude to be always exited—especially if your business is online—because if you are excited, your followers and other users visiting your website and social media pages will be infected by your excitement and positivity. However, there are just some occasions that have such high demand of flowers, making Best florist Singapore vendors busier than other times of the year. Below are three of the most popular occasions when the flower delivery service is in full bloom.
White Rose


Valentine’s Day
Ah, the month of love. Suitors, couples, lovers, romantics, hopefuls, family, and friends all rush to get their loved ones with a romantic single red rose or a beautiful hand bouquet of their favorite flowers. During Valentine’s Day, usually boring, monochromatic offices become alive with flower delivery. Shops, too, go all out with their balloons and flowers as decorations. Aside from couples, families, and friends celebrating the general concept of love, florists are also busy making flower arrangements for Valentine’s Day events such as speed dating and hearts’ fair. This is more than perfect for flower shop Singapore who can cater to customers who can’t leave their offices or workplaces but still want to give something special to their love ones during the day.


Sending your thoughts of love to one another via Little Flower Hut


Mother’s Day                 
Mothers deserve the world, of course, but that doesn’t mean they can’t enjoy and smell a nice flower bouquet along with their Mother’s Day gift or surprise. Great floral gifts, to give moms on their day are flower bouquets, flower baskets, fruit basket specials, flower and fruit hamper, or a combination of any of these. With these many options there sure are a lot of things that can keep a florist busy during Mother’s Day. One thing to make this even more exciting is to hold discount or sale events for your products and services especially for Mother’s Day.

Little Flower Hut
Flower delivery for your loved ones


Christmas and New Year
When December arrives and the cold air is a welcome indication of the most-awaited holidays, everyone is in the mood for beauty and uplifting cheer. Christmas is special; the holiday calls for all types of decorations, and flowers are at the top of the decoration list. During this time of the year, florists—both those with physical stores and those who thrive online—are busy accommodating Christmas parties, year-end parties, annual reunions, and more. Most of the gigs being booked for the holidays are flower arrangement commissions for such big parties, and a single big event can easily be double or triple your usual income, depending on the size of the event you’re catering.

Given the right promotional campaign for the mentioned occasions, your online floral shop can gain your biggest income for the year just by focusing on the said occasions and holidays.

OXOXO
Prettily Rare


Monday, 6 August 2018

How to Choose Flowers to Give to Male Teachers

August 06, 2018 1
How to Choose Flowers to Give to Male Teachers
Hi everyone,
Flowers
Guys love flowers too!

Today I am going to share some tips on how to choose flowers to give to male teachers.

It was believed that men have always loved flowers. Accordingly, they give flowers to women they love because they love flowers themselves. However, with the trends changing, modern society has redefined the tradition that only women like flowers and that these materials are too feminine for men.
That is not the case in many Asian countries, especially for male teachers. Whatever type of flowers that is given to them and when the present is coming for their students, they treasure every petal of it.

for male teachers
Choice one...

However, undeniably, a hand bouquet with red and pink flowers with accents of baby’s breath are, indeed, too feminine for a male receiver. Therefore, if you plan to give flowers to your male teachers, understand what color and design is best to give to make up a great present.

Flower types carry some symbols and red roses are always bringing love and passion. Instead of giving your male teacher, a bouquet of red flowers that are usually sold in flower delivery Singapore; you can give him a single stemmed red rose. You can even get those with dark red shade. Adding a simple note on how grateful you are for his passion in teaching you and your class, your least favorite subject can add to the sweetness of your gesture.

A fruit basket with flowers added to the package is also a great choice for older male teachers. Of course, fruits are for all genders. The choosing of the colors of the flowers to add depends on the colors of fruits in the basket. Flowers with small florets and lots of greens are great options as they are only used as ornaments and not the main gift items.

For Male Teachers
Lovely


In many Asian countries, students get a Chocolate hamper delivery and then fill the container with various types of flowers and they give them to both male and female teachers. It all comes down to the design of the gift. They do not have specific choices of the colors of the petals, but they based their choices on their chosen design. They even used flowers to form different characters. Some students form a “bell” with all the chrysanthemums on it with the colors white and yellow. Some are forming Mickey Mouse for male teachers and Hello Kitty for females – all made of beautiful florets.
Just be creative with your work of art as present to your male teacher. Express flower delivery service can give you different ideas and poke your imagination for a wonderful present you can make.

Hope these tips helps! 

OXOXO 
Prettily Rare

Saturday, 14 July 2018

Launch and Review: Pure Beauty Illuminating Urban Shield

July 14, 2018 1
Launch and Review: Pure Beauty Illuminating Urban Shield
Hai semua,

Harini nak cerita fasal topik kecantikan. Yeay! Lama dah tak cerita fasal cecantiks ni. Asyik bincangkan topik-topik yang serius je sekarang ni. Sekali-sekala kenalah berbalik pada lumrah wanita yang sukakan kecantikan pulak. Betul tak?

Sebenarnya kita sangat teruja untuk memperkenalkan produk Pure Beauty Illuminating Urban Shield ni. Kalau korang nak tahu (tak nak tahu pun kita nak bagitau jugak!!), rangkaian Pure Beauty ni berasal dari Korea dan kat Malaysia ni, hanya boleh dapatkannya secara eksklusif di Watsons sahaja tau! Tempat lain ilek! Tiada! Nada!

Only at Watsons Malaysia
Pure Beauty hanya di Watsons

Seperti yang korang tahu, setelah hangatnya tentang kebenaran yang tersingkap dek produk-produk di luar sana sinun yang kebanyakannya datang dari produk kosmetik timbang kilo, sebagai pengguna kita kenalah sedar betapa pentingnya untuk menggunakan produk yang selamat dan diyakini.

Pada 12 Julai lepas, kita rasa berbangga kerana dapat hadir dalam majlis pelancaran semula serta bengkel kecantikan Pure Beauty Illuminating Urban Shield bersama-sama Make-Up Artist (MUA) terkenal, Shazreeyana Shukri.

Dari sini semua peserta yang hadir diberikan pengenalan kepada rangkaian Pure Beauty Illuminating Urban Shield. Istimewanya rangkaian ini adalah kerana ia direka khas bagi wanita-wanita yang tinggal di kawasan urban dan mudah terdedah kepada bahan-bahan pencemaran seperti sinar UVA dan UVB dari matahari dan komputer, asap kenderaan dan sebagainya.

Rangkaian Pure Beauty Illuminating Urban Shield ini terdiri daripada:

Illuminating Urban Shield Radiance Serum
Illuminating Urban Shield Radiance Serum
Illuminating Urban Shield Radiance Serum
-Diformulasi dengan Nerolight yang diekstrak daripada 'Star Lily' organik, yang mampu berfungsi untuk mengurangkan bintik hitam
-Serum ini mampu mengurangkan bintik hitam dan sekaligus menyamaratakan tona kulit anda
-Mampu merawat kulit yang rosak dan melindunginya daripada bahan pencemaran

Harga: RM59.90
By Pure Beauty
Illuminting Urban Shield Capsule Essence


Illuminating Urban Shield Capsule Essence
-Diformulasi dengan Nerolight yang diekstrak daripada Star Lily organik, mengurangkan binik hitam.
-Esen kapsul ni membantu mengurangkan bintik hitam dan menaikkan seri wajah.
-Kapsul yang mengandungi serbuk mutiara ini juga mengurangkan tona kulit tidak sekata dan mencerahkan wajah supaya nampak lagi cerah dan licin

Hrga: RM69.90

by Pure Beauty
Illuminating Urban Shield Water Gel
Illuminating Urban Shield Water Gel
-Gel air ini menghidrat dan melebap kulit. Kulit kekal segar dan bersih.
-Teksturenya yng ringan juga mudah diresap.

Harga: RM55.90

By Pure Beauty
Illuminating Urban Shield Radiance Cream

Illuminating Urban Shield Radiance Cream
-Krim radiance ini membuatkan kulit anda cerah bercahaya gitu. Malah ia juga melindungi kulit daripada pencetus masalah kulit
-Teksturnya lembut dan halus

Harga: RM59.90

By Pure Beauty
Illuminating Urban Shield Sun Protector 
Illuminating Urban Shield Sun Protector SPF 50+ PA++++
-Melindungi kulit daripada sinar UV yang berbahaya
-Mengekalkan kelemapan kulit sepanjng hari

Harga: RM49.90

Sepanjang bengkel tersebut, semua peserta diberikan penerangan tentang kebaikan produk tersebut dan peserta juga diberikan sampel dan tester untuk mencuba sendiri rangkaian produk tersebut.

Tak dinafikan, kesemua produk tersebut sangat 'lightweight' dan sesuai digunakan sebagai primer sebelum bersolek. Adalah penting bagi produk-produk kecantikan ini bersifat ringan kerana jika tidak, mesti kita rasa tak selesa dan berat apabila menggunakan dan menyapu lapisan demi lapisan produk kecantikan ni.

Satu lagi perkara yang saya sukakan tentang produk ini ialah di mana baunya juga menyegarkan dan ringan. Almaklumlah, saya ni jenis orang yang sensitif dengan bau-bauan. Lagipun, kebanyakan bauan atau pewangi tambahan dalam kosmetik dan produk kecantikan juga menjadi punca kulit sensitif. Tapi nampaknya setelah disapu pada kulit seharian pun, kulit tidak menunjukkan sebarang reaksi tindakbalas negatif. Nampaknya, serasilah tu dengan kulit.

Bengkel juga diteruskan dengan solekan harian yang ringkas dan tidak keterlaluan oleh MUA Shazreeyana Shukri. Sesuai untuk bersantai mahupun ke tempat kerja.

Goodies
The goodies... Cantik kan?

The bloggers
The bloggers, pun cantik-cantik belaka

The MUA
MUA Shazreeyana Shukri.

The Make Up Demonstration
Make Up Demonstration

Prettily Rare
Amik gambar skit sebagai bukti

Apa-apa pun, terima kasih kepada pihak penganjur kerana jemputan ke bengkel kecantikan yang super awesome ni!!



Thursday, 28 June 2018

Patut Ke Dapatkan Kerja Pakai Kabel?

June 28, 2018 5
Patut Ke Dapatkan Kerja Pakai Kabel?
Hai semua,

Harini nak bebel-bebel sikit fasal kerja pulak. Topik panas ni, fasal kabel. Ni bukan membawang tau. Tapi tips kerja gitu. Ha....

satu perkara biasa
Kabel di tempat kerja, satu perkara biasa

Dalam dunia pekerjaan ni, selalulah dengar fasal kabel atau kroni ni. Ikut pengalaman kita, kerjalah kat mana-mana sekalipun, tentu ada pengalaman orang bisik-bisik. Eh, dia tu kabel besar. Dia dulu masuk sini pun sebab kabel. Ko jangan main-main dengan dia, kang dia report dengan kabel dia kang, mampus ko.

So, apa pendapat korang tentang kabel-kabel atau kroni ni? Patut ke kerja pakai kroni atau kabel ni? Betul ke orang yang pakai kroni atau kabel ni kebanyakannya tak layak dihormati? Betul ke mereka ni tak laku, tu yang terpaksa pakai kabel?

Sejujurnya daripada pengamatan dan pengalaman yang kita lalui. Memang mana-mana pun mesti ada istilah kroni atau kabel ni. Biasalah, kalau boleh ikut jalan senang, siapa pula nak jalan yang susah betul tak? Sebab tulah orang gunakan kabel.

jalan mudah atau payah?
Ada jalan mudah, siapa pula nak ikut jalan susah. Ye tak?

Seperkara lagi, kadang-kadang dalam sesuatu industri tu, sesetengah majikan lebih suka upah pekerja berdasarkan pengesyoran atau recommendation. Tapi kalau yang macam ni, tak semestinya berdasarkan kenalan atau kabel tu power tak power, tapi sebaliknya daripada pengalaman kerja individu tu sendiri.

Yerlah, mungkin individu tu memang hebat dalam pekerjaan dia dan mendapat penilaian yang bagus daripada rakan-rakan sekerja dia. So, mestilah orang akan puji betapa baiknya. Lagipun, kalau dah ada yang pernah bekerja dengan orang tersebut dan ada review baik, siapa tak nak amik dia kerja, betul tak? Daripada amik risiko dengan orang yang kita langsung tak kenal, baik ambil pekerja yang dah dikenali dalam industri. Kalau ikut beli produk pun, mestilah kita beli yang ada good review. Betul tak???

Kalau pattern-pattern camni, biasa kita tak kategorikan sebagai kabel. Kita akan kategorikan sebagai pengesyoran atau reccomendation daripada kenalan. Tapi, bagi sesetengah orang, alah, kabel jugalah tu. Ha gitu... Tapi kalau ni kira kabel, kira kabel low voltage la kot. Yang biasa orang menyampah ni, kabel high voltage ala-ala Maxis Fibre Optic gitu... Kalah kabel-kabel internet lain. Laju je dapat kerja walaupun hampeh. Eh!!

Kabel mungkin mencetus konflik
Photo of Overtime from Shutterstock.  Kabel juga mungkin mencetuskan konflik di tempat kerja

Jadi tak kiralah orang tu melalui kabel atau pengesyoran.  Baik buruk penggunaan kabel atau kroni ni sebenarnya berdasarkan individu tersebut sendiri. Baik yang dibuatnya, baiklah di mata orang dan buruk yang dibuatnya, buruklah pada pandangan mata orang.

Sebenarnya kabel atau kroni ni tak semuanya hampeh. Malah ada juga yang ada kabel tapi takkan sewenang-wenang menggunakan kabel dan hanya menggunakan kabel apabila ada keperluan. Tapi biasalah tu, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Yang hampeh-hampeh tulah yang menyebabkan individu baik yang menggunakan kabel ni turut terpalit sama.

Daripada apa yang kita nampak, ada beberapa jenis penggunaan kabel dan kroni, antaranya:

1. Yang minta direkemenkan kerja, mungkin untuk dapat interview je. Kemudiannya semua atas usaha sendiri. Kira buka laluanlah. Kuasa sama ada nak ambil bekerja atau tak, masih pada tangan majikan. Biasanya ni dasar tolong kengkawan/kenalan/pengesyoran.

2. Yang minta terus kerja, memanglah lalu proses normal tapi sebenarnya cuma fomaliti. Tapi hakikatnya, dah sah-sah kerja tu dalam genggaman dia. Yang ni biasanya faktor politikus. Kira nilah kabel high voltage.

3. Yang memang tu company mak bapak/saudara-mara dia. So, baik buruk memang tetap dia akan bekerja di situ nanti. Ha, yang nilah digelar kroni. Dah memang cucu cicit, sedara-mara, anak-beranak dia. Korang tu siapa nak tak puas hati? Ha camtulah kiranya.

Tapi tak kisahlah kabel tu tahap yang mana sekalipun, nak tak nak kita kena akurlah yang tu memang rezeki dia untuk diterima bekerja di situ. Tulah, siapa suruh korang takde kabel? Kenalah usaha lebih kalau nak dapatkan kerja. Sob sob sob....

Tak kiralah orang tu kabel tahap berapa sekalipun, sebenarnya tak menjadi masalah bagi sesiapa pun. Sebab kebanyakan orang faham, orang macam ni memang ada 'keistimewaan' dan 'kelebihan' daripada segi tu. Apa yang membuat orang menyampah dah meluat ialah sebenarnya bila orang-orang yang masuk sebab kabel tu mendatangkan sesuatu yang negatif. Ye dok?

Saya sendiri pun pernah bekerja dengan ramai 'somebody' yang dikatakan diterima bekerja kerana kabel atau kroni. Tapi mereka semua mempunyai kebolehan bekerja dan perwatakan yang sangat disenangi. Walaupun anak 'somebody', diorang ni berusaha keras untuk menjalankan tugas, sentiasa merendah diri, menjaga disiplin, bertanggungjawab dan membuatkan orang hormat dan respek terhadap keupayaan mereka. Kenapa? Sebab diorang tak naklah dicop tak pandai buat kerja dan hanya dapat kerja disebabkan kabel je. Tak dinafikan memang ramai yang masih berintegriti dan bermaruah dalam menjalankan tugasan, tak kisahlah kabel atau tidak.

Saya yakin, apa yang salah dan dibenci tentang penggunaan kabel atau kroni ni berpunca daripada sesetengah individu yang menyalahgunakna kabel untuk kepentingan  dan kesenangan diri sendiri. Contohnya, dah dapat kerja tapi tak nak bekerja betul-betul, tak jaga disiplin, dapat kerja gaji besar dan pangkat tinggi tapi tak boleh nak perform. Malah ada juga yang sampai tahap selalu mengular, culas tanggungjawab dan menyalahgunakan kuasa sehingga menyebabkan orang naik meluat dan menyampah. Itulah sebenarnya yang membuatkan golongan ni dibenci.

Aiyoh
Kalau berdepan dua kabel yang mencetuskan masalah, tak ke lagi pening kepala?
Bagi individu macam ni, cuba semak perbuatan dan tindakan anda serta muhasabah diri. Kerana cara anda ini bukan sahaja mendatangkan ketidakpuashatian orang yang terpaksa cover kerja anda, tetapi tak fasal-fasal kabel yang bawa korang masuk pun akan turut dipandang rendah, dicaci dan mungkin dikeji. Walhal kabel atau kroni tu cuma berniat baik nak menolong. Tapi bila korang buat tahi macam ni, siapalah yang nak mendoakan yang baik-baik. Ye dok?

Bukankah lebih baik kalau bersyukur dengan pertolongan kabel yang diberi dan membalas balik pertolongan tersebut dengan menjalankan tugas dengan penuh amanah dan berintergriti? In the first place memang korang juga yang nak kerja tu kan? So apa kata buat je kerja tu baik-baik. Barulah tak sia-sia kabel korang tu rekemen bekerja di situ.

Kesimpulannya, tak salah pun sebenarnya pakai kabel. Untung lagi ada kabel. Orang yang takde kabel atau tak pandai guna kabel ni juga yang kesian. Tapi apa  boleh buat, terpaksalah usaha lebih. Tapi ingat, orang mengata bukan kerana cemburu korang ni ada kabel atau kroni. Tapi sebaliknya orang mengata dan mengeji sebab korang tak pandai bawa diri dan tak sedar diri. Harap faham.


Sekian bebelan ikhlas dan nota untuk diri sendiri.
Prettily Rare



Baca juga:

Pilih Bos Baik Atau Syarikat Yang Baik
Senarai 7 Hadiah Yang Paling Mengecewakan
Batalkan Niat Dekati Ibu Tunggal Jikalau Kamu....
8 Sebab Anda Tak Dipanggil Untuk Temuduga
Tips Pelbagaikan Sumber Pendapatan
Rahsia Semakin Berusia Semakin Cantik
Aplikasi Pantau Kesihatan Kewangan
10 Nasihat Kepada Wanita Berusia 30-an
Pentingnya Bahasa Cina Sebagai Bahasa Ketiga

Wednesday, 27 June 2018

Pretty and Gorgeous Blooms From A Better Florist Malaysia

June 27, 2018 1
Pretty and Gorgeous Blooms From A Better Florist Malaysia

Moder Blooms Delivered Nationwide
A Better Florist- Be Better, Bloom Better

All things pretty definitely include gorgeous, farm fresh flowers, and A Better Florist is a Malaysia flower delivery that can’t be topped when it comes to unique, fresh florals. From hand bouquets to floral arrangements in vases and jars, the best florist in Malaysia has a very satisfying offering, which they didn’t take overboard, but still offer enough. They have a small selection of all kinds of flowers and arrangements, and although it’s not a huge catalog that you have to scroll through for days, they’ve managed to create a stunning collection with something for everyone. 

They’re considered the best flower delivery Singapore has, and are known as the best florist in Kuala Lumpur, because their creativity is over the top. This florist team takes your favourite blooms and arrange them so uniquely, it’s hard not to fall for their designs. They’re the attention-grabber wherever you place them, wherever you take them.

                          

A Better Florist can also be considered a gift delivery, with a curated catalog of hampers and fruit basket. Every fruit basket is packed with fresh fruits, and every hamper is themed so that it suits a certain special occasion or holiday. For example, if you were planning to go to a baby shower soon, A Better Florist sells a baby hamper, but they also have a get well soon hamper, which can be perfect for newbie moms. There’s several more choices, for different occasions, and these gifts are becoming really popular at their flower delivery in Ipoh, a flower delivery in Penang, and the flower delivery to JB.
                                       
As they have a few locations where they deliver from, A Better Florist is one of the rare florists that can deliver fast, and to almost any location you can think of. By offering a free same day flower delivery, they definitely set the standards for all other florist, and customers finally have a florist that they can count on in case of those emergencies. No more stressing out if you forget to buy flowers, because A Better Florist can do it for you.


These gorgeous flowers can be purchased online, at their online store, which is really simple to use, even if you’re not that into online shopping, or you’ve never shopped online before. You can access it from mobile or the computer for ultimate convenience. They have a website for their UAE flower delivery, for the Hong Kong flower delivery and their flower delivery Singapore enjoys.


Recently, A Better Florist expanded to offer a flower delivery Brisbane, and a flower delivery Dubai has. A lot of testimonials online describe A Better Florist as the best flower delivery in UAE and the best florist in HK. When it comes to Malaysia and their KL flower delivery an all other deliveries, this sounds like the most promising flower shop that exists so far. Visit their website today and take a look for yourself what this amazing team is all about.

                        

Hamper by A Better Florist M




A Better Florist:
Website: https://www.abetterflorist.my/

OXOXO
Prettily Rare

Tuesday, 12 June 2018

Sunfeet: Jenis Tapak Kaki Punca Sakit Kaki, Badan dan Pinggang

June 12, 2018 1
Sunfeet: Jenis Tapak Kaki Punca Sakit Kaki, Badan dan Pinggang
Hai semua,

Sunfeet - Your Orthotics & Prosthetics Expert


Hari ni nak cerita sedikit fasal masalah lazim yang dialami semua orang iaitu sakit kaki, badan dan pinggang. Contohnya lenguh-lenguh, rasa mencucuk di bahagian tumit dan sebagainya. Selama ni, mungkin kita rasa puncanya hanyalah kerana berdiri terlalu lama, jalan terlalu jauh, keletihan dan sebagainya. Tapi selama ni, kita tak pernah sangka pula, punca sebenarnya ialah disebabkan tapak kaki yang tidak normal.

Apa? Tapak kaki pun ada kira normal atau tak normal juga ke? Yep! Tepat sekali. Rupa-rupanya, tapak kaki pun ada jenis-jenisnya juga. Antaranya tapak kaki leper (flat feet), tapak kaki dengan lengkungan tinggi (high arch), serta yang bersifat pronasi (pronated feet).

Aiyo... macam-macam jenis kaki betul

Pening pula tengok macam-macam jenis kaki
Sebenarnya dari dulu lagi kesedaran tentang kesihatan kaki dan tapak kaki ni wujud sejak-sejak adik saya didapati mempunyai tapak kaki leper. Biasanya orang yang bertapak kaki leper ni dianggap sebagai tidak normal dan tidak mempunyai imbangan badan yang stabil dan dikecualikan daripada latihan ketenteraan di negara seperti Singapura, Taiwan dan sebagainya. Waktu tu, saya masih lagi ambil remeh isu kesihatan kaki sebab tak pernah sangka kaki dan tapak kaki sendiri mungkin bermasalah. Sehinggalah Sunfeet International Rehabilitation Centre mengadakan sesi taklimat di pusat rehabilitasinya beberapa hari lepas.

Kaunter di Sunfeet


Khusyuk betul doktor berikan penerangan

Memang saya akui dah lama saya mengalami sakit tumit dan tapak kaki terutamanya selepas seharian bertugas di pejabat tetapi saya cuma menganggapnya sebagai satu simptom yang normal memandangkan saya perlu memakai kasut tinggi ke tempat kerja dek kerana tuntutan kerja dan selalu perlu berjalan ke sana sini dengan kerap terutamnya sewaktu mempunyai majlis. Namun, tak sangka pula faktor tapak kaki dan jenis kaki saya merupakan punca utama kesakitan kaki yang saya alami.

Mujurlah Sunfeet International Rehabilitation Centre ini menawarkan perkhidmatan pemeriksaan percuma di mana pusat rehabilitatsi ini akan membuat imbasan pada kedua-dua belah kaki bagi mengenal pasti masalah kaki dan tapak kaki yang dihadapi. Selain itu, kakitangan di pusat rehabilitatsi ini juga akan menerangkan dengan lebih lanjut tentang jenis kaki dan tapak kaki anda dan seterusnya menawarkan solusi atau jalan penyelesaian bagi mengurangkan, meredakan mahupun merawat masalah kaki dan tapak kaki.
Check kaki Mia sat

Mia konon jadi model sat

Posing jangan tak posing

Aiyak, kenapala kaki kita ni pronated

Menurut Dato Dr Edmund LeePakar Ortotik & Prostetik di Sunfeet International Rehabilitation Centre, sekiranya yang mengalami masalah kaki dan tapak kaki ialah orang dewasa, maka penyelesaiannya ialah untuk mendapatkan kasut ataupun lapik dalaman kasut (insole) yang bersesuaian bagi menyokong kaki dan tapak kaki yang bermasalah. Namun, jika pesakit masih lagi kecil, maka mereka boleh menjalani rawatan dan terapi dan kebiasaannya 70% daripada masalah yang dialami dapat diperbetulkan.
Antara kasut-kasut yang ada di Sunfeet

Ha, nilah antara tapak insole yang boleh dipilih

Memandangkan anak saya yang berusia 7 tahun sering mengalami masalah sakit pinggang, saya pun turut membawanya untuk menerima pemeriksaan percuma. Hasilnya saya dapati Mia mempunyai tapak kaki leper. Patutlah Mia ni asyik mengadu penat kalau bawa dia berjalan jauh. Tapak kaki leper rupa-rupanya.

Menyentuh tentang lapik dalam kasut ataupun insole, mereka yang mempunyai tapak kaki dan kaki bermasalah boleh memilih untuk membeli insole sedia ada (ready-made) ataupun menempah khas (custom-made). Namun sudah semestinya tempahan khas lapik dalam kasut tersebut akan berharga lebih mahal. Tapi pernah dengar tak ayat 'sepasang kasut yang bagus boleh membawa anda pergi lebih jauh'? Rasanya kata-kata ni dipetik dari skrip watak Shizuka Todo dalam drama/novel Meteor Garden.

Sebenarnya dah lama dengar ayat ni, tapi bila sudah dewasa ni barulah saya tahu betapa pentingnya sepasang kasut yang bagus dan berkualiti. Mana taknya? Kalau kita pakai kasut yang tak selesa, nak jalan jauh pun rasa tak seronok. Sebab tulah bila dewasa ni saya lebih terbuka untuk membelanjakan duit untuk kasut yang berkualiti. Kalau tak dulu, kasut sekolah saya dah ketat pun tetap pakai juga sampai tak boleh pakai. Lagipun, kaki kita ni sepasang tu je. Kalau sendiri tak sayang, siapa lagi kan?

Di sebelah kiri tu custom made manakala yang di sebelah kanan tu ready-made.

Oh ya, sempena Hari Raya Aidilfitri ni, Dato' Dr Edmund Lee dan Sunfeet International Rehabilitation Centre menawarkan 10% diskaun bagi pembelian kasut-kasut yang direka khas untuk keselesaan dan kesihatan kaki penggunanya. Bolehlah kita semua beraya dengan lebih jauh dan selesa tahun ni kan?

Bagi mereka yang berminat untuk mendapatkan pemeriksaan kaki dan tapak kaki percuma ni, bolehlah singgah dan mendapatkah khdimat konsultasi daripada Dato' Dr Edmund Lee ya?

Sunfeet International Rehab Centre
Block C, 18 Jalan 19/1, Seksyen 19
46300 Petaling Jaya, Sel.
Tel: 013-5283939/013-9122939
Website: www.sunfeet.com.my
Facebook: https://www.facebook.com/sunfeetinternational/
Instagram: @Sunfeet

Sekian, perkongsian ikhlas daripada

Prettily Rare