Tuesday, 6 October 2020

Pengalaman Melakukan Pemeriksaan Kesihatan Penuh di Beacon Hospital, Petaling Jaya

October 06, 2020 0
Pengalaman Melakukan Pemeriksaan Kesihatan Penuh di Beacon Hospital, Petaling Jaya

Hai semua,

Harini nak cerita fasal pengalaman sis melakukan pemeriksaan kesihatan di Beacon Hospital, Petaling Jaya yang sis baru saja selesai jalani 2 minggu lepas. Nampaknya sis dan hospital sememangnya kuat jodoh. Mungkin lepas ni bertemu jodoh dengan doktor pakar pula. Siapa tahu? Kah!

Health screening
Sis tau, ada je yang takut kan nak p buat pemeriksaan kesihatan?


Okay sebelum citer lebih lanjut fasal pengalaman pemeriksaan kesihatan penuh di Beacon Hospital tempoh hari, mari kita ambil tahu dulu tentang perkara berikut:

Kenapa Kita Perlu Lakukan Pemeriksaan Kesihatan Penuh?

Biasalah, pada zaman sekarang ni, ramai yang bekerja di pejabat seharian suntuk dan tidak mengamalkan gaya hidup mahupun pemakanan yang sihat. Sis merupakan salah seorang yang terbukti bersalah dalam hal ini. Balik kerja dah penat sangat, mana larat nak bersenam? Makan pulak asyik nak yang sedap je. Nampak tular semua nak cuba. Semua ini menyumbang kepada faktor menghidapi penyakit-penyakit kronik mahupun tidak kronik walaupun pada usia muda.

Oleh kerana mencegah lebih baik daripada mengubati, maka kita-kita yang banyak fiil buruk begini pun disarankanlah untuk menjalani pemeriksaan kesihatan sebagai langkah pencegahan. Yang muda sikit bolehlah buat saringan kesihatan 2-3 tahun sekali. Namun bagi mereka yang sudah berusia 35 tahun dan ke atas, eloklah jadikannya sebagai pemeriksaan rutin.

Ya, sis tahu, ramai yang takut sebenarnya untuk hadapi kenyataan kot-kot terbukti mereka menghidapi masalah kesihatan. tapi bagi sis, lebih baiklah kita tahu awal supaya dapat persiapkan diri menghadapi kemungkinan daripada tahu-tahu dah parah je. Tak begitu? Lagi-lagilah sis yang dah berstatus anak yatim piatu dan ibu tunggal. Kalau ada apa-apa jadi kat sis, macam mana dengan anak-anak sis tu?

Makanya pada hari jadi tahun ni, sis hadiahkan diri sendiri pemeriksaan kesihatan penuh supaya lebih cakna tentang tahap kesihatan diri.

Pakej Saringan Korporat Beacon Hospital

Sebenarnya banyak saja hospital yang menawarkan pakej saringan atau pemeriksaan kesihatan penuh yang dirangka berdasarkan keperluan, bajet serta usia mereka yang ingin melakukannya.

Namun, atas saranan pihak syarikat dan rakan sekerja sendiri, sis telah memilih untuk melakukan pemeriksaan kesihatan penuh di Beacon Hospital kerana pakej yang ditawarkan tersebut adalah agak menyeluruh dan berpadanan dengan belanjawan yang diberikan.

Meh teropong jap apakah antara pemeriksaan yang sis telah lalui:

Pakej adalah termasuk:
a) BLOOD EXAMINATION 
Full Blood Examination, Lipid Studies, Liver Function Test, Renal Function Test, Fasting Glucose,
Urine FEME, ABO Blood Group + Rh, Hepatitis Bs Ag & Ab, HIV I & II Ab,FT 4 (Free Thyroxine)
Rheumatoid Arthritis Factor, Iron

b) PHYSICAL & IMAGING EXAMINATION
Chest X-Ray,Stress test- Treadmill , Bone Dexa, 12 –Lead Electrocardiogram (ECG), Total Body Composition & Fat Analysis (In Body), Visual Acuity Test

c) ADDITIONAL TEST
Ultrasound Abdomen & Pelvis, Ultrasound Breasts/ Mammogram, Pap smear, Cancer markers - AFP
( Liver ) , CEA ( Colon )

d) EXAMINATION & CONSULTATION BY DOCTOR
                          
                                           
Corporate Package
Pakej Korporat oleh Beacon Hospital

                                             

Apa yang menarik kat Beacon ni sis rasa sebab ada sarapan dengan makan tengah hari selain hadiah korporat bagi sesiapa yang mengambil pakej pemeriksaan kesihatan penuh dengan mereka.

Kalau lebih daripada 4 orang pergi pula, ada pengangkutan disediakan untuk pergi dan balik. Ditambah pula kawan sis cakap prosesnya agak cepat dan sis pon malas nak mix and match pemeriksaan kesihatan kat hospital lain, makanya sis pun cuba jelah di Beacon ni.

Lagipun, bila semak dengan bos sis yang buat pemeriksaan kesihatan kat Pantai Medical Centre dengan harga yang sama, adalah beberapa ujian yang tak termasuk dalam pakej kat sana. Contohnya Bone Dexa, ujian untuk menentukan ketumpatan tulang dan kalsium kita. Hei! Kan penting tu ujian tu. Al maklumlah perempuanlah yang biasa kena osteoporosis tu.

Persiapan Sebelum Melakukan Pemeriksaan Kesihatan Penuh:
-Puasa sehari sebelum 12 malam atau sekurang-kurangnya 8 jam sebelum hari pemeriksaan (pengambilan air masak dibenarkan)
-Pastikan anda tidak datang bulan sewaktu tarikh pemeriksaan kesihatan penuh
-Maklumkan kepada petugas kesihatan jika anda mengambil sebarang ubat-ubatan dan jika perlu, bawa ubat-ubatan tersebut
-Jangan pakai kanta lekap, sebaliknya pakai cermin mata (untuk ujian penglihatan)
-Bawa kasut sukan (bagi yang melakukan stress test untuk berlari di atas threadmill)

Bagi wanita pula:
-Disarankan melakukan ujian paps smear 5-7 hari sebelum atau selepas datang bulan
-Jangan melakukan hubungan intim 48 jam sebelum pemeriksaan dilakukan
-Maklumkan kepada petugas kesihatan jika anda menyusu badan atau mengandung
-Jangan gunakan deodoran pada bahagian dada


Hari Pemeriksaan Kesihatan

Makanya pada pagi-pagi hari pemeriksaan lagi sis dah sampai kat Beacon Hospital ni. Memandangkan sis tak pernah pergi Beacon Hospital ni, gusar lah juga takut susah nak cari tempat letak kereta bagai. Tapi puas hatilah, ha amik kau! Satu tanah lapang depan spital tu korang leh letak kereta.

Sis sampai dalam pukul 7 lebeh kot. Tapi hari tu agaknya memang tak bernasib baik kot sebab punyalah ramai manusia. Macam biasa, kalau nak datang hospital zaman Covid-19 ni, kenalah periksa suhu lah itulah inilah dulu kat khemah depan hospital tu.

Lepas dah setel semua, sis diminta naik ke tingkat satu. Lepas tu, macam biasalah ambil nombor, daftar diberikan senarai semak dan diminta untuk menukar pakaian. Makanya, kenalah salin baju pesakit hospital tu. Lepas tu sis diberikan loker yang mana semua barangan perlu diletak di dalam loker kecuali senarai semak dan telefon bimbit korang je.


senarai semak penuh
Nilah senarai semak sis. Dah jadi sambal belacan sebab asyik pegang je


Maka bermulalah proses korang menjadi tikus makmal. Kena ambil darah, ambil ujian air kencing, ultrasound dah sebagainya. Dah lah puasa, sampai-sampai dah nampak terhidang sarapan, tapi selagi tak dibenarkan makan, selagi tulah korang takleh makan.

Yang tak bestnya ujian ultrasound tulah, kena pastikan pundi kencing penuh dulu. Maka kenalah minum banyak-banyak air. Tapi sis pula seorang yang lawas, barisan plak panjang. Hmm... tah berapa kali kena minum kencing minum kencing. Penat betul.

Memang agak lama juga waktu menunggunya, jadi pastikan korang caj bateri telefon bimbit korang penuh-penuh tau. Kalau tak, tentu bosan. Lepas siap semua ujian makmal, vital parameter dan imaging, barulah diorang bagi makan supaya tak pengsan bila berlari kat threadmill nanti. Masa tu dah tengah hari dah. Makanya melepaslah sarapan sis. Yang paling sedihnya, makanan tengah hari pon dah ilek.

Apa yang buat sis paling bengang, awal-awal petugas kat situ tak nak inform sis patutnya lagi awal lagi dah boleh makan. Pastu siap cakap lagi pakej sis tak termasuk stress test. Heish... sungguh mendatangkan kemarahan. Itu pon padahal nak biarkan je sis lari walaupon belum makan. Yang lagi geram, orang yang beratur kemudian leh buat stress test dulu. Waduh-waduh! Memang hangry sis dibuatnya.

Mujurlah dia perasan ada memek tak puas hati kat muka sis bila sis kata tak ada makanan dah. Terus dia minta F&B top up. Lagipon ramai juga yang tak makan lagi masa tu. Kesian. Dah la puasa, tak dapat sarapan, nak makan lunch pun dah abis.

Lepas drama stress test dan selesai buat stress test, makanya sis pun dibenarkan untuk tukar balik pakaian dan menunggu keputusan ujian. Kira berdebar jugalah masa tu. Kotlah ada penyakit yang menakutkan ke apa ke. Siapa nak jaga my kiddos kannnn....

carta aliran
Lebih kurang beginilah carta aliran yang sepatutnya


Oh ya, Oleh kerana sis baru saja habis datang bulan 3-4 hari, jadi sis kena datang balik minggu depannya untuk buat ujian paps smear sahaja. Lagipun ujian pap smears ni tak boleh dapat keputusannya terus dan biasanya akan die-melkan lepas seminggu. Sampai sekarang ni pon masih tak dapat lagi keputusannya walaupun dah seminggu sehari. Gitu!

Sampai giliran je, sis dipanggil untuk masuk ke bilik doktor. Secara keseluruhannya, sis ni banyak lemak dan tinggi kolestrol. Makanya dinasihatkan untuk kurangkan berat badan serta elak makan berlemak. Yang anehnya lagi, sis juga kurang sodium dan zat besi (iron). Doktor sarankan ambil makanan tambahan dan mengamalkan gaya hidup lebih sihat lepas ni.

Lepas jumpa doktor, sis pun diberikan hadiah korporat sis kali ini yang berupa sebuah pengisar peribadi (personal blender). Kawan sis dulu dapat bagasi. Agaknya musim Covid-19 ni diorang rasa bagasi (luggage) dah tak relevan kot. Tu yang dia tukar jadi blender ni je. Sis sapu je. Janji ada sesuatu. Jadilah daripada tak dapat apa-apa. Gitu!



                                          

Isnin minggu lepas, sis datang pula buat paps smear. Suruh datang awal-awal pagi, tapi dah sampai katanya doktor pukul 8.30 baru sampai. Pfftt... bengang je dengar. Ynag lagi bengang, doktor pukul 9 baru sampai. Mujurlah sis pesakit nombor satu dah lepas buat leh terus blah. Hari Isnin tu tak ramai plak orang. Makanya kalau korang nak datang buat pemeriksaan kesihatan, sangat-sangat disarankan untuk tanya, ramai tak orang buat pemeriksaan haritu.

Sis geram juga, patutnya untuk pemeriksaan kesihatan zaman Covid-19 ni, tolonglah hadkan jumlah pesakit supaya waktu menunggu lebih pendek. Ni idok! Hish.

Okay, kesimpulannya sis rungkaikan pengalaman pemeriksaan kesihatan penuh di Beacon Hospital ni seperti demikian:

Servis klinikal: 4/5
Servis pelanggan: 2/5
Pakej dan Harga: 4/5
Makanan dan Minuman: 1/5
Tempat Letak Kereta: 3/5


Monday, 3 August 2020

Senarai Kedai dan Pembekal Bahan-bahan Bakeri Di Shah Alam, Selangor

August 03, 2020 1
Senarai Kedai dan Pembekal Bahan-bahan Bakeri Di Shah Alam, Selangor

Hai semua,

Harini nak cerita sedikit fasal senarai kedai bahan baker di sekitar Shah Alam, Selangor. Kalau korang sentiasa mengikuti kisah saya, mesti korang tahu kebelakangan ni sis dah terjerumus dalam kancah pembuatan kek dan reroti.

Makanya, segala macam resepi roti, kuih-muih, kek dan manisan semuanya sis teruja nak mencuba. Bila dah berjaya pulak, makin berkeyakinan untuk cuba resepi yang seterusnya dan berlanjut-lanjutanlah minat sis dalam bidang pembuatan kek dan reroti ni.

bahan baking
Mana nak cari bahan bakeri pun satu persoalan juga

Kisahnya, dari dulu memang sis minat dunia bakeri, kek, reroti dan pastri. Malah lepas tamat pengajian sarjana muda dulu pun, sis pernah menyatakan hasrat untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang bakeri atau seni kulinari kepada arwah mak dulu. Malangnya, arwah mak pada waktu tu tak bersetuju. Mak minta sis terus mula bekerja. Uwaaa! Rentetan perkara ni, bertahun-tahun jugalah sis merajuk untuk menyinsing lengan dan membuat kek dan reroti segala bagai. Sampailah musim PKP ni, terbuka pula pintu hati untuk menceburi semula.

Berbalik pada minat dalam bakeri, sewaktu sekolah menengah lagi, pelajar perempuan Foon Yew High School (alma mater sis) memang wajib ambil mata pelajaran menjahit dan memasak. Ni bukan mata pelajaran sampingan tau, grading dia siap masuk markah keseluruhan lagi. Masa tulah sis banyak belajar tentang baking dan memasak.

Okey sambung cerita, kalau nak baking, mestilah kena ada bahan. Nak beli bahan, mestilah kena tahu mana kedai atau pembekalnya. Berkat PKP ni, barulah sis tahu mana kedai bahan bakeri yang ada di sekitar Shah Alam ni. Meh jenguk senarai kedai bahan bakeri di Shah Alam:

Pembekal Bahan-bahan Bakeri Whisk (Whisk Ingredient Supply)

Whisk ataupun Pembekal Bahan-bahan Bakeri Whisk merupakan salah satu tempat yang dituju bagi mereka yang bergelar bakers mahupun mereka yang minat dalam bidang pembuatan kek dan reroti.

Pembekal Bahan-bahan Bakeri
Salah satu cawangan Whisk (Sumber: Laman Web Whisk)

Whisk
Seronok woo tengok semua ni bersusun. Rasa nak borong semua

whisk
Perhiasan kek pun penting jugak


Terdapat beberapa cawangan Whisk di sekitar Shah Alam, antaranya:

1.Whisk Cawangan Seksyen 20
Alamat: No 13, Pusat Perdagangan Suri Puteri, Persiaran Jubli Perak, Seksyen 20, 40200 Shah Alam, Selangor Daru Ehsan
Tel: 03-5545 8858
Waktu Operasi: 
Isnin-Sabtu: 9 pagi - 7 malam
Ahad: 9 pagi- 5 petang

2. Whisk Cawangan Seksyen 9
Alamat: No 9, Jalan Tengku Ampuan Zabedah J 9/J, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor
Tel : 03-5523 8850
Waktu Operasi: 
Isnin-Sabtu: 9 pagi - 7 malam
Ahad: 9 pagi- 5 petang

3. Whisk Cawangan Seksyen 32 
Alamat : No 9G, Jalan Sungai Keranji Q 32/Q, Seksyen 32, 40460 Shah Alam, Selangor 
Tel : 03-5525 8878
Waktu Operasi: 
Isnin-Sabtu: 9 pagi - 7 malam
Ahad: 9 pagi- 5 petang

Pembekal Bahan Bakeri Bake With Yen

Bake With Yen ni satu lagi jenama yang sering dicari-cari bagi mereka yang gemar membuat kek, reroti dan pastri. Banyak juga cawangan Bake With Yen ni di seluruh Malaysia. Tapi kat Shah Alam ni, cuma ada satu je cawangan Bake With Yen iaitu:

4. Bake With Yen Shah Alam, Selangor (Seksyen 19)
Alamat: No. 65, Jalan Nelayan A 19/A, Seksyen 19, Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.
Tel/Whatsapp: 03-5545 2686
Waktu Operasi: 
Isnin-Sabtu: 8 pagi - 7 malam
Ahad: 9 pagi- 7 malam

Sumber foto: Facebook Bake With Yen, Cawangan Johor

Cawangan
Salah satu cawangan Bake With Yen


Awanti Bakery & Ingredients Sdn. Bhd.

Satu lagi yang sis selalu pergi, biasanya untuk mendapatkan cip coklat ialah Awanti BakeryAwanti ni rasanyalah... Rasanyalah... Tak sepopular dan banyak cawangan macam Whisk dan Bake With Yen ni. Kalau bukan kerana ternampak ada hantaran (posting) dalam Faceboook yang memperkenalkan kedai bahan bakeri ni, sumpah sis takkan tahu. 

Alangkan my nanny tersayang yang selalu buat kek dan kuih-muih pun tak tahu, apatah lagi sis yang sangat-sangat amatur ni? Kedai-kedai bakeri sebelum ni pun dia yang kenalkan. Kuang kuang kuang.

5. Awanti Bakery & Ingredients Sdn. Bhd.
No. 4, Jalan Tengku Ampuan Zabedah G9/G,
40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.
Tel: 03-5523 9818
Waktu Operasi: 
Isnin hingga Jumaat : 9 pagi hingga 5 petang

Awanti
Gambar amik dari kereta je uols


bahan baking
Kalaulah peti ais penuh cenggini

kekacang
Geram tengok kekacang ni.

Bagus Baking Solutions

Akhir sekali, salah satu jenama bahan bakeri yang selalu kita nampak di pasaraya besar ialah Bagus. Sis selalu nampak jenama Bagus ngan Meriah kalau tak silap kat pasaraya macam Giant, Tesco dan sebagainya. Tapi tak sangka pula ada juga kedai pembekal bahan bakeri Bagus ni sendiri. Dekat je pulak tu dengan rumah.


6. Bagus Baking Solutions
56A Jalan Rugbi 13/30, Tadisma Business Park Section 13, 40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.
Tel: 03-7890 1688
Waktu Operasi: Isnin-Ahad, 9 pagi- 6 petang

Bagus Baking Solution
Bagus Shah Alam, Seksyen 13. Sumber foto: Bagus Baking dot com

Bagus Baking Solutions
Papan Lapik Kek

Bahan-bahan
Macam-macam tepung ada

Baiklah, sekian sahaja perkongsian sis di sini. Kalau korang tahu mana-mana kedai dan pembekal bahan baker di sekitar Shah Alam, wajib tinggalkan komen dan beritahu sis tau. Manalah tahu port tu ada barang-barang yang sis perlukan.

K, da~~~





Tuesday, 21 July 2020

Resepi Serta Tips Puding Karamel Mudah Confirm Jadi

July 21, 2020 1
Resepi Serta Tips Puding Karamel Mudah Confirm Jadi

Hai semua,

Salam PKP. Sis yakin sepanjang PKP ni memang ramai yang dah berjaya menaiktaraf kemahiran diri tak kiralah dari segi memasak, membakar, membaking dan sebagainya. Sis juga tidak terkecuali. Malahan, bagi mengisi kehampaan dan kecewaan di sanubari, sis dah senaraikan siap-siap beberapa menu wajib cuba sampai jadi bagi mengisi masa sewaktu PKP.

Seperti yang tertulis pada tajuk posting ini, resepi PKP yang telah dicuba, diuji dan dikaji sehingga jadi kali ini ialah puding karamel. Mungkin bagi sesetengah orang mudah saja nak buat puding karamel, tapi untuk memenuhi citarasa sis dari segi estetika dan rasa bukannya begitu mudah.

Puding karamel
Siapa yang tak suka puding karamel kan? Sumber gambar:Modernhoneydotcom

Untuk mencari resepi yang kena dengan jiwa dan citarasa, sememangnya perlukan eksperimentasi. Ada yang terlalu hanyir, terlalu keras, teksturnya berlubang-lubang sehingga tidak jelita.

Setelah mencuba beberapa resepi yang telah diperolehi dariapda FB, Google dan sebagainya, di sini sis kongsikan resepi puding karamel mudah confirm jadi. Pastu cantik jelita tanpu lelubang pulak tu:

Resepi puding Karamel:
sumber: hanamemories.blogspot.com

Bahan A: Puding
-5 biji telur (Saiz B) atau 4 biji telur (Saiz A)
-Satu tin susu cair (400ml)
-150 ml air biasa
-4 sudu besar gula
-1 sudu kecil esen vanila

Bahan B: Karamel
-5 sudu besar gula kasar
-2 sudu besar air

Cara-cara
-Untuk membuat karamel, masukkan gula kasar dan air ke dalam kuali
-Buka api sederhana dan kacau sehingga keperang-perangan.
-Tuang ke dalam loyang untuk disejukkan dan ketepikan
-Untuk puding pula, satukan semua bahan. Kacau perlahan semua bahan sehingga sebati.
-Tapis dan tuang ke dalam loyang berisi karamel tadi
-Kukus selama 45 minit atau sehingga masak atau
-Tutup loyang puding dengan aluminium foil dan kukus di dalam oven dengan menggunakan kaedah waterbathd dengan suhu 180 darjah selsius selama 45-50 minit
-Sejukkan dan kemudian terbalikkan. Potong dan hidangkan

Tips:

-Dalam kebanyakan resepi, pembuatan karamel adalah dengan memanaskan kuali dan memasukkan gula sehingga cair, baru dimasukkan air. Kaedah ini lebih mudah membuat tangan anda tercedera berikutan air melompat akibat reaksi gula panas (mengikut pengalaman sendiri). Kaedah lebih mudah ialah masukkan gula dan air dahulu, kemudian baru panaskan api. Gula lebih mudah larut dan menjadi karamel tanpa sebarang kecederaan.

-Untuk dapatkan puding yang jelita tanpa lubang, pastikan semua bahan puding dikacau perlahan. Puding yang dipukul menggunakan mixer atau blender biasanya mudah menjadikan puding anda berbuih dan berlubang

-Kalau menggunakan blender ataupun mixer dan adunan berbuih, pastikan anda tapis adunan itu beberapa kali sebelum mengukusnya. Tips ni sis nampak daripada video caramel flan dari luar negara

-Saya lebih gemar mengukus karamel dalam oven kerana suhu dan waktunya lebih mudah dikawal dan lebih stabil berbanding kukus dalam pengukus menggunakan dapur.

-Tutup loyang menggunakan aluminium foil atau cling wrap (kalau kukus atas dapur) sebelum mengukus bagi mengelakkan wap menitis masuk ke dalam loyang dan menjejaskan tekstur dan kejelitaan puding anda

-Waterbath: Masukkan loyang puding di dalam loyang lebih besar yang berisi air.

Tutup loyang
Ha, balut pakai aluminium foil cecantik cenggini sebelum korang nak buat water bath

Dah siap masak
Ni dah siap water bath, cantik je kan permukaannya. Flawless gituuu

Puding dah diterbalikkan
Berdebar sis masa nak terbalikkan. Mujurlah jelita. 





Sunday, 12 July 2020

Top 7 Fast Foods Are worth to Order in Malaysia

July 12, 2020 1
Top 7 Fast Foods Are worth to Order in Malaysia

Hai semua,

Apabila sebut tentang makanan segera, perkara pertama yang kita bayangkan adalah KFC, McD, PizzaHut, Domino dan beberapa lagi outlet yang sentiasa ada di dalam minda rakyat Malaysia. Mereka yang gemar membuat tempahan makanan di atas talian disebabkan mereka terlalu sibuk sehingga tiada masa untuk menyediakan makanan buat insan yang tersayang.

Jadi, makanan segera ini akan menjadi pilihan pertama kerana cepat, mudah dan mempunyai harga yang berpatutan selain daripada kepelbagaian menu yang ada. Maka dengan itu, menu makanan segera amatlah digemari oleh mereka yang berkerjaya.

fast food


Antara makanan segera yang sangat berbaloi untuk tempahan makanan adalah seperti : 

1) Nasi Lemak McDonald's



Pasti ramai Rakyat Malaysia yang mengemari makanan popular Malaysia iaitu nasi lemak. Jadi, McDonald's telah mengeluarkan satu produk makanan yang berasaskan citarasa Asia iaitu Nasi Lemak.

Nasi Lemak McDonald's ini berbeza dengan Nasi Lemak yang lain kerana Nasi Lemak ini disertakan dengan 2 ketul ayam McDonald's yang crispy dan spicy. Selain itu, Nasi Lemah ini juga ada telur goreng dan sambal yang sedap. Nasi Lemak McDonald's ini sesuai untuk kanak-kanak serta mereka yang tidak makan makanan pedas. Nasi Lemak McDonald's ini berseason bukan menu yang sentiasa ada seperti ayam spicy, nugget dan lain-lain. 

2) Cendol-Flavoured Ice Cream



Dari kecil sampai dewasa, sememangnya air cendol merupakan salah satu minuman sejuk yang popular di Malaysia. Cendol-flavoured ice cream merupakan salah satu ice cream yang wajib mereka cuba sekiranya masih available di McDonald's kerana ice cream ini berseason. Cendol ice cream ini sangat-sangatlah sesuai di makan ketika cuaca yang panas, wow pasti rasa cendolnya melekat di tekak. 

3) Oreo Mc Flurry



Ice cream Oreo Mc Flurry merupakan salah satu menu ice cream yang tetap di Mc Donald's ini. Semua pasti mengenali ice cream Oreo Mc Flurry ini sebab ianya bukan ice cream berseason tetapi ianya di kira menu utama ice cream di McDonald's. Ice cream vanilla yang disaluti oreo. Apabila ice cream oreo Mc Flurry ini masuk ke dalam mulut, kemanisan dan kesedapan ice cream sangat di rasai. Semua Ice cream sangat sesuai di ambil ketika cuaca panas dan ketika anda berasa stress.

Benarkah ice cream Vanilla membantu merawat sakit tekak atau masalah tonsil?

Ice cream vanilla tidak merawat penyakit tonsil mahupun sakit tekak tetap ice cream hanya membantu melegakan kesakitan sahaja. 

4) Manggo Mc flurry



Wow, ice cream lagi!!!

Ya, McDonald's sangat popular dengan penghasilan ice cream yang sangat sedap. Pasti anda tidak akan menyesal sekiranya membeli ice cream di McDonald's ini. Tetapi Mango Mc flurry ini berbeza dengan ice cream mango yang lain.

Mengapa ianya berbeza??? Curahan mango diatas ice cream vanilla sangat terangkat rasanya. Semua ini disebabkan oleh citarasa asia yang menyukai kemanisan buah mangga. Jadi, keaslian perisa mangga buat ice cream ini sangatlah terasa.

Bagi mereka yang menyukai buah mangga, pilihan Mango Mc Flurry ini tidak akan pernah rasa menyesal. Tetapi perlu di ingatkan, ice cream Mango Mc Flurry ini merupakan salah satu ice cream berseason. Jadi, apa lagi jangan lepaskan peluang selagi ice cream ini masih available di McDonald's.
 
5) Pai Pulut Hitam



Pulut hitam merupakan salah satu menu tradisi Malaysia. Tetapi kini, menu pulut hitam ini telah di upgrade oleh McDonald's menjadi salah satu menu seperti Wastern Asia.

Bagaimana ia menjadi seperti Wastern Asia? Mudah sahaja, Mc Donald's telah mengeluarkan menu baru iaitu pai pulut hitam. Bagi mereka yang mengemari bubur pulut hitam ini, anda sangat sesuai untuk merasai pai pulut hitam ini.

Rasa pai yang panas serta di tambah dengan rasa pulut hitam yang lemak menyebabkan rasa pai pulut hitam ini sangat menyengat ketika makan sebagai dessert di petang mahupun malam hari.

Tetapi pai pulut hitam ini adalah salah satu menu yang bermusim jadi jangan pernah lepaskan peluang untuk merasai kelazatan pai pulut hitam ini. 

6) Kari Lava (KFC)





Bila sebut sahaja pasal kari, ianya sinonim dengan rakyat Malaysia. Kini, KFC telah menyediakan satu menu berasaskan kari yang sangat pekat dan menyelerakan. Semua ini disebabkan oleh campuran ayam, nasi dan limpahan kari di atas nasi yang menyebabkan aroma kari itu melekat sehingga sukar untuk di tafsirkan bagi pengemar kari.

Kari Lava rice ini merupakan set jimat bagi mereka yang ingin berjimat ketika merasai kelazatan makanan segera. Jadi, jangan pernah lepaskan peluang untuk merasai kelazatan kari lava rice, ianya hanya ada di KFC seluruh Malaysia. 

7) Kentang Putar (mashed potato) KFC



Kentang putar boleh dikatakan salah satu signature bagi KFC kerana kebanyakkan pelanggan pasti akan menambah mashed potato di dalam menu sekiranya tiada mashed potato di dalam menunya.

Mashed potato ini berbeza disebabkan kepekatan dan rasa kuahnya yang berbeza daripada mashed potato yang lain. Bagi mereka yang meminati mashed potato daripada KFC pasti tidak dapat melupakan limpahan kuah (black pepper sos) yang pekat dan cukup rasanya.

Mashed potato ini sangat sedap dan lazat apabila dimakan ketika masih panas. Ini disebabkan kelembutan mashed potato itu blend dengan rasa kuah black papper sosnya yang sangat pekat. Mashed potato ini sangat sesuai bagi kanak-kanak baru sahaja hendak mencuba makanan yang lembut..

Jangan juga dilupa yang setiap satu jenis makanan di dalam list di atas merupakan salah satu jenis makanan yang popular dalam kalangan rakyat Malaysia. Ada menu yang telah di mix menjadi lebih upgrade, dan ada yang menu berseason (mengikut promosi). Kebiasaannya, menu bermusim ini menjadi kegilaan ramai kerana perlu menunggu lama untuk mendapatkan menu itu lagi. Jadi agak-agaknya, berbaloi tak mencuba menu dari restoran makanan segera yang mempunyai harga yang berbaloi-baloi ini. 



Makin best, semua restoran makanan segera yang disebutkan ini boleh dinikmati makanannya dengan cara duduk di rumah saja. Fast food delivery Malaysia yang sangat berbaloi dari pihak Foodpanda bukan saja dapat memudahkan urusan mendapatkan tempahan makanan malah dapat menjimatkan masa dan tenaga.

Walau bagaimanapun, meski semua makanan ini sedap dan berbaloi-baloi harganya, kita perlu sentiasa bersederhana dalam setiap pengambilan. Stay happy, stay healthy.

OXOXO

Monday, 1 June 2020

Marrybrown Tawar Menu Hotouch Burger dan MB Crispy Chicken Egg-stra Padu

June 01, 2020 3
Marrybrown Tawar Menu Hotouch Burger dan MB Crispy Chicken Egg-stra Padu

Hai korang,

Pekabo musim PKP ni? Semua sihat? Semua okey? Diharap semua dalam keadaan yang baik hendaknya. Bagi mereka yang terkesan dengan Covid-19 ni, saya doakan semoga dipermudahkan dan dipermurahkan rezeki. Insyallah amin.


Kalini sis nak cerita fasal menu baru Marrybrown iaitu rangkaian makanan segera yang sinonim dengan zaman kanak-kanak sis dahulukala. Kalau korang tak cukup muda macam sis, makanya ia tak sinonimlah dengan zaman kanak-kanak uol.

Okay, sambung straight ke topik utama kita iaitu menu baru MarryBrown yang sis dah gembar-gemburkan pada tajuk blog ni. Menu Hotouch Burger dan MB Crispy Chicken Eggstra Padu kali ini sebenarnya menampilkan sos telur masin yang enak dan lazat. Yums! Sesuai bagi mereka yang memang minatkan rasa unik telur masin yang masam, manis dan pedas.

kombo ayam goreng
Kombo Ayam Goreng
kombo burger
Kombo Salted Egg Burger

Tak dinafikan rakyat Malaysia macam kita semua ni sememangnya gemar mencuba sesuatu yang baru. Yep, jadi inilah peluang korang untuk merasai menu berasaskan telur masin yang menggoda ni. Kalau diikut dengan tekak ala kayangan sis, ayam goreng crispy serta daging ayam crispy yang diapit dengan roti burger ni memang sesuai dipadankan dengan sos telur masin ni. Sosnya yang pekat juga padu dengan rasa telur masin kerana ia diperbuat daripada telur masin sebenar.

Jom kita skodeng sat apa dua menu baru Eggstrapadu Marrybrown ni:

1. Hotouch Burger Eggstra Padu (Burger Telur Masin)
Dihidangkan dengan jejari kentang dan minuman Heaven and Earth Ice Lemon Tea yang menyegarkan
Harga: Bermula daripada RM15 

marrybrown hotouch burger
Set burger telur masin, jejari kentang dan teh lemon ais




3. MB Crispy Chicken (Ayam Goreng Telur Masin)
Dihidangkan dengan kentang putar, salad serta minuman Heaven and Earth Ice Lemon Tea yang menyegarkan.
Harga: 
2 ketul : Bermula daripada RM15.90⁣
3 ketul : Bermula daripada RM18.80⁣

MB Crispy Chicken Burger
Set Ayam Goreng, Salad, Kentang Putar dan Teh Lemon Ais

Okay, cerita pun dah habis cerita. Gambar poun dah habis tunjuk. Ulasan pun sis dah habis cerita. Apa lagi? Bak kata mat salleh, to eat is to believe, lekaslah ke Marrybrown berdekatan untuk rasa sendiri Menu Hotouch Burger dan MB Crispy Chicken Egg-stra Padu ni.

Pastu meh kongsi sikit komen kat sini. Selamat mencuba uol!

Da~~



Tuesday, 5 May 2020

Resepi Roti Kranberi Krim Keju Mini (Mini Cranberry Cream Cheese Bread)

May 05, 2020 0
Resepi Roti Kranberi Krim Keju Mini (Mini Cranberry Cream Cheese Bread)

Hai semua,

Harini nak bercerita tentang salah satu menu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) saya iaitu Roti Kranberi Krim Keju Mini (Mini Cranberry Cream Cheese Bread). Sepanjang PKP ni, adalah beberapa menu yang sis teringin nak cuba sampai jadi. Kalau ikut kategorinya, ada biskut, kek, roti, dan makanan Cina. Untuk kategori roti, sis telah memilih Roti Kranberi Krim Keju Mini sebagai pilihan memandangkan sis memang suka makan krim keju dan kranberi.


Kredit foto: LadyVivi77

Nampak menggoda tak?

Resepi ini adalah hasil perkongsian ahli Kumpulan di FB dan sis telah terjemahkannya semula dalam Bahasa Melayu. Untuk video dan resepi asal, boleh klik pautan INI

Bahan-bahan A: Adunan Roti
Tepung Roti 200gram
Tepung Kek 30 gram
Tepung Susu 10 gram
Gula Kastor 25-30 gram
Garam 1-2 gram
Yis 3 gram
Telur sebiji
Mentega Tanpa Garam  20 gram

Bahan-bahan B : ButterMilk
Susu 90 gram
Perahan lemon 1 sudu teh 

Bahan-bahan C: Inti
Krim Keju 30 gram
Serbuk gula 5-10 gram
Jus lemon satu senduk kecil (tak tambah pun tak apa)
Kranberi kering 30 gram

Cara-cara

1.Untuk memastikan roti lembut, kita akan sediakan Bahagian B dulu iaitu Buttermilk. Mudah saja caranya iaitu campurkan susu dengan perahan lemon dan kacau. Ia akan jadi berketul. Letak tepi.

Kebanyakan gambar kredit LadyVivi77 sebab dah buat separuh baru ingat nak ambil gambar

2.  Masukkan semua bahan A kecuali mentega ke dalam mesin pengadun dan adunkannya sehingga menjadi doh. Setelah menjadi doh, barulah masukkan mentega (pada suhu bilik) ke dalam adunan secara sedikit demi sedikit.

Adukkan semua bahan kecuali mentega sehingga menjadi doh
Dah jadi doh barulah masukkan mentega
3. Pastikan adunan diadun sehingga boleh ditarik nipis seperti sarung tangan plastik sebelum ia boleh ditutup dan dibiarkan mengembang sehingga 2 kali ganda daripada saiz asal.

4. Setelah doh mengembang, barulah boleh keluarkan untuk digelek. Gelek sehingga menjadi bentuk empat segi panjang (jangan terlalu nipis) dan balutkan menggunakan kertas minyak untuk disimpan dalam peti ais selama 20 minit.

Gelek sampai jadi bentuk empat segi panjang
5. Sementara kita menunggu doh tu mengembang lagi, bolehlah kita sediakan bahan-bahan C iaitu krim kejunya. Campur semua bahan dan adunkan sehingga jadi krim lembut. Pastikan gulanya tidak berketul.

Bahan-bahan C
Campur je semua bahan

Sampailah jadi krim yang lembut dan tidak berketul
6. Okay, lepas 20 minit berlalu, bolehlah keluarkan doh daripada peti ais. Pastu dah boleh sapukan krim keju pada bahagian tengah doh. Elakkan untuk sapu di kawasan tepi kerana dikhuatiri akan melimpah apabila dilipat nanti. Pastu tabur kranberi pada doh tu

Sapu jangan tak sapu. Takyah tebal-tebal
Tabur kranberi
7. Doh tu kemudian dilipat dua dan digelek sekali lagi.

Lipat sebelah
Lipat lagi sebelah
Gelek lagi kasi leper, kasi nipis
8. Lepas tu lipat tiga pulak, pastu gelek lagi. Pastikan korang gelak sampai nipis. Jangan terlalu tebal tau.

Lipat tiga jadi bentuk empat segi tepat
Nampak tak cemana dia lipat tiga?
Gelek sampai jadi nipis ini macam
9. Lepas dah gelek sampai nipis, bolehlah mula potong doh tu. Memula potong memanjang, pastu potong bentuk 4 segi kecil pulak.

Potong panjang-panjang camni dulu

Potong empat segi kecil pulak

10. Susun potongan kecil roti tu dalam loyang (lapik dengan kertas baking) dan biarkan ia mengembang sehingga 2 kali ganda daripada saiz asal. Pastu barulah boleh sapu kuning telur pada bahagian atas roti.

Dah kembang dah.
Sapu kuning telur atas doh biar jelita

11. Panaskan ketuhar atau oven kat rumah dengan suhu 180 darjah selsius (dalam 10 minit) pastu bolehlah masukkan roti untuk dibakar selama 10 - 15 minit (mengikut oven masing-masing)

bakar jangan tak bakar
12. Lepas dah bakar. Bolehlah keluarkan dan sejukkan. Kemudian bolehlah simpan untuk dimakan sebagai sarapan ataupun dijadikan kudap-kudapan.

Siap!
Okeyh, lepas dah kongsikan bahan-bahan dan kaedah pembuatannya, sis nak kongsikan gambar yang sis sendiri tangkap waktu menghasilkan roti ni pulak.







Walaupun roti sis tak sejelita dalam gambar, tapi rasa gembira jugalah sebab berjaya menghasilkan roti ni. Memang yummy. Korang harus cuba.

Da~~~