Tuesday, 5 May 2020

Resepi Roti Kranberi Krim Keju Mini (Mini Cranberry Cream Cheese Bread)

May 05, 2020 0
Resepi Roti Kranberi Krim Keju Mini (Mini Cranberry Cream Cheese Bread)

Hai semua,

Harini nak bercerita tentang salah satu menu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) saya iaitu Roti Kranberi Krim Keju Mini (Mini Cranberry Cream Cheese Bread). Sepanjang PKP ni, adalah beberapa menu yang sis teringin nak cuba sampai jadi. Kalau ikut kategorinya, ada biskut, kek, roti, dan makanan Cina. Untuk kategori roti, sis telah memilih Roti Kranberi Krim Keju Mini sebagai pilihan memandangkan sis memang suka makan krim keju dan kranberi.


Kredit foto: LadyVivi77

Nampak menggoda tak?

Resepi ini adalah hasil perkongsian ahli Kumpulan di FB dan sis telah terjemahkannya semula dalam Bahasa Melayu. Untuk video dan resepi asal, boleh klik pautan INI

Bahan-bahan A: Adunan Roti
Tepung Roti 200gram
Tepung Kek 30 gram
Tepung Susu 10 gram
Gula Kastor 25-30 gram
Garam 1-2 gram
Yis 3 gram
Telur sebiji
Mentega Tanpa Garam  20 gram

Bahan-bahan B : ButterMilk
Susu 90 gram
Perahan lemon 1 sudu teh 

Bahan-bahan C: Inti
Krim Keju 30 gram
Serbuk gula 5-10 gram
Jus lemon satu senduk kecil (tak tambah pun tak apa)
Kranberi kering 30 gram

Cara-cara

1.Untuk memastikan roti lembut, kita akan sediakan Bahagian B dulu iaitu Buttermilk. Mudah saja caranya iaitu campurkan susu dengan perahan lemon dan kacau. Ia akan jadi berketul. Letak tepi.

Kebanyakan gambar kredit LadyVivi77 sebab dah buat separuh baru ingat nak ambil gambar

2.  Masukkan semua bahan A kecuali mentega ke dalam mesin pengadun dan adunkannya sehingga menjadi doh. Setelah menjadi doh, barulah masukkan mentega (pada suhu bilik) ke dalam adunan secara sedikit demi sedikit.

Adukkan semua bahan kecuali mentega sehingga menjadi doh
Dah jadi doh barulah masukkan mentega
3. Pastikan adunan diadun sehingga boleh ditarik nipis seperti sarung tangan plastik sebelum ia boleh ditutup dan dibiarkan mengembang sehingga 2 kali ganda daripada saiz asal.

4. Setelah doh mengembang, barulah boleh keluarkan untuk digelek. Gelek sehingga menjadi bentuk empat segi panjang (jangan terlalu nipis) dan balutkan menggunakan kertas minyak untuk disimpan dalam peti ais selama 20 minit.

Gelek sampai jadi bentuk empat segi panjang
5. Sementara kita menunggu doh tu mengembang lagi, bolehlah kita sediakan bahan-bahan C iaitu krim kejunya. Campur semua bahan dan adunkan sehingga jadi krim lembut. Pastikan gulanya tidak berketul.

Bahan-bahan C
Campur je semua bahan

Sampailah jadi krim yang lembut dan tidak berketul
6. Okay, lepas 20 minit berlalu, bolehlah keluarkan doh daripada peti ais. Pastu dah boleh sapukan krim keju pada bahagian tengah doh. Elakkan untuk sapu di kawasan tepi kerana dikhuatiri akan melimpah apabila dilipat nanti. Pastu tabur kranberi pada doh tu

Sapu jangan tak sapu. Takyah tebal-tebal
Tabur kranberi
7. Doh tu kemudian dilipat dua dan digelek sekali lagi.

Lipat sebelah
Lipat lagi sebelah
Gelek lagi kasi leper, kasi nipis
8. Lepas tu lipat tiga pulak, pastu gelek lagi. Pastikan korang gelak sampai nipis. Jangan terlalu tebal tau.

Lipat tiga jadi bentuk empat segi tepat
Nampak tak cemana dia lipat tiga?
Gelek sampai jadi nipis ini macam
9. Lepas dah gelek sampai nipis, bolehlah mula potong doh tu. Memula potong memanjang, pastu potong bentuk 4 segi kecil pulak.

Potong panjang-panjang camni dulu

Potong empat segi kecil pulak

10. Susun potongan kecil roti tu dalam loyang (lapik dengan kertas baking) dan biarkan ia mengembang sehingga 2 kali ganda daripada saiz asal. Pastu barulah boleh sapu kuning telur pada bahagian atas roti.

Dah kembang dah.
Sapu kuning telur atas doh biar jelita

11. Panaskan ketuhar atau oven kat rumah dengan suhu 180 darjah selsius (dalam 10 minit) pastu bolehlah masukkan roti untuk dibakar selama 10 - 15 minit (mengikut oven masing-masing)

bakar jangan tak bakar
12. Lepas dah bakar. Bolehlah keluarkan dan sejukkan. Kemudian bolehlah simpan untuk dimakan sebagai sarapan ataupun dijadikan kudap-kudapan.

Siap!
Okeyh, lepas dah kongsikan bahan-bahan dan kaedah pembuatannya, sis nak kongsikan gambar yang sis sendiri tangkap waktu menghasilkan roti ni pulak.







Walaupun roti sis tak sejelita dalam gambar, tapi rasa gembira jugalah sebab berjaya menghasilkan roti ni. Memang yummy. Korang harus cuba.

Da~~~

Thursday, 30 April 2020

Cara dan Pengalaman Batalkan Tempahan Airbnb

April 30, 2020 0
Cara dan Pengalaman Batalkan Tempahan Airbnb

Hai semua,

Harini nak cerita fasal tentang cara dan pengalaman saya batalkan tempahan Airbnb dan dapatkan semula 100% bayaran walaupun kurang daripada tempoh pembatalan tempahan tanpa penalti.

Airbnb, salah satu penginapan pilihan sis sewaktu melancong
Kisahnya, saya telahpun membuat perancangan untuk melancong ke Melbourne, Australia pada 20-26 Mac 2020. Semua persiapan seperti tiket kapal terbang, penginapan di Airbnb serta pakej pelancongan harian di KLOOK dan KKDAY telahpun dibuat rapi sejak September 2019 lagi.

Hari demi hari, saya dan rakan semakin cemas apabila virus Covid-19 telah mula tercetus pada 31 Disember 2019 dan mula merebak dengan pantas ke seluruh dunia. Lebih membimbangkan, semakin dekat tarikh pelancongan kami, semakin tinggi jugalah statistik Covid-19 di Malaysia dan juga Australia.

Apa yang saya dan rakan saya khuatirkan, ialah kerajaan Australia akan mula menyekat kemasukan pelancong dari luar ataupun kerajaan Malaysia pula yang akan menyekat penerbangan dari Malaysia ke negara-negara terjejas seperti yang telah dilakukan oleh beberapa negara seperti China dan Korea. Memang boleh dikatakan sepanjang perkembangan dan peningkatan Covid-19 ni, kami berdua sangat berdebar dan tertekan kerana khuatir terdapat apa-apa perubahan dan duit titik peluh serta usaha perancangan kami akan terbazir begitu sahaja.

Pada tanggal 4 Mac 2020, saya telah dimasukkan ke wad atas faktor kesihatan setelah batuk berpanjangan melebihi 2 bulan. Lama jugalah ditahan di wad. Pada 16 Mac barulah saya dibenarkan untuk bekerja semula.  Jarak antara tarikh kami melancong hanya tinggal 4 hari. Namun saya berasa besar kemungkinan kami takkan dapat melancong. Pertamanya kerana faktor kesihatan saya, yang kedua pula, atas faktor pengumuman Covid-19 sebagai pandemik di seluruh dunia oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) pada 11 Mac 2020.

Atas dasar ini, saya telah meminta pandangan daripada doktor yang merawat saya dan beliau telah menasihati saya untuk tidak melancong. Malah beliau juga bersetuju untuk mengeluarkan satu surat doktor untuk mengesahkan bahawa saya tidak sihat untuk melancong bagi tujuan pembatalan tempahan tiket penerbangan, penginapan dan pakej-pakej pelancongan.

Rupa-rupanya dalam polisi penerbangan dan tempahan penginapan, terdapat klausa yang membenarkan pembatalan tempahan dengan  jika seseorang telah disahkan oleh doktor bahawa beliau tidak sihat untuk meneruskan perjalanan dengan pemulangan wang 100%.

Untuk tidak mengambil risiko membahayakan keselamatan diri, saya telahpun membuat permohonan pembatalan tempahan di Airbnb di bawah polisi 'Extenuating Circumstances'

Diambil dari laman web Airbnb

Untuk maklumat tentang senarai extenuating cricumstances ini, boleh rujuk laman ini:
https://www.airbnb.com/help/article/1320/what-if-i-need-to-cancel-because-of-an-emergency-or-unavoidable-circumstance


Antara keadaan kecemasan atau tidak dapat dielakkan yang tersenarai dalam polisi ini adalah seperti berikut:

Diambil dari laman web Airbnb
Ini bermakna jika terdapat kematian ahli keluarga, ataupun anda sendiri telah jatuh sakit atau tercedera, anda boleh memohon pulangan wang 100% tanpa sebarang penalti. Yang penting, anda cuma perlu dapatkan bukti dan surat sokongan yang diminta.

Prosesnya pula? Hanya perlu pergi ke tempahan Airbnb anda dan tekan batalkan tempahan (cancel reservation). Selepas itu, anda akan diberikan pecahan tentang jumlah pemulangan wang yang anda layak. Jika pembatalan awal, iaitu biasanya 14 hari sebelum tarikh penginapan, akan dapat pemulangan wang 100% tanpa sebarang surat-menyurat. Namun dalam kes saya, pembatalan hanya seminggu sebelum tarikh penginapan, jadi terdapat jumlah yang tidak dipulangkan.


Jadi dalam hal saya, saya perlu membuat permohonan pemulangan wang tanpa penalti dengan menghantar mesej kepada hos saya.

Mesej kepada hos untuk menyatakn sebab kita membuat pembatalan

Pada masa yang sama, hubungi juga Airbnb Support tentang tuntutan baki wang kita.

Jangan lupa hantra mesej pada Airbnb Support.


Alhamdulillah dalam masa seminggu, pihak Airbnb telah memberikan maklumbalas dan meminta surat pengesahan daripada doktor.



Selepas sesalinan surat pengesahan dihantar, dengan pantas Airbnb Support menerima bukti sokongan saya dan meluluskan tuntutan baki duit tempahan saya. Antara banyak-banyak tuntutan pengembalian wang, Airbnblah yang paling pantas dan efisien sekali.

Weee... dapat balik duit. Boleh shopping.

Senang kata, memang pengalaman membuat pembatalan tempahan dengan Airbnb ni sangat mudah dan pantas. Pemulangan sebahagian wang pertama dibuat sehari selepas saya batalkan tempahan (batalkan 13 Mac, dapat balik duit 14 Mac). Pemulangan baki yang selebihnya pula, bukti dihantar pada 21 Mac dan pemulangan wang dilakukan oleh Airbnb pda 24 Mac 2020. Memang terbaiklah!

Baiklah, sekian perkongsian kali ini. Harap membantu korang yang mungkin memerlukan. Da~~



Thursday, 12 March 2020

Pengalaman Batalkan Pembiayaan ASB (Cara dan Proses Pembatalan ASB Loan)

March 12, 2020 2
Pengalaman Batalkan Pembiayaan ASB (Cara dan Proses Pembatalan ASB Loan)

Hai semua,

Harini saja nak kongsikan pengalaman batalkan pembiayaan ASB atau orang kata, cancel atau terminate ASB Loan. Memandangkan masa sis nak batalkan dulu punyalah Google fasal proses pembatalan pembiayaan ASB atau terminate ASB loan ni tapi tak jumpa, jadi ada baiknya juga sis ceritakan kat sini supaya boleh dijadikan sebagai rujukan sesiapa yang teringin nak tahu proses pembatalan ASB ni.

Sumber gambar: Loanstreet
Kisahnya, sis dah amik pembiayaan ASB ni sejak bujang dulu lagi. Dalam tahun 2010. Sekarang dah tahun 2020. Memandangkan faedah ASB ni semakin lama semakin mehhhh sangat, sis pun malaslah nak berloan-loan ni. Lagipun, objektif kewangan pada tahun 2020 ni adalah untuk bebas daripada pinjaman dan pembiayaan gitu. Jadi, sebagai manusia yang gigih, tak bolehlah sekadar omong kosong je kan? Makanya pada sekitar 23 Januari 2020 yang lalu, sis pun telah dengan gigihnya pergi ke kaunter Maybank yang paling berdekatan untuk menyatakan hasrat sis untuk membuat pembatalan pembiayaan ASB ni.

Untuk urusan pembatalan ni, walaupun masa buat loan tempoh hari, cawangan Maybank KL Jalan amender tah yang luluskan, tapi tak kuasalah sis nak pergi jauh-jauh sana batalkan. Pembatalan ASB ni korang leh pergi je mana-mana cawangan yang berdekatan. Jadi, sis pun pergi je kat Maybank dekat ngan ofis. Sampai je sana, ambil nombor, bagi IC, dia terus suruh isi borang pembatalan.

Dah siap je isi, sis punya tanyalah orang kaunter Maybank tu, so macam mana ek prosesnya? Acik kaunter Maybank tu kata dia akan poskan borang pembatalan tu ke Maybank KL Jalan amender tah tu, nanti orang kat sana akan hubungi cik. Sis pun, okey.

Lepas tu, lama gaklah sis menanti dan menanti. Tapi tak hader berita. Lagipun siapa suruh buat sebelum Tahun Baru Cina kan? Dah sah-sahlah semua mood raya. Tak kuasalah nak layankan pembatalan uol yang tak mendatangkan keuntungan tu. 

Sekitar 2 minggu kemudian iaitu dalam pertengahan Februari, sis dapat panggilan dari Maybank cawangan KL Jalan amender tah tu. Pegawai bank tu dengan nada yang ceria dan riang tanya betul ke cik nak buat pembatalan pembiayaan ASB? Boleh saya tahu kenapa? Sis pun jawab jelah apa-apa janji dia puas hati. Lagipun, mestilah bos dia nak tau kenapa pelanggan nak kenselkan kannnn.... korang bagi jelah apa-apa alasan yang munasabah. Puas hati dengan jawapan sis yang bernas lagi bijak, pegawai bank tu pun cakap, baiklah, kalau gitu, saya akan teruskan dengan pembatalan ya cik. Tapi kalau nanti cik nak ambil lagi pembiayaan ASB, ambiklah balik dengan kami. Gituuuu! Bagus kau ya cik pegawai bank. Kakak bagi 5 bintang.

Pastu pegawai bank macam dah nyampah kat sis, terus dia nak letak telefon, tapi dihalang dengan soalan sis yang bertubi-tubi pulak. Oh, kau tanya aku, boleh? Aku tanya kau, takkan tak boleh pulok? Ye dok? Jadi sis pun tanyalah, jadi berapa lama saya boleh dapat duit saya ehhh.... ngahahahaha... Soalan cepumas. Cik pegawai bank pun jawab, cik hantar Januari aritu. Tengoklah dalam Februari nanti. Pastu kitorang pun babai kat satu sama lain sambil hati sis berdengus. Ko ingat sekarang Januari lagi? Sekarang dah pertengahan Februari dah oii.... Dah la Februari pendek. Jap je dah abis.

Makanya penantian demi penantian yang tak pasti. Sis kekadang jelah check akaun Maybank tu masa nak transfer-trasnfer duit ke sana sini. Pastu pada satu hari yang bosan sewaktu sis dimasukkan ke wad iaitu pada 5 Mac lepas, sis perasan kat bahagian pinjaman Maybank2u tu, ada duit masuk ke dalam akaun pinjaman....Tapi masuk kat Maybank je la namanya. Tak dapat lagi kat sis. Terus sis lebih rasa bersemangat untuk hidup.



Pada Isnin, 9 Mac, sis dapati duit yang sis patut dapat hasil jualan ASB tu diapungkan untuk tempoh sehari (one-day float). Jadi, sis sangat yakin duit akan masuk pada 10 Mac. Lagilah sis bersemangat tido dan bangun awal keesokan harinya untuk tengok duit masuk (keh keh keh).

Pada 10 Mac, memang benarlah duit jualan balik ASB sis dah selamat masuk ke dalam akaun sis. Setakat posting ini ditulis iaitu pada 12 Mac 2020, duit dah habis. Jadi pada sesiapa yang berniat nak pinjam duit dengan sis tu, boleh batalkan dah niat tu ya. Tapi kalau nak derma, sis sentiasa alu-alukan. Takyah segan-segan, takyah malu-malu. Habaq mai je.

Okey, kesimpulannya cara dan proses pembatalan pembiayaan ASB adalah seperti berikut:

1. Isi borang pembatalan pembiayaan ASB di mana-mana cawangan bank yang korang buat pinjaman
2. Dalam tempoh 2-3 minggu, pegawai bank akan buat pengesahan pembatalan
3. Dalam tempoh 4-6 minggu, diorang akan uruskan jualan saham dan duit jualan balik akan masuk ke akaun pinjaman
4. Duit dari akaun pinjaman akan dimasukkan ke akaun dalam tempoh 3-5 hari bekerja
5. Duit akan diapungkan selama 1 hari sebelum masuk ke akaun simpanan uol
6. Dalam beberapa hari lesap korang shopping semua duit (ngahahaha...ni sis buat-buat je)

Sekian perkongsian kali ini, moga ia dapat dijadikan sebagai rujukan pada korang-korang semua. Muah! Kalau korang rasa perkongsian ni berguna, mohon doakan sis tercapai objektif sifar hutang pada tahun ni ya? Makasih. You all the best!

OXOXO




Wednesday, 11 March 2020

KFC Malaysia : Introducing All-New White BBQ Crunch

March 11, 2020 0
KFC Malaysia : Introducing All-New White BBQ Crunch

Kentucky Fried Chicken, sebut je nama KFC ni, kecil besar tua muda semua kenal apa itu KFC. Bohong kalau tak kenal. Lagipun KFC ni dah lama. Sejak dulu sampai sekarang ni, sis sendiri asyik makan KFC. Anak-anak lagilah. Bila terbayang je menu KFC dengan ayam gorengnya yang lazat, terus rasa terliur nak makan sekarang ni juga.

Kalau nak tahu, sekarang ni KFC Malaysia dan keluarkan satu lagi menu baru tau. Menu baru ni di beri nama White BBQ Crunch. Menu KFC White BBQ Crunch ni dilancarkan sekitar awal Januari 2020 tempohari. Selepas KFC berjaya mengeluarkan KFC Hot & Cheezy Chicken, kini KFC sekali lagi memberikan pilihan cadangan menu baru untuk semua pelanggannya.



KFC White BBQ Crunch merupakan olahan unik kepada ayam goreng KFC kegemaran ramai dan dicipta khas untuk memberikan sedikit kelainan dengan rasa yang berbeza.

Menu White BBQ Crunch Dari KFC Ini Memang Lain Daripada Yang Lain
Sis sendiri belum rasa lagi tapi dari apa yang sis lihat kat sini, memang nampak sedap sangat. Terliur jugalah jadinya bila lihat gambar menu ayam KFC yang dihidang dengan Smoky White BBQ dan Hot Sauce Glaze ni.

Ayam goreng KFC White BBQ Crunch ini sebenarnya dibalut dengan 2 jenis sos iaitu sos pedas manis dan sos barbeku yang berwarna putih. Pelik pula rasanya bila sos BBQ berwarna putih. Selalunya sos begini dalam warna coklat atau merah. Hasil dari gabungan kedua-dua sos ini, mesti sangat padu. Patutlah ramai yang beri review cakap menu White BBQ Crunch ni memang sedap dan patut di cuba.



Dari pembacaan pada review mereka yang dah mencuba ni, masing-masing mengatakan yang ianya agak berbeza dari rasa ayam biasa dan spicy yang di makan tu. Mungkin kerana ayam ini di masak ala smoky. Apa taknya, dah namapun BBQ jadi mestilah ada rasa ayam yang disalai.

Kat sinilah rasa baru yang ingin diberikan pada para peminat setia ayam goreng berbanding dengan rasa yang biasa sebelum ini. Ianya juga tidak pedas dan sesuai untuk dinikmati seisi keluarga atau bersama teman-teman.

Tawaran Harga Agak Berpatutan

Harga yang ditawarkan bermula dari RM15.90 hingga RM20.30. Untuk set combo 2 ketul ayam harganya adalah RM15.90 dan untuk set combo 3 ketul ayam harganya adalah RM20.30. Set ini turut didatangkan dengan 1 bekas whipped potato (kentang putar), 1 bekas coleslaw dan juga 1 gelas air bergas. Box meal juga ada dan berharga RM 20.30.



Dari segi harga ia sedikit mahal dari Snack Plate dan juga Dinner Plate yang memang ada di KFC. Tapi still okay rasanya sebab hanya berbeza sedikit saja. Cuma kalau ikut dari permerhatian, sis lebih suka jika sosnya lebih banyak hingga menyaluti ayam secara menyeluruh. Kalau gitu barulah benar-benar mengikut tema KFC ‘makan hingga menjilat jari’.



Boleh Order Secara Online Dengan Servis Delivery
Apa yang lebih penting, sis sangat happy bila KFC ni boleh ditempah dengan mudah menggunakan servis food delivery. Antara pihak yang sis suka adalah Foodpanda. Servis mereka ni boleh dikatakan seluruh Malaysia ada. Nak makan apa, pilih dan pesan je kat website utama kemudian tunggu makanan tiba hingga ke depan muka pintu. Senang sangat.

Makin bagus,servis penghantaran seperti Foodpanda ini sangat berguna ketika sedang bercuti. Tak payah nak pening kepala untuk cari tempat makan. Boleh duduk rehatkan diri di bilik hotel sambil menunggu makanan yang dipesan tiba.



Jom dapatkan menu baru White BBQ Crunch di seluruh outlet KFC di seluruh negara. Rasa sos BBQ putih bersama sos merah ni memang nampak sedap sangat! Sis sendiri dah tak sabar nak cuba ni. Jika tak ada masa nak ke mana-mana outlet KFC atau malas nak buang masa untuk drive, cari parking dan beratur.. Hey apa susah… delivery service by Foodpanda kan ada!






Sunday, 9 February 2020

Review: Percutian Pendek Keluarga Di Glamgoat Aman Dusun Farm Retreat, Hulu Langat

February 09, 2020 3
Review: Percutian Pendek Keluarga Di Glamgoat Aman Dusun Farm Retreat, Hulu Langat

Hai semua,

Harini nak cerita fasal percutian pendek saya bersama kakak dan adik saya selama 2 hari 1 malam di Glamgoat Aman Dusun Farm Retreat yang terletak di Hulu Langat. Kisahnya pada cuti sekolah hujung tahun lepas, kami 4 adik-beradik telah berkumpul untuk satu percutian keluarga pendek.

Percutian bersama kambing. korang ada?
Biasalah bila masing-masing dah berkeluarga, mak ayah pula dah tak ada, adik-beradik ni biasanya akan sibuk dengan kehidupan masing-masing kerana tiada lagi ibu bapa sebagai pengikat keluarga. Kalau orang yang ada mak bapak, sekurang-kurangnya setiap kali raya, mesti sekeluarga akan bekrumpul. Tapi memandangkan kami sudah yatim piatu, kenalah ambil inisiatif sendiri untuk rapatkan sillaturahim sesama sendiri. Makanya kakak kita pun telah merancang satu percutian keluarga di Glamgoat Aman Dusun Farm Retreat, Hulu Langat.

Tempat ni kakak kita yang buat pilihan dan kajian. Kitorang ikutkan ajer. Lagipun, waktu hujung tahun cuti sekolah, kebanyakan tempat dah pun ditempah penuh. Kami yang merancang di minit terakhir ni, ikutkan sajalah kalau dah ada orang buatkan perancangan. Semua sebulat suara malas nak bawa kereta jauh-jauh dan menempuhi kesesakan lalulintas. Jadi, Hulu Langat yang lokasinya di Lembah Klang ni memang sesuailah dijadikan destinasi perkumpulan dan percutian keluarga kali ini.

Beberapa hari sebelum bertolak, kakak dah hantar maklumat dan informasi berkaitan seperti laman Facebook Glamgoat Aman Dusun Farm Retreat, peraturan, peta, senarai apa yang boleh dibuat dan dilarang (dos and don'ts) kepada kami 3 lagi adik-beradik. Kalau diikutkan gambar, memang menariklah konsep Glamgoat Aman Dusun Farm Retreat ni.

Daripada pengamatan, Glamgoat Aman Dusun Farm Retreat, Hulu Langat ni kawasan persendirian yang boleh disewa untuk aktiviti keluarga yang mana ia berkonsepkan dusun dan juga ladang. Pemiliknya telah membina beberapa buah rumah dan banglo di dalam dusun buah-buahan serta ladang ternakan kambingnya dan pada masa yang sama ia dibuka untuk diinap bagi mereka yang berminat. Apa yang lebih menarik lagi, ladang ternakan kambingnya juga menghasilkan susu kambing dan hasil tenusu yang boleh didapati di beberapa buah farmasi dan hospital sekitar Lembah Klang.

Hei, memang terujalah sis kalau dengar percutian yang ada unsur-unsur pembelajaran macam ni. Sesuai sangat untuk pendedahan anak-anak sis yang tak ada kampung ni. Meh sini, alami sikit suasana kampung. Kenal sikit haiwan, tumbuh-tumbuhan dan pokok-pokok kat kampung ni. Jangan asyik tau main game je...

Lepas brunch hari Sabtu tu terus kitorang memandu ke Glamgoat Aman Dusun FarmRetreat. Semua datang berasingan, kecuali sis dan anak-beranak, kitorang tumpangkan adik yang lagi sorang. Dari Subang kitorang memandu ke Hulu Langat dalam sejam jugalah. Pastu sampai satu mercu tanda, kena ikut peta yang diberi. Okay, bila start jalan peta tu, dah mulalah ikut jalan kampung yang agak sempit dan menakutkan. Almaklumlah kitorang semuanya perempuan. Jalan teruk sikit je dah takot dah. Keh keh keh. Selepas 15 minit perjalanan lagi, sampailah kitorang ke destinasi.
Ni dah nak masuk... gambar tengah drive. agak blur
Secara keseluruhannya, memang cantiklah tempatnya. Mula-mula nampak kandang-kandang haiwan peliharaan, nampak mini dusun pastu sampai hujung sekali, banglo yang kitorang sewa. Yang paling best, dari banglo, ke bawah sikit, ada sungai. Cantik dan bersih sungai tu. Lepas-lepas tu baru kitorang tahu pemilik Glamgoat ni memang buat kerja-kerja pembersihan sungai secara berkala. Patutlah jernih je sungainya. Sampai je sini, terus rasa udara pun lebih segar daripada biasa.


Yang paling kitorang suka ialah landskap Aman Dusun ni dan juga reka bentuk banglo yang kitorang duduk tu. Memang nice-nice. Lepas-lepas tu barulah kitorang tau, rupa-rupanya pemilik Glamgoat ni dulu arkitek JKR. Rumah dan banglo kat Glamgoat Aman Dusun Farm Retreat ni, semuanya dia yang reka sendiri.  Memang idaman betul rekaan dia. Ala-ala rumah idaman kita kalau poket kita tebal dan bebas hutang.
Cantik kan... tapi kitorang tak tido sini

Poolnya menawan...
Kitorang tido kat Riverview Bungalow ni


Add caption
Add caption





Petang tu, seronok kitorang main daun terup, mengumpat, berseloroh dan bersiar-siar di sekitar Aman Dusun dan mandi-manda di kolam renang. Malam tu sambung lagi aktiviti yang sama serta makan malam. Oleh kerana esok pagi ada mini guided tour di Glamgoat, maka semuanya tido awal supaya boleh bangun awal esok hari. Gituuu...






Keesokan paginya, seawal pukul 7.30 pagi, kitorang semua berkumpul luar perkarangan rumah. Dari situ, kami dah sebuah lagi keluarga yang menetap berdekatan pun mengikuti lawatan ke sekitar Glamgoat Aman Dusun.





Banyak yang dikongsikan oleh pemiliknya antaranya sejarah dia mengusahakan Glamgoat Aman Dusn Farm Retreat. Walaupun pemiliknya sudah berusia 50-60-an, namun beliau masih tegap dan ceria mengusahakan ladang ternakan dan buah-buahannya. Kami dibawa melawat kandang kambingnya yang dijaga dengan cukup teliti dan rapi. Tak seperti kandang haiwan lain, kandang di sini tidaklah berbau mana.




Beliau juga berkongsi tentang susu kambing. Menurutnya, ramai yang mengadu tentang bau dan susu kambing yang hamis. Namun menurutnya, susu kambing sebenarnya tidak berbau dan enak sekiranya susu yang diperah dikenadalikan dengan baik. Bagi memastikan suusnya bebas daripada bau-bauan, dia akan melakukan proses pemerahan susu kambing di tempat khususnya sendiri. Malah, setiap kambing juga diperiksa tahap kesihatan sebelum susu diperah. Sekiranya kurang memuaskan, susunya takkan diperah. Malah dia juga menerangkan bahawa kebanyakan susu kambing di perah di kandang kambing itu sendiri, oleh kerana partikel susu kambing halus, ia mudah menyerap bau-bauan seperti najis kambing dan hal ini membuatkan susu mempunyai rasa dan bau yang tak disenangi. Menurutnya lagi, dia sangat mementingkan kebersihan kambingnya dan kawanan kambing tersebut dimandikan seminggu sekali dan bulu ekornya juga dipotong pendek. Banyak lagi perkongsiannya yang menarik dan ternyata sangat ilmiah.
Susu diperah ditempat berasingan.

Selepas selesai diberikan pendedahan tentang ternakan kambing, kami juga dibawa melawat dusun buah-buahannya yang mana kami diuji dan diterangkan tentang pelbagai jenis baka pokok buah-buahan yang berbeza. Sememangnya ia pendedahan yang bagus untuk baik ibu bapa mahupun anak-anak. Oh ya, kami juga diberitahu kalau pada musim buah, kami boleh nikmati hasil tanaman yang ada secara percuma. Erm... menarik. Terus kakak kita yang merupakan peminat tegar buah durian teruja untuk ulangi percutian keluarga kami di sini.

Lawatan berakhir dengan sarapan yang disediakan oleh tuan rumah di pondok yang didirikan di tepi sungai. Dengan suasana tepi sungai, kitorang mengisi perut dengan penuh riang dan puas. Mana taknya? Walaupun sarapan yang disediakan sangat ringkas, tetapi memang sangat enak dan memuaskan. Kami juga turut disajikan dengan susu kambing segar yang diperah sewaktu lawatan tadi. Ternyata, rasanya memang enak. Tak sama seperti susu kambing yang pernah kami rasa sebelum ini.

Selepas sarapan, kami sambung semula dengan pelbagai aktiviti kekeluargaan dan sebelum pukul 12 tengah hari, kami bersiap dan berkemas untuk pulang.

Secara keseluruhannya, percutian pendek kami di Glamgoat Aman Dusun Farm Retreat memang sangat memuaskan. Bukan sahaja bersifat kekeluargaan, malah juga ilmiah dan menyeronokkan! Weeee....

Lepas ni katanya tradisi percutian keluarga macam ni akan diteruskan lagi. Tapi penganjurnya kenalah gilir-gilir pulaks. Gulp.... Kakak kata kita pulak kena plan next family retreat. Ama apa! Tolong bagi cadangan sikit weh... mati sis.

Okay sekian perkongsian kali ini.

Da.~~


Glamgoat Aman Dusun Retreat, Hulu Langat
FB: Glamgoat Aman Dusun Farm Retreat
*Sesetengah gambar diambil dari FB Glamgoat Aman Dusun
*Kredit gambar FB Glamgoat Aman Dusun