Saturday, 10 April 2021

Pizza Boleh Menjadi Makanan Negara Malaysia, Ketahui Mengapa!

April 10, 2021 0
Pizza Boleh Menjadi Makanan Negara Malaysia, Ketahui Mengapa!

Sekiranya ada satu makanan 'kewarganegaraan asing' yang harus diwartakan sebagai makanan kebangsaan Malaysia, saya pasti ramai akan memilih pizza untuk menjadi sebagai salah satu makanan negara kita. Kenapa? Baca sebab di bawah ini.

1. Pizza mungkin berasal dari Itali tetapi sejak Pizza muncul di Malaysia, resipi telah berubah untuk memenuhi selera Malaysia. Di Malaysia kini sudah ada pizza dengan topping sambal ikan bilis, nasi lemak dan juga durian!

Pizza di Malaysia sememangnya unik dan pelbagai. Fikir semula secara logik akal, adakah pizza sambal ikan bilis dan durian di tempat yang lain? Mungkin tidak.




2. Ramai dikalangan rakyat Malaysia ini yang amat sukakan pizza. Tanya kepada sesiapa sahaja di mana-mana isi rumah, baik kecil atau sudah dewasa rata-rata tahu apa itu pizza.

3. Pizza biasanya dipesan ketika ibu sibuk dan penat hingga tak larat lagi untuk memasak di dapur. Pizza adalah menu yang sangat mudah, pantas dan mengenyangkan. Dengan adanya pula servis pizza delivery,ramai ibu-ibu di Malaysia berasa lebih tenang dan dapa lebih banyak rehat berbanding sebelumnya.

4. Pizza menyatukan keluarga dan rakan. Beli pizza kemudian makan beramai-ramai satu famili, ianya merupakan salah satu aktiviti yang sihat.

5. Anak-anak di Malaysia sangat menggemari pizza. Tanyakan kepada mana-mana kanak-kanak Malaysia jika mereka suka pizza atau tidak, pasti ramai akan cakap suka. Bukan setakat anak-anak malah dikalangan dewasa juga.




Pizza Delivery Sangat Bagus Untuk Membantu


Walau bagaimanapun, cadangan untuk menjadikan pizza sebagai makanan nasional kita ini hanyalah sekadar satu pendapat saja. Paling penting, hendaklah bijak menjaga diri dalam suasana negara dilanda Covid-19 yang masih belum hilang sepenuhnya ini.

Kita semua harus melakukan peranan kita sebagai warga negara yang bertanggungjawab untuk memutuskan rantaian jangkitan Covid-19. Untuk keselamatan bersama, patuhilah segala SOP yang kerajaan tetapkan.

Jika ingin makan pizza sekalipun, tak bermakna perlu terus ke premis. Di Malaysia sudah ada pelbagai aplikasi menarik termasuklah servis pesanan dan penghantaran secara atas talian (online).



Foodpanda Malaysia Delivery, inilah jenama yang sering dipilih oleh pengemar makanan di luar sana. Nak terus ke premis jualan pizza, mungkin sibuk dan dalam masa yang sama elakkan dari berada di tempat awam.

Cara paling mudah, buat pesanan secara atas talian dan kemudian biarkan rider Foodpanda membantu, hantar makanan sehingga ke depan pintu rumah.

Elok Download Foodpanda ke Handphone Sempena Ramadhan


Bulan puasa tahun 2021 sudah hampir tiba. Bagi sesiapa yang tak ada masa untuk memasak dan sibuk dengan urusan kerja yang menimbun, bolehlah guna servis Foodpanda ini.



Terasa penat untuk masak ataupun letih selepas penat berkerja seharian, bolehlah guna servis delivery dari Foodpanda. Jika rasa nak makan FoodPanda contohnya, ada pelbagai pilihan melalui aplikasi Foodpanda. Buat pilihan yang mana satu dan penghantaran pizza akan segera bergerak selepas usai pemeriksaan berkaitan bidang yang berkaitan.

Jangan lupa untuk daftarkan akaun dan buat pesanan. Soal bayaran, boleh bayar semasa makanan dihantar tetapi tak dinafikan, disarankan untuk membayar secara dalam talian dan meminta penghantaran tanpa sentuhan sepanjang tempoh ini.

OXOXO

Wednesday, 7 April 2021

Pengalaman Buruk Shopping di Mizzue Malaysia

April 07, 2021 2
Pengalaman Buruk Shopping di Mizzue Malaysia

Hai semua,

Harini nak cerita sedikit pengalaman buruk sis shopping di Mizzue Malaysia. Kisahnya, sis bukannya jenis yang suka shopping atau membeli-belah dalam talian pon. Hahahaha... Shopping kat sini maksud sis shopping barang-barang bukan keperluan lah. (ecececeh)


Apa guna promo hebat, barang cantik tapi hampeh? Gituuu....


Biasa kalau shopping dalam talian pon kat Shoepe atau Lazada je. Tu pun barang keperluan (wakakaka). Macam tepung ke, barang masakan ke, lampu ke. Kira takdenyalah nak shopping handbag kat Christy Ng ke, mekap kat Zalora ke kat platform dalam talian. Tidak... Untuk barang-barang macam ni, sis lagi suka pergi ke kedai fizikal. Mesti nak belek, raba, pegang dulu. Barulah puas hati gitu.

Pada lebih kurang sebulan yang lalu, sis telah mengadakan peraduan kat platform Instagram sis secara suka-suka. Sis tau lepas start kerja kat KL, blog dan sosial media sis banyak terabai atas sebab-sebab tertentu. Makanya, kekadang sis akan adakan peraduan mini sebagai tanda terima kasih kepada mereka yang mengikuti sis walaupun sis tak rajin nak kemas kini apa-apa. Hadiah ikut kemampuan sis jelah, asalkan penerima gembira, sis pun gembira.

Oleh kerana pemenangnya seorang perempuan dan ada iklan Mizzue ni asyik muncul je kat FB sis, maka sis pun fikir, apa kata sekali-sekala kita support peniaga dalam talian? Sebelum buat pesanan siap google juga kata kunci 'Mizzue penipu' (kah kah kah!) tapi tak jumpa apa-apa. Husnuzon, okey kot. Boleh dipercayai ni.

Terus sis pergi ke laman web Mizzue dan pilih hadiah untuk pemenang. Selepas tu, dengan gembiranya sis pun maklumkan pada pemenang dah buat pesanan, ucap tahniah, pesan kat dia supaya maklumkan apabila barang dah sampai dah sambung kesibukan hidup dalam senyuman. Masa tu 2 Mac 2021. Pada 4 Mac, sis dapat makluman daripada Mizzue yang barang sis telahpun dihantar.

Berani kau janji 3-5 hari sampai eh! Dasar Mizzue penipu tak tau malu


Atas dasar husnuzon yang semua platfrom dalam talian elok-elok belaka macam Shopee dan Lazada (walaupun tu pon ada yang kena tipu), sis memang tak fikir langsung fasal hadiah tu. Sampailah satu harini iaitu pada 13 Mac 2021, pemenang pm kita kat Instagram yang mengatakan hadiah masih tak sampai-sampai lagi. Naniiiiiiiii ?????(Nani=Apa dalam bahasa Jepun) Benganglah sis.

Makanya sis pun hantar tangkapan skrin fasal barang telah dihantar serta nombor pengesanan (tracking number) dari Ninjavan. Yerlah, mestilah dia pun aneh kenapa barang tak sampai. Pada masa yang sama, kita pun check status penghantaran kat Ninjavan. Oleh kerana sis pun pernah ada pengalaman buruk dengan Ninjavan, maka sis pun macam fikir, patutlah lembep, pakai pon Ninjavan. Gituuu....

Pulak sis nampak makluman daripada Ninjavan yang katanya banyak nau bungkusan, ditambah pula musim Covid-19, maka ada kelewatan. So memang sis tak hairan punlah.




Tapi bila sis tengok, eh...kenapa satu tanda tick pon takdak ni? Takkanlah dah lebih sepuluh hari pon tak ambil-ambil bungkusannya daripada Mizzue? Ni sibuk benar ni Ninjavan.






Lepas dah bagi nombor pengesanan tu, sis sambung lagi kehidupan sis yang sibuk sokmo tu. Hampir dah terlupa dah lagi fasal benda ni. Sampailah pada 30 Mac 2021, sis terdetik nak semak status penghantaran. Bila dah semak tengok, eh, apasal tak berubah-ubah ni? Masih lagi satu tanda tick pon ilek. Geram mak, terus kita pm balik pemenang, tanya dapat tak hadiah. Katanya masih tidak. Masa ni kita dah geram sangat dah. Apa hal tak sampai-sampai lagi? dah nak sebulan dah kot! Makanya kita pun buat aduan bertulis kat Mizzue, boleh pulak dia kata nanti saya semak dengan Ninjavan ya? Rest assured kami akan pastikan bungkusan anda tiba, gitu!
 

Amboi, acah-acah nak semak ngan Ninjavan pulak ye kau!



Sis tak puas hati. Sis buat pertanyaan kat Ninjavan pulak. Ninjavan pon jawab, oh ya puan, memang dia cipta pesanan tu pada 4 Mac 2021, tapi dia tak sediakan bungkusan fizikal untuk kami ambil. Ha gituuu bunyi jawapan daripada Ninjavan. Eh ngamuklah sis. Mandai je kau konon nak semak dengan Ninjavan! Kalau kau yang tak sediakan barangnya, Ninjavan tu nak collect apa pulak? Pandai plak shift the blame and redirect the attention to someone else eh? Ha kau...dah tercakap mat salleh dah sis. Marah ni! Pattern manusia play victim camnilah yang paling sis menyampah. Kalau depan mata sis dah tarik rambut dengan lumur cili dah.




Makanya sis pun hantar lagi satu e-mel yang memaklumkan bahawa jangan memain eh, sis dah semak dengan Ninjavan, Ninjavan kata kau yang tak sediakan barang. Sis nak duit sis balik. Pastu Mizzue ni diam menyepi selama beberapa hari.

Harini sis dah hantar sekali lagi e-mel yang menegaskan sis nak balik duit sis. Tak kira! Tak kira! Dasar penipu, beri janji palsu dan berlakon mangsa. Eeeii... semua ciri-ciri yang sis nyampah ada kat kau! Kalau pompuan, sis dah tampo dah.

Selepas tu, sis dengan tak puas hatinya Google lagi, takkanlah aku sorang Tipah tertipu kot? Kemudiannya barulah sis nampak rakan blogger yang sis kenali juga pernah kena. Kat komen pula, ada je yang lain yang terkono. Boleh semak posting rakan blogger Cindyrina di SINI. Waduh, waduh! Kenapa sekarang baru sis jumpa?

Makanya, bagi mengelakkan pengalaman yang tak menyeronokkan ni daripada berlaku kepada yang lain, sis pun tuliskan posting tersebut. Kalau mereka yang jenis penyabar, bolehlah teruskan pesanan anda. Tapi kalau jenis yang tak mahu terkena dengan adegan-adegan drama mereka, maka fikirlah 88 kali dulu ya?

Ni pon sis tak tau Mizzue Malaysia ni nak bertafakur berapa hari berapa malam sebelum proses pengembalian wang sis. Entah-entah dia tak nak kembalikan duit sis, dia nak gak seksa mental fizikal sis dengan menghantarnya 2 tahun 38 bulan kemudian? Siapa tahu?

Sekian perkongsian sis kali ini.

OXOXO

Saturday, 3 April 2021

Senarai Kedai Makanan Keto Instagram di Kawasan KL Selangor

April 03, 2021 0
Senarai Kedai Makanan Keto Instagram di Kawasan KL Selangor

Hai semua,

Alang-alang haritu dah cerita fasal diet, harini kita sambung topik diet keto plak. Macam yang saya dah ceritakan sebelum ni, diet keto (rendah karbo tinggi lemak -Low Carb High Fat/LCHF) ni sebenarnya agak mencabar juga terutamanya kalau korang pemalas dan pemakan macam saya.

Sebenarnya kalau rajin, boleh je masak hidangan diet keto yang ringkas dan mudah setiap hari. Tapi kalau korang jenis sentiasa sibuk dan berselera pelbagai macam saya, maka lebih baik korang tahu senarai kedai-kedai yang menyediakan makanan keto dan sediakan bekalan makanan keto yang secukupnya di rumah, supaya korang tak terjebak untuk makan makanan yang tidak lulus keto disebabkan faktor terliur.



Okay, takmo bercerita panjang lagi. Ajoms kita tengok senarai penjual/kedai makanan keto yang sis pernah order atau teringin nak order. Perlu diingatkan semua penjual tersebut menjual di platform Instagram:

1. Larra Bakes

Kalau korang jenis yang gemar makan pemanis mulut, ha ni dia kedai yang jual kek lulus keto yang sangat enak. Berdasarkan pemerhatian dan pengalaman sis, kebanyakan kek keto mempunyai tekstur yang tak berapa jelita dan halus serta rasa yang tak kurang enak berbanding kek bias atas faktor perbezaan bahan yang boleh digunakan.

Tapi kebanyakan kek di Larra Bakes memang enak tak macam kek keto tipikal yang sis pernah beli. Rasa dia sedap dan ada yang lebih sedap daripada kek besar.

Jadi kalau nak makan kek, memang sis sangat-sangat syorkan Larra Bakes ni. Apa yang sis syorkan? Kek keje daripada Larra.Bakes. Pilihan saya? Keto Caramel Cheesecake dan Keto Blueberry Cheesecake. Memang sedap hingga menjilat jari sampai korang lupa ini ialah kek diet.

Berminat? Boeh juga buat pesanan daripada laman web https://larrabakes.oddle.me/en_MY/




2. Ketosis_my

Ketosis_my merupakan permulaan perkenalan sis tentang kedai yang menjual makanan lulus keto. Sis masih ingat lagi masa tu ternampak kat wall Facebook rakan tentang pelan diet dia. Katanya, siapa cakap masa diet tak boleh makan pemanis mulut. Dari situ, barulah sis sedar banyak je sebenarnya pemanis mulut dan makanan yang dianggap tak lulus diet yang boleh dimakan. Contohnya kek, aiskrim, coklat, piza dan sebagainya.

Tidak seperti Larra.Bakes, jenis makanan yang ditawarkan adalah lebih menyeluruh dan pelbagai iaitu daripada burger, piza, masakan Malaysia seperti laksa, sate, roti hinggalah kek, wafel, bun dan sebagainya.

Antara makanan yang sis pernah cuba dan sangat-sangat syorkan ialah:Makanan savuri (sauvory): roti buku, pai ayam dan pai cendawan dan stik
Makanan manis: kek keju karamel masin, strawberi dan blueberi, serta wafel dan sos coklatnya.







3. Ketoshop_bukitjelutong

Ketoshop_bukitjelutong juga merupakan salah satu kedai keto kegemaran saya. Makanan yang dijualnya juga mempunyai niche yang tersendiri.

Kedai ni bagi saya menawarkan lebih banyak makanan ala-barat seperti ayam bakar, cop kambing, piza, lasagna, lada benggali sumbat dan sebagainya. Yang menariknya, ada juga makanan Melayu seperti rendang, sambal, nasi goreng dan tauhu sumbat. Pemanis mulut juga turut ditawarkan tetapi pilihan agak terhad.

Antara makanan yang sis pernah cuba dan sangat-sangat syorkan ialah aneka jenis pizanya! Sis bermula membeli di sini kerana malas nak masak sambal. Jadi nak pesan je sambal keto dari kedai ini. Namun penjual tersebut menyarankan pizanya yang mana menu tersebut merupakan menu paling hangat mereka. Ternyata sis sangat bersetuju dengan kenyataan tersebut kerana bagi sis, piza yang dijual Ketoshop_bukitjelutong memang enak, malah jauh lebih enak daripada piza bukan keto di luar sana.

Setakat ini, sis dah cuba semua jenis pizanya kecuali perisa Salmon. Memang boleh mengigaulah dibuatnya bila kita kenangkan keenakan dan kelazatannya! Serius tak rasa macam diet.





4. Keto Republic Malaysia (keto.republic)

Ni lagu satu kedai makanan keto yang memang sis paling fevret. Mana taknya? Kebanyakan penjual lain memang produk mereka sangat superb, tapi bab penghantaran kurang tepat. Ini agak sukar bagi sis yang sentiasa aktif dan on-the-go gitu.

Tapi Keto Republic Malaysia ni memang perfecto. Layanan superb, makanan memuaskan hati, penghantaran pun memang lima bintang. Tepat pada masanya dan konsisten. Memang muah muah lebih lah kat kedai ni.

Berbeza dengan kedai-kedai keto lain, kedai keto ni menawarkan meal prep yang lengkap untuk sarapan, makan tengah hari atau makan malam. Meal prep lengkap ni pula disesuaikan dengan menu-menu yang sangat kena dengan tekak Malaysia. Korang boleh pilih sama ada nak pesan satu menu sahaja ataupun pakej 3 hari, 5 hari, 7 hari atau 15 hari terus.

Bagi yang pemalas dan sentiasa macam saya, memang sangat-sangat sesuai dan sangat-sangat disyorkan. Hari-hari takyah fikir nak makan apa, pesan, simpan, keluarkan bila perlu dan panaskan saja kembali. Hidangan disediakan dah cukup lengkap dengan sayur, protin dan sajian utama.

Dengan menu hidangan meal prep daripada Keto Republic Malaysia ni, korang pun tak mudah rasa jemu sebab asyik makan menu yang sama je.

Antara menu kegemaran sis ialah Paprik Ayam Keto, Nasi Tomato dan Ayam Masak Merah Keto, Ayam Kung Pao dan Nasi Keto, Keto Nasi Lemak dan Udang Sambal, Kepak Ayam dan Brokoli Berkrim Keto, Daging Goreng Ala-Thai Keto, Nasi dan Daging Teriyaki Keto dan pelbagai lagi.

Dengan pelbagai menu enak macam ni, perjalanan diet korang harusla tidak rasa membosankan langsung! Memang bernas kedai ni!





5. Bakes.etc

Jujur sis katakan, sis merupakan peminat savuri berbanding manis. Pemanis mulut atau hidangan manis ni sebenarnya sis tak berapa minat. Tapi sis juga mempunyai tabiat buruk nak makan sedikit pemanis mulut setiap kali makan sajian utama. Bila berdiet, lagilah badan dan otak mengada-ngada je nak cari makanan manis walaupun sendiri tak minat manis.

Lagi pula memang sejak kecil lagi sis suka tengok kek, roti dan pemanis mulut yang menarik dan bercadang untuk jadi baker yang berjaya, itu yang tak boleh tengok kek, roti dan pemanis mulut yang menarik. Rasa nak buat pun ya, rasa nak cuba pun ya.

Atas dasar ini, kedai kelima yang sis nak syorkan juga menawarkan makanan keto manis. Sewaktu menulis hantaran ini, sis baru menerima pesanan daripada penjual pagi tadi dan baru saja selesai makan congor bar dan kek keju strawberinya.

Kalau korang nak makan makanan manis diet tapi tak tahu apa, boleh juga jenguk ke Bakes.etc. Pilihan sis? Kek keju dengan topping strawberinya. Enak!





6. The Keto Lab

Aha, memandangkan raya dah nak sampai, korang dah bolehlah simpan stok biskut raya keto supaya berat badan tak naik mendadak pulak nanti. Stok biskut keto ni antara menu wajib ada bagi mereka yang gemar makan kudap-kudap seperti biskut dan cookies.

Masa awal-awal mula diet keto dulu, sis terliur dengan cookies yang sis sendiri bakar. Kah kah kah! Untuk mengelakkan eksiden seperti tersuap cookies bukan keto ke dalam mulut, maka sis telahpun membeli biskut cip coklat keto dari kedai ini.

Biskut cip coklat dia jelita, rasa pun boleh tahan macam biskut biasa. Cuma tulah, kalau jenis nak cip coklat selambak, kenalah buat sendiri ya!




Okay sekian senarai sis buat kali ini.

Salam keto!

Da~~~

Wednesday, 24 February 2021

Diet Apa Paling Berkesan? Kompilasi Diet Yang Pernah Saya Cuba

February 24, 2021 2
Diet Apa Paling Berkesan? Kompilasi Diet Yang Pernah Saya Cuba

Hai semua,

Harini ni nak cerita sikit fasal topik diet hasil maklum balas daripada tinjauan yang sis buat di Instagram Story. Terima kasih kepada yang bagi cadangan.

Menyentuh tentang diet ni, kenalah mukadimah sedikit sebanyak fasal diri sis. Oleh kerana sis seorang yang sentiasa perasan kurus and bajet comel (kah kah kah!), dari kecik sampai besau tak pernah pon terfikir nak diet, nak kawal makan, nak senam dan sebagainya. Punyalah tahap keyakinan tu tinggi sampai memuncak, bila bercermin tak pernah rasa sendiri gemuk. Ditambah pula memang seorang yang pemakan, setiap kali dengar orang nak diet je mesti sis cebiklah. Sebab biasanya orang yang cakap nak diet tu, bukannya gemuk pun. Gila kau! Suruh orang yang suka makan macam sis ni diet? Mendustakan nikmat dunia betul!! 

Sampailah sis dah anak dua kot, barulah timbul kesedaran fasal nak kuruskan berat badan. Tu pun sebab kat ofis dulu ada HR dan CEO yang sangat menggalakkan staf menjaga kesihatan. Masa kat ofis lama dulu, ex-boss sis pernah jadi jurulatih kat gim. Pastu untuk pastikan semua staf sihat dan bebas daripada penyakit, petang-petang adalah sesi senaman, HIIT, jogging, brisk walk dan sebagainya. Puncanya kalau tak silap, ada staf yang risiko untuk dia sakit jantung tinggi, so sebagai syarikat yang mementingkan kebajikan staf, bos pun amik inisiatif adakan sesi macam ni.

Pastu oleh kerana kat ofis lama, hampir hari-hari ada makan percuma, maka makin tembun dan bulatlah orang-orang di ofis berikutan aktiviti senaman mulut yang kerap. Jadi, HR pun anjurkanlah pertandingan 'The Biggest Loser'. Siapa yang menang leh dapat hadiah wang tunai. Daripada situ, peserta akan diambil ukuran yang lengkap termasuklah peratusan jisim otot, kandungan lemak dalam badan, lemak visceral, air dan sebagainya. Masa tulah sis tau, jisim otot dalam badan sis kira below average. Pastu kandungan lemak plak sangat tinggi. Barulah timbul kesedaran nak cakna fasal kesihatan diri. Bukan sekadar nak nampak jelita dan cantik je.

Satu lagi punca yang membuatkan sis lebih terdorong untuk mengurangkan lemak berlebihan ni, ialah sewaktu sis mula melancong ke sana sini, tu pun masa dengan ofis lama yang sama. Bila kita melancong ke sana sini, tentulah kena amik gambar. Masa tu perasan, eh apasal semua gambar nampak hodoh? Lol, dah lemak sana sini, mau tak hodoh? Yang kedua, bila melancong ke sana sini, sis sedar memang betullah statistik yang mengatakan rakyat Malaysia mempunyai kadar obesiti yang tertinggi di Asia Tenggara. Mana taknya? Kat semua negara yang sis pergi, susah nak nampak orang gemuk. Satu sebab diorang lagi banyak jalan, kat Malaysia, kebanyakannya naik LRT, kereta dan sebagainya. Kedua, makanan diorang rata-rata lagi mahal daripada baju. Kat Malaysia ni, baju lagi mahal daripada makanan.

Maka bermula dari situ, sis pun banyaklah membaca fasal tips-tips diet, senaman dan kesihatan. Pada masa yang sama, sis pun cuba jugalah sebahagian daripada diet-diet dan tips-tips kesihatan yang banyak tular di media sosial. Kekadang nyampah juga baca tips kurus tipikal dan boring yang berbunyi 'jangan minum air manis'. Mana taknya? Sis ni tak memang tak minum air manis pon, tapi montel je! Makanya, harini sis nak kongsikan diet-diet yang pernah sis cuba, dan mungkin berkesan untuk korang. Tapi perlu diingat ya, setiap individu lain kondisi badannya, maka kesannya juga berbeza. Apa yang berkesan untuk sis, tak semestinya berkesan untuk anda. Trial and error itu penting. Gituuuuu! Zasss....


1. Diet Tanpa Nasi (No Rice Diet)

Ni rasanya diet yang paling femes kat seantero Malaysia kot. Hahahaa... Puncanya? Selain daripada suruh orang cut minuman bergula, banyak 'otai' juga akan mencadangkan orang yang nak berdiet untuk tak makan nasi. Makan lauk jeeee katanya.

Ni juga antara diet terawal yang sis cuba. Kah kah kah! Kalau kau memang kaki melantak nasi, memang payah weh nak gigihkan hati untuk tak sentuh nasi. 

Keberkesanan: Rendah
Kesukaran: Rendah

Pendapat sis: Kalau kau tak makan nasi, tapi kau melantak karbo-karbo lain macam mi, mihun, spageti, roti. Sama jek wehhh!


2. Diet Tanpa Karbo Ringkas (Simple Carbo)

Ha, ni advance sikitlah daripada diet tanpa nasi. Sebab selain nasi, korang juga tak dibenarkan sentuh roti, mi, mihun, kueyteow, gula dan sebagainya. Biasanya orang faham karbo maknan utama yang ketara ni jelah kena pantang. Yang lain takpe.

Keberkesanan: Sederhana
Kesukaran: Sederhana

Pendapat sis: Yang ni okaylah. Nampaklah penurunan berat badan. Tapi ambil masa juga untuk turun.  Disarankan untuk dibuat secara konsisten dan digandingkan dengan senaman. Kalau korang jenis yang dah terbiasa makan nasi, roti dan karbo, memang akan menggigillah. Lama sikit baru biasa.

3. Berpuasa/Intermittent Fasting (IF)
Intermittent fasting pun salah satu kaedah diet yang terkenal Sumber: fashioniser dot com

Ni pula takyah cerita panjanglah. Sis yakin ramai yang dah tahu dan ramai yang aplikasikan kaedah berpuasa untuk turunkan berat badan. Untuk intermittent fasting pula, ada beberapa jenis. Antaranya ialah 16:8. Iaitu 16 jam puasa, 8 jam makan. Ala-ala puasa jugalah. Ramai yang cakap alang-alang nak IF, baik puasa sunat je. Ada betulnya juga.

Keberkesanannya tak payah nak ceritalah. Setiap kali puasa ramai je yang turun sampai berapa kilogram. Tapi sis yakin, ramai juga yang jenis macam sis, lemak liat. Berpuasa sebulan satu kg pon tak turun. Pernah beberapa kali tu pula, naik lagi adalah. Ish ish ish.

Keberkesanan: Sederhana
Kesukaran: Sederhana

Pendapat sis: Sesuai untuk jangka masa pendek. Jangka masa panjang tak dan. Takkanlah hari-hari nak berpuasa pula kan? Nanges gak. Kaedah ni juga tak sesuai bagi mereka yang mempunyai masalah gastrik macam sis ya? Nanti masuk spital kang, payah pula

4. Eat Clean

Antara bebanyak jenis diet yang sis pernah cuba, rasanya nilah yang paling susah kot. Teras eat clean ni ialah makan makanan dalam bentuk yang paling asal (eat food in its most original form). Kedua, langsung tak boleh ada makanan yang diproses dalam pemakanan korang. Maksudnya korang hanya boleh makan makanan segar tanpa bahan aditif/pengawet/perasa langsung. Nak makan ikan sardin, kena beli ikan sardin. Takleh makan sardin dalam tin. Bahan perasa cuma garam, lada sulah. Sos bagai semua tak boleh. 

Eat clean ni disarankan korang sediakan jelah makanan korang sendiri. Sebab makan kat luar, mestilah dia letak ajinomoto bagaikan.

Keberkesanan: Sederhana
Kesukaran: Tinggi

Pendapat sis: Baguslah untuk kulit dan penghadaman, memang cantik kulit korang. Perut pun jenjarang akan sakit. Bak kata pepatah 'we are what we eat'. Makanya kalau korang makan makanan segar saja, kulit korang pon licin, cantik, segar gituuu.

5. Atkin/Keto

Keto
Boontoom Sae-Kor/ Shutterstock

Yang ni lagi spesifik daripada diet tanpa karbo yang sis sebutkan di atas. Kalau pemahaman orang biasa, diet kat atas tu sayur lobak, kentang etc masih boleh lagi diambil. Namun dalam diet atkin/keto ni, karbohidrat daripada sayur-sayuran dan makanan semulajadi (kentang, keladi, keledekP pon perlu disukat. Kalau tak silap, sehari pengambilan karbo tak melebihi 40 gram supaya mencapai ketosis dalam badan yang mana ia akan menggalakkan pembakaran lemak. Gituuu....

Di sini sis saja groupkan atkin dan keto bersama kerana diet atkin fasa 1 lebih kurang saja dengan diet keto. Perbezaan atkin ngan keto ni, atkin dia ada beberapa fasa yang mana lama-kelamaan, makanan berkarbohidrat akan diperkenalkan semula dalam diet. Tapi, keto tak berfasa. Keto is the way of life katanyaaaaa....

Keberkesanan: Tinggi
Kesukaran: Tinggi

Pendapat sis: Ni sis lagi amateur gituu... Tak pernahnya capai ketosis sebab sis tak kuat. Kalau korang banyak membaca, leh lah tau banyak lagi tips untuk mendapatkan ketosis untuk mencapai berat badan yang korang inginkan. 

6. General Motor Diet (GM Diet)

sumber: savedelete dot com

General Motor diet ni asal daripada satu usaha General Motor yang mana kononnya sesiapa yang mengamalkan diet ni, boleh detoks badan dan jadi lebih fokus terhadap kerjanya. Gitu.

Berbeza dengan diet di atas yang boleh diaplikasikan dengan lebih lama, diet General Motor ni hanya berdurasi selama 7 hari. Ia sejenis diet ketat yang yang mensasarkan pengurangan berat badan dalam tempoh yang pendek. Diet ni pernah tular japlah kat FB, ramai giler orang kongsi pengalaman buat GM diet ni. Ada yang leh turun sampai 6-8 kg.

Tapi, lepas tempoh pendek diet ni, korang disarankan untuk kekalkan pengurangan berat badan dengan mengamalkan diet-diet lain seperti eat clean, atkin, keto dan sebagainya. Kiranya ia sesuai untuk mereka yang dah sampai tahap plateau (berat badan statik) dalam diet. Namun perlu diingatkan, diet ini hanya boleh dilakukan sekali sahaja dalam tempoh sebulan.

Keberkesanan: Tinggi
Kesukaran: Sederhana

Pendapat sis: Setakat ni dah dua kali sis lakukan diet GM, biasanya sis buat bila berat naik mendadak atau berat statik terlalu lama. Tapi dua-dua kali takdelah penurunan sampai 6 kg. Sekali 4kg, sekali lagi 3kg je kalau tak silap. Lepas tu diikuti dengan diet keto (tapi banyak cheat la). Biasanya berat dapat berjaya dikekalkan.

Okay ni jelah antara diet-diet yang pernah sis cuba selama ni. Ada satu lagi diet yang sis tak pernah cuba, tapi teori bagi diet ni, bagus untuk korang tahu bagi mencapai diet yang berkesan.

Ramai juga yang mengatakan bahawa tak kira diet apa sekalipun yang korang lakukan, kalau teori ni korang tak faham, maka penurunan berat badan takkan berlaku. Maka apakah diet ini?

Calorie Deficit Diet

Berbeza dengan diet-diet sebelum ni yang lebih pentingkan apa yang korang makan dan minum, diet ni kunci utama dia satu je. Berapa pengambilan kalori (calorie intake) yang korang ambil? Dalam diet ni, korang boleh melantak apa sahaja, tapi kena kira pengambilan kalori. 

Satu lagi kunci ialah korang kena tahu apa base metabolic rate badan korang. Asas diet ni mudah sahaja. Macam matematik tambah tolak je. Mia Hariz pun pandai. Asas dia, untuk dapatkan penurunan berat badan, pengambilan kalori mestilah kurang daripada apa yang badan korang perlukan.


Pengurangan berat badan = Defisit Kalori

Weight Loss = Calorie Deficit

Penambahan berat badan = Lebihan Kalori
Weight Gain =Calorie Surplus

Oleh itu, kalau badan korang bakar 1800 kcal sehari, nak turun berat badan, kenalah ambil kalori kurang daripada 1800 sehari.

Biasanya pengamal diet ni akan gunakan aplikasi atau peralatan tambahan untuk ukur kalori yang badan dia bakar dan pengambilan kalori harian dia.

Oleh kerana sis pemalas nak masukkan dan kira apa yang sis telan dan ia amat menguji kesabaran, sampai sudeh tak pernah cuba diet ni. Tapi kalau korang rajin, bolehlah cuba.

Perlu diingatkan, setiap jenis diet ni, ada je sokongan dan kritikan pelbagai pihak. Nak tahu kena banyak membaca dan kena cuba sendiri. Gituu...Tak cuba tak tahu!

Sekian perkongsian sis kali ini.

Da~~~~

Wednesday, 3 February 2021

Google Family Link Bantu Pantau Penggunaan Gajet Anak-anak

February 03, 2021 0
Google Family Link Bantu Pantau Penggunaan Gajet Anak-anak

Hai semua,

Harini nak mengulas sedikit fasal Google Family Link iaitu sebuah aplikasi telefon pintar yang boleh membantu korang semua untuk pantau penggunaan gajet anak-anak.

Best tau aplikasi ni


Yer, seperti yang kita ketahui, memang mencabar jadi ibu bapa masa kini. Kalau ikutkan hati, memanglah tak berikan anak-anak gajet. Almaklumlah bebudak bukannya ada kawalan kendiri sangat. Selagi dia nak main, dia main je. Sampaikan tidur tak lena mandi tak basah gitu lah gamaknya. Selagi mata tak ngantuk, perut tak lapar, selagi tak disuruh, selagi tulah dia melekat je depan gajet.


Tapi berikutan Perintah Kawalan Pergerakan yang dah berlanjutan dari Mac 2020 hingga sekarang, nak tak nak kena juga dedahkan anak-anak dengan penggunaan teknologi seperti gajet, telefon pintar, tab, iPad, komputer, komputer riba dan sebagainya. Seiring dengan pelaksanaan PDPR dan pembelajaran secara maya, terpaksalah pupuk dan didik anak kaedah penggunaan teknologi supaya diorang boleh lebih berdikari. Sampai bila nak aturkan A-Z setiap kali ada kelas dan sebagainya kan? Lagipun, cepat atau lambat, dia tetap kena pakai juga. Jadi tak salahlah kalau kita beri pendedahan tentang cara penggunaannya.


Tapi, bukanlah bermakna kita boleh lepas tangan begitu sahaja. Sebagai ibu bapa, kawalan dan pantauan yang patut ada, kena juga dilakukan. Tak boleh serah bulat-bulat atas dasar percaya ataupun takdir. Makanya, pendekatan yang kita boleh lakukan ialah dengan memasang aplikasi pemantauan yang sepatutnya.


Dalam hal ini, saya pilih Google Family Link. Sejak tahun lepas lagi, saya dah sedar memang trend pengajaran dalam talian ni akan berlanjutan. Sebagai seorang ibu tunggal yang sangat sibuk, saya memang tak ada masa nak pantau anak 24 jam dan tak mampu uruskan kelas dalam talian mereka setiap hari. Yang boleh saya buat hanyalah ajar mereka berdikari sambil ambil usaha untuk pantau penggunaan fonnya.


Cara-cara Memasang Google Family Link:

Untuk pasang Family link, kenalah ada dua peranti. Yang memantau dan yang dipantau. Jadi aplikasi ini juga perlu dipasang kedua-dua telefon.

Untuk peranti memantau (ibubapa/penjaga): Muat turun Google Family Link for Parents
Untuk peranti dipantau (anak): Muat turun Google Family Link for children and teenager 

Pilih aplikasi yang betul di setiap peranti ya


Selepas kedua-dua aplikasi ni dah siap pasang di kedua-dua peranti, maka bolehlah mulakan kerja-kerja tetapan (setting) pada kedua-dua perant ini.


Oh ya, sedikit tips bagi ibu-bapa yang anaknya sudah bersekolah, pastikan Google Account utama yang didaftarkan untuk gajet/peranti anak-anak adalah Google Account anda sendiri (pastikan anda tahu username dan passwordnya juga). Jangan gunakan Google Account MOE yang dibekalkan oleh pihak sekolah ya?


Kemudian bagi Google Account MOE itu pula, boleh settingkan dengan menambah akaun sekolah menerusi 'Add School Account' daripada Aplikasi Family Link.


Akaun MOE sila daftarkan bawah 'Add School Account' ya

Apa yang menarik tentang Family Link?

Memang banyak kelebihan pasang Family Link untuk pantau bebudak ni. Sis memang pengguna tegar fungsi-fungsi yang ditawarkan. Kalau anak kita advance, kita kena lagi advanced daripada anak-anak kita supaya dia tak lawan tokey. Gitu!!

Antaranya:


1. Pantau Semua Peranti/Gajet Dalam Satu Aplikasi Sahaja (Multiple Account Surveillance)
Yelah. Tak semua mak bapak ada seorang anak intan payung je. Lagi ramai anak, lagi banyak usaha, tenaga dan masa kita perlu curahkan untuk pastikan diorang tak terjerumus dengan kandungan yang tak elok. Jadi, dengan Family Link, kita tak perlu risau. Leh je pantau reramai dan bebanyak gajet. Muahahaha! Nak buat apa pada fon mereka semuanya boleh dengan hanya di hujung jari. Tak perlu pon rampas atau ambil telefon mereka. Hehehe.
Ada 3 gajet? 3 anak? semua kita pantau je


2. Pantau Tetapan Akaun serta Aplikasi yang Dimuat Turun

Dengan adanya Family Link, mak bapak bolehlah buat tetapan sepatutnya bagi akses telefon anak-anak. Contohnya, tak nak dia layari internet ataupun Youtube yang tak sesuai bagi 7 tahun ke atas. Maka bolehlah letak had umur bagi kandungan yang akan dipaparkan. Begitu juga dengan aplikasi, kalau dah tahu aplikasi tu cuma tak sesuai untuk 12 tahun ke bawah, tetapkanlah had yang sepatutnya. Tidaklah tetiba anak kita tertengok apa yang tak patut. Kita ni bukannya banyak sangat masa lapang untuk periksa dan pantau semua kandungan yang anak-anak kita layari pun.


3. Jejak Lokasi Anak Melalui Family Link
Oleh kerana anak-anak sekarang terutamanya remaja memang pantang tak melekat dengan fon, makanya aplikasi Family Link juga sesuai untuk digunakan untuk jejak lokasi mereka. Asalkan fon mereka ada capaian internet dan beteri, maka kita juga dapat kenal pasti di manakah lokasi mereka berada. Diorang pon tak boleh kelentong ke mana mereka pergi. Senang dan berkesan!

Pilih find location untuk tahu di mana anak berada

4. Letakkan had waktu skrin (screen time) dan waktu tidur mereka
Dengan fungsi ini, kita boleh hadkan berapa hari dia boleh mengadap telefon atau gajet mereka sehari. Katakan kita hadkan 4 jam sehari je, makanya lepas 4 jam, fon mereka akan dikunci secara automatik. Fungsi ni juga boleh mengajar mereka untuk lebih berdisiplin. Tak perlu lagi drama rampas-merampas telefon. Gitu!!

Anak anda suka tengok fon sehingga lewat malam? Anak anda bangun tengah malam untuk curi-curi main fon? Jangan risau, tiada lagi masalah dengan tetapan had harian serta waktu tidur mereka. Kalau dah masuk waktu tidur, jangan harap dia boleh buka lagi. Heheheheh....

Antara fungsi kegemaran sis. Dah cukup masa, tiada lagi fon ya anak-anak


5. Tambah/Ubah Suai Waktu Skrin Mereka Mengikut Keperluan
Kalau waktu skrin mereka telah mencapai hadnya, anda juga boleh tambah/ubah suai waktu skrin yang ditetapkan mengikut keperluan. Yalah, kekadang kita setkan had yang terlalu pendek. Anak habis pembelajaran dalam talian sahaja, waktu skrin mereka dah pun habis, tak sempat nak bermain. Jangan risau, boleh je ubah suai atau tambah mengikut keperluan. Semuanya bisa dong! Usah khuatir.

6. Sekat atau Buka Sekatan Telefon di Hujung Jari
Ni lagi satu fungsi yang sistur suka nak mati. Terutamanya kalau anak korang memang jenis tak berapa mendengar kata. Jenis yang cakap berulang-ulang kali pun tak jalan. Ubatnya satu, je, kita sekat atau kunci Anak sis contohnya suka sangat lengahkan solat selagi telefon melekat pada tangan. Bila disuruh je, dia jawab kejap. Kejap, kejap sampai ke sudah. 

Sebagai mak yang bijak, kita takyah ngamuk, takyah rampas fon bagai. Kita sekat/kunci je fon dia dari telefon kita. Dia tau telefon kena kunci, terus dia jadi proaktif melaksanakan tugas-tugasan dia. Lepas tu pandailah dia minta kita buka kunci/sekatan kat telefon. Hahahaha.

Tapi samalah, ni pun berfungi kalau ada sambunga internet sahaja ya. Kalau tak jangan harap anda boleh kawal gajet anak anda di hujung jari.

Anak sis nampak je skrin ni, dia taulah dia dah kena sekat



7. Sekat Sesetengah Aplikasi yang Membuat Anak Anda Khayal/Taksub
Bayangkan situasi di mana anak anda asyik main game, tapi anda tak boleh sekat keseluruhan fon dia sebab dia kena masuk kelas dalam talian. Tapi kalau tak sekat, nanti patut masuk kelas, dia main game la plak. 

Ha, takyah risau. Block je game tu. Tinggalkan aplikasi yang berfaedah dan berguna untuk tujuan pembelajaran dia je.  Kita guna cara halus je, tak payah berkasar dengan mereka gitu.

Sekali lagi perlu diingatkan, kena ada capaian internet ya mak bapak.

Asyik main Free Fire je. Meh mak ko block

Aplikasi yang disekat ni biasanya dia takkan uninstall atau hilang dari fon. Dia cuma sembunyikan sahaja. Kalau dia dah siap tugasan dia, bolehlah unblock balik sebagai ganjaran. Ha gitu.

8. Pantau Aplikasi Yang Sering Digunakan/Jangka Masa Aplikasi Digunakan
Ni biasanya penghujung hari sis akan semak. Yalah, kenalah tahu kalau anak asyik mengadap fon je, dia sebenarnya mengadap apa? Kang tengok benda bukan-bukan karang. Tak ke naya? 

Kalau 8 jam asyik main game je, sis pun akan pertimbangkan untuk sekat game tu keesokan harinya. Dikhuatiri nanti lupa daratan plak kalau asyik main game.

Apalah awak buat kat Gmail tu lelama nak?

Okay, sebenarnya banyak lagi fungsi menarik yang boleh dimanfaatkan menerusi Google Family Link ni. Cuma kena rajin teroka dan kena kreatif dalam menggunakannya sahaja. Nama pun mak bapak alaf baharu kan, kenalah mengikut peredaran dan trend semasa dalam mendidik anak jugak. Teknologi yang ada ni kalau dimanfaatkan dengan betul, insyallah semuanya akan baik-baik sahaja. Yang penting, kita dah usaha.

Baiklah, sekian perkongsian sis kali ini.

Da~~~

Saturday, 30 January 2021

Hidup Ialah Pilihan

January 30, 2021 0
Hidup Ialah Pilihan

Secebis nukilan,

Harini Hariz mengamuk lagi sebab kalah main game. Perkara yang sama dah berulang banyak kali.
Jadi kalini, saya pun pesan kat dia, "Kalau game tu tak menggembirkan sampai buat awak marah dan sakit hati, sampai mengamuk-ngamuk tak payahlah main. Banyak lagi game yang boleh buat awak gembira."

"Kalau nak main juga, pastikan awak boleh kawal emosi dan jangan mudah putus asa apabila kalah. Upgradelah skill sampai boleh menang. Kalau kalah, cuba lagi. Tak perlu pun mengamuk." pesan saya lagi.

Tapi biasalah budak. Mana faham apa yang mak dia nak sampaikan? Jangankan budak, kita yang dewasa ni pun sama. Kadang-kadang tahu situasi atau benda tu menyakitkan, membuatkan emosi kita terganggu atau buat kita tak gembira, tapi kita tetap pilih untuk terus-menerus berada dalam situasi yang sama.
 
Kita enggan berubah. Walhal hidup ni ialah pilihan. Selagi kita hidup, selagi tu kita boleh pilih.
Kalau dah banyak yang kita usaha, tapi tak dapat ubah situasi tu. Mungkin kita perlu pilih alternatif yang lebih drastik.

Setiap hari kita disajikan dengan pelbagai pilihan

Kawan toksik? Boleh pilih untuk jauhkan diri.

Tertekan dengan kerja? Boleh pilih untuk cari atau cipta peluang yang lain.

Dalam hubungan yang 'abusive'? Boleh pilih untuk tamatkan atau ubah hubungan tu.

Banyak hutang? Boleh pilih untuk kurangkan perbelanjaan dan tingkatkan sumber pendapatan.

Ya, memanglah cakap senang. Nak buat tu susah. Tapi susah lagi kalau keengganan kita untuk berubah, buat kita terus-menerus tersepit di takuk yang lama.

Hidup ni, memang ada pilihan. Nak atau tak nak je.

Thursday, 31 December 2020

Pengalaman Sunatkan Anak Lelaki 8 Tahun

December 31, 2020 0
Pengalaman Sunatkan Anak Lelaki 8 Tahun

Assalamualaikum semua,

Harini nak cerita pengalaman sunatkan anak lelaki sis yang berusia 8 tahun. Memandangkan tahun ni kita semua dilanda pandemik yang membuatkan kita terpaksa menjalani norma baharu tanpa boleh melancong ke sana ke sini, ramai je yang ada lebihan cuti. Contohnya, saya sendirilah. Banyak je cuti. Tapi atas dasar polisi syarikat, nak tak nak kena juga habiskan cuti.
 
Sunat

Makanya, sis pun memilih untuk menyelesaikan satu tanggungjawab terhadap anak lelaki sendiri iaitu mengkhatankan atau sunatkan dia. Lagipun hujung tahun ni budak-budak semua cuti sekolah sampai 20 Januari 2021. Kalau cuti duduk rumah je pun tak buat apa-apa. Lagi bagus kalau kita manfaatkannya dengan sesuatu yang bermakna. Tak ke gitu?

Maka selepas membaca dan bertanya sana sini, saya pun ambil keputusan untuk sunatkan je anak jantan sis yang berusia 8 tahun. Tapi bukan secara mengejutlah. Sebab sejak dia berusia 7 tahun lagi dah maklumkan dia yang lambat-laun dia kena bersunat juga. Saja bina persiapan dari segi mental dia dari awal-awal. Bila dia tahu sunat atau berkhatan tu satu kewajipan, dia pun sendiri ada kesedaran fasal fasa penting tu. Kadang-kadang Hariz akan bercerita, kawan atau jiran dia dah bersunat, dia cerita dia tengok cerita Upin Ipin sunat tu tak sakit pun. Siap ulang-ulang lagi beritahu maknya.

Maka selepas ditelaah, sis pun ambil keputusan untuk sunatkan Hariz di Klinik Sofia, Seksyen 23 Shah Alam. Memula nak pergi Klinik Dr. Rosli yang disyorkan oleh jiran sendiri. Tapi masa tanya hujung bulan November tu, Klinik Dr. Rosli masih belum buka slot. Malaslah sis nak tunggu. Kita nak kena rancang cuti awal-awal. Kalau tak nanti bos bising. Bila ditanya Klinik Sofea, slot dah buka, sis terus tempah tarikh 12/12/2020. Ni kebetulan je tarikh cantik. Lagipun waktu tu sesuai sebab kerja dan projek banyak dah selesai.
Klinik Sofia
 Klinik Sofia, Seksyen 23 Shah Alam, Selangor Sumber:Practo dot com

Lepas je dah tempah tarikh tu, terus beritahu pengasuh dan Hariz. Pada masa yang sama, beli kain pelikat dan seluar dalam sunat dari Shoppe. Si Hariz punyalah positif sampai tiap-tiap hari dia kira detik aka countdown berapa hari lagi dia nak kena sunat. Waduh! Bukan main teruja kau ya nak kena sunat? Balik je dari pejabat, si bulat manja ni akan cakap, "Mummy, lagi 7 hari je kan kita nak kena sunat?" Comel je. Kita pun rasa, okeylah kalau dia teguh dan yakin cenggini.

Pada tanggal 12/12/2020, awal-awal pagi lagi sis dah bersiap dan kejutkan Hariz. Mana taknya? Janji temu kitorang pukul 9.30 pagi. Nak bagi si bulat ni sarapan, mandi dan bersiap lagi. Masa awal pagi tu, dah boleh nampak dah si bulat ni mula cemas. Muka dia cuak gitulah. Sis sediakan baju dan kain pelikat untuk dia. Suruh dia pakai terus. Lepas sarapan, kitorang terus bertolak. Sampai sana dalam 9.20 pagi. Pastu g kaunter klinik daftar dan sebagainya. Hariz pun dipanggil masuk.

Masa masuk tu dia dah mula bersungut tak nak sunat. Bila masuk je klinik mulalah dia cuak. Sis dahlah pergi berdua je dengan dia. Nak tak nak kena hadap jelah. Sis cuba pujuk dia. Tapi dia dah mula takut, dia cakap sakit, tak nak sunat. Tapi doktor ngan misi tenangkan.
 
Hariz Rizki
Menunggu giliran

 

Proses Bersunat
 
Mula-mula sekali dokor sapu swab kat sekeliling bahagian sulit Hariz. Masa tu mamat tu dah tegang dah seluruh badan. Cuak sangat. Pastu bila doktor cucuk ubat bius yang pertama je, Hariz dah mula menggelupur dan mengamuk kesakitan. Terjerit-jeritlah anak jantan sorang kat situ. Bila dia dah camtu, sis pun cuak jugalah. Doktor minta sis tutup pandangan dia daripada melihat apa yang doktor lakukan kat alat sulit dia. Untuk pujuk dia, terpaksalah sis keluarkan telefon bimbit bagi dia tengok Youtube. Tapi tu pun dia masih meronta-ronta dari semasa ke semasa sambil bagi 'amaran' kat sis ngan doktor yang dia tak nak laser. (Waduh! anak, dah mak ko memang pilih sunat laser).
 
Lepas dalam 5 kali suntikan bius di sekeliling alat sulit. Hariz dah tak rasa sakit dan mula fokus kat cerita Ultraman dia. Tapi tu pun dia selalu terjah dan cuba nak bangun tengok apa doktor buat kat alat sulit dia sambil mengomel, jangan laser eh! Doktor pun terkejut-kejutlah bila Hariz sikit-sikit buat terjahan mengejut kat doktor. Puaslah doktor pujuk cakap dia tak laser pun, cuma bersihkan alat sulit dia je. Banyak sangat kotoran.
 
Sis pulak sibuk nak cover pandangan dia daripada nampak apa yang dah terjadi kat alat sulit dia. Pada masa yang sama, sis pun hampir pengsan sebab lemah jantung tengok alat sulit dia berdarah-darah kena laser. Banyak plak tu. Dah lah terkejut anak over-reacting, terkejut pula tengok alat sulit berdarah-darah. 

Tengah doktor mula tenang dan fokus nak suant dia tu, mamat ni buat perangai lagi bila terhidu bau terbakar. Jangan ditanya bau terbakar apa. Bau kulit yang putus lah terkena laser tu. Bila dia terhidu je terus dia nak bangun, sambil tanya,"Doktor laser eh nonet saya?" Aduh! Separuh jiwaku pergi bila dia main nak bangun je terus camtu. Terlaser seluruh alat sulit kau karang anak oi! Masuk Majalah Tiga pulak kang.

Lepas dah siap laser semua kulit lebihan, sekali lagi sis rasa nak pengsan tengok doktor berpeluh-peluh jahit keliling alat sulit anak sis. Masa ni Hariz masih lagi tak putus-putus tanya, tak pakai laser kan? Rasa nak sumbat je mulut dia dengan kain. Bising nau. Alhamdulillah. Lepas jahit, doktor kata semuanya okey. Dah boleh balik. Si Hariz sibuk nak tengok alat sulit dia yang dah kena sunat. Siap tanya, ni tak pakai laser kan? Terpaksalah kitorang jawab, tak, pakai gunting je.
 
Usai berkhatan
Selesi bersunat/berkhatan


Selepas Sunat dan Proses Pemulihan

Hari Pertama dan Kedua
Lepas sunat, doktor pun bagilah ubat-ubatan. Ada ubat sakit mata untuk basmi kuman. Kena sapu sekeliling jahitan alat sulit, ada antibiotik dan juga ubat tahan sakit. Oleh kerana si bulat berat sangat. Baru 8 tahun dah 40kg, doktor takut ubat sirap tak memadai dosnya untuk mengekang kesakitan dia. Jadi sis pun minta dua-dua, maka doktor bagi jelah ubat sirap dan pil. Lagipun Hariz tak pernah lagi makan pil. Selama ni dia memang makan ubat sirap je. Kang tak reti telan pil, parah plak sis.

Lepas dah dapat je ubat, sis pun angkutlah si bulat ni balik rumah dengan ubat-ubatan. Maka di situ bermulalah episod drama swasta terkini dalam hidup sis. Kesilapan pertama sis buat ialah lepas keluar dari klinik, tak terus bagi ubat tahan sakit. Sampai je rumah, Si Hariz dah mula meraung-raung kesakitan. Sakit! Sakit katanya. Dah macam orang histerialah. Sis pun pujuk dia makan pil. Nasib baik mamat ni hebat makan pil walaupun baru pertama kali makan pil. Kagumlah sis.

Tu pun 2 jam dia mengamuk tak sudah sebab sakit. Siap marah kat sis lah kononnya dia dah cakap dah tak nak sunat, tapi sis yang suruh juga. Choy! Selama ni siapa tah yang sibuk menghitung hari? Maka migrainlah seharian sis mengadap kerenah dia. Lepas dalam 2 jam tu dia dah mula tenang. Mungkin sebab ubat tahan sakit dah mula berfungsi. Sis suruh je dia baring rehat. Sis nak masak makanan pantang dia. Pada hari pertama tu je, rasanya dalam lapan hingga belasan biji pil jugalah dia telan. Asyik sakit je. 

Paling kesian bila dia rasa nak kencing, tapi dia tak berani nak kencing. Puaslah sis pujuk cakap tak sakit. Sebab mengikut bacaan, memang patutnya kencing tak sakit. Kalau waktu kencing sakit, maknanya prosedur bersunat tu ada masalah seperti laluan kencing tersumbat dsb. Setengah jam juga kot pujuk dia kencing, pastu bila dia dah cuba, eh tak sakit. Baru dia berani kencing dengan lancarnya.
Dah kencing, cabaran lain pula mendatang. Dia takut pulak nak cebuk. Tu setengah jam lagi nak pujuk. Sis lalukan je air kat hujung alat sulit dia. Lepas tu lap dengan kain antiseptik Dettol dan keringkan dengan tisu. Pastu sapu balik ubat doktor.

Patutnya hari pertama tu kena banyakkan berehat dan tidur serta kurangkan bergerak. Tapi si bulat ni tak habis-habis nak tengok sis pergi mana. Takut nau kena tinggal. Dengan jalan terkengkang-kengkang, sibuk nak mengekor sis ke sana sini. Malam tu memang sis takleh tidur lena. Sikit-sikit kena cuit si Hariz,  cian dia mengadu sakit. Kenalah bagi panadol dia tu. Pastu pujuk dia tidur.

Hari Kedua pun samalah rutin dia. Tapi dia dah lagi berani nak buang air kecil dan besar. Tetap asyik mengadu sakit. Sis tengok alat sulit dia tu memang hodoh benar. Dengan bengkaknya, dengan lelehan cecair dan jahitannya, dengan kuping lagi. Aduh! Migrain lagi sis. Tak sangka begitu hodoh nonet setelah disunat. Seram pun ya. Almaklumlah sis bukan lelaki, tak pernah lagi tengok nonet kena sunat. Siap mesej jiran lagi, memang begitukah rupanya? Tak lupa juga, Klinik Sofia pun sis whatsapp, normalkah alat sulit anak sis ni? Mana taknya? Bahan bacaan dan gambar rujukan kat dalam internet memang tak banyak. Tanpa perbandingan, macam mana kita nak tahu sama ada alat sulit anak kita tu normal atau tak.

Mujurlah kedua-duanya membantu. Jiran sarankan sis untuk beli saline water untuk cuci alat sulit Hariz, siap suruh beli cawan kertas untuk rendam alat sulit + jadikan pelindung bila Hariz dah mula mandi nanti. Pada masa yang sama, sis juga banyakkan bacaan. Sis perasan perkongsian mak-mak lain biasanya tak berapa menyeluruh. Mungkin sebab kebanyakannya suami yang banyak jaga. Sis pulak tak bersuami kan... Haish. Sedih. Sis juga baca tips yang doktor-doktor kongsikan tentang kuping dan cecair yang mengalir dari alat sulit anak. Kena pandai bezakan antara cecair darah putih dan nanah. Kalau nanah maknanya serius dan ada keradangan. Kalau sekadar cecair perlindungan tu, normal.
 
Set Penjagaan
Antara yang diguna pakai untuk jaga Hariz bersunat


Hari Ketiga-Kelima

Masuk hari ketiga je, sis dah suruh Hariz mandi. Pada masa yang sama, sis pujuk dia untuk rendam alat sulit dia dalam saline water dalam paper cup. Memula kena pujuk dia mandi. Masa mandi tu tutup alat sulit dia dengan cawan kertas + cawan plastik (cawan kertas bahagian dalam, cawan plastik kat luar). Sis ler tukang pegangkan cawan tu sementara dia bermandi-manda. Lepas dah mandi, keringkan satu badan. Sis tuang saline water dalam cawan kertas dan rendamkan alat sulit dia dalam cawan tu selama 3 minit. Untuk mengisi kebosanan dia, sis suruh lah dia menyanyi sambil rendam alat sulit. Memula nak suruh rendam tu pun, sejam bergaduh. Lepas tu sis rendam je alat sulit dia dalam saline water tu, terdiam dia. Pastu dia kata rasa selesa. Ha, barulah dia nak rendam alat sulit dia.

Masa jaga Hariz jaga pantang ni, baru sis teringat fasal Nanosilver Protection Spray yang sis buat review haritu. Sis teringat salah satu fungsi dia ialah membunuh kuman. Makanya sis pun spray kat alat sulit Hariz, biar kering, pastu dab dengan tisu sebelum sapu ubat sakit mata. Setiap kali lepas dia kencing dan berak pun, sis ulang langkah yang sama. Masa hari ketiga hingga ke lima ni, pil tahan sakit dia dah berkurangan ke 2 -3 jam sebiji je. Tak kerap macam hari pertama dan kedua.
 
Tapi waktu malam masih lagi tak boleh tidur lena macam biasa sebab asyik kena cuit ngan Hariz je. Bangunlah bagi dia makan ubat tahan sakit.


Hari Keenam -Kelapan

Alat sulit dia masih lagi hodoh dan sangat bengkak. Kuping banyak terjadi di sekeliling. Tapi dia dah lebih yakin untuk urus diri sendiri. Dia dah boleh mandi sendiri, rendamkan dan cuci alat sulit dia sendiri, dah konpiden nak kencing berak macam biasa. Selera pun dah semakin baik. Tapi tulah. Alat sulit dia memang melekit semacam je. Teruskan je rutin rendah air saline tu etc. Jalan pun dah tak kengkang sangat. Dah lagi ceria. Tak adalah asyik teriak sakit je.
 
Tapi waktu malam masih lagi tak boleh tidur lena macam biasa sebab asyik kena cuit ngan Hariz je. Bangunlah bagi dia makan ubat tahan sakit. 

Hariz makan
Berselera dah dia makan bila semakin sihat. Siap tambah lada hitam lagi




Hari Kesembilan- Kesebelas

Alat sulit Hariz dah semakin surut bengkak. Kuping banyak luruh apabila direndah air saline. Dah nampak sesetengah benang dah mula menghilang. Bahagian kulit yang kuping luruh, nampak semakin jelita. Tapi bentuk masih lagi tak jelita. Sekarang sehari 2-3 biji je ubat tahan sakit dia mintak. Jalan pun dah tegak lurus macam biasa. Dah mula boleh pakai seluar.

Tidur malam mula tidak diganggu. Hehehe...


Hari Kedua Belas-Empat Belas

Kehidupan dah macam biasa. Selera pun dah meningkat, emosi pun semakin ceria. Tapi still kena berpantang macam biasa. Pernah si Hariz ni teruja lain macam bila jumpa kawan, pastu dia rasa sakit sampai asyik terbaring je. Lepas tu barulah dia behave sikit.

Kesimpulannya, jaga anak bersunat dan berpantang sebab sunat ni memang mencabar terutamanya bagi orang yang langsung tak ada pengalaman seperti sis. Dahlah jaga sorang-sorang. Tapi sis rasa sangat bersyukur sebab berkat bacaan, tunjuk ajar kawan-kawan dan jiran serta rezeki dari Allah s.w.t, tak ada komplikasi bersunat seperti jangkitan kuman dan sebagainya. Ada juga terbaca sesetengah ibu bapa datang balik jumpa doktor sebab kuping terlalu berkumpul dan luka lambat pulih sebab penjagaan yang tidak cukup rapi. Ada yang bernanah, bentan dan sebagainya.
 
Dalam seminggu lepas Hariz bersunat, terbaca pula fasal kanak-kanak malang yang terpaksa dikejarkan ke hospital sebab terlebih potong kulit sewaktu bersunat. Allahu! Seram dan seriau rasanya. Kanak-kanak tu pula bersunat lebih kurang sama waktunya dengan Hariz je.
 
Lepas habis pantang 14 hari. Hariz terus berseronok dan berparti di Port Dickson selama 2 hari sambil berendam dalam kolam. Sekarang dia dah jalani kehidupan seperti biasa dah. (Kah!)
 
Berendam
Hari ke-15, terus mandi-manda dan berendam

 
Sekian pengalaman sis sunatkan anak jantan kesayangan. Mujurlah anak jantan seorang je. Tak sanggup nak hadap lagi.
 
Korang pula macam mana? Meh kongsikan kat ruangan komen

Da~~~
 
 
 Baca juga:



Monday, 16 November 2020

Review: Hari Jadi Nina di Kafe Pokok.KL

November 16, 2020 2
Review: Hari Jadi Nina di Kafe Pokok.KL

Hai semua,

Harini nak cerita sikit fasal pengalaman sis brunch sambil-sambil buat kejutan hari jadi untuk Cik Nina, kawan sis yang cantik sokmo.

Al-kisahnya hari jadi Nina ni jatuh pada hujung Oktober 2020. Waktu tu pulak kes tengah mencanak tinggi kembali. Nak buat kat ofis, jadual masuk ofis asyik bercanggah. Makanya banyak kalilah ditunda-tunda. Kesian tol orang yang hari jadi waktu-waktu kes mencanak ni, menangislah di tepi bucu katil. Sebab nak pergi memana sambut pon payah.

Lagilah masa tu satu per satu Pusat Beli Belah diuar-uarkan ada kes positif dalam kalangan pekerja diorang. Sis plak masa tu dah dua minggu memang terperuk kat rumah. Kalau keluar pon cuma pergi ofis dengan beli barangan dapur je. Bebudak tu lagilah kesian. Dok rumah manjang.

Makanya bila kes dah surut sikit,cepat-cepat sis ambil keputusan untuk adakan sesi brunch dengan Nina dan kengkawan di Pokok.KL. Antara sebab Pokok.KL terpilih sebab lokasinya yang bukan dalam Pusat Beli-Belah, ruang makan boleh memuatkan 4 orang semeja dan pada masa yang sama patuh SOP (ada restorang yang tak boleh sebab ruang makan kecil dan terhad) serta terdapatnya kemudahan letak kereta. Lagipun tengok dari IG dan sosial media, tempat ni cantik dan dikelilingi pokok-pokok. Sesuailah untuk melepaskan tekanan asyik tengok tembok dan sebagainya.

Pokok.KL
Cantik kan? Sumber gambar: FB Pokok.KL

Oh ya, sebelum datang haruslah sis buat pertanyaan dengan Pokok.KL. Boleh tak buat tempahan. Malangnya kat sini memang kaedahnya tiada tempahan, hanya untuk pelanggan datang terus saja. Okeylah. Sis pasrah.

Tak lupa juga, sis tengoklah komen dan maklum balas daripada orang ramai tentang restoran ni. Memang ramai yang puji masakannya sodap. Tapi sis juga perasan ada isu tentang seorang influencer yang menyuarakan rasa tak puas hatinya pada Pokok.KL. Dalam komen tu banyak jugalah yang menyokong kedua-dua pihak. Susah tol nak buat pertimbangan siapa yang betul dan siapa yang salah dalam keadaan cenggini. Selagi kita tak berada di situasi tersebut, susah juga nak cakap. Ye dok?

Oleh kerana tempahan tak dibenarkan, sis pon datanglah 20 minit lebih awal ke Pokok.KL untuk pastikan bila kengkawan semua sampai, dah ada mejalah kengkononnya. Tapi sampai-sampai je ada dalam 3 kumpulan orang sedang beratur. Kira sis yang keempatlah. Nampak pelayan yang menyambut tu agak cemas sebab ada dalam kalangan pelanggan telah lama menunggu (sekeluarga 4 orang) dan nampaknya mereka tak puas hati atas sebab-sebab tertentu.

Sis pun datang dah menyatakan hasrat untuk mendapatkan meja untuk 4 orang, tapi dia kata meja dah penuh. Kalau tak keberatan leh tunggu sat sehinggalah ruang makan satu lagi dibuka pada pukul 11. Sis pun jawablah, lagi berapa minit je dah nak pukul 11. Dia sengih serba salah. Tepat pukul 11, ruang yang dijanjikan tetap belum dibuka, katanya ada kakitangan yang lewat hadir. Lebih kurang 11.20 jugaklah kot baru sis diberikan tempat duduk.

Dalam hal ini, sis rasa memang dalam situasi pandemik ni, lebih baik diorang buka je tempahan bagi tujuan crowd control. Jadi tak ramailah kena beratur panjang dan bolehlah mengurangkan risiko. Gitu...

Usai dapat tempat duduk, kitorang kena imbas kod QR yang ada atas meja untuk mendapatkan menu. Bagi sis menu ni agak tak mesra alam sebab kalau ada nak bayar lump sum, satu telefon je yang boleh digunakan untuk pilih menu dan checkout daripada selected cart. Tapi bagi yang lokek, nak ajak orang keluar makan tapi nak bayar asing, memang sesuailah. Sebab ko order ko punya, bayar ko punya, aku order aku punya, bayar aku punya. Bayaran pula boleh dibuat secara terus melalui pembayaran dalam talian. Dalam kes kitorang yang tak berapa handal dalam IT ditambah pula kejutan budaya ni, punyalah masing-masing buat pesanan pakai fon sendiri. Pastu, eh.... kena bayar asing-asing. Bila tanya pelayan, dia kata kalau nak bayar sekali kena pakai satu fon, pastu tunjuk kat kaunter dan bayar semua. Erkkk..

Jadi, kenalah masukkan balik semua pesanan tu dalam satu fon, pastu pergi kaunter untuk bayar. Okey, cukup cakap banyak. Jom kita tengok apa yang kitorang makan haritu:


Grilled chicken

Fries
Kentang goreng untuk dikongsi bersama-sama gitu

meatball
Belle order Meatball Spaghetti

Poach eggs
Poach egg smoked salmon ni all time favorite Nina

ice lemon tea
Ni teh ais lemon

Dragonfruit
Dragonfruit with Mango Juice

coffe or
Tak ingat plak apa nama tapi nampak sedap

Cinnamon Roll
Cinnamon Roll Oreo Cookies kot... hahaha...Lupa

Cinnamon Roll
Ni cinnamon roll dengan kekacang la kot

Secara keseluruhannya, lepas buat bayaran, makanan dihantar agak pantas. Makanan dia pon seperti yang digembar-gemburkan oleh orang ramai iaitu boleh tahan la jugak. Air manis jangan tanya sis, sis tak minum liquid calories ni. Eh!!

Suasana pon boleh tahan. Memang rasa relaks kat sini. Pastu ada banyak port amik gambar yang cecantik. Kalau nak buat mini parti kat sini pon pihak Pokok.KL pun diorang boleh uruskan. Nampak jugalah ada seorang mamat ni buat special birthday brunch untuk awek dia. Siap belon dan dekorasi bagai. Tapi tak naklah amik gambar, kang dia saman lak kang.

Cumanya dalam kes sis, kejutan hari jadi tu memang gagal habislah. Sebab pelayannya tak faham cue untuk hidangkan kek pada Nina. Lepas dah pesan dua tiga kali terpaksalah sis sendiri ke kaunter untuk berkomunikasi. Yang sedehhhhhnya lepas dah berkomunikasi sendiri, boleh plak pelayan tu hantar kat meja lain padahal dah terang-terang sis teruja nyanyikan lagu hari jadi masa tu. Tapi dia hantar juga kat meja sebelah sambil pelanggan terpinga-pinga kat situ. Waduh!!!

Happy birthday
Happy birthday Larling. Lilin tu sis beli sendiri. Jangan harap ada jual kat sini.

Keseluruhannya, tempat ni memang okey kalau koordinasi diorang dan layanan diorang lebih peka kepada keperluan dan permintaan pelanggan.

gambo kenang-kenangan
Amik gambo kenang-kenangan

The four of us
Berempat

The three of us
Tiga gadis pingitan...Gituu

Bagi mereka yang memang suka pergi ke hipster cafe dengan banyak tempat-tempat instagram worthy dan makanan yang boleh tahan. Bolehlah disarankan ke Pokok.KL ni. Dari segi harga, sis boleh kata mid range la kot. Takdelah mahal, tapi takdelah murah sangat.

Sekian perkongsian kali ini.


Pokok KL Cafe
MAHSA Avenue (Jalan Universiti Campus), 
Block B, Level 1 Jalan Ilmu, off, Jalan Universiti, 
59100 Kuala Lumpur
Tel: 03-8408 1811

Baca juga tentang:
Review: Two Sons Bistro KLCC
Resepi dan Tips Puding Karamel Pasti Jadi
Resepi Roti Mini Keju Kranberi
Resepi Quiche Ayam dan Cendawan Enak
Review: Hotpot Mee Tarik Jalan Raja Chulan
Review: Wangsa Grill by Chef Zubir
Review: Restoran Botanica+Co, Bangsar South
Festive Delight Tony Roma's
Resepi Santapan Mudah Sarapan dan Sahur
Restoran SeoulNami Korean BBQ
Bufet Selera Ramadan di Nook, Aloft KL Sentral
Buffet Selera Muhibbah TPC Kuala Lumpur
grEAT Tawar Menu Vegetarian Dengan Khidmat Futuristik
Menu Tahun Baru Lazat BoatNoodle
Pak John Steamboat Sedap dan Berbaloi
Tempahan dan Penghantaran Kek Hanya 4 Jam Sebelum Dengan EatCakeToday.Com
Mi Kolok Sedap Dayang Sarawak, Sungai Besi
Review: Samyang Hot Chicken Ramen Korea
Masakan Asia Tenggara Row Six
Crabby Crab Destinasi Penggemar Makanan Laut di Shah Alam