Thursday, 11 November 2021

Review: The Westin Langkawi Resort & Spa (Langkawi Bahagian 2)

November 11, 2021 0
Review: The Westin Langkawi Resort & Spa (Langkawi Bahagian 2)

Hai semua,

Ini posting sambungan pengalaman bercuti ke Langkawi. Kalau bahagian satu cerita fasal perancangan bercuti ke Langkawi, kalini nak cerita pengalaman menetap di The Westin Langkawi Resort & Spa pula.

Westin Langkawi
Gambar pinjam dari laman rasmi The Westin Langkawi Resort & Spa


Antara faktor utama saya dan rakan-rakan memilih The Westin Langkawi Resort & Spa adalah kerana lokasinya yang dekat dengan Langkawi Yatch Club, mempunyai persisiran pantai persendirian dan juga ada bufet sarapan. Hehehehe....

Kalau dah namanya resort, sudah tentulah The Westin Langkawi ni sangat luas. Selain bilik hotel, ia juga menawarkan vila-vila di persisiran pantai. Vilanya memang menarik tapi ia agak jauh daripada dining hall. Selain itu, ia juga menawarkan spa, tiga jenis kolam renang, pantai persendirian, sauna, gym dan sebagainya.

Haish... indah betul kalau dapat duduk Villa
Ni ha... LICC, depan banyak tempat letak kereta


Landskap di The Westin Langkawi Resort & Spa ini juga nampak menenangkan dan tempat letak keretanya juga agak banyak. Tapi rasanya kalau waktu kemuncak, mungkin susah juga nak cari tempat letak kereta berdekatan. Mungkin kena letak kereta di kawasan Langkawi International Convention Centre. Makanya kena menapak lah sikit.

Gambar dari booking.com jeks... jelita

Ni antara kolam renang yang ada

Persisiran pantai persendirian

Masa kami daftar masuk ke hotel tu, sis dan rakan-rakan sampai lambat. Dah malam dah masa tu.

Lobi sis
Ni kafe dekat-dekat lobi

Ada banyak sofa sementara tunggu daftar masuk

Apa-apa mestilah kita nak daftar masuk dulu. Kat kaunter menyambut tetamu tu, beriya staf tu tanya nak upgrade bilik tak. Katanya bilik yang kitorang tempah ni takde tab mandi. Cuma ada pancuran sahaja.

Ish, kalau upgrade kena tambah duit mestilah takmo kan? Staf tu pujuk lagi, kalau upgrade boleh dapat pemandangan yang cantik. Ah gitu!

Mujurlah kitorang iman tak senipis kulit bawang dan berjaya menolak godaan dia. Last-last dia sendiri naik taraf bilik kitorang memandangkan ini penginapan pertama kami di sini. Weeee......

Bahagian tempat menyambut tetamu

Welcoming drinks

Apa-apa minum dulu. Haus woo... Rasanya ni air kulit manis kot. Tak berapa sedap. Nampak je jelita. Huhuhu... Tapi dah orang bagi, kita habiskan sajalah.

Ajoms masuk bilik pulak. Katil dia ni Queen. So actually satu bilik ni boleh je himpit 4 orang. Cuma bila nak pakai jamban tu lambat lah pulak nak bergilir-gilir.

dari katil nampaklah pintu ke balkoni

Katil ni katil Queen.... Boleh dok 2 orang satu katil

Dari katil nampak bathtub kalau blind tu tak ditarik

Tab mandi. Dari cermin tu juga boleh nampak orang kat katil

Laci tu ada satu tak boleh bukak. Dummy je

Saja bagi  sudut sikit berbeza pulak

Jamban ni penting... Ada paip. Sis suka

Ada seterika dan papan seterika serta bath robe

Ada juga peti besi untuk simpan barangan berharga

Meja buat kerja.

Cerek dan cawan serta teh untuk kerja-kerja membancuh

Peti ais mini, kosong je

Pemandangan balkoni pada waktu malam. Tak nampak haper

Pada waktu siang, pemandangan lebih indah.

Bagi sis warna dan deko bilik dia agak pudar dan membosankan. Kalau pakai warna-warna yang lebih terang mesti rasa suasana tu nampak lebih menceriakan. Keseluruhannya, nampak bilasa jelah bilik dia tapi cukup selesa.

Satu yang sis rasa kurang puas hati ialah kipas kat bilik ni je. Ada habuk. Nampak ketara pulak tu. Kalau dah berhabuk dan ketara biasanya makan minggu jugalah dia tak lap. Harap pihak Westin lebih cakna fasal kebersihan kipas di bilik mereka.

Nampak tak habuk? Apa tak nampak? Jap cari gambar lagi dekat.

Jelas dah? 

Yang sedihnya, lepas room service pun tak jelita lagi bilah kipas ni. Mungkin orang yang bersihkan terlepas pandang. Aduh, aduh.

Oh, satu lagi, masa nak mandi tuala pulak takde. Lama jugalah tunggu orang yang sediakan tuala datang walaupun dah buat panggilan untuk maklumkan takde tuala.

Selain dua insiden ni, rasanya yang lain agak lancar dan pekerjanya juga agak ramah.

Saya pun bukan orang yang pandai keji saja ya, saya juga tidak lokek pujian. Satu benda yang saya rasa terharu kat pekerja Westin, beriya dia maklumkan dan kejar kami selepas daftar keluar untuk maklumkan ada barang tertinggal.

Rupa-rupanya EarPods Cik Fatin. Ish ish ish...tak sayang barang betul.

Satu lagi servis yang kitorang suka ialah pihak resort okay saja kalau lepas dah daftar keluar, kita nak tumpang dulu beg dan berjalan-jalan di sekitar hotel sebelum bertolak pulang.

Sesungguhnya tempoh 3 hari 2 malam tak sempat pun nak eksplorasi keseluruhan resort dan Langkawi.
Secara keseluruhannya, pengalaman di The Westin Langkawi Resort & Spa ini adalah memuaskan.

Saya sedar teknik bergambar dan tahap kerajinan nak bergambar kat Langkawi tu tak seberapa. Tapi tetap nak kongsikan juga gambar-gambar yang saya tangkap. Muahahahhaa....








Tuesday, 9 November 2021

Pengalaman Bercuti ke Langkawi - Bahagian Persiapan (Part 1)

November 09, 2021 0
Pengalaman Bercuti ke Langkawi - Bahagian Persiapan (Part 1)

Hai semua,

Lama rasanya tak cerita fasal melancong, percutian atau tempat pelancongan dek kerana badai COVID-19 yang melanda ni.

Kalini nak bercerita pengalaman bercuti di Langkawi seminggu sudah. Walaupun dah seminggu, tapi kesan selaran matahari masih terasa ya! Sampaikan ada yang tegur sebab kod kulit dah gelap sebanyak 4 tona. Ish!

Ni gambo pinjam Westin Hotel dari Booking.com. kasi imagine dulu ketenenangan bercuti

Oleh kerana lepas COVID-19 ni ramai yang blur-blur ayam, dah tak ingat cemana nak buat perancangan bercuti ataupun sebelum ni memang tak pernah buat perancang bercuti, maka mari sis ajar langkah demi langkah.

1. Penerbangan

Okay, motif dan agenda ke Langkawi seminggu lepas adalah untuk meraikan hari jadi kawan. Kisahnya berlaku sewaktu sis tengah makan malam sempena hari jadi sendiri, so Tasha ni beritahulah tiket ke Langkawi tengah murah. Rasanya pergi balik dalam RM30 camtu je. Kitorang pun buatlah kerja giler tempah tiket beramai-ramai masa tu.

Tapi korang pun tahulah kan AirAsia, tetiba je sesukati dia je harga nak tukar-tukar. So kisahnya sorang jelah dapat harga RM30 tu, tapi dia redeem BigPoints je. Sis plak dapat harga RM49.24. Sapu jelah. Yang lain semua dapat harga lagi tinggi, tapi tak sampai RM100 lah kiranya. Okay, dah setel penerbangan, kita haruslah kena fikirkan tentang penginapan plak.

Oh ya, bagi mereka yang berniat untuk membeli-belah di Langkawi, disarankan ambil bagasi tambahan apabila pulang nanti. Setakat 7kg hand-carry sudah tentunya tak mencukupi.

2. Penginapan

Untuk penginapan, kitorang kalau boleh nak tinggal kat hotel yang ada pantai persendirian (private beach). Biasa orang akan suggest duduk kat Pantai Chenang. Tapi kitorang nak lah yang ada privacy sikit, takyah bersesak-sesak masa tengah bersidai di tepi pantai.

Masa tu AJK untuk pemilihan hotel tu, sis lah. Hahaha... makanya sis pon buat ringkasan seperti di bawah yang mana bolehlah pembaca semua jadikan rujukan:


Kalau ikutkan nak letak St. Regis ke Ritz Carlton ke, Four Season ke, tapi oleh kerana sis sedar tahap kedalaman poket sis, makanya ni jelah yang kira mampu bayar lagi. Walaupun lepas tu kena makan maggi.

Memula dah tempah kat Berjaya Hotel, tapi atas faktor tertentu, tempahan diubah kepada The Westin Langkawi Resort & Spa. Seperti rajah di atas, satu je tak tepat, iaitu tiada airport transfer ya yang ditawarkan oleh hotel-hotel ini disebabkan pandemik. 

Oh ya, kalau korang suka yang dekat dengan Pantai Chenang, sis rekemen Hotel Adya dan Nadias Hotel. Dua ni katanya memang sesuai sangat harga, lokasi dan kemudahannya.

3. Pengangkutan di Destinasi Percutian

Awalnya kitorang fikir mesti Grab melambak je kan kat Langkawi tu, tapi akhirnya kitorang putuskan untuk sewa kereta je senang. Tak perlu takut tak dapat Grab kalau pergi memana sampai ke tengah malam sekalipun.

Mujurlah kawan kita ada sepupu yang memang agen pelancongan kat Langkawi. Haruslah terbaik dan recommended nak mati. Dia ada tawarkan pakej mengikut bajet, citarasa, keperluan dan kemarhaenan uol. Jadi tak perlu risau jika ia tidak menepati langsung citarasa anda.

Apa? Nak nombor? Boleh je sis-sis sekalian. Roger saja Cik Zura di talian +60 18-464 0065. Kalau pemalu, boleh Whatsapp saja. Servis tip top tak tipu walaupun ni kali pertama sis berurusan dengan Cik Zura yang cantik manis ini.

Oleh kerana sis nak pengangkutan mesra poket je, makanya sis yang sedar diri ni pun ambil Axia jelah. Janji boleh jalan nok... RM140 untuk 48 jam, deposit RM50.

Siap hantar terus ke Airport dan nak balik, dia collect balik kat Airport. Mudah urusan. Minyak pun ada separuh tangki. Kitorang yang jenjalan sana sini selama 3 hari 2 malam tu pon, pernah isi sekali minyak RM40 je. Tu pon banyak lebih.

4. Aturcara dan Aktiviti Yang Nak Dilakukan

Ha, bahagian ni kitorang serahkan kepada geng lagi seorang, iaitu Cik Fatin yang budiman. Kriteria pembikinan aturcara dan aktiviti ni merupakan tugasan yang penting sebab ia menentukan kod berpakaian (dress code) serta berapa helai pakaian dan pakaian apa yang korang kena bawak.

Ni antara contoh aktviti yang boleh dijadikan rujukan:

Langkawi Getaway ✈️
Day 1 - 27/10

2pm: Assemble at KLIA2
5.20pm: Take off KUL - LGK
6.25pm: Arrive in LGK (pick up kereta sewa)
7pm: Hotel check in
8.00pm: Dinner at Chenang beach, fire show, etc

Day 2 - 28/10
8am: Breakfast at hotel
10am: Watersports activities at Cenang Beach (banana boat, paragliding, etc)
1pm: Lunch
2pm: Balik hotel mandi + rest
4pm: Sunset Cruise + dinner (dresscode: beach dress)
8pm: Supper

Day 3 - 29/10
8am: Breakfast at hotel
12pm: Check out
1pm: Lunch at Cili Kampung
2pm: Shopping at Kuah Town
3pm: Cable car ride, SkyTrail, SkyDome, 3R Art (all in one place ie; Oriental Village)
5.30pm: Check in airport (return kereta sewa)
9.00pm: Take off LGK - KUL
10.15pm: Arrive at KLIA2


5. Tempahan Aktiviti Yang Berkaitan

Macam kitorang ke Langkawi kali ni, secara khususnya nak naik sunset cruise. Jadi haruslah ia ditempah dengan sepantas kilat bagi mengelakkan kehampaan. Jangan dah sampai baru hegeh-hegeh nak cari pakej. Biasanya memang tak dapat atau tak dapat yang menepati kriteria.

Pakej sunset cruise ni pon sis ambil dengan Along tadi. Seperti diingatkan semula, apa-apa pakej bolehlah hubungi Cik Zura di talian +60 18-464 0065.

Kiranya dia ni ibarat UTC lah..pusat sehenti pelbagai jenis servis yang diperlukan. Menurut Zyra, antara aktiviti popular yang selalu orang ambil termasuklah Island Hopping, Mangrove Tour, Kayak dan Private Chauffeur (Khidmat Pemandu Persendirian- untuk yang malas nak memandu).




6. Destinasi Membeli-belah

Biasa orang datang ke Langkawi juga takkan melepaskan peluang untuk memborong coklat untuk dibawa pulang sebagai buah tangan. Makanya, manakah tempat yang patut dituju untuk tujuan ini?

Antara tempat yang biasa dikunjungi termasuklah Kedai Coklat Haji Ismail, Jetty Point Duty Free, Billion Duty Free Supermarket, RAMS Home Decor dan Coco Valley.

Mengikut pengalaman saya tempoh hari, ada keperluan untuk pergi ke beberapa tempat berbeza kerana ada sesetengah stok yang tiada di sesetengah tempat. Jadinya, kenalah coklat shop hopping juga.

7. Kedai Makan

Ada beberapa kedai makan yang kami sasarkan untuk pergi, tapi rupa-rupanya sejak pandemik ni banyak pula yang tutup. Apa-apa pun, bolehlah hubungi mereka terlebih dahulu sebelum terjah bagi mengelakkan kekecewaan.

Oh ya, kalau suka makan di tempat tumpuan pelancong, pastikan tanya-tanya dulu harga bagi mengelakkan harga dicaj melampau seperti kes siakap RM1000 baru-baru ni.


8. Duit Belanja

Pastikan juga bawa duit belanja yang mencukupi ya! Pastikan duit belanja diperuntukkan mengikut belanjawan sebab kadangkala, bila takde belanjawan ni, kita senang berbelanja lebih. Balik nanti kena makan Maggi pulak.

Sekian perkongsian kali ini. Harap membantu!

Thursday, 21 October 2021

Pengalaman Mendaki Bukit Sapu Tangan Dari Taman Botani Shah Alam

October 21, 2021 4
Pengalaman Mendaki Bukit Sapu Tangan Dari Taman Botani Shah Alam

Hai semua,

Setelah beberapa tahun menyepi dalam menulis hantaran mengenai pengalaman mendaki (hiking), hari ni nak cerita fasal pengalaman mendaki Bukit Sapu Tangan, Shah Alam melalui Taman Botani Shah Alam.

Pemandangan Ikonik


Sebenarnya dalam 2-3 tahun ni bukannya tak pergi beraktiviti, cumanya tak diolah di dalam penulisan untuk diabadikan dalam blog ni. Lagipun, kekadang ada je pendakian yang berulang, jadi rasanya tak usahlah ia ditulis semula, buat benci aje. Hehhee...

Okay, setelah hampir 2 tahun pandemik dan dikurung serta disekat dan disekat semula kebebasan untuk merentas negeri dan daerah, saya pun dah teruja sangat untuk menerpa semula ke dalam dakapan alam sekitar.

Memandangkan saya malas nak memandu jauh tetapi tetap nak pergi mendaki, saya pun cari bukit-bukit sekitar Shah Alam memandangkan ia dekat saja dengan rumah. Kalau terbangun lewat pun, masih lagi sempat menerpa ke lokasi untuk mendaki. Hasil carian di Google, saya dapati terdapat sebuah destinasi pendakian yang berdekatan iaitu Bukit Sapu Tangan. Pemandangan pula boleh tahan sebab ada menara tinjauan yang agak tinggi. Okay ons!

Hasil carian Google juga mendapati banyak juga laluan untuk ke puncak Bukit Sapu Tangan ini. Kebanyakannya memerlukan pendaki untuk meletakkan kereta di sekitar kawasan perumahan atau kawasan pembinaan contohnya: 1) Trail A/B (via Setia AlamCommunity Trail Head)
2) Gate E (Alam Budiman)
3) Via Bandar NusaRhu


Oleh kerana ia telah menjadi tular, maka aduan daripada penduduk sekitar tentang pendaki yang meletakkan kereta sewenang-wenangnya juga agak memuncak pada waktu itu. Saya sebagai perempuan yang malas nak mencari fasal, cari juga jalan alternatif dan didapati, Bukit Sapu Tangan juga boleh didaki menerusi Taman Botani Shah Alam.

Taman Botanis Shah Alam ni kira port kegemaran juga. Sebelum ni pon sis pernah berkongsikan pengalaman Skytrex Adventure di Taman Botani Shah Alam. Oleh kerana tahu parkir di sini luas terbentang, tak akan ada isu kereta ditimpa tanah runtuh, disaman atau dicalarkan, sis lebih selesa untuk mendaki Bukit Sapu Tangan dari Taman Botani Shah Alam sahaja.

Untuk ke puncak Bukit Sapu Tangan dari Taman Botani Shah Alam, korang perlu Google sahaja lokasinya, bayar duit masuk sebanyak RM3 dan kemudian, ambil jalan kiri yang mana anda akan nampak tempat menyewa basikal.
Mak cik
Walaupun dah kali ketiga daki, tapi lupa pulak jalan. Nasib baik mak cik ni beritahu

Dari tempat sewaan basikal itu pula, jalan terus sahaja sampai nampak buah manggis. Hehehe... Buah manggis tau. Gambar dia macam ni. Jangan bendul pula cari pokok manggis yang dah berbuah. Dari pokok manggis tu ikut sahaja tanda arah sehingga ke puncak Sapu Tangan. Senang sahaja, hanya perlu ikut tunjuk arah dan anda akan sampailah ke puncak Bukit Sapu Tangan. 

Buah Manggis
Ha... nampak tak manggis tu... Nampak?

Close Up Manggis
Rupa-rupanya selain manggis, ada jambu air juga tepi tu... Hahahaha...

Tanda arah
Walaupun banyak tanda arah, tapi jalan terus tu tutup. So memang kena belok kanan.

Selepas belok kanan, jalan juga sahaja ke terus berdasarkan tanda arah ya. Sepanjang jalan tu, adalah beberapa view contohnya teater batu dan sebagainya. Boleh lah ambil-ambil gambar sambil-sambil tu ya. Kalau keliru ada kat mana, boleh tengok peta.

Antara peta yang ada

Jalan lagi terus, nanti ada penipuan yang paling besar dalam sejarah pendakian. Katanya 1.8 kilometer je. Tapi bila jalan sampai separuh, mesti kamu semua akan rasa, rasanya dah lebih 1.8 kilometer ni. Penat lain macam sebab jalan dia memang curam semacam!

Bukit Sapu Tangan mari kita tawan!

Selepas panjat lebih kurang tiga jalan yang curam nak mati sampai badan pun senget, maka akhirnya bolehlah menarik nafas lega apabila sampai ke puncak Bukit Sapu Tangan. Yahoo... Sesi fotografi tentulah satu yang menarik sebab pemandangannya indah ya amat.

Sampai sudah. Inilah kejayaan. Gitu!

Bagi sis, bukit ini sangat sesuai bagi mereka yang buta arah macam saya mahupun mereka yang mahu pergi mendaki tapi tak jumpa kawan untuk teman. Nah! Datang saja ke Taman Botani Shah Alam, parkir mudah, route senang, tunjuk arah pun jelas. Pemandangan pun jelita pula tu.

Malah boleh santai-santai sahaja. Tak perlu beriya bawa apa-apa hiking gear. Cuma perlu bawa satu botol air mineral kecil sahaja. Sesuai untuk mereka yang baru mahu berjinak untuk mendaki bukit mahupun gunung.

Oh ya, walaupun keseluruhan jalan pendakian Bukit Sapu Tangan di Taman Botani Shah Alam ini adalah jalan tar, namun terdapat beberapa jalan cerun yang agak mencabar. Jadi bila panjat tu memang mampu buat anda semua meragui masa depan dan tertanya-tanya kenapa nak pergi mendaki? Kenapa tak dok rumah tengok TV?

Kesimpulannya,
Bukit Sapu Tangan
Masa Mendaki : 1 jam naik 45 minit turun
Tinggi: 204 meter / 699 kaki
Tahap kesukaran :3/10


Thursday, 30 September 2021

Kata Al-Quran Tentang Usia

September 30, 2021 0
Kata Al-Quran Tentang Usia

1. Semakin bertambah usia semakin lemah tangan menggenggam... kerana Allah sedang mendidik kita agar melepaskan cinta dunia.( Qs. Hud : 15-16 )

2. Semakin bertambah usia semakin kabur mata kita... kerana Allah sedang mencerahkan mata hati untuk melihat Akhirat.
( Qs. Al Isra:72 )

3. Semakin bertambah usia semakin sensitif perasaan kita... kerana Allah sedang mengajar kita bahawa pautan hati dengan makhluk senantiasa menghampakan, namun hati yang berpaut kepada Allah tidak pernah mengecewakan. ( Qs. Al Lukman : 22 )

4. Semakin bertambah usia semakin gugur gigi² kita... kerana Allah sedang mengingatkan kita bahawa suatu hari kita akan gugur ke dalam tanah selamanya.
( Qs. Ali Imran : 145 )

5. Semakin bertambah usia semakin ditarik nikmat kekuatan tulang dan sendi kita... kerana Allah sedang mengingatkan bahawa tak lama lagi nyawa kita akan di ambil.
( Qs. An Nisa : 78 )

6. Semakin bertambah usia semakin putih rambut kita... kerana Allah sedang ingatkan kita kain kafan yang putih.
( Qs. Ali Imran : 185 )

7. Begitu juga hati kita... semakin bertambah usia semakin sepi dan ingin bersendirian, kerana Allah sedang mendidik kita untuk melepaskan cinta manusia dan dunia.
( Qs. Al-An'am : 32 )



Monday, 12 July 2021

Idea Dekorasi Untuk Menceriakan Balkoni Anda

July 12, 2021 0
Idea Dekorasi Untuk Menceriakan Balkoni Anda

Hai semua,

Rentetan perkongsian tentang pengalaman ubah rupa balkoni DIY sendiri haritu, harini nak cerita fasal beberapa idea dekorasi untuk balkoni anda.

Gabungan satu atau dua atau beberapa daripada idea ini sahaja sudah cukup untuk menghias dan mencantikkan lagi balkoni anda.

Cosy Balcony
Sumber Loveproperty dot com

1. Bersihkan dan Cat Semula Untuk Segarkan Ruang Balkoni

Untuk balkoni yang dah lama terbengkalai macam balkoni sis, perkara pertama yang wajib haruslah bersihkan dan cat semula untuk segarkan ruang balkoni. Lepas korang kemas, buang habuk dan cat semula dinding yang dah berkulat, grill yang dah berkarat, percayalah, ruang tersebut terus nampak terang dan macam-macam idea dekorasi akan datang mencurah-curah.

Oh ya, siapa kata balkoni mesti nak kena warna putih? Boleh je warna memacam asalkan kena dengan suasana yang korang nak wujudkan. 

Gambar-gambar berikut dari loveproperty dot com.

Gothic and dramatic balcony
Suka ala-ala gothic dan dramatic? Boleh pilih balkoni begini

Sunset balcony
Warna sunset yang menarik

White balcony
Putih warna yang malar segar dan tidak ketinggalan zaman

2. Letakkan Decking Untuk Ubah Rupa Lantai Balkoni

Ha, bagi sesiapa yang mempunyai tile balkoni dengan warna-warna pudar dan kelam, memang sangat sesuai untuk pasang decking untuk menyemarakkan suasana balkoni anda.

Decking pula terdiri daripada decking kayu pelbagai warna dan juga decking rumput. Untuk balkoni rumah sis tempoh hari, sis telahpun memilih kombinasi decking rumput dan decking kayu supaya ia tidak nampak bosan.

Sis memilih decking dan bukannya karpet rumput sebab suka mix and match. Lepas tu, tile kat rumah ni memang saiz 30x30, jadi senanglah sebab saiz decking pon sama 30x30. Kira jelah ada berapa tile, beli berapa decking. Yang lain letak je batu. Nanti kat bawah kita citer fasal karpet rumput dengan batu plak yer.

Floor Decing
Floor decking kayu ataupun rumput

Decking Hitam
Decking hitam juga nampak anggun

Decking Kayu
Penuhkan dengan satu jenis decking saja pon okey

3. Pasang Karpet Rumput Untuk Ciptta Suasana

Bagi mereka yang tak berminat sangat dengan decking kayu, boleh juga pertimbangkan karpet rumput. Kalau nak senang, boleh je contact seller yang boleh custom made. So diorang akan potong karpert rumput tu mengikut ukuran yang diberi.

Kalau malas nak tunggu, boleh je beli dari Mr. DIY ataupun bahagian gardening di AEON Jusco. Pasaraya Giant dengan Tesco pun mungkin ada juga. Ha, bentang je. Jangan lupa ukur dulu, barulah tak yah ulang-alik banyak kali kalau tak cukup.

Oh ya, karpet rumput ni pon ada banyak gred dan jenis dia tau. Ada jenis yang kasar, yang lembut, yang PVC dan memacam lagilah. Kalau nak tahan lama, nak nampak jelita, haruslah kena keluar belanja lebih sikit. Kat Mr. DIY tu pun, dah banyak jenis dan gred karpet rumput yang ditawarkan.

Katanya ada dari jenis rumput Mutiara, Rumput Jepun, Filipin dan sebagainya.

Baik uol tanya seller bebaik, mana satu yang sedap dipijak dan tak bertakung air serta cepat kering terutamanya kalau balkoni korang jenis yang tempias tu.

Grass Carpet
Terus naik suasana dan terang mata

Artificial Glass Carpet
Balkoni tampak mendamaikan dengan warna hijau rumput

4. Batu-batu Kecil Isi/Hiasi Ruang Balkoni

Kalau jenis yang pakai decking macam sis, mestilah ada tempat yang tak muat nak pasang satu decking. Maka penyelesaian paling mudah adalah untuk mengisi ruang tersebut dengan batu-batu sungai.

Batu sungai pon pelbagai warna. Boleh je nak guna warna-warna yang korang rasa sesuai bagi mewujudkan suasana yang dimahukan.

Nak beli batu-batu sungai ni kat mana? Alah, takyah risau. Sekali lagi, Mr DIY banyak! Macam-macam warna, macam-macam saiz. Apa? PKPD? Kalau gitu cari jelah kat Shopee sis. Shopee memungkinkan segala-galanya.

Pebbles for Balcony
Pelbagai saiz ada, nak yang mana?

Grey Pebbles
Batu sungai berwarna kelabu juga jelita

5. Pasang Lampu Solar Untuk Keceriaan dan Suasana Damai Waktu Malam

Balkoni tidak sepatutnya jadi tempat escape pada waktu siang sahaja, kalau pandai hias, ia juga boleh menjadi ruangan yang sangat menenangkan walaupun pada waktu malam.

Ya, memang banyak balkoni yang tidak mempunyai plug point. Lagipun, kalau pasang lampu elektrik, dikhuatiri meningkat pula bil elektrik nanti. 

Makanya, lampu solar sememangnya jawapan bagi permasalahan ini terutamanya kalau balkoni korang sentiasa disinari cahaya matahari. Memang cukuplah tenaga solar untuk menceriakan balkoni anda sepanjang malam nanti.

Yang ni payah sikit nak cari kat kedai, better buka Lazada atau Shopee jelah senang.

Balcony at night
Ceriakan Suasana Balkoni Pada Waktu Malam

Lantern Solar Lamp
Lampu solar jenis lantern, letak boleh gantung pon boleh

Solar Lamp
Ada yang sukakan mentol berwarna-warni begini?

Water Drop
Lampu solar berbentuk titisan air

6. Pokok dan Tumbuh-tumbuhan Pelengkap Balkoni

Dah siap dekorasi asas dan penaik suasana seperti decking, karpet rumput, cat yang cantik serta lampu solar, sudah masanya kita serikan pula dengan pokok-pokok dan tumbuh-tumbuhan sebagai pelengkap balkoni.

Kalau malas, memang lah boleh letakkan pokok palsu sahaja, tetapi kenapa tidak pilih pokok dan tumbuh-tumbuhan asli supaya ia juga boleh memberikan udara segar dan membekalkan oksigen.

Jika anda sukakan bau-bauan yang segar dan wangi, mungkin juga boleh pilih untuk menanam herba dan pokok bunga yang mendamaikan.

Oh ya, anda jenis yang praktikal? Tanamlah herba yang sering digunakan di dapur. Dapat jimatkan duit lagi. 

Kalau jenis tak suka balkoni yang sarat, cukuplah satu hingga tiga pokok pasu besar. Itu saja sudah cukup untuk menyegarkan udara anda.

Pokok ni plak, boleh pilih untuk disusun begitu sahaja di balkoni, atau disusun pada rak yang ditemptakan di balkoni, digantung pada tembok atau rail balcony, diletakkan ataupun digantung dari atas. Ikut citarasa andalah.

Balkoni damai
Gambar dari House Beautiful Dot Com
Hanging rack
Rak begini pon boleh dipertimbangkan


Wooden Hanging Rack
Rak Gantung Kayu

Plant Rack
Cantik juga yang begini kan?

7. Kerusi Atau Meja Untuk Bersantai

Akhir sekali, kalau cukup ruang balkoni anda, maka bolehlah pertimbangkan untuk letakkan kerus atau meja untuk anda bersantai dan menikmati pemandangan waktu pagi mahupun luar.

Bolehlah menghirup udara segar sambil minum secawan kopi atau teh, makan kek ataupun membaca majalah di luar.

Tapi semuanya bergantung kepada keutamaan anda.

Hanging Chair
Gambar dari homedit dot com

Chair and Table for Balcony
Kerusi dan Meja begini pun sesuai untuk bersantai sambil minum teh

Hanging Table
Kalau nak pakai kerusi panjang, boleh pertimbangkan meja lipat begini

Nordic Style
Suka gaya Nordic, boleh letak yang begini

Baiklah, sekian perkongsian idea dekorasi untuk menceriakan balkoni anda buat kali ini.

Kalau nak tengok ubah rupa balkoni saya beberapa bulan lepas, boleh klik SINI.

Semoga semua idea-idea ni dapat memberi ilham bagi anda mewujudkan suasana balkoni yang menceriakan serta mendamaikan tatkala PKPD yang sangat menyesakkan ini.

Sekian...

Da~~~