October 2014 - Prettily Rare

Tuesday, 21 October 2014

Percutian ke Chengdu (3): Tips Melancong ke China

October 21, 2014 14
Percutian ke Chengdu (3): Tips Melancong ke China
Salam semua,



Dah lama saya nak tulis entry ni...Tapi tunda punya tunda... Camni lah jadinya. Harini baru terhegeh-hegeh nak menulis. Kah kah kah! Pemalas!

Oleh kerana ini kali pertama saya ke China, memang Culture Shock gilerlah. Nak tau kenapa? Teruskan membaca yer.....

Tips 1: Say goodbye to Facebook, Youtube, Blogspot, Google etc

Bagi korang-korang yang gila addicted pada facilities seperti yang saya senaraikan di atas. Ni berita buruk kalau korang nak melancong ke sana yer...... Sepanjang anda di China, sepanjang tuuuuuulah...
NO ACCESS to these facilities. So better wat mental preparation sblum ke sana. Ciumlah and bid goodbye kt sumer2 ni. Sbb korang konfem rindu hokey!!! I pegi seminggu tau! Seminggu! Seminggu tu juga mati kutu sebab xleh nk fb. Yang paling teruknya, saya tak salin pon nama2 tempat yang saya nak kunjungi tu kat mana2 sbb dengan konfiden... eleh... nanti search je la kt blogspot or google jelah. Sekali??? Hamik ko... semua kena block kt China yerr...  Mujurlah saya ada instagram sayang. Sob sob... So, take note.

Update: Boleh cuba akses semua ini menerusi Virtual Private Network (VPN) atau ada juga sumber yang mengatakan jika kita gunakan local mobile (Maxis, Digi, Celcome etc) network roaming, semuanya boleh akses seperti biasa. Saya tak pasti kerana tak pernah cuba lagi.




Tips 2: Blajo ler Bahasa Cina yer....

Apa? Nak ke Cina kena blajo Bahasa Cina.... Alah... apa ada hal? Boleh je cakap B.I. Kalau itu yang korang fikirkan... muahahhahahahahhahaa..... korang SILAP BESAR!!! Hampir 90% orang kat sana xreti cakap Bahasa Inggeris kot... Apatah lagi Bahasa Melayu??? Saya yang pandai Berbahasa Mandarin ni pong... Terkebil-kebil nak faham apa yang diorg bebel2 sebab slang Tanah Besar diorang yang pekat giler.

Yer.... Lau korang nak g ngan tour guide or rombongan memang xde masalah. Tapi siapa yang jenis suka backpack or main terjah2 je. Sila lah xpandai cakap pon, at least sediakan tulisan Cina bagi tempat-tempat yang korang nak g tu. Leh la main tunjuk2 je nanti... hehehe...  Nasib baik saya baik hati, tempat-tempat yang saya suggest semua saya sediakan dlam Bahasa Mandarin.

Lagi skali diingatkan. Print siap-siap. Jangan berangan nak google or buka blogspot bila sampai kt sana nanti. Kerajaan Cina dah block uollll.....

Update: Kadar celik Bahasa Inggeris di bandar-bandar besar seperti Beijing, Shanghai, Guangzhou adalah lebih tinggi. Namun mengikut pengalaman saya di Chengdu, memang hampir semuanya tidak pandai berbahasa Inggeris.

                                               

Tips 3: Bawa bekal makanan halal

Ha.... Senang kata,... Selain daripada susah nak cari yang halal, makanan kat China ni juga mungkin tak menepati selera anda yer.... So, apa yang anda perlu lakukan ialah bawalah nasi himpit yang belum rebus tu... N sambil goreng ker... Maggi ker... Apa2lah. Supaya xdelah nangis2 n jadi kurus melidi sepanjang kat China tu.

Even saya yang tekak xbyk cekadak pun terus laju2 telan makanan fligt AirAsia yang stakat biasa2 jer tu... Apa lagi mereka-mereka yang benar-benar tekak melayu. So, please take note lagi.



Tips 4: Cara desperate nak mengenal pasti makanan halal.




Hokey... Makanan halal dalam Bahasa Cina adalah Qing Zhen 清真. So, sila print ni siap2 in case x reti cakap. Leh tunjuk je. Kalau rasa-rasa nak beli sesuatu packaged product pun. Sila cari label ni kat makanan dan minuman anda. Kalau ada, bolehlah beli.  Saya sendiri pun terjah je pasaraya diorg n yakin dan tanpa was-was beli produk2 yang ada tanda ni.



Tips 5; Jangan terpedaya dengan ulat-ulat kereta

Ya. G mana-mana, mesti diorang akan muncul. Tawarkan konon harga pling murah untuk ke destinasi yang ingin anda pergi. Don't bother to nego price with them. Terus je cari pak teksi. Sebab kat sana, wajib pakai meter. So, xdelah anda tipah tertipu. Saya dah terkono. Hahahaha... Nasib boleh claim.

Teksi kat sana Volkswagen hokey. So yg bawak VW tu xyah eksyen sangat. Kat China sekadar teksi saja.


Tips 6 : Berhati-hati dengan pencopet dan motosikal/kenderaan diorang

Okay.. Satu... G mana-mana pun, sila berhati-hati dengan pencopet sebab biasanya diorang akan sasarkan tourist aka pelancong. Kedua. kenderaan berenjin kat China ni bukannya ada bunyi sangat.
Tau2... Eh, ada kat sebelah. Serius enjin motor and kereta diorg xde bunyi. Lau diorg datang kt korang pun xsedar sebab langsung xde bunyi. Sebab tulah kat sana diorang fully utilized hon. Kalau kat Malaysia kita hon, boleh kena jari tengah. Kat sana memang dah jadi adat memandangkan kenderaan diorang xde bunyi.


Sekian tips saya dari pembaca yang tercinta. Apa? Ada soalan? Sila tinggalkan komen di ruangan komen dan saya akan membalasnya.

K. Da~~~

Baca juga:
Percutian Pendek di Amverton Cove, Pulau Carey
Percutian Pendek di Hotel De Art USJ 21 Subang
Review: The Banjaran Hotsprings, Ipoh
Review: Dash Box Hotel, Cyberjaya
Review: W Hotel Bali, Seminyak
Percutian Pendek ke Sekinchan
Percutian ke Chengdu 1: Sediakan Visa Ke Cina
Percutian ke Chengdu 2: Tempat-tempat menarik
Percutian ke Taichung, Taiwan
Pengalaman Manis di Fujisan, Jepun
Tips Cari Makanan Halal di Jepun
Pengalaman ke Anime Japan 2017
AirBnb Zoe di Akihabara, Jepun
Pengalaman Pertama Menginap AirBnb di Korea
Rancang Percutian Dengan Lebih Mudah Dengan Traveloka

Tuesday, 14 October 2014

Cara Saya Cuci Mekap/ Cuci muka : Tips Kulit Sihat, Licin Gebu

October 14, 2014 6
Cara Saya Cuci Mekap/ Cuci muka : Tips Kulit Sihat, Licin Gebu
Salam semua,

Oleh kerana hari ini mood saya baik, saya nak cerita tentang cara saya cuci mekap. Dalam blog terdahulu, pernah saya ceritakan macam mana kulit muka saya yang halus bersih jadi bermasalah disebabkan cara mencuci muka/mekap yang tidak bersih dan menyeluruh. Akibatnya, habis kulit muka saya penuh berjerawat, pori-pori jadi besar. Uwa!!!

Lepas dah jadi masalah, barulah terhegeh-hegeh cari punca. Yelah, kalau sibuk nak ilangkan jerawat tanpa mengenal pasti punca jerawat pon tak guna gak. Pucuk pangkalnya tak ubat, sudah tentulah masalah jerawat tu takkan stop gitu je. Ha... Betul tak?

Jadi, memandangkan saya terlebih rajin hari ini, saya akan share cara saya cuci mekap/cuci muka sebersih-bersihnya (yolah tu) sebelum saya masuk tidur.

Sesetengah org amik remeh perkara ni sebab diorg tak mekap, Walhal, tak mekap kadang2 muka kita lagi terdedah kepada sinaran UV, habuk, debu n macam2. Sudahnya, sama je. Kulit muka jadi bermasalah juga. Pokoknya, mekap ke tak mekap, cuci muka bersih2 sebelum tidur n sapu krim malam. Lau tak, sia-sia je.

Langkah 1:   Hadalabo Olive Cleansing Oil.

Memula sekali, saya akan picit 2-3 pam Hadalabo Olive Cleansing Oil ni and sapukan pada seluruh wajah n leher. Lepas dan sapu dengan rata, basahkan tapak tangan anda and sapu sekali lagi pada wajah n leher. Gosok2 skit muka, korang akan perasan dengan ajaibnya mekap korang akan 'cair' begitu saja. Pastu lap pakai span sampai muka bersih.

Langkah 2: Bio Essence Cleansing Milk


Dah lap pakai span muka, saya akan sapu Bio Essence Cleansing Milk ni pada seluruh wajah n leher pula. Pastu biarkan seketika.

Langkah 3: Simple Cleansing Sheet

Kemudian, saya akan keluarkan Simple Cleansing Sheet ni dan lap muka n leher saya. Jangan terkejut bila nampak walaupun dah bersihkan muka pakai cleansing oil, still akan ada sisa mekap yang melekat pada cleansing sheet ni. Ish.... Nampak sangat kan susah nak betul-betul bersihkan muka kita ni.

Langkah 4: Bio Essence Exfoliating Gel

Lepas tu saya akan lumur skit exfoliating gel ni pada wajah saya untuk buang sisa kulit mati pada wajah n leher saya. Barulah btol2 bersih gitu. Lepas dah exfoliate, cuci dengan air.

Langkah 5: Simple Facial Wash


Cuci muka pula dengan Simple facial wash ni. Pastu dab-dab dengan tuala.

Tada! Dah bersih dah muka. Barulah boleh sapu apa-apa yang patut. Lau muka tak bersih sapu haper pun tak guna. Bagai mencurah air ke daun keladi je. Malah, leh worsen your skin condition. Omaigad! Speaking.

Okay, sekian perkongsian tentang cara saya cuci mekap/cuci muka.

Nak rehat dah.

Da~~

Baca juga:

Nikmati facial di rumah dengan Nadia Beauty Cartel
Rawatan La Biosthetique Kuatkan Rambut
Pil Tranexamic Acid (Transcap) Putihkan Kulit?