November 2016 - Prettily Rare

Friday, 18 November 2016

Pengalaman Mendaki Gunung Datuk

November 18, 2016 2
Pengalaman Mendaki Gunung Datuk
Salam,

Harini nak cerita balik pengalaman mendaki Gunung Datuk yang entah ingat lagi ke idak. Nama pun kerlas kan... Gunung Datuk. Entah datuk mana, datuk bandar ke datuk seri ke... Kita pon tak pasti. Yang penting ni kat Negeri Sembilan.

Oleh kerana nak kena bertolak dari Shah Alam g Negeri Sembilan, so terpaksalah bangun seawal 4 pagi. Siap-siap and then bertolak ke Nogori.... Subuh tengah jalan kat R& R dan sampailah kat kaki Gunung dalam jam 8 ++ pagi.

Berbeza dengan trip-trip sebelum ni, kita pergi berdua je dengan kawan. 

Ha, ni gambo dah nak sampai. Banyak tol awan.
Oleh kerana berdua jek, and then dua-dua nak cepat. Aktiviti bergambar pun takdelah ligat sangat. Sebab apa je nak amik. Dia amik gambo kita, kita amik gambo dia. Takde orang nak amikkan gambo kita berdua pon. Choy.

Baru je panjat dah terasa kedatukan Gunung Datuk ni. Mana taknya? Awal-awal lagi dah mencanak. Mentang-mentang ko datuk, ko eksyen kan? Pfftt... Lenguh rasanya betis kita nak mendaki awal-awal tu. Pfffttt!!

Kalau nak dibuatkan perbandingan, Gunung Datuk ni ala-ala Bukit Kutu. Boleh tahan menyengat gaklah trek dia. Agak mencabar.

Sebab daki berdua je, memang tak banyak kerenah.  Kitorang dalam kol 12 dah sampai. Tros makan McD yang dah ditapau awal-awal sebelum naik ke batu-batu 

Jemput makan. Lapo wooo....
Nilah batu-batu yang kita maksudkan.
Oleh kerana kawan tu dah naik berkali-kali, dia malas nak panjat lagi. Kita plak gayat. Takot wooo! Seram. Kalau jatuh bawah macam mana? Kah kah kah... dasar pengecut!

Sampai sini jelah kita panjat. 
Overall Gunung Datuk ala-ala Bukit Kutu sebab atas pun ada batu-batu and pemandangan memang superb. Kalau korang jenis yang nak panjat sebab pemandangan, silalah naik ke Gunung Datuk.

Memang sesuai bagi sesiapa yang nak hiking short distance ala-ala santai.


Kesimpulannya,

Gunung Datuk
Masa Mendaki : 3.5 jam naik 3 jam turun
Tinggi: 885 meter / 2903 kaki
Tahap kesukaran :5.8/10





Tuesday, 15 November 2016

Pengalaman Mendaki Pine Tree Hill dan Twin Peak

November 15, 2016 3
Pengalaman Mendaki Pine Tree Hill dan Twin Peak
Salam,

Lamanya dah tak pergi hiking. Rasa macam kalau tiba-tiba kena hiking, mesti semput je rasa. Rindu-rindu nak gi hiking ni, tros teringat pengalaman mendaki Pine Tree Hill yang amaaaattt tak dapat dilupakan. Huk! Huk! Memang ngeri.

Lepas seronok hiking kat Mossy Forest, Irau yang sejukkkk dan nyamannn je cuacanya tu, kitorang jadi ketagih lak nak g hiking tempat sejuk lagi. Kah kah kah. Feeling-feeling mat salleh la ni kononnya. Takleh nak berpeluh langsung.

So, survey punya survey, kitorang pun decide untuk pergi kat tempat tinggi-tinggi dan sejuk-sejuk lagi. Dan tempat terpilih kali ini ialah Pine Tree Hill dan Twin Peak.  Ni kalau nak tahu, kat Fraser Hill ya, kanak-kanak sekalian.


Kata Pine Tree, peliklah kalau takde pine.


Memandangkan ia jauh... so macam Irau tempoh hari. Kena Jumaat lagi dah bertolak, tido dalam kereta then pagi2 bangun tros g memanjat. Tapi biasalah.... Manusia cuma merancang, Tuhanlah yang mengatur segalanya. Cewah!!!

G Pine Tree Hill ni pun rombongan Cik Kiah gak. Sebab masa tu group Hikervengers baru saja ditubuhkan. So mulalah ajak-mengajak di media sosial. Tu yang jadi rombongan Cik Kiah. Baguslah, dapat menambah kenalan.

Tapi bila orang ramai, biasalah... ragam dan cabaran pun banyak juga. Walaupun dischedulekan memanjant seawal subuh. Tapi kitorang start lambat sebab guide aka Moin sampai lambat. So, sambil2 tunggu tu kita kroh kroh kroh, tido je la dalam kereta tu....

Pine Tree Hill ni sebenarnya bagi kita trek takdelah susah mana. Cuma trek dia panjang ya ampun. N then dia banyak turun naik turun naik... So agak memenatkan Lepas sampai puncak Pine Tree, panjat lagi lebih kurang 45 minit sampailah puncak twin peak plak.
Rombongan Mak Jemah


Sampai juga akhirnya! Dengan adikku Amalina.


Ngan Fazri si kasut sentiasa bersih

Kalau nak diikutkan, pengalaman mendaki Pine Tree Hill & Twin Peak ni pun sangat-sangat sukar dilupakan sebab ada bayang2 trauma Gunung Nuang di situ... Memang menjadi igauan.

Cabaran Pine Tree Hill & Twin Peak sebenarnya pada trek dia yang turun naik, turun naik. Bukan macam gunung lain. Bila naik mendaki, bila turun menjunam. So bila naik gunung makan masa lama and turun makan masa lebih pendek. Idak! Bencinya Pine Tree Hill  & Twin Peak ni sebab jalan berliku-liku, turun naik turun naik sepanjang trek. Jadinya, turun ngan naik lebih kurang je tempohnya. Tak pon turun lagi lama ambil masa sebab dah penat. Tak larat nak mendaki dan menurun dengan lebih laju.


Traffic jam sebab kena panjant tinggi


Korang tau apa yang lagi membuat kitorang trauma masa turun? The never ending stairssss! Tidakkk! Memang ngeri. Bila penat-penat turun masa tu, ada 2 orang dah injured kalau tak silap. So, bila sampai tangga, ingatkan yes! Dah nak sampai. Tapi masalahnya berjam2 turun naik tangga tapi tetap tak sampai-sampai juga. Memang macam citer hantu, lepas tangga, ada tangga lagi. Lepas tangga, ada tangga  lagi. Omaigad!! Dah la naik tangga turun tangga tu amat mencabar lutut dan betis anda! Sob sob sob. Taubat kakak.

So lepas abis trauma tangga, Alhamdulillah seluruh rombongan Mak Jemah tiba ke kaki bukit dengan selamat pada jam 7 malam. Fiuh!! Ada some of us yang g makan-makan. Tapi kakak penat sangat. Tros balik umah jelah.



Kesimpulannya,
Pine Tree Hill & Twin Peak
Masa Mendaki : 5 jam naik 5 jam turun
Tinggi: 1448 meter / 4750 kaki
Tahap kesukaran :7/10

Jom baca juga pengalaman saya mendaki yang lain:

Jom baca pengalaman mendaki saya yang lain:
1. Gunung Kinabalu -Part 1
2. Gunung Kinabalu -Part 2
3. Gunung Datuk
4. Gunung Irau
5. Gunung Nuang
6. Bukit Kutu

Baca juga:



Wednesday, 9 November 2016

Pengalaman Mendaki Mossy Forest, Gunung Irau

November 09, 2016 6
Pengalaman Mendaki Mossy Forest, Gunung Irau
Salam everybody,

Kali ni nak share pengalaman mendaki Mossy Forest yang juga dikenali sebagai Gunung Irau. Kalau korang nak tau, Gunung Irau ni gunung yang ke-15 tertinggi di Malaysia dengan ketinggian 2110 meter.



Sebenarnya sejak berkecimpung dalam dunia pendakian ni (eceh!), dah lama teringin nak daki Gunung Irau sebab terpesona dengan gambar-gambar yang hikers-hikers lain post pasal Mossy Forest aka Gunung Irau ni. Tapi masa tu tak berkesempatan sebab:

1. Mossy Forest/Gunung Irau ni kena tutup buat sementara waktu
2. Semua hikers kena dapatkan permit untuk mendaki Gunung Irau.

Memula ada la sorang kawan ni hajak daki bulan 3-4 aritu. Tapi tak kesampaian sebab tutup lagi. And then Moin tup2 dah panjat dua kali. So kitorang pun hasutlah dia untuk guide kitorang daki Gunung Irau. Sbb kena dapatkan permit, so sebulan sebelum daki lagi kitorang dah planning, cari orang, apply permit dan macam-macam lagi. Last2 trip ni jadi rombongan Cik Kiah sebab ramai sangat yang nak ikut and kitorang terpaksa hadkan kepada 15 orang sahaja.

Berbeza dengan hiking trip sebelum-sebelum ni yang daypack saje... Gunung Irau ni kitorang Hari Jumaat lagi dah bertolak malam2, pastu tido dalam kereta. Seawal pukul 5-6 pagi, bangun, solat, sarap, pastu terus naik fourwheel. Fourwheel ni charge tau...

Total cost untuk panjat gunung: Permit RM5, Transport Fourwheel turun naik RM30 =RM35 per pax

So four wheel tu akan naik sparuh jalan tros sampai ke tmpt start mendaki.

Pagi-pagi dalam fourwheel. Sumer muka bersemangat
Trip Irau ni boleh katakan best sebab sejuk. Tak berpeluh-peluh. So, taklah rasa penat sangat. Kita kalau panas lagi senang rasa penat. Hangen je badan. Keh keh keh. Bagi sesiapa yang takut sejuk tu, silalah bawak light jacket. Yang light-light sudeh sebab bila dah start hiking tu, panas plak badan rasa.

Dah sampai pun depan ni. Apa lagi? Bergambo lar....
Overall bagi kita hiking Mossy Forest ni taklah sesusah Datuk or Kutu or Nuang. Sebab track dia agak straightforward and tak semencabar yang disebut tadi tu. Dalam kol 7 start mendaki, Dalam  kol 12 dah sampai. Tu pun lambat sebab manjang amik gambo je. Jalan dua tiga tapak, snap. Jalan lagi dua tiga tapak. Snap... Haiya!!!











Masa kitorang panjat tu, nasib kitorang agak tak bernasib baik sebab tengah musim hujan. So track basah dan lembap. So agak mencabar and langkah jadi berat. Kalau bertuah, track kering. Mungkin tak sesukar kitorang. Sebab tanah kat Irau ni memang jenis mendap, bila hujan, jadi jerlus lah tanah tu. So kaki senang mendap kat dalam tanah. Eh, apa kita cakap ni? Kita pon tak paham.

Alhamdulillah, just in time for lunch, dah sampai puncak juga after 4 hours of hiking.


Amboi, bulatnya muka. Macam pau.

Nilah rombongan cik kiah!
Nampak tak? Sumer kaki camni sebab berlecak...kecuali Fazri.Benci!

Masa panjat Irau ni memang berangan lah nak amik gambo bak princess. Siap bawak dress lagi. Tapi last-last segan tak amik gambo dress pon. Choy! Tapi ramai je orang yang fesyen macam2 g panjat Irau sebab nak bergambo. Tengah-tengah hiking tu, siap ada pakai macam pak lebai lagi. Punyalah kitorang terkejut. Ingatkan terserempak ngan bunian plak...

Okeh, sampai sini sajalah citer Irau. Sebab dah tua, ilang ingatan. Lambat update dah tak hengat.


Kesimpulannya,
Mossy Forest,Gunung Irau
Masa Mendaki : 3.5 jam naik 3 jam turun
Tinggi: 2110 meter / 6922 kaki
Tahap kesukaran :5.5/10




Wednesday, 2 November 2016

Review: Pengalaman Pertama Menginap di Airbnb (Seoul, Korea)

November 02, 2016 4
Review: Pengalaman Pertama Menginap di Airbnb (Seoul, Korea)
Salam semua,

Harini kita nak share pengalaman pertama kita menginap di Airbnb sewaktu melancong. Untuk makluman, kita baru je balik dari Seoul, Korea sebab ada tugasan di sana. Untuk buat pertama kalinya, kita tak pilih untuk menginap di hotel, tapi sebaliknya kita telah memilih untuk menginap di salah satu apartment oleh oppa Korea yang merupakan salah satu host di Airbnb.


Baiklah, mula-mula sekali,.. Mesti ramai yang keliru. Apakah itu Airbnb? Menatang apakah itu? Sejujurnya, sebelum ni kita pun tak tahu langsung fasal Airbnb ni. Pernah dengar tapi tak tahu apakah benda alahnya Airbnb ni. Sampailah kita ada tugasan kat Korea.

Kita dah mula plan trip ke Korea sejak bulan Mac yang lepas lagi. Masa tu, kita dah book awal-awal bilik hotel kat booking.com. Memang gempaklah bilik hotel tu. Ada stove, ada washer machine, ada pc, ada dryer, microwave bagai. Memang puas hatilah... Review pun semua bagus-bagus jek. Rasa macam tak menyesallah book hotel tu.

Nak dijadikan cerita, bila hujung bulan September, waktu kita nak refresh memory fasal perjalanan kita ke Seoul, Korea tu... tetiba terdetik hati untuk buka balik booking.com and baca balik review tentang hotel tu. Skali nampak ramai plak yang komen bilik best tapi kecik sangat.

Kita sebenarnya okay je bilik kecik. Tapi kalau review kata nak jalan dua orang pun sampai berselisih badan. Ala, ni yang tak seronok ni. Sebab kalau dah tahap kecik sangat tu, susahlah nak solat nanti kan? So kita search lah bilik-bilik hotel lain tapi takde yang besar dan memuaskan di samping bajet disukai hati. Mana taknya? Semua hotel mahal nak mampos!

Masa ni juga, colleague kita pun menasihatkan kita untuk try out Airbnb. Kita yang blur pun buat muka pelik sambil tanya: Airbnb tu haper? Hotel juga ke?



Oh tidak! Tidak... Idea airbnb ni konsepnya macam homestay. Sesiapa yang ada bilik or rumah or apartment lebih, diorang boleh berdaftar dengan Airbnb untuk disewakan kepada pelancong/travellers/ pengunjung di serata dunia ko! Konsep ni lagi mahsyuk dari sewakan rumah atau bilik bulan2 sebab bila kakak congak2.. wow! Mahsyuk. Ni kira konsep baru ala-ala grabcar anda Uber yang muncul berkat daripada teknologi canggih zaman sekarang ni lah tuuuuu.... kalau grabcar  ngan uber sewakan/tumpangkan kereta korang. Airbnb plak tumpangkan/sewakan rumah/apartment or bilik korang. Diulangi. Bilik...

So, kalau bajet ciput and tak kisah nak dok skali ngan host, bolehlah sewa bilik saja. And, and... Korang juga bleh jadi host dengan berdaftar dengan Airbnb dan sewakan bilik/apartment/rumah korang pada travelers dari seluruh dunia kalau ada. Wow!! I like!

So dengan berbekalkan bajet sedia ada, kita pun carilah apartment yang menawarkan apa yang kita nak tu.. And alhamdulillah, kita jumpa sebuah apartment yang kerlas yang terletak di Gangnam.
Tips nak pilih Airbnb? Baca semua review daripada guest-guest yang pernah tinggal kat rumah tu.
Kalau review bagus, bolehlah try.

Dengan harga yang lebih murah 2 hingga 3 ratus, daripada sebuah bilik hotel kecik je, kita mampu menyewa sebuah aparment yang sangat-sangat selesa dan mempunyai akses mudah untuk ke mana-mana jek. Kakak suka!!!
Dekat ngan bus stop dan gangnam station. Kalau nak g airport, leh naik airport limousine. Stop dia dekat je.

Inilah apartment yang kakak pilih. Penginapan hakak adalah selama 6 hari 5 malam lau tak silap. Host kita namanya Sungkyu. Sungkyu oppa ni memang baik orangnya. Ngahahaha! Tanyalah cekadak haper pon, dia mesti akan jawab dengan pantas dan efisien. Terima kasih oppa.



Ini antara barang-barang yang disedikakan oleh Oppa Sungkyu sepanjang penginapan. Ada free mineral water, sparkling juice, Pringles, ngan mi segera. Kalah hotel kau!

Sumer ni free of charge. Minumlah sampai pengsan


Dari segi lokasi pula, memang convenient, sebab jalan 3 minit dah sampai subway Gangnam Station. Depannya tu ada stesen bas. Nak pergi balik airport pun senang je sebab depan tu juga ada Aiport Limousine Station. Berdekatan plak, macam-macam kedai hader. Convenient store, kedai drugstor ala-ala Guardian, Watson iaitu Olive Young

Kesimpulannya, hakak memang sangat-sangat berpuas hati dengan Airbnb yang kakak pilih ni.  I loikeeee sangat2. Next time g mana2 pun nak dok Airbnb sajalah.. Muahahahah!

Kakak suka interior dia

Katil selesa sampai rasa takmo bangun. Leh dok up to 4 pax


Disyaki oppa sungkyu ni keje hotel or design. Sebab banyak buku yang berkenaan

Kalau boring boleh baca buku


Ada washer machine. Boleh basuh baju tiap-tiap hari


Nak panaskan makana pun boleh. Ada microwave

Toilet selesa dan bersih. Semua keperluan disediakan

Yang best, flat iron pon dia sediakan. Kakak suka!

Kalau berminat nak stay sini, sini link dia: https://www.airbnb.com/rooms/14435164?s=41&user_id=64254914&ref_device_id=8f2eeafca8be2b05a859ade865b4862f9779645c


Segala pertanyaan, boleh tinggalkan komen k... Da~~~


Baca juga:
Percutian Pendek di Amverton Cove, Pulau Carey
Percutian Pendek di Hotel De Art USJ 21 Subang
Review: The Banjaran Hotsprings, Ipoh
Review: Dash Box Hotel, Cyberjaya
Review: W Hotel Bali, Seminyak
Percutian Pendek ke Sekinchan
Percutian ke Chengdu 1: Sediakan Visa Ke Cina
Percutian ke Chengdu 2: Tempat-tempat menarik
Percutian ke Chengdu 3: Tips Melancong ke Chengdu dan Negara Cina
Percutian ke Taichung, Taiwan
Pengalaman Manis di Fujisan, Jepun
Tips Cari Makanan Halal di Jepun
Pengalaman ke Anime Japan 2017
AirBnb Zoe di Akihabara, Jepun
Rancang Percutian Dengan Lebih Mudah Dengan Traveloka
Percutian ke SEEngapore dengan Promosi Traveloka