August 2016 - Prettily Rare

Tuesday, 16 August 2016

8 Sebab Anda Tak Dipanggil Untuk Temuduga : Tips Mohon Kerja dan Dapatkan Interview

August 16, 2016 1
8 Sebab Anda Tak Dipanggil Untuk Temuduga : Tips Mohon Kerja dan Dapatkan Interview
Salam semua,

Harini nak bagi tips lain daripada yang lain daripada topik kebiasaan. Kalau topik biasa pasal kecantikan la, pasal travel la, pasal hiking la, harini ada kelainan sikit. Topik harini ada berkaitan dengan periuk nasi kita dan peratusan untuk berjaya dalam mendapatkan peluang temuduga sekaligus peluang pekerjaan yang lebih baik.

Motif utama kakak tulis tak lain dan tak bukan sebab nak tolong orang dan juga tolong sendiri. Mana taknya, kita ni kerja dalam bidang HR, buat recruitment. Tapi setiap kali nampak permohonan kerja orang je rasa nak muntah darah. Bukan hakak tak nak bantu dik. Tapi kalau korang tak nak bantu diri sendiri, camner lah orang lain nak bantu awak oi!! Zas!!


Ramai yang terpaksa direject kerana tersenarai dalam golongan di bawah



Jadi mari kita tengok apakah tips-tips itu:

1. Pastikan resume anda spelling error free ataupun dengan kata lain, tiada kesilapan ejaan.
Untuk makluman hadek-hadek sekalian, setiap kali HR post satu advertisement kerja kosong je, berduyun-duyun manusia apply. Tapi keje HR bukan sekadar buat recruitment je dik. Bertimbun lagi keje-keje lain. So, biasanya HR akan scan dengan kelajuan 120km/hour resume yang diterima. Kalau kureng pastu ada pula spelling mistake, memang babailah jawabnya. Why? Sebab bagi HR, orang camni careless dan malas. Resume setakat dua helai tu pun tak check betol2. Kalau hire, mau lagi bersepah error.

2. Pastikan job description atau tanggungjawab dan tugas kerja anda disenaraikan
Ni lagi satu hal yang sering buat HR sakit jantung sakit jiwa sakit kepala. Kepala pusing bak kata orang Indonesia. Alang-alang dah ada pengalaman kerja tu, senaraikanlah sikit apa yang korang buat kat company tu. Barulah HR dapat tahu relevant atau tidak. Setakat tulis tahun sekian kerja kat mana sebagai apa, HR tak dapat nak nilai sama ada pemohon ada pengalaman atau kemahiran yang diperlukan. Sudahnya, orang yang tulis semua dengan details je yang dapat peluang temuduga.

Korang kena ingat, resume ni untuk buat HR berminat dengan kemahiran dan apa yang kita boleh tawarkan pada majikan. Jadi kenalah pancing-pancing sikit apa kemahiran uol.. Kalau takde job description atau senarai tugas untuk jawatan yang pernah korang sandang, kitorang pun tak tahu berbaloi ke tidak nak interview awak. So, alamatnya sekali lagi resume anda akan ke tong sampah.

Setakat tulis pengalaman kerja macam ni, camaner nak tahu whether candidate tu sesuai atau tak?


3. Pastikan resume anda bergambar
Yang ni simple, sila letak gambar. Sebab ada sesetengah yang majikan yang memang buang tros resume kalau resume tak bergambar. Kan dah hilang can untuk dapat kerja! Sebab bagi sesetengah majikan, bukannya dia nak tengok pun uol cun atau hensem ke idak. Tapi nak tengok, awak tu ada keyakinan diri ke tidak. And yes, tolonglah letak gambar skema. Diulangi! Gambar skema. Janganlah letak gambar selfie, gambo gedik2, gambar posing. Ni resume dik, bukan profile picture Whatsapp atau Facebook. Tolonglah serius. Kalau uol tak ambil serius dengan resume sendiri, kenapa kitorang nak pandang serius permohonan kerja awak?

Aiyo, tolonglah jangan pakai gambo camni untuk apply kerja

4. Mohon kerja yang bersesuaian dengan kelayakan dan pengalaman anda
Ni satu lagi. Speechless kakak. Ya, mungkin anda berminat nak tukar bidang sebab boring dengan anda buat sekarang. Tapi kalau ya pun berminat nak masuk bidang lain, tolonglah pastikan permohonan uol tu make sense. Tak payah nak cuba nasib sangat.

Contohnya, kalau uol doktor, tapi boring nak jadi doktor. Uol rasa nak keje pejabat je jadi HR ke Admin ke. Boleh, dipersilakan. Tapi ni ijazah dalam bisnes, tapi ada hati plak nak jadi doktor. Ko kenapa dik? Tak makan ubat lagi ke per? Nanges!

Jangan gelak ya. Selalu kakak dapat resume mengarut-ngarut ni. Keje sales, belajar diploma seni persembahan. Tapi apply jadi lawyer. Adeh!! Sila amik course perundangan dulu ya? Keje cikgu seni, belajar kulinari, tapi nak jadi engineer/pharmacist/arkitek. Kakak tak tau nak nanges ke nak gelak.

Kekadang kita terfikir, diorang ni betul2 cari kerja ke saja je semua iklan kerja kosong diorang tekan apply?

5. Mohon kerja seiring dengan gaji dan jawatan yang ditawarkan
Ni kakak pelik. Kerja sekarang gaji RM8k tapi apply pula kat jawatan kosong yang gaji maksimum cuma RM5k. Uol nak ke downgrade gaji uol tu jadi RM5k?

Ada juga orang yang katanya current position CEO bergaji RM10k tapi apply jadi Finance Exec dengan gaji RM3k. Sangat tak logik. Senior General Manager nak jadi intern pun ada.

So biasanya orang camni pun kitorang akan terus reject. Yang diinterview pun last2 buang masa je sebab kalau dah tu je budget company tu untuk sesuatu jawatan tu. Korang takkan dapat lebih. Jadi, kalau gaji yang ditawarkan tu tak menepati kriteria korang, takyah lah apply. Jangan buang masa yang berharga HR dan juga masa berharga anda.

Adakah anda terlalu banyak duit sampai tak nak gaji tinggi?


6. Senaraikan pengalaman kerja mengikut pengalaman yang paling terkini
Oh ya, ni pun penting. Pengalaman korang sebagai guru tuisyen 16 tahun yang lalu tu, kitorang tak berminat pun nak tahu. Kitorang nak tahu pengalaman terkini dan the recent ones. Susun ikut paling latest. Kalau dah fix career route tu, contohnya memang nak jadi HR je takmo keje bidang lain dah, and apply pun bidang HR je, boleh take out dah pengalaman yang tak berkenaan. Contohnya pengalaman tolong mak jaga gerai sebelum masuk U. Tak perlu pun letak. Barulah HR nampak kita ni seorang yang fokus dan tahu apa yang kita nak dalam hidup.

Oh ya, kalau pengalaman stakat 2 bulan sana 3 bulan sini kalau boleh pun takyah include. Sebab possibility orang tu seorang job hopper/ takde matlamat hidup/ tak kental/ kuat merungut/ anak mak/ difficult employee adalah sangat tinggi sekali. And kalau jenis lompat-lompat keje semua tak sampai setahun. Setahun tukar 3-4 kali kerja tu memang lagilah HR tak yakin nak interview.

Sebab tulah disarankan kalau nak kerja, pilih betul2 and stay at least one year barulah jump. Susah macam mana pun tahankan je lah! Hadap je.

7. Custom made resume/cover letter mengikut permohonan kerja
Ni ramai tak tahu. Dia main pakai je resume dan cover letter yang sama untuk semua permohonan. Sebenarnya ni kesilapan biasa yang ramai buat. Sebenarnya, resume ni kenalah alter ikut kerja yang korang mohon. Tambah dan kurangkan ikut kriteria yang dikehaendaki majikan.

Sebagai contoh: kerja sekarang admin, tapi nak apply bidang sales. Boleh je citer pengalaman pasal pernah buat sales sampingan walaupun sebelum ni takde dalam resume

8. Pastikan resume sentiasa dikemas kini
Kalau nak apply kerja, pastikan resume tu dah dikemas kini. Bukan resume yang uol buat dalam word tu je. Dalam apa-apa platform mohon kerja pun kena kemas kini sebelum apply mana-mana kerja. Contohnya yang paling selalu berlaku, applicant apply keje melalui jobstreeet, dia kemas kini resume yang dia upload je, yang kat jobstreet tak update. HR pula tengok jobstreet je. Dah sah-sahlah kurang peluang untuk disenarai pendek untuk temuduga.


Sekian tips untuk kalini (ni tips ke membebel??) Maaf kalau uol rasa sentap. Tapi ni untuk kebaikan bersama. Ya, memang rezeki tu di tangan yag maha Esa. Tapi bukankah kita perlu usaha untuk dapatkan rezeki?

Jadi nak mohon kerja jangan takut susah, takut leceh takut payah.  Lagi banyak usaha, lagi tinggi kemungkinan kita dapat pulangan.

Semoga berjaya!

Baca juga:
Tips Pilih Kerja : Pertimbangkan 13 Faktor Ini Kalau Nak Tukar Kerja
Tips Pelbagaikan Sumber Pendapatan
Rahsia Semakin Berusia Semakin Cantik
Aplikasi Pantau Kesihatan Kewangan
10 Nasihat Kepada Wanita Berusia 30-an
Pentingnya Bahasa Cina Sebagai Bahasa Ketiga

Wednesday, 10 August 2016

Rahsia Semakin Berusia Semakin Cantik

August 10, 2016 0
Rahsia Semakin Berusia Semakin Cantik
Salam semua,

Harini nak sentuh pasal paras rupa sekejap. Percaya tak kita sebenarnya mampu ubah wajah kita menjadi semakin cantik, semakin menawan tanpa sebarang suntikan dan pembedahan? Apa? Tak percaya? Percayalah.

Bagi mereka yang percaya, kakak nak beritahu caranya juga bukan dengan pergi spa salun belek muka dan sapu krim kecantikan bagai secara konsisten... Bukan... Cara ni lebih berkesan daripada apa-apa cara sekalipun.

Sebelum kakak nak sentuh lebih lanjut, nak tanya dulu. Pernah tak korang tengok seseorang tu, makin dia berusia, makin dia cantik jelita? Makin dia berusia, makin berseri-seri pula. Awet muda semacam je. Padahal bila tanya apa rahsia diorang, diorang kata tak buat apa-apa pun.

Sejujurnya, kita banyak jumpa orang macam tu. Contohnya arwah bapa saya, Bila belek2 gambar lama-lama, terdetik juga dalam hati, "Eh, dulu bapak aku takdelah hensem mana. Kenapa sekarang dah tua-tua hensem giler?"

Senang kata ramailah lagi orang di sekeliling yang semakin tua semakin jelita dan tampan.  Ada yang memang macam halia, makin tua makin menyengat gitu...Sebenarnya dah tahu dah apa rahsianya sejak kita remaja lagi. Tapi bila menginjak usia dewasa ni, semakin terbukti tentang kebenaran perkara tersebut.

Ada satu pepatah Cina yang mengatakan:

人的外貌, 三十岁前是父母给的,三十岁以后是自己修的。相由心生。

Maksudnya, sebelum usia 30 tahun, wajah kita ni mak bapak yang tentukan Tapi lepas 30 tahun, sendiri yang tentukan. Wajah pancaran hati. (Hati kita macam mana, macam tulah rupa kita)


Ikon kecantikan kita: Audrey Hepburn.
Pelakon dan juga aktivis kemanusiaan

Jadi bagi sesiapa yang rasa wajah dan paras rupa kurang menarik, masih lagi ada harapan. Sebab kita yang tentukan wajah kita lepas usia 30 tahun.

Kenapa lepas 30 tahun kita yang tentukan wajah dan paras rupa kita? Rupa-rupanya perbuatan, tindakan dan fikiran kita akan memberikan impak kepada wajah kita.Pendek kata, kecantikan dan kejahatan kita akan terpancar dari hati ke riak wajah bermula usia kita mencecah 30 tahun. Semakin tua, semakin jelas kesan kebaikan atau kejahatan kita pada paras rupa kita.

Senang kata kalau hati kita busuk, kita senang cemburu, kita suka hasut orang, semua keburukan tu akan tertulis kat wajah kita dan akan buat kita nampak garang, kurang cantik, bengis dan sebagainya. Tak kiralah betapa cantiknya rupa kita sebelum ni dan tak kiralah betapa kerap dan gigihnya kita jaga wajah kita sekalipun. Sedikit sebanyak mesti akan efek kat raut muka.

Sebaliknya, kalau kita tak dikurniakan wajah yang cantik, tapi hati kita baik, ikhlas, jujur insyallah raut wajah kita akan menjadi semakin lembut, manis, ayu dan menawan walaupun penjagaan kecantikan kita sekadar wuduk.

Senang kata, luaran kita lepas umur 30-an adalah refleksi darpada perbuatan dan hati kita sendiri. Jadi nak cantik, pastikanlah hati kita juga cantik. Bersihkan hati. Barulah cantik tu dari dalam ke luar.

Bila berceloteh pasal benda ni, teringat pula pada satu kisah ni:

Ada seorang jutawan Hong Kong buat temuduga. Calon temuduga haritu memang sangat berkelayakan sekali dan memang kompeten. Tetapi lepas jumpa je, jutawan tu terus buat keputusan tak nak ambil calon tu bekerja.

HR pun tanya: Kenapa tak ambil dia bekerja, dia kan terlebih layak?

Jutawan jawab: Saya tak suka wajah dia.

HR tanya lagi: Tapi wajah kan kurniaan tuhan, bukan salah dia rupa dia begitu.

Jutawan jawab balik: Dengan usia dia tu, wajahnya memancarkan sesuatu yang tak patut. Itulah hasil daripada apa yang dia usahakan.

Kesimpulannya, ya, betul. Don't judge a book by its cover. Tapi ada sesetengah orang, memang kita rasa tak kena je sebaik saja kita lihat rupa dan wajah dia. And no, bukan kita jeles ke apa. Tapi tu tanda 6th sense kita memberi amaran. Mungkin untuk berhati-hati atau supaya jauhkan diri.

Selain itu, ni juga antara tips-tips kecantikan dari ikon kecantikan kita, Audrey Hepburn yang cantik sepanjang usia.


"Tips Kecantikan Dari Dalam:

  • Untuk bibir yang cantik, ucapkan kata-kata yang baik-baik
  • Untuk mata yang cantik, lihatlah pada kebaikan orang lain
  • Untuk susuk badan yang ramping, berkongsilah makanan dengan orang yang memerlukan.
  • Untuk rambut yang cantik, biarkan  anak kecil menyisir rambutmu dengan jari-jemarinya setiap hari.
  • Untuk kekal anggun, berjalanlah dengan yakin bahawa kamu tak pernah sendiri
Manusia, lebih dari apapun, harus dipulihkan, diperbaharui, dibangunkan, direklamasikan, dan ditebus; Jangan pernah membuang siapapun di dalam hidup ini.

Ingat, jika kamu memerlukan bantun, kamu akan menemukan satu di hujung lenganmu
Sewaktu kamu semakin berusia, kamu akan menyedari bahwa kamu diberikan dua tangan, satu untuk menolong diri sendiri, dan satu lagi untuk membantu yang lain.

Semoga kita semua cantik luar dan dalam. Amin.

Baca juga:

10 Nasihat Kepada Wanita Berusia 30-an
Tips Pelbagaikan Sumber Pendapatan