Tips-tips Hiking - Part Kelengkapan Hiking (Hiking Gear) Wajib Ada - Prettily Rare

Thursday, 21 July 2016

Tips-tips Hiking - Part Kelengkapan Hiking (Hiking Gear) Wajib Ada

Salam Jumaat semua,

Harini setelah dua bulan tak mengarang karangan kat sini, akhirnya kita ambil keputusan untuk terus menulis tatkala mendapati post yang kengkonon kita dah tulis hari itu, hanyalah berlaku di alam fana, ataupun alam mimpi sahaja.

Korang pernah tak macam tu? Nak buat sesuatu, ingatkan dah buat, dah settle. Rupa-rupanya hanya halusinasi. Buat dalam mimpi aja...tak pun buat dalam minda. Ekekekeke... Bukan blog saja, kekadang nak balas mesej, subconsciously dah balas, tapi hakikatnya tak pun. Kekadang dah siap taip, tapi tak send. Ampunkan sindrom halusinasi terlebih kita ya.

Baiklah, post kali ini khas untuk adikku Amalina tersayang yang ingin kembali berhiking semula setelah sekian lama tak pergi hiking. Cakap pasal Amalina, kitorang ada keserasian kimia ataupun chemistry di mana banyak apa yang kitorang buat/nak buat/plan nak buat secara kebetulannya berlaku pada waktu yang sama walaupun tak dirancang. Gitu!!! 

Mengikut pengalaman kita yang setahun jagung dalam hiking ni, berikut adalah peralatan yang WAJIB ada bagi memudahkan pergerakan dan meminimakan kecederaan sekaligus menyeronokkan lagi perjalanan dan pengalaman:

1. Kasut Hiking

Hokeyh... Apa-apa kita bebel dulu. Pepatah entah dari negara mana mengatakan: Sepasang kasut yang baik akan membawa anda ke perjalanan yang baik. Dulu dengar masa zaman Flower 4 Jepun versi Kartun. Rui punya awek yang cakap. Dulu kakak kemut, kakak berkira dengan kaki sendiri. So kakak tak pernah paham apa pentingnya kasut yang bagus. 

Bila dah tua camni barulah Allah s.w.t bagi hidayah untuk mendalami ayat tu. Nak-nak lepas serik panjat Gunung Nuang and Bukit Kutu dengan memakai kasut yang tidak bersesuaian. Nanges!! Kuku kaki kita mengalami pendarahan dalamn di mana setahun lepas tu baru kuku tu tercabut dan tumbuh balik sepenuhnya.

Kesimpulan: Nak buat apa, pakailah kasut apa. Nak g hiking janganlah pakai kasut bola pula. Tak sesuai!! So, laburlah untuk cari sepasang kasut hiking demi kesejahteraan.

Pilihan kakak: Karrimor Hiking Shoe
Boleh didapati:  Mana-mana outlet Sportsdirect
Harga: RM 100++ - RM 200++

Tips: Make sure beli satu saiz lagi besar daripada saiz asal. Biar longgar bagi memastikan turun gunung/bukit nanti kaki tak sakit. Kalau tak ada space, kuku akan bergesel ngan kasut, boleh patah kuku wooooo!  And make sure potong kuku kaki pendek2

And oh ya, kasut hiking memang keras. Tapi bila bawak g hiking nanti sedang elok je kekerasan tu. So jangan pelik jika masa testing kasut tu rasa kasut tu keras semacam.




2. Gloves aka Sarung Tangan

Ni antara keperluan wajib untuk kita memandangkan kita paling pantang kulit tangan kita jadi kasar. Dah lumrah wanita, tetap pentingkan kecantikan dan kemulusan kulit walaupun menyebok nak aktiviti-aktiviti ekstrem.

Sangat-sangat penting especially kalau gunung-gunung and bukit-bukit yang curam dan banyak menggunakan aktiviti memaut. Bayangkan nak paut pada tali atau batu dengan bare hand. Omaigad!
Sakit woooo!!

Pilihan kakak: Open finger thick gloves (kalau tutup semua macam panas. Rasa macam bayi plak.
Boleh didapati: Kedai sukan feveret kakak aka Sportsdirect
Harga: Bawah RM70




3. Bladder

Baiklah, kalau dah memanjat mendaki tu, mestilah haus kan. Sesetengah orang akan pilih untuk bawa botol air. Kakak masa adik-adik dalam dunia hiking pun bawa water bottle je. Tapi lecehlah, sebab asyik haus je and then asyik kena buka beg, buka tutup botol, tutup botol letak dalam beg dan ulang semula. Arghhh! Rimas.

So bagi menyenangkan lagi urusan-urusan minum-minum sepanjang hiking, entah genius mana entah telahpun mencipta bladder ni. Syabas kepada penciptanya! Korang cuma masukkan dalam beg and keluarkan tiub air je. Bila nak minum sedut lah macam sedut air pakai straw tu. Tak yah susah-susah. Sekian!

Pilihan kakak: Mestilah I choose bladder over the boring water bottle
Harga: Ikut kapasiti, ada yang muat sampai 1 liter, 2 liter, 3 liter tapi bawah RM100 kalau tak silap.
Boleh didapati: Sportsdirect!! Berapa kali nak cakap?

Tips: Beli jelah kapasiti maksima uol!! Takyah nak save sangat duit tu. Cuba korang fikir, yang 3 liter boleh je bawah 1 liter, 2 liter, 3 liter. Tapi kalau beli kapasiti kecik, tetiba nak bawak air banyak, tak ke payah?? More is good dalam kes ini.



4. Lampu suluh/Torchlight/Headlamp

Ha, ni lagi satu keperluan. Kalau bagus carilah dua2 aka headlamp and lampu suluh. Tapi kalau ada salah satu je dah mencukupi. Kalau nak mudah, better headlamp, senang nak panjat sana sini sebab tangan you all tak occupied kena pegang lampu suluh.

Pilihan kakak: Kedua-duanya sekali.
Harga: Dalam RM30 dah leh dapat yang sangat helok!!
Boleh didapati di: Lampu suluh berciri-ciri keselamatan tu kita beli kat MR DIY, headlamp orang lain belikan. Entah mana dia beli.

Tips:  Headlamp and lampu suluh yang berciri-ciri lampu kecemasan leh bling2 sangat recommended. In case kalau sesat ke haper ke. Dan paling penting, waterproof, Kot kena bawa arus air. Takdelah lampu suluh tu takleh nyala pula.

5. Baju hujan/Raincoat

Ni lagi satu, bawa je just in case. Untuk protection diri sendiri dan juga beg tersayang. 

Pilihan kakak: Raincoat pakai buang 
Boleh didapati: Watson, Guardian, MR DIY 7-Eleven etc

Tips: Takde tips sebab tak berkesampaian untuk pakai lagi.


Ni jelah senarai kakak. Memandangkan kita selalu hiking in group. Peti kecemasan biasa ada org bawak. So malas kita nak bawak ubat-ubatan tu. Ada sesetengah orang akan rekemen bawa tongkat. Tapi kita pernah bawah tongkat last-last tak pakai pun. Tersadai je kat rumah.

So sekian list hakak buat kali ini.

Selamat berhiking!

No comments:

Post a Comment