Pengalaman Mendaki Pine Tree Hill dan Twin Peak - Prettily Rare

Tuesday, 15 November 2016

Pengalaman Mendaki Pine Tree Hill dan Twin Peak

Salam,

Lamanya dah tak pergi hiking. Rasa macam kalau tiba-tiba kena hiking, mesti semput je rasa. Rindu-rindu nak gi hiking ni, tros teringat pengalaman mendaki Pine Tree Hill yang amaaaattt tak dapat dilupakan. Huk! Huk! Memang ngeri.

Lepas seronok hiking kat Mossy Forest, Irau yang sejukkkk dan nyamannn je cuacanya tu, kitorang jadi ketagih lak nak g hiking tempat sejuk lagi. Kah kah kah. Feeling-feeling mat salleh la ni kononnya. Takleh nak berpeluh langsung.

So, survey punya survey, kitorang pun decide untuk pergi kat tempat tinggi-tinggi dan sejuk-sejuk lagi. Dan tempat terpilih kali ini ialah Pine Tree Hill dan Twin Peak.  Ni kalau nak tahu, kat Fraser Hill ya, kanak-kanak sekalian.


Kata Pine Tree, peliklah kalau takde pine.


Memandangkan ia jauh... so macam Irau tempoh hari. Kena Jumaat lagi dah bertolak, tido dalam kereta then pagi2 bangun tros g memanjat. Tapi biasalah.... Manusia cuma merancang, Tuhanlah yang mengatur segalanya. Cewah!!!

G Pine Tree Hill ni pun rombongan Cik Kiah gak. Sebab masa tu group Hikervengers baru saja ditubuhkan. So mulalah ajak-mengajak di media sosial. Tu yang jadi rombongan Cik Kiah. Baguslah, dapat menambah kenalan.

Tapi bila orang ramai, biasalah... ragam dan cabaran pun banyak juga. Walaupun dischedulekan memanjant seawal subuh. Tapi kitorang start lambat sebab guide aka Moin sampai lambat. So, sambil2 tunggu tu kita kroh kroh kroh, tido je la dalam kereta tu....

Pine Tree Hill ni sebenarnya bagi kita trek takdelah susah mana. Cuma trek dia panjang ya ampun. N then dia banyak turun naik turun naik... So agak memenatkan Lepas sampai puncak Pine Tree, panjat lagi lebih kurang 45 minit sampailah puncak twin peak plak.
Rombongan Mak Jemah


Sampai juga akhirnya! Dengan adikku Amalina.


Ngan Fazri si kasut sentiasa bersih

Kalau nak diikutkan, pengalaman mendaki Pine Tree Hill & Twin Peak ni pun sangat-sangat sukar dilupakan sebab ada bayang2 trauma Gunung Nuang di situ... Memang menjadi igauan.

Cabaran Pine Tree Hill & Twin Peak sebenarnya pada trek dia yang turun naik, turun naik. Bukan macam gunung lain. Bila naik mendaki, bila turun menjunam. So bila naik gunung makan masa lama and turun makan masa lebih pendek. Idak! Bencinya Pine Tree Hill  & Twin Peak ni sebab jalan berliku-liku, turun naik turun naik sepanjang trek. Jadinya, turun ngan naik lebih kurang je tempohnya. Tak pon turun lagi lama ambil masa sebab dah penat. Tak larat nak mendaki dan menurun dengan lebih laju.


Traffic jam sebab kena panjant tinggi


Korang tau apa yang lagi membuat kitorang trauma masa turun? The never ending stairssss! Tidakkk! Memang ngeri. Bila penat-penat turun masa tu, ada 2 orang dah injured kalau tak silap. So, bila sampai tangga, ingatkan yes! Dah nak sampai. Tapi masalahnya berjam2 turun naik tangga tapi tetap tak sampai-sampai juga. Memang macam citer hantu, lepas tangga, ada tangga lagi. Lepas tangga, ada tangga  lagi. Omaigad!! Dah la naik tangga turun tangga tu amat mencabar lutut dan betis anda! Sob sob sob. Taubat kakak.

So lepas abis trauma tangga, Alhamdulillah seluruh rombongan Mak Jemah tiba ke kaki bukit dengan selamat pada jam 7 malam. Fiuh!! Ada some of us yang g makan-makan. Tapi kakak penat sangat. Tros balik umah jelah.



Kesimpulannya,
Pine Tree Hill & Twin Peak
Masa Mendaki : 5 jam naik 5 jam turun
Tinggi: 1448 meter / 4750 kaki
Tahap kesukaran :7/10

Jom baca juga pengalaman saya mendaki yang lain:

Jom baca pengalaman mendaki saya yang lain:
1. Gunung Kinabalu -Part 1
2. Gunung Kinabalu -Part 2
3. Gunung Datuk
4. Gunung Irau
5. Gunung Nuang
6. Bukit Kutu

Baca juga:



3 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. hahaha, seronok kan Pine Tree? masa ni lah hip sy injured, jalan mengiring, naik tangga merangkak2.

    ReplyDelete