Review: Pil Perancang Yasmin - Prettily Rare

Wednesday, 15 July 2015

Review: Pil Perancang Yasmin

Salam,

Harini saya nak share pil perancang yang paling best sekali dalam dunia. Nak dijadikan kisah, saya dikurniakan cahaya mata tanpa dirancang-rancang dalam jarak masa yang dekat. Anak pertama 2011, pas kahwin terus lekat. Anak kedua, habis pantang terus lekat. Lahir tahun 2012.

Oleh kerana anak pertama caesar, pastu pregnant balik. Jadi kakak sangat fobia sebab kalau bersalin caesar ni, doktor nasihatkan supaya jarakkan kehamilan sekurang-kurangnya 2 tahun. Tapi? Tapi? Dah rezeki saya lekat juga anak nombor dua lepas pantang.

Alhamdulillah anak kedua boleh bersalin normal walaupun doktor sangat-sangat tak galakkan. Tapi Allah s.w.t permudahkan. Bagi saya, kedua-dua pengalama bersalin adalah amat mengerikan. Mana taknya? Masa caesar tak makan bius. Masa normal plak, 12 jam tunggu nak buka 10 cm. Pengsan dan ngeri kita wak!


Mana Satu Pilihan Hati
Pil perancang oh pil perancang


Oleh kerana dah serik. N dah dapat anak sepasang (hehhe... Syukur alhamdulillah). Lepas bersalin my Baby Hariz, terus kita giat mencari kaedah merancang kehamilan dengan berkesannya. Saya buat research yang amat mendalam, antaranya termasuklah berikut:


1. Norriday/Marvelon/Nordette/ Bla bla bla....

Kebaikan: Pil perancang yang sangat mampu milik. Biasa lebih kurang belas-belas ringgit je. Malah ada yang free sebab pas bersalin memang boleh dapatan secara percuma dari Klinik Kesihatan Ibu dan Anak.

Keburukan: Kena makan setiap hari. Xleh miss. Menggemukkan, haid tak teratur

2. Suntikan Depo

Kebaikan; Cucuk sebulan sekali je uol. Murah je. Rasanya dalam RM10-30 je kalau tak silap. Sesetengah klinik kerajaan pun offer freeeee je uol.

birth control
Suntikan depo salah satu kaedah cegah hamil


Keburukan: Saya takut suntik. Kegemukan. Haid tak teratur ataupun tak datang langsung.

3. Implanon

Kebaikan: Hamboi! Lagi hebat! Boleh tahan 3 tahun uol! Tak payah pk2 nak telan itu ini ataupun tak yah g suntik setiap bulan

Keburukan: Katanya nak masuk senang. Nak keluar tu kene toreh and jahit balik eh!! Lagipun efek dia next time lambat nak ngandung selagi kesan ubat tak abis lagi dalam badan. Mungkin menyebabkan period tak datang-datang. Tak mo i! Rasa pelik sebab wanita normal tapi tak period. Tak suka kita.



4. IUCD

Kebaikan: Tak main hormon-hormon macam kaedah perancang yang lain. Cuma letak something je kat bahagian tutttt. Pastu leh tahan 2-3 tahun juga rasanya. Tak yah pk nak telan ubat or appointment cucuk2. Keluar pon xyah lah kne toreh kannnnnn.... Pastu dah keluarkan leh pregnant balik dengan cepat sebab tak de masuk hormon dalam badan.

Keburukan: Lau tak silap, keciknya macam pencungkil gigi je. Kakak ni kuat berimaginasi. Terpikir kalau benda tu ilang dalam tuutt cmner? Ok! Ngeri. Tak mo.

IUCD



5. Kondom.

Alah... Ni nk citer pun boring. Korang pon tau.


So, setelah survey punya survey punya survey. Kakak pilih pil Yasmin!! Yeay!!

Kenapa? Sebab banyak feedback baik daripada doktor dan para pengguna. Keburukannya macam pil perancang lain. Kne telan tiap2 ari. Leteh!

Kebaikannya pula?
1. Mencantikkan kulit
2. Haid teratur
3. Tidak menggemukkan dan berupaya mengawal berat badan (Ni kita paling suka)
4. Berkesan merancang kehamilan.

Downside lagi satu, harga agak mahal berbanding pil perancang yang lain. Kita beli dalam RM48-RM60. Tapi memang puas ati sebab jerawat nak tumbuh kat muka kita pon segan uol. Pastu kulit cantik manjang and berat badan pon ok jeeee. Tak menggemukkan pon. Kakak bagi 5 bintang.


Nak tau apa rupanya? Ha.. Ni lah rupanya:



Available kat farmasi-farmasi macam Giant/Caring/Watson dan sekufu dengannya. Tapi kena beli kat kaunter farmasi lah. Takkanlah diorg nk letak sepah-sepah lak.


Sekian perkongsian saya hari ini. Semoga berguna!


P/S: Perkongsian dari sudut peribadi saya, mungkin berlainan dengan individu-individu yang berbeza

Baca juga tentang:

Trauma Bersalin Caesarean di HUKM Specialist
Pil Hormon Cina Besarkan Payu Dara?
Set Berpantang Affiat Kempiskan Perut
Rahsia Kulit Sihat dan Berseri
Rahsia Semakin Berusia Semakin Cantik

39 comments:

  1. Tp pil yasmin stop pengeluaran susu badan. Itu keburukan nyer. Xdinafikan pil yasmin xmenggemukkan n mmg kulit jd cantik.

    ReplyDelete
  2. sy amek yasmin, susu still on jek... anak dah 9 bulan.... makan makanan tambhan yg boleh produce susu n amek makanan milk booster... minum rebusan kurma merah n longan kering... in shaa allah berkesan. sy sendiri buat mcm tu.... jgn set mind susu akan berhenti....

    ReplyDelete
  3. Diane 35? Ok dak..murah dri yasmeen

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. saya pun amik yasmin. anak umur dh 3thn..still breastfeed cuma on and off

      Delete
  4. salam semua. sy nak tnya. sy dh mula makan pil yasmin pada hari pertama period spt yg tertera pada arahan. after 21 hari sy stop makan. so kita perlu rest 7 hari lah kan. tapi now after baru 3 hari stop sy dh period balik. so kene sambung makan or still tgu 7 hari ? tqia

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tunggu sampai habis 7 hari....hari ke 8 mula makan semula selama 21 hari....

      Delete
  5. assalamualaikum...nak tanya pil yasmin ni bila nmpak kesan penurunan berat badan ni..sebb i baru makan pil ni ...bila mkn nasi x boleh tambah..cepat kenyang...sebelum ni i amik pil perancang di klinik kerajaan je ..sebelum tu dah guna iucd...skrg tgh try yasmin pulak...

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum.. nak tanya.Sy br nak try yasmin. Sy br lepas period 16hb lepas. Boleh ker sy makan pil yasmin tu terus tanpa tunggu next period sy?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari pertama period ATAU hari ke 5 period..better tggu mext period lar..😃..

      Delete
  7. salam , sy baru je ambik pil perancang dari klinik gov , jadi boleh tak sy terus ambil pil yasmeen ji ?

    ReplyDelete
  8. Nak tanya..di mana saya boleh dapat beli ubat ini ah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm mana nak berurus niaga ah?

      Delete
    2. boleh bg contact number tak design utk pembelian.tq

      Delete
  9. Tumpang tny.. Klo terlupa mkn adakah kita kena mkn double pil? Atau tinggal je sebijik tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kt dlm box pil ada diterangkan mcm mna if miss pil.. kl x salah, makan terus pil yg tertinggal bila teringat..

      Delete
    2. Dalam,tempoh 12jam yg pertama tu kena makan once dah ingt..tapi kalau dah lebih 12jam tu tak pasti pulak..

      Delete
  10. Assalam...nk tnye,sy da day 4 priod,bleh ke strt amik Yasmin.da trlewat ckit...bleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pil ni boleh start hari pertama atau hari ke 5..

      Delete
  11. Assalam...nk tnye,sy da day 4 priod,bleh ke strt amik Yasmin.da trlewat ckit...bleh ke?

    ReplyDelete
  12. Tunpang tanya,,,siapa2 yang tahu mana boleh dapat pil perancang yasmib ni. Ada siapa2 kah dealer?
    Contact saya 0146726797
    Tq

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Assalam nak tanya sis berapa rm ye harga pil.yasmin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam kalau kat sibu sarawak...Sekotak 57... sye baru beli tadi...Ingat nak try jugak...

      Delete
    2. Kedai mana awak beli kat sibu sis zaimah waxe?

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
  15. Saya nak tanya cara mkn pil yasmin macam mna... Cntoh pil lain yg prna cuba hri prtma ambil kol 10pm hri seterusnya pukul 10pm jg ke...

    ReplyDelete
  16. Saya nak tanya cara mkn pil yasmin macam mna... Cntoh pil lain yg prna cuba hri prtma ambil kol 10pm hri seterusnya pukul 10pm jg ke...

    ReplyDelete
  17. Pil yasmin kena makan hari 1st period..masalah sy,sy xdtg period lg selpas bersalin..boleh ke terus mkn

    ReplyDelete
  18. Sekotak bole tahan berapa bulan? Harga sekotak berapa?

    ReplyDelete
  19. Yasmin boleh buat rambut gugur teruk ke?...Rambut saya gugur gila ..dah 4 bulan i ambil Yasmin sekarang dah stop ....

    ReplyDelete
  20. Siapa pena mkn pil perancang novynette? Ok ke pil ni?

    ReplyDelete
  21. saya makan yasmin dr 2013 sehingga bulan 10/2017. yasmin memang bagus kulit muka pun licin sja. mula2 makan memang berat turun dan x bagi gemuk. tp makin lama berat makin naik dan naik walaupun berdiet tp berat susah turun, sehingga la sy ceritakan masalah sy pada doctor. dan doctor sarankan sy stop dr makan yasmin sebab sudah lama pengambilan tukar kepadan pil perancang yang lain. dan sekarang sy ambil mercilon pil dengar bagus lebih kurang yasmin. harga murah sikit dr yasmin. Ada siap2 sni pernah makan MERCILON pil?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pernah amik lebih 5thn, sepanjang 5thn tu mmg ok.betul la apa doctor tu ckp, bila dh lama sgt dh lain effect dia. so lepas dpt anak no 3, terus tukar amik suntikan depo. lps amik depo kaw2 badan naik. so now start balik yasmin. hopefully boleh maintain balik badan lps ni

      Delete
  22. Saya baru mkn pil yasmin hari kelima..kepala sya sakit..rasa loya..berat bdn turun 1kilo lbh da..x taw sesuai ngan sya atau tak pil ni..

    ReplyDelete