Pengalaman Mendaki Gunung Datuk - Prettily Rare

Friday, 18 November 2016

Pengalaman Mendaki Gunung Datuk

Salam,

Harini nak cerita balik pengalaman mendaki Gunung Datuk yang entah ingat lagi ke idak. Nama pun kerlas kan... Gunung Datuk. Entah datuk mana, datuk bandar ke datuk seri ke... Kita pon tak pasti. Yang penting ni kat Negeri Sembilan.

Oleh kerana nak kena bertolak dari Shah Alam g Negeri Sembilan, so terpaksalah bangun seawal 4 pagi. Siap-siap and then bertolak ke Nogori.... Subuh tengah jalan kat R& R dan sampailah kat kaki Gunung dalam jam 8 ++ pagi.

Berbeza dengan trip-trip sebelum ni, kita pergi berdua je dengan kawan. 

Ha, ni gambo dah nak sampai. Banyak tol awan.
Oleh kerana berdua jek, and then dua-dua nak cepat. Aktiviti bergambar pun takdelah ligat sangat. Sebab apa je nak amik. Dia amik gambo kita, kita amik gambo dia. Takde orang nak amikkan gambo kita berdua pon. Choy.

Baru je panjat dah terasa kedatukan Gunung Datuk ni. Mana taknya? Awal-awal lagi dah mencanak. Mentang-mentang ko datuk, ko eksyen kan? Pfftt... Lenguh rasanya betis kita nak mendaki awal-awal tu. Pfffttt!!

Kalau nak dibuatkan perbandingan, Gunung Datuk ni ala-ala Bukit Kutu. Boleh tahan menyengat gaklah trek dia. Agak mencabar.

Sebab daki berdua je, memang tak banyak kerenah.  Kitorang dalam kol 12 dah sampai. Tros makan McD yang dah ditapau awal-awal sebelum naik ke batu-batu 

Jemput makan. Lapo wooo....
Nilah batu-batu yang kita maksudkan.
Oleh kerana kawan tu dah naik berkali-kali, dia malas nak panjat lagi. Kita plak gayat. Takot wooo! Seram. Kalau jatuh bawah macam mana? Kah kah kah... dasar pengecut!

Sampai sini jelah kita panjat. 
Overall Gunung Datuk ala-ala Bukit Kutu sebab atas pun ada batu-batu and pemandangan memang superb. Kalau korang jenis yang nak panjat sebab pemandangan, silalah naik ke Gunung Datuk.

Memang sesuai bagi sesiapa yang nak hiking short distance ala-ala santai.


Kesimpulannya,

Gunung Datuk
Masa Mendaki : 3.5 jam naik 3 jam turun
Tinggi: 885 meter / 2903 kaki
Tahap kesukaran :5.8/10





2 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. sy mendaki 3 jam. banyak kali berhenti sbb letih. huhu

    turun dlm 1 jam 30 minit, rest 5 min, non stop turun. time hujan.

    ReplyDelete