Thursday, 5 November 2020

Ucapkan Selamat Tinggal Pada Jerawat Pelitup Muka (Mascne-Mask Acne)


Hai,

Salam norma dan kebiasaan baharu semua. Harini sis nak kongsikan tentang pengalaman norma dan kebiasaan baharu yang kurang menggembirakan iaitu jerawat pelitup muka!! 

Macne/Mask Acne Jerawat Pelitup Muka
Merenung masa depan jap kalau ada mask acne ni. Nyampah!

Jerawat pelitup muka atau lebih glemer dikenali sebagai mask acne atau singkatannya mascne ni memang salah satu perkara lanjutan norma dan kebiasaan baharu yang paling dibenci wanita. Al-maklumlah sebagai wanita, dah menjadi fitrah kita memang sukakan kejelitaan. Tapi kita juga pentingkan kesihatan. Tapi bila nak sihat dengan memakai pelitup muka, ada pulak kesan sampingan seperti jerawat yang tumbuh di sekeliling permukaan liputan pelitup muka kita. Oh no!!

Memandangkan sis mempunyai kulit wajah yang sensitif dan mengada-ngada, maka sis juga tidak terkecuali ditimpa dugaan semaraknya jerawat yang tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan di bahagian liputan pelitup muka. Kiranya, kalau pakai pelitup muka tu nampak jelita dan misterilah jugak. Tapi buka je pelitup muka, amik kau! Muka menggerutu. Bahagian pelitup muka je pulak tu. Abislah! Larilah prospek sis.

Macne/Mask Acne Jerawat Pelitup Muka
The New York Times menyifatkan mascne sebagai 'the new acne'.
 Sumber gambar: The New York Times

Cakap banyak je tak berguna, bagi membuktikan kata-kata sis bukanlah kata-kata dusta. Ini sis kongsikan gambar sebelum dan selepas memakainya.

Macne/Mask Acne Jerawat Pelitup Muka
Hai meriahnya kau jerawat - 30 Okt 2020. Ni muka tanpa solekan



Macne/Mask Acne Jerawat Pelitup Muka
Lokasi-lokasi jerawat yang ada. Ni wajah bermekap.
Yang bulat dalam bulatan lonjong tu...ada 3 baris jerawat sebenarnya.

Biasalah, dalam gambar mana sejelas mata sebenar. Kalau mata sebenar, lagi teruk wajah sis. Terus rasa confident level menjunam weh. Lagilah buat mood tak cantik walhal mood memang dah tak cantik sebab PKPB berlanjutan lagi.

Hari ini, 5 November 2020, sis lebih berkeyakinan untuk masuk ke pejabat setelah jerawat beransur pulih. Biasanya jerawat menggerutu kecik-kecik berpasir ni, memang jenuhlah nak pulih. Apatah lagi jerawat besar yang bernanah?(dalam gambo tu ada dua jerawat bernanah yang besar. Eii...geram). Tapi alhamdulillah lepas 5 hari penggunaan, jerawat pasir yang berkumpul dah kurang sikit. Yang stand alone banyak yang dah takde terus. Jerawat besar bernanah plak dah surut.

Macne/Mask Acne Jerawat Pelitup Muka

Jerawat kat dagu belah kiri dan tengah dagu semua dah clear. Tinggal belah kanan je


Hah, jadi apakah rahsia kejayaan mengawal keganasan jerawat ni? Sis cuba mengamalkan beberapa tips mengawal jerawat antaranya ialah satu pelitup muka digunakan tidak melebihi 8 jam sehari. Esok WAJIB pakai baru. Jangan nak repeat-repeat. Jangan sayang duit sampai tak sayang diri.

Satu lagi tips ialah gunakan a+ Antah Wellness Protect Nanosilver Spray untuk pencegahan jerawat dan pemulihan bagi kulit berjerawat dan kulit yang meradang.

Macne/Mask Acne Jerawat Pelitup Muka
Tada! Inilah Antah Wellness Protect Nanosilver Spraynya


Korang bolehlah pakai selepas selesai rutin penjagaan kulit atau macam sis, lepas sapu je toner, spray Nanosilver spray ni dulu. Satu lagi, bila makan je kita kan akan buka pelitup muka tu. Ha, dah buka jangan terus pakai balik. Spray dulu sama ada kat pelitup muka tu atau kat muka sebelum pakai balik mask korang tu. Bolehlah bunuh kuman dulu. Takdelah semakin melarat jerawat kat muka tu. Ha, best kan?

Antah Wellness Protect Nanosilver Spray ni mengandungi air ternyahion dan <10ppm nanosilver aktif dan ia sesuai bagi tujian pencucian dan agen antiseptik semua jenis luka. Ia juga berfungsi sebagai pensanitasi dan disinfektan yang efektif. Ia juga dapat menggalakkan proses penyembuhan luka dan paling bagus sekali, ia bebas daripada alkohol dan tidak merengsa kulit. Jadi, takdelah rasa pedih bila ia disembur pada kulit yang luka.

Kegunaan; Boleh disembur pada luka kecil, iritasi, jerawat, masalah mata, hidung, terlinga dan kulit.
Secara oralnya, ia juga boleh digunakan untuk sakit tekak dan mulut sebagai agen anti-radang

Sebagai mak-mak orang, sis juga sangat menyarankan ia kepada mak-mak sebab sangat sesuai untuk digunakan bagi luka-luka kecil anak-anak. Contohnya Mia dan Hariz ni suka lari-lari lompat sana-sini. Bila jatuh, mananya dia nak pakai ubat kuning atau antiseptik dan swab alkohol tu. Pedih wooo... So, lepas bersihkan luka, bolehlah sembur je Antah Wellness Protect Nanosilver Spray ni.

Mia pulak jenis malas nak minum air bebanyak. Selalu tumbuh ulser dalam mulut. Pastu dia pulak seram je kalau nak sapu Bonjela. Ha, bak. Biar mak spray sikit Nanosilver spray ni. Setel!

Cakap banyak-banyak, mana nak dapatkan benda ni?

Ha, yang berminat. Bolehlah ke Watson yang berhampiran atau bagi yang nak #stayathome, bolehlah buat pesanan melalui Watson Online sajew dan cari produk ni.

Macne/Mask Acne Jerawat Pelitup Muka
Murah sajer, tak mahal. Nampak ni, produk 5 bintang tau.


Ingat, produk ni eksklusif di Watson sahaja tau. Sekarang pulak ada promosi sampai 19 November  yang mana kalau korang beli dua Antah Wellness Protect Nanosilver Spray ni, dapatlah diskaun RM14.80. Dengan harga RM45 je dah dapat dua. Apa lagi? Cepatlah sambar!

Oh ya, lepas dah pakai jangan lupa tulis review kat Watson ni. Sis sebelum pakai apa-apa pun suka tengok review orang dulu. Ha, yang dua-dua ni bukan sis yang tulis tau:

Macne/Mask Acne Jerawat Pelitup Muka
Nampak ni... orang lain pun cakap best dan berkesan

Oh ya,. dengar kata teknologi Nanosilver ni memang dah banyak digunakan kat luar negara. Kat Malaysia je belum menyeluruh lagi.

Okay sekian ulasan atau review sis mengenai Antah Wellness Protect Nanosilver Spray featuring jerawat pelitup muka atau mascne/mask acne kali ini.

Untuk maklumat lanjut mengenai Antah Wellness dan produk mereka:

Instagram: Antah_healthcare

Da~~~




Baca juga:

No comments:

Post a comment