Wednesday, 28 October 2020

Apa Yang Bagus Sangat Tentang Norwex?


Hai semua,

Harini nak bercerita fasal jenama yang meningkat naik pada musim pandemik terutamanya waktu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan. Sis diperkenalkan dengan Norwex aka kain kayangan ni oleh adik sendiri. Masa tu dia baru je dapat anak sulung, Ariana.

Norwex

Biasalah orang perempuan ni, bila jadi mak je, automatik dia punya protective mode akan diaktifkan. Dah tu fitrah yang Allah s.w.t bagi kat kita sebagai wanita. Jadi sis pon tak hairanlah. Sis pon mak-mak orang jugak. Makanya sebagai seorang mak yang sayang pada anak dia dan anak dia plak masih bayi kecil yang mudah terkesan, dengan kuman, bakteria, bahan-bahan kimia, dia pun berkenalanlah dengan Norwex ni.

Kalau datang p jenguk anak buah dia pon, tak habis-habis dia puji melambung Norwex ni. Nak lap muka anak, pakai Norwex. Nak mop lantai pakai Norwex. Nak basuh pinggan, pakai Norwex, nak cuci mekap pakai Norwex. Makan Norwex, tidur Norwex, mandi pon Norwex gitulah.

Sis akui memang lepas guna Norwex ni, banyaklah perubahan yang adik sis lakukan. Katanya matlamat utama dia gunakan Norwex ni untuk merapatkan lagi sillaturahim dengan alam sekitar. Bab ni sebagai orang yang cintakan alam sekitar, sis setujulah. Semua insan di muka bumi patut lakukan sesuatu untuk menambah baik persekitaran dunia.

Dari situ, sis nampak dia dah tak pakai tisu, dah tukar semua alat pembersih biasa kat rumah kepada Norwex yang dikatakan tidak mengandungi bahan kimia berbahaya. Alangkan dia buat makan-makan pun dah tak pakai pinggan mangkuk pakai buang. Malah semua tetamu kena basuh dan bersihkan pinggan mangkuk sendiri. Adik sis siap sediakan satu timbunan Norwex untuk tetapi kesat atau lap apa yang patut, dan dia akan basuh balik kain kayangan Norwex dia tu.

Biasalah manusia, kalau dia try sesuatu best, mestilah dia nak rekemen kat semua orang. Adik sis pon sama. Makanya dia pon hadiahkan sis beberapa kain kayangan Norwex ni untuk tujuan cuci-cuci di rumah. Orang dah bagi, haruslah kita ambil. Bak kata pepatah, rezeki jangan ditolak.

Jadi makanya bermulalah episod sis dengan Norwex ni. Memandangkan adik sis tau sis dah mula gila baking, makanya dia pon hadiahkan Norwex Dish Cloth. Katanya sesuai untuk basuh baking appliances.

Kain ni macam bentuk jala. Kain lubang-lubang segi empat. Boleh dilipat. Memula dapat memang sis campak je kat tepi. Kah kah kah! Dasar kakak tak guna. Sehinggalah satu hari tu banyak membaking, terus teringat adik sendiri kata kain tu best untuk basuh baking appliances. Terus sis korek dan buat basuh.

Mujurlah haritu memang ambil-ambil gambar untuk kek sis, maka sis pun telah merajinkan diri mengambil gambar bagi membuktikan sis guna dan hargai pemberian dish cloth adik sis ni
Norwex
                                                       Yer, kain biru itulah Norwexnya.


Sejujurnya masa pakai memang sis rasa, eh, a'ahlah, senang nak bersihkan adunan tepung yang likat melekit tu. Lepas dah bersih baking appliances tu, dish cloth tu pon senang nak dibersihkan. Selama ni pakai span kan macam span tu susah nak bersih daripada adunan kek tu. Kira bilas banyak kali pon macam tak berguna.

Lagi satu kalau guna span biasa ni, selang dua minggu dah kena buang sebab cepat berbau. Tapi Norwex ni, sis dah pakai 5 bulan dah. Tak pernah pulak berbau. Memang bestlah.

Norwex
Setakat ni, apa yang ditulis di atas semua sis akui... Bab kuman tu tak pastilah. Tapi bau memang takde


Lagi satu yang adik sis hadiahkan ialah Enviro and Scrub ni. Yang sis gantung tengah-tengah.
Norwex
  Hai...ni koleksi gantung-gantung saya. Yang tengah biru tu Norwex dari kayangan


Enviro and Scrub ni sis suka sebab rekaannya yang dwi-muka. Sebelah permukaannya ialah mikrofiber berbentuk skrub yang boleh buat tonyoh kotoran degil manakalah sebelah permukaan lagi pula diperbuat daripada EnviroCloth untuk mengelap kotorang degil. Ha gitu.

Yang skrub tu biasa sis buat sental sink sampai bersih berkilau je. Yang licin tu leh lah buat lap lepas tu. Ngahahaha... Kekadang buat lap meja jugak. Tapi adik sis kata yang ni kena cuci dengan pencuci Wash-Up Liquid Norwex. Takleh pakai sabun biasa. Mujurlah dia pon hadiahkan liquid tu jugak. Katanya boleh digunakan sehingga tah berapa kali cucian. Yang penting sis punya tak habis lagi pakai.

Norwex
                     Ha itulah... sis pon perasan lepas berapa kali pakai je span kekadang berbau.


Kesimpulannya, kain kayangan Norwex ni memang mahal bersebab lah kan. Mikrofiber biasanya harga memang tak semurah kain biasa. Setakat ni sis memang berpuas hati dengan penggunaan kain have-have Norwex ni. Lagilah kalau ia dapat menggalakkan persekitaran rumah yang lebih bersih serta kehijauan alam sekitar.

Makanya sis sendiri ada beli tuala mandi Norwex sebab tuala yang biasa sis pakai tu tak best. Sama ada bulu-bulu dia selalu tercabut, warna luntur ataupun langsung tak serap air. Argghhhhh! Stress! Nanti dah pakai sis kongsikannya lagi. Da~~~

Untuk yang berminat untuk ketahui cemana Norwex dapat menambah baik kehidupan anda di rumah (pergh... ayat takleh tahan), leh lah hubungi my dearest sis. Bagi sesiapa yang berminat nak join my sis punya #NorwexcitedGeng sebagai consultant untuk menambah pendapatan pun adalah sangat dialu-alukan. Maklumat seperti di bawah:


Izah
Norwex Consultant
#NorwexcitedGeng
Tel/Whatsapp: 018-2070558
Instagram: Norizah Marzuki
Laman Web: Norwex Malaysia




                                                                                        Home



No comments:

Post a comment