Friday, 4 June 2021

Resepi Roti Susu Hokkaido Mudah Tesco Bread Maker


Hai semua,

Kali ni saya nak kongsikan resepi Roti Susu Hokkaido Menggunakan Tesco Bread Maker. Roti susu Hokkaido ataupun Hokkaido Milk Bread ni antara resepi yang mudah dimahiri. Lagipun kerja semua mesin bread maker yang buat kan.

Resipi ini juga adalah resepi yang saya dapat dari perkongsian kumpulan Tesco Bread Maker di Facebook dan ini merupakan resepi roti pertama yang saya hasilkan menggunakan bread maker Tesco.

Bila korang buat, korang pun akan kagum dengan betapa mudahnya kaedah membuat roti dengan adanya mesin breadmaker.

Cuma tulah, tempoh menunggunya agak lama. Makan masa dua jam jugalah. Tapi tak susah. Masukkan semua bahan sambil buat kerja-kerja rumah lain. Tau-tau dah siap je.

Hokkaido Milk bread
Gambar dari Taste Rail dot com



Ajoms tengok apakah resepinya:

Resepi Roti Susu Hokkaido Tesco Bread Maker

Bahan-bahan:
Whipping Cream                     100 ml
Susu Penuh Krim                    100 ml
Telur                                        1 biji
Tepung Tinggi Protein            300 gram
Susu Tepung                           15 gram
Yis                                           1 1/2 sudu camca
Gula                                        2 sudu besar
Garam                                     1/2 sudu camca


Cara-cara:
1. Masukkan bahan basah seperti whipping cream, susu penuh krim, dan telur mengikut turutan
2. Kemudian masukkan bahan kering seperti tepung tinggi protein dan susu teping
3. Buat satu lubang kecil dan masukkan yis dan kambug semula
4. Letakkan gula pada satu hujung
5. Letakkan garam pula pada satu penghujung lagi.
6. Tekan butang nombor 5, iaitu sweet 
7. Biarkan mesin bread maker berjalan sehingga masak (lebih kurang sejam setengah)
8. Setelah masak, keluarkan sewaktu panas 
9. Roti boleh dihiris setelah sejuk
10. Simpan dalam bekas kedap udara untuk memastikan roti tidak mudah kering dan rapuh


Hokkaido Milk Bread
Kalau dah masak camni, leh dah keluarkan

Kalau korang nak tahu, ini cuma resepi doh asas sahaja. Ia sangat mudah disesuaikan mengikut citarasa korang. Contohnya, kalau suka perisa butterscotch, boleh saja masukkan cip butterscotch. Kalau rasa nak letak kekacang boleh juga masukkan kekacang dan sebagainya. 

Bila nak masukkan bahan-bahan ni? Sewaktu bread maker selesai menguli dan ia akan berbunyi 5 kali. Segeralah masukkan apa-apa bahan lain yang korang nakkan.

Roti Butterscotch
Roti butterscotch yang saya hasilkan. Letakkan saja butterscotch chip

Roti Butterscotch
Setelah dipotong, warna agak coklat kerana telah bercampur dengan butterscotch.

Nak letakkan badam dan ubah suai menjadi tepung wholemeal pon boleh

Malah resepi doh asas ini juga boleh dijadikan doh untuk membuat ban. Cuma perlu uli dan bentukkan serta masukkan inti yang digemari. Yang penting, kreatif dan berani mencuba.

Okay...sekian saja perkongsian saya kali ini.

Selamat mencuba.

Da~~

Baca juga:

Resepi Serta Tips Puding Karamel Mudah
Resepi Roti Mini Keju Kranberi
Resepi Quiche Ayam dan Cendawan Enak
Review: Hotpot Mee Tarik Jalan Raja Chulan
Review: Wangsa Grill by Chef Zubir
Review: Two Sons Bistro, KLCC
Review: Restoran Botanica+Co, Bangsar South
Festive Delight Tony Roma's
Resepi Santapan Mudah Sarapan dan Sahur
Restoran SeoulNami Korean BBQ
Bufet Selera Ramadan di Nook, Aloft KL Sentral
Buffet Selera Muhibbah TPC Kuala Lumpur
grEAT Tawar Menu Vegetarian Dengan Khidmat Futuristik
Menu Tahun Baru Lazat BoatNoodle
Pak John Steamboat Sedap dan Berbaloi
Tempahan dan Penghantaran Kek Hanya 4 Jam Sebelum Dengan EatCakeToday.Com
Mi Kolok Sedap Dayang Sarawak, Sungai Besi
Review: Samyang Hot Chicken Ramen Korea
Masakan Asia Tenggara Row SixCrabby Crab Destinasi Penggemar Makanan Laut di Shah Alam



No comments:

Post a Comment