Friday 29 March 2019

Taska Atau Pengasuh?


Hai semua,

Harini nak sembang fasal topik-topik keibubapaan sedikit. Biasanya kita jarang cerita topik keibubapaan atau topik parenting ni. Almaklumlah, banyak lagi ilmu yang perlu digali untuk melengkapkan diri sebagai seorang mak mithali. Apa-apa pun, mungkin pandangan kita kali ini dapat membantu mereka yang bakal bergelar atau baru saja bergelar ibu atau bapa.

PrettilyRare
Pening kepala, nak pilih taska atau pengasuh?

Memang tak disangkal, memang lagi mudah dan ideal jika ibu dapat tinggal di rumah untuk menjaga anak namun kadangkala keadaan menghimpit kedua-dua ibu bapa untuk bekerja bagi memberikan persekitaran tumbesaran yang terbaik untuk anak-anak. Terutamanya bagi mereka yang tidak mempunyai sistem sokongan yang kuat seperti mereka yang lain. Sistem sokongan yang saya maksudkan di sini ialah ibu bapa (atuk atau nenek anak) yang boleh menjaga anak-anak, adik-beradik atau sahabat-handai).

Jadi, apakah kelebihan dan kelemahan menghantar anak untuk dijaga di taska atau kepada pengasuh?

1. Latihan dan Pendaftaran
Berbeza dengan pengasuh, operator taska perlulah berdaftar dengan JKM dan kakitangan mereka dikehendaki untuk menjalani latihan yang ditetapkan. Maka, sepatutnya taska mempunyai kelayakan dan kemahiran yang diperlukan untuk mengasuh kanak-kanak berbanding pengasuh terutamanya dari segi penyediaan makanan berkhasiat, aktiviti kanak-kanak, psikologi kanak-kanak dan cara menangani mereka. Pengasuh pula biasanya terdiri daripada individu yang mempunyai pengalaman mendidik dan membesarkan anak-anak sendiri atau saudara-mara dan sebagainya.

2. Jadual Bayi dan Kanak-kanak
Biasanya taska mempunyai jadual tertentu yang ditetapkan bagi anak-anak asuhan mereka. Kanak-kanak dan bayi mempunyai masa tetap untuk mandi, makan, beriadah, belajar, bermain dan juga berehat. Manakala jika anda hantar anak-anak pengasuh pula, jadual kanak-kanak ini mungkin tidak tetap dan lebih fleksibel.
PrettilyRare
Aktiviti beriadah dan bermain penting untuk perkembangan otak anak-anak

3. Rakan-rakan Bermain
Biasanya pengasuh hanya menerima bilangan bayi dan kanak-kanak yang terhad berikutan sekatan undang-undang, mereka perlu mendaftarkan premis mereka jika menerima lebih daripada 4 orang bayi dan kanak-kanak pada satu-satu masa. Jadi anak-anak anda lebih kurang rakan-rakan bermain di rumah pengasuh berbanding di taska.

4. Risiko Jangkitan  Penyakit
Memandangkan taska menerima lebih ramai orang kanak-kanak dan bayi, maka risiko bayi dan anak-anak anda mendapat jangkitan daripada kanak-kanak atau bayi lain adalah lebih tinggi daripada biasa.
Jika terdapat penyakit berjangkit seperti Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut pula, biasanya taska akan diarah untuk tutup supaya pesakit dikuarantin. Ini antara risiko yang lebih lumrah berlaku di taska berbanding pengasuh.

5.Caj Asuhan dan Upah Lebih Masa
Kebiasaannya caj taska adalah lebih tinggi berbanding caj pengasuh memandangkan taska mempunyai kos yang lebih tinggi iaitu kos berdaftar, kos latihan, kos kakitangan, sewa dan sebagainya. Caj asuhan taska juga tidak termasuk upah lebih masa. Upah lebih masa taska adalah dikira mengikut jam dan kerja lebih masa adalah terhad kepada beberapa jam sahaja di kebanyakan taska.

6.Persekitaran
Taska kebiasaannya mempunyai persekitaran yang berkemudahan ringkas seperti tempat permainan, ruang tidur, ruang bermain dan sebagainya. Manakala pengasuh biasanya mengasuh di rumah mereka sendiri. Sama ada anda atau anak-anak lebih sukakan atau selesa dengan persekitaran taska yang persis sekolah atau persekitaran rumah pengasuh adalah berbeza mengikut individu.

PrettilyRare
Ada sesetengah taska atau pusat asuhan yang menarik persekitarannya

7. Fleksibiliti Masa
Biasanya taska mempunyai waktu operasi yang tetap. Jadi biasanya fleksibiliti masa di taska kurang berbanding di rumah pengasuh. Namun, ada juga pengasuh yang menegaskan anak-anak perlu diambil tepat pada masa yang dijanjikan. Oleh itu kebanyakan mereka yang bekerja syif lebih cenderung memilih pengasuh berbanding taska.

8. Cuti
Sama ada pengasuh mahupun taska, ada sahaja yang bercuti panjang pada waktu perayaan dan menyebabkan ibu bapa terpaksa turut perlu mengambil cuti panjang. Jadi ini adalah salah satu faktor yang harus dipertimbangkan dan diselidik lebih awal terutamanya bagi mereka yang sukar untuk memohon cuti.

9. Faktor Keselamatan
Taska yang berdaftar biasanya perlu memastikan premis mereka menepati piawaian yang ditetapkan pihak berkuasa tempatan dan Bomba. Malah mereka juga sepatutnya melaksanakan ciri-ciri keselamatan yang lebih ketat untuk memastikan anak-anak selamat. Faktor keselamatan pengasuh pula lebih tertakluk kepada inisiatif individu

10. Pembelajaran dan Perkembangan Anak-anak
Tertakluk kepada apa yang dipraktikkan taska atau pengasuh, di mana anda hantar anak anda juga memberik kesan terhadap tahap pembelajaran dan perkembangan anak-anak. Ada anak-anak yang lebih cepat buang air sendiri tanpa memerlukan lampin berikutan latihan yang diberikan pengasuh/taska. Ada kanak-kanak lebih cepat pandai baca doa kerana telah dilatih di rumah asuhan mereka. Pokok pangkal, ia bergantung kepada individu yang mengasuh anak kita dan sejauh mana anak kita diberikan perhatian.

PrettilyRare
Kanak-kanak yang diberikan lebih banyak perhatian cenderung belajar lebih banyak
11. Makan dan Minum
Ini satu hal yang mungkin anda mahu pertimbangkan. Ada sesetengah taska yang tidak membekalkan makanan kepada bayi atau kanak-kanak pada umur tertentu. Ada juga yang menetapkan snek perlu dibawa sendiri dan sebagainya. Jika anda hantar ke pengasuh pula, tanyakan kepada pengasuh tentang menu makan dan minum anak-anak. Anak-anak perlu mendapatkan khasiat makanan yang seimbang untuk tumbesaran mereka.

PrettilyRare
Makanan yang seimbang penting untuk anak-anak

Kesimpulannya, secara keseluruhannya, taska mungkin lebih memberikan kebaikan yang lebih menyeluruh jika dibandingkan dari faktor keselamatan, persekitaran dan sebagainya terutamanya jika anak-anak anda masih kecil. Namun, ada faktor-faktor ehsan pengasuh yang lebih dapat membantu anda dalam menguruskan anak-anak. Pokok pangkalnya adalah individu yang mengasuh itu sendiri.

Seelok-eloknya, jangan lokek untuk berbelanja lebih untuk menghantar mereka ke taska sewaktu mereka masih bayi sehinggalah mereka sudah pandai bertutur. Apabila mereka sudah pandai bertutur, mudahlah kita untuk memantau gerak-geri mahupun aktiviti harian anak-anak kerana mereka sudah pandai meengadu.

Carilah yang ikhlas dan tak berkira. Tak kiralah sama ada anda memilih untuk menghantar anak-anak anda ke taska ataupun rumah pengasuh, selidiklah latar belakang mereka. Buat sedikit kajian dan carian daripada ibu bapa yang pernah menghantar sebelum ini.

Setelah membuat pilihan, pastikan anda juga berbuat baik dan pandai mengambil hati pengasuh atau kakitangan yang bekerja di taska tersebut. Jangan berkira sangat dengan mereka sehingga tidak boleh lebih kurang dengan mereka. Percayalah, jika berbuat baik dengan orang, tentu orang takkan membalas kebaikan kia dengan tuba.

Akhir sekali, banyak-banyakkanlah berdoa agar anak-anak kita sentiasa dilindungiNya. Jika sudah menjadi ketentuan, sebaik mana pun perancangan kita pun tetap akan menjadi suratan takdir juga.

P/S:

Berdasarkan pengalaman saya, saya lebih selesa dengan pengasuh atas faktor saya seorang ibu tunggal dan sukar untuk memohon cuti. Contohnya pada musim jerebu ini, sekolah terpaksa ditutup. Dalam kes ini, ramai ibu bapa kepada anak-anak yang bersekolah mempunyai masalah kerana tidak tahu di mana anak-anak mereka perlu diletakkan. Mujurlah saya mengambil pengasuh, jadinya anak-anak dapatlah ditempatkan di rumah pengasuh apabila kelas dihentikan.

1 comment:

  1. Susah buat pilihan, tp terpulang pada kesesuaian masing2 .. Saya prefer taska, sambil dijaga sambil belajar anak anak kita dan ada interaksi sosial.

    ReplyDelete