Wednesday, 29 January 2020

Semakan Online eCCRIS Bank Negara Bantu Pantau Pengurusan Kewangan


Hai semua,

Harini nak fasal perkhidmatan eCCRIS yang ditawarkan oleh Bank Negara. eCCRIS ni laporan kredit dalam talian yang anda boleh dapati dari laman web Bank Negara. Kalau nak tahu apa tu eCCRIS, kena tahu apakah itu CCRIS dulu.



Apakah itu CCRIS?
CCRIS tu merujuk kepada Central Credit Reference Information System atau dalam Bahasa Malaysianya, Pusat Sistem Maklumat Rujukan Kredit. Kalau CCRIS tu sistem maklumat rujukan kredit, eCCRIS sistem maklumat rujukan dalam talianlah. Ngahahaha... Faham tak?

CCRIS merangkumi maklumat seperti:
-Kredit tertunggak (senarai pinjaman-jumlah keseluruhan, tertunggak, cawangan bank pinjaman)
-Akaun perhatian khas jika melibatkan kredit di bawah seliaan institut kewangan
-Permohonan pinjaman kredit yang diluluskan atau dalam proses untuk diluluskan dalam tempoh 12 bulan

Kebaikan Daftar eCCRIS

Ramai yang fikir laporan CCRIS ni diperlukan waktu-waktu nak buat permohonan pinjaman je. Sebenarnya pemikiran begini tak berapa tepat. eCCRIS juga penting bagi kita untuk menyemak keadaan kewangan kita. Banyak kebaikannya jika anda mendaftar dan mendapatkan akses eCCRIS sendiri. Antaranya:

i. Seperti yang korang semua tahu, eCCRIS ni, memudahkan korang untuk semak kelayakan untuk buat pinjaman jugak. Kekadang ada orang tanya, kenapa pinjaman ditolak. Sekali tengok, loh! Punyalah banyak tunggakan tak berbayar. Memanglah pinjaman ditolak. So kalau korang nak buat pinjaman, lagilah kena daftar eCCRIS ni, tak payah susah tanya orang lain. Sendiri je pantau dan nilai keadaan kesihatan kewangan korang tu. Kalau dalam laporan ada banyak sangat nombor menarik. Tak layaklah namanya. Cantikkan dulu rekod CCRIS tu untuk  6 bulan. Baru buat pinjaman. Laporan CCRIS yang cantik sepatutnya terdiri daripada semua nombor 0 sahaja.

ii. Pendaftarannya  hanya sekali sahaja dan PERCUMA. Yang lebih seronok, selepas itu, anda boleh buat semakan secara percuma dan tanpa had. Tak seperti CTOSID, laporan eCCRIS oleh Bank Negara ni boleh dimuat turun secara bulanan dan berkali-kali tanpa bayaran. Kalau korang tak gunakan CTOS ni, setiap kali nak check CCRIS je, kenalah bayar. Tak ke rugi? Kalau rajin, korang daftar je dua-dua. CTOS percuma dan eCCRIS. Lagi senang. The more the merrier kata orang.

Sis tetiap tahun akan dapat laporan CTOS percuma ni

iii. Boleh pantau kesihatan kewangan.  Selain rujukan kepada pihak bank tentang status kredi anda, ia juga sepatutnya menjadi rujukan bagi pengguna itu sendiri untuk memantau keadaan kewangan mereka.

Kadang-kadang kadar faedah bank macam OPR etc meningkat tanpa korang sedari. Kekadang bukang bank tak announce atau hantar notis, tapi korang sendiri tak perasan. Jadi bila ada penyelarasan faedah bank, ansuran bulanan pun meningkat tanpa korang sedari. Kalau korang yang jenis bayar duit pinjaman secara manual, besar kemungkinan korang still akan bayar ikut ansuran lama. Ni boleh mendatangkan bahaya sebab kalau berterusan, ia akan menjejaskan credit scoring korang atau yang lebih teruk, mungkin dikenakan penalti, dinaikkan kadar faedah atau kereta/rumah ditarik dilelong dan sebagainya.

Jangan ingat kalau korang buat tolakan automatik dari akaun bank je korang selamat ya? Sis pernah terkena tolakan yang dibuat masih mengikut kadar lama. Mungkin sistem bank tak adjust atau sebagainya. Mujurlah sis tiap-tiap bulan semak eCCRIS, bila nampak je ada pinjaman yang bertanda 1, teruslah sis siasat. Mujur tak berlanjutan, kalau tak, tak ke naya? Daripada peminjam yang berdedikasi, tak fasal-fasal nama buruk.

Awas, kalau korang culas buat pembayaran, ia akan menjejaskan credit scoring korang ya!


iv. Sekarang ni teknologi memang canggih, tapi taktik penipuan pon turut bertambah canggih jugak. Jadi eCCRIS juga membantu untuk mengelakkan anda ditipu. Ramai yang terima panggilan telefon kononnya IC diguna pakai untuk buat pinjaman dah sebagainya dan diminta untuk beri maklumat peribadi untuk elakkan kecurian. Kalau korang ada akaun eCCRIS, sudah tentulah perkara ini dapat dielakkan. Mana taknya? Semua pinjaman akan tertera kat dalam laporan eCCRIS, haruslah scammer tak dapat kelentong korang.

v. Sesetengah pekerjaan juga mempunyai employee screening yang mana semua mereka yang ingin memohon pekerjaan perlu mempunyai laporan eCCRIS yang baik manakala kakitangan sedia ada pula perlu menghantar laporan kredit mereka secara berkala. Tindakan boleh dikenakan bagi mereka yang tidak menepati kelayakan.

Jadi macam mana cara untuk daftar eCCRIS ni?

Kalau korang baru nak daftar buat kali pertama, sila buat pendaftaran di kios Bank Negara Malaysia (BNM) atau Pejabat Agensi Kaunseling Pengurusan Kredit (AKPK) dan dapatkan PIN terlebih dahulu ya?

Untuk pendaftaran kali pertama ni je leceh kena ke Pejabat BNM atau BNMLINK atau mana-mana cawangan AKPK. Tapi sekali tu je. Susah-susah dahulu, senang kemudian kata orang.

Selepas tu, bolehlah pergi layari https://eccris.bnm.gov.my/ dan daftar segera mengikut arahan dan langkah demi langkah.  Mudah saja!



Kalau tak konfiden buat kat rumah, bolehlah daftar masuk terus di kios yang ada di BNM dan AKPK ya.

Tada! Lepas berjaya, bolehlah korang semak laporan kredit tu setiap bulan.


Alamat BNM & Cawangan AKPK Untuk Mendaftar eCCRIS Buat Kali Pertama

1. Bank Negara Malaysia/BNM Link & CCRIS Kiosk
Jalan Dato Onn, 50480 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutan Kuala Lumpur
Tel: 1300 88 5465 (BNMTELELINK)
        +603 2698 8044 (General line)
E-mel: bnmtelelink@bnm.gov.my
2. Cawangan Rasmi AKPK

AKPK Cawangan Alor Setar
No 11, Ground Floor,
Jalan Persiaran Sultan Abdul Hamid,
Kompleks Sultan Abdul Hamid,
05050 Alor Setar
Kedah Darul Aman.
Tel: 604 771 5773

AKPK Cawangan Pulau Pinang
Bangunan Bank Negara Malaysia
27 Corner Light/Pitt Street
10200 Penang
Tel : 604 261 2246
Fax : 604 261 2243

AKPK Cawangan Perak
Unit B-2-1 Greentown Square
Jalan Dato’ Seri Ahmad Said
30450 Ipoh
Perak
Tel: 605 242 8319
Fax: 605 242 8452

AKPK Cawangan Kuala Lumpur

Level 8, Maju Junction Mall
1001 Jalan Sultan Ismail
50250 Kuala Lumpur
Tel: 603 2616 7766
Fax: 603 2616 7601

AKPK Cawangan Negeri Sembilan
Bank Simpanan Nasional
Lot 894
Jalan Dato’ Bandar Tunggal
70000 Seremban
Negeri Sembilan


AKPK Cawangan Melaka
Ground & Mezzanine Floor, No 179,
Bangunan Munshi Abdullah
Jalan Munshi Abdullah
75100 Melaka
Tel: 606 292 1238
Fax: 606 292 1251

AKPK Cawangan Johor Bahru
Bangunan Bank Negara Malaysia
Jalan Bukit Timbalan
80720 Johor Bahru
Tel: 607 221 0533
Fax: 607 221 0535

AKPK Cawangan Pahang
G-02 Mahkota Square
Jalan Mahkota
25000 Kuantan
Tel: 609 513 3190
Fax : 609 513 3255

AKPK Cawangan Kuala Terengganu
Bangunan Bank Negara Malaysia
Jalan Sultan Mohamad
21100 Kuala Terengganu
Tel: 609 631 2797
Fax : 609 631 2801

AKPK Cawangan Kelantan
PT5, Ground Floor
Kota Indah,
Jln Sultan Yahya Petra,
15200 Kota Bharu
Tel: 609 747 6968
Fax: 609 746 1085

AKPK Cawangan Kuching
Bangunan Bank Negara Malaysia
Jalan Satok
93720 Kuching
Tel: 6082 414 910
Fax: 6082 414 960

AKPK Cawangan Kota Kinabalu
Bangunan Bank Negara Malaysia
Jalan Lapan Belas
88000 Kota Kinabalu
Tel: 6088 538 355
Fax: 6088 538 377

Sekian perkongsian kali ini. Da~~

1 comment:

  1. Semua terima kasih kepada mrs KARINA ROLAND untuk membantu saya dengan pinjaman saya selepas ditangkap oleh orang-orang palsu yang kerang menjadi peminjam pinjaman.
    Nama saya Annika amahle mokoena, saya dari Afrika Selatan dan saya tinggal di bandar Johannesburg. Suatu bulan yang lalu saya sedang mencari pinjaman dalam talian dan saya melihat pemberi pinjaman pinjaman yang berbeza di internet dan saya memohon dari mereka dan semua saya mendapat adalah penipu saya menggunakan lebih daripada 2 syarikat dan saya ditipu semua melalui. Jadi saya berputus asa sehingga saya memutuskan untuk menyemak semula jika saya akan mencari bantuan seperti yang saya cari dan saya menetap untuk mencari syarikat pinjaman legit saya jumpa syarikat ini bernama KARINA ROLAND LOAN COMPANY saya melihat banyak testimoni yang dimaklumkan oleh orang dia tetapi kerana saya ditipu secara serentak saya fikir ia adalah penipuan tetapi saya melakukan apa yang saya diminta lakukan dan saya menunggu untuk pinjaman saya dan Puan KARINA ROLAND memberitahu saya dalam masa kurang dari 24 jam anda dengan pinjaman saya dengan selamat saya tidak percaya sebab saya fikir ia juga satu penipuan sehingga hari itu adalah waktu malam di Afrika Selatan dan saya tidur pagi esok ketika saya bangun saya menerima amaran dari akaun bank saya dan segera saya memanggil pengurus bank saya untuk mengesahkan dan pengurus bank memberitahu saya untuk datang ke bank dengan serta-merta dan saya pergi dengan serta-merta ketika saya sampai di sana pengurus bank memeriksa akaun saya dan melihat sejumlah $ 127,000.00 USD yang Dolar Amerika Syarikat dan saya menjelaskan kepada pengurus saya bahawa saya memohon pinjaman dalam talian dan bank saya pengurus terkejut jika ada masih sebuah syarikat pinjaman sebenar dan legit online saya sangat gembira semua terima kasih kepada MRS KARINA ROLAND saya memutuskan untuk menulis di internet kerana saya melihat orang lain melakukannya dan memberi keterangan tentang syarikat ini sebabnya saya menghantar mesej ini secara online kepada sesiapa sahaja yang memerlukan pinjaman walaupun anda telah ditipu sebelum memohon dari syarikat ini dan yakinlah bahawa syarikat ini tidak akan membiarkan anda turun. Salam kepada sesiapa sahaja yang membaca mesej saya dan anda boleh menghubungi syarikat ini melalui pos (karinarolandloancompany@gmail.com) atau whatsapp sahaja +1 (585) 708-3478, Sekali lagi saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua orang yang membaca kesaksian ini, anda boleh menghubungi saya juga untuk maklumat lanjut ..... annikaamahlemokoena@gmail.com

    ReplyDelete