Pengalaman Manis Di Fujisan (Gunung Fuji) ,Tokyo - Prettily Rare

Tuesday, 23 May 2017

Pengalaman Manis Di Fujisan (Gunung Fuji) ,Tokyo

Assalam semua,

Harini nak share cerita kita pergi Gunung Fuji yang dikenali sebagai Fujisan dalam Bahasa Jepun.. Heheheh...

Oleh kerana tadi dah share perkara loya, so kalini hakak share pulekkkk pengalaman maniss. Manis semanis senyuman para pembaca blog hakak sekalian (puji sikit).

Alkisahnya, kita nak pergi Tokyo, Jepun dengan harapan boleh tengok bunga Sakura (sambil nyanyi2 lagu imito issakura ae yo!) tapi malangnya dek kerana hakak tak leh tinggalkan my little munky2 begitu saja masa waktu sekolah, terpaksalah hakak pergi masa musim cuti sekolah.

Dan malangnya lagi, hajat di hati nak tengok sakura... Apakan daya...(Lol, kata pengalaman manis, dah kenapa starting sedih niiii...)

Okay, sambung balik. Memandangkan hakak kita beriya sangat nak pergi Mount Fuji, kita pun dengan baik hatinya tolong arrange and allocate kan satu hari khass untuk hakak kita p Mount Fuji sajewwww... Kalau ikut kita, malas nak p Mount Fuji ni. Yelah, kalau dah wat plan nak p Mount Fuji, jangan haraplah korang sempat nak pegi tempat lain lagi. Pergi je dah baper jam, balik lagi. Heh!!

Tapi demi sayang kuturutkan jugakkkk kehendak hakak kita. Dengan harapan bolehlah tengok Mount Fuji dipenuhi bunga sakura tu.

Tapi...tapi... Malangnya, pagi kitorang nak p Mount Fuji tu, hujan renyai-renyak. Huk huk! Memang malam semalamnya lagi dah start renyai2. So kitorang pun muka monyok jelah berdua. Pergi kat assembly point pun monyok lagi. Sebab ujan. Orang kata Mount Fuji ni pemalu gunungnya. Bukan selalu dia nak munculkan diri untuk orang tangkap gambo dia. So, kalau hujan, lagilah dia tak kuar. Heshhh.. bazir je duit mak!

Sebaik saja kitorang naik bas, pemandu pelancong kitorang pun pot pet pot pet terangkan macam-macam. Tapi sebab kita mood dah tak baik, kita wat dunno jek. Tapi kita terdengar dia cakap, P sana dalam 3-4 jam. Oleh kerana hujan, kalau kitorang bertuah, bolehlah kitorang nampak ada snow kat puncak Gunung Fuji tu... So kita pun dah bayangkan comelnya Fujisan ada snow atas tu. Ala-ala ais kacang letak aiskrim gituuuu....

Ku sangkakan salji atas puncak Fujisan, rupanya salji turun renyai-renyai


Tapi malangnya,dah sampai sana pun hujan-hujan lagi. Heshh.. Geram. So nak ceriakan hati hakak kita, kita sroh la dia amik video amik gambo pemandangan rumah-rumah kampung kat Jepun, hakak kita pon layan kita nak tak nak jek... Tengah-tengah nak tangkap video tu, tingkap jadi makin kabur. Kita pun cakap, takyah lak amik, tak nampak. Hairan betul, tadi elok clear je. Tetiba kabur macam berkabus.

Tetiba kita dengar satu bas bising-bising kecoh-kecoh... Lollll!! Rupa-rupanya tengah turun salji!! Weee! Jingle bell jingle bell! Memang sumpah kitorang tak sangka akan turun salji. Pemandu pelancong tu pun kata tak sangka sebab sepatutnya kat puncak je bersalji.




So sesampainya bas tu kat tempat berhenti, kitorang pun kuarkan payung and terus acah-acah excited p terjah salji. Ya Allah, hepinya kita sebab yelah jakun. Ni first time nampak salji. Rasa macam terharu sangat. Yelah, hajat di hati nak tengok bunga Sakura, tapi Allah tak makbulkan., Tapi dia makbulkan impian kita selama ni nak tengok salji.

Yang paling kelakar sekali, Ingatkan kita je first time jakun tengok salji. Rupa-rupanya hakak kita pun first time tengok salji jugak.. kah kah kah! Lol, ingat dah selalu p UK bagai dah pernah tengok salji. Rupa-rupanya sama je dua2 jakun. kah kah kah....



Ni masa baru turun bas. Acah-acah let it go let it go

Pemandangan memang cantik sangat




Selpie skit

One of the shrine

Acah-acah













Okay, bagi yang berminat nak tau camni nak pergi Fujisan ni, korang bolehlah terjah di KKday.com

Kat sini bukan je uol leh p Fujisan. Nak p memana dengan pakej apa-apa semua boleh cari kat situ. Diorang akan tawarkan sekali dengan pakej. Sungguh mudah sekali! KKday.com, sila berterima kasih dengan hakak sebab hakak dah promote uol.  Sekian!!

Nanti kalau free kita sambung update pasal Jepun lagi naaaa!!

Da~~~

No comments:

Post a Comment