Pengalaman Mendaki Mossy Forest, Gunung Irau - Prettily Rare

Wednesday, 9 November 2016

Pengalaman Mendaki Mossy Forest, Gunung Irau

Salam everybody,

Kali ni nak share pengalaman mendaki Mossy Forest yang juga dikenali sebagai Gunung Irau. Kalau korang nak tau, Gunung Irau ni gunung yang ke-15 tertinggi di Malaysia dengan ketinggian 2110 meter.



Sebenarnya sejak berkecimpung dalam dunia pendakian ni (eceh!), dah lama teringin nak daki Gunung Irau sebab terpesona dengan gambar-gambar yang hikers-hikers lain post pasal Mossy Forest aka Gunung Irau ni. Tapi masa tu tak berkesempatan sebab:

1. Mossy Forest/Gunung Irau ni kena tutup buat sementara waktu
2. Semua hikers kena dapatkan permit untuk mendaki Gunung Irau.

Memula ada la sorang kawan ni hajak daki bulan 3-4 aritu. Tapi tak kesampaian sebab tutup lagi. And then Moin tup2 dah panjat dua kali. So kitorang pun hasutlah dia untuk guide kitorang daki Gunung Irau. Sbb kena dapatkan permit, so sebulan sebelum daki lagi kitorang dah planning, cari orang, apply permit dan macam-macam lagi. Last2 trip ni jadi rombongan Cik Kiah sebab ramai sangat yang nak ikut and kitorang terpaksa hadkan kepada 15 orang sahaja.

Berbeza dengan hiking trip sebelum-sebelum ni yang daypack saje... Gunung Irau ni kitorang Hari Jumaat lagi dah bertolak malam2, pastu tido dalam kereta. Seawal pukul 5-6 pagi, bangun, solat, sarap, pastu terus naik fourwheel. Fourwheel ni charge tau...

Total cost untuk panjat gunung: Permit RM5, Transport Fourwheel turun naik RM30 =RM35 per pax

So four wheel tu akan naik sparuh jalan tros sampai ke tmpt start mendaki.

Pagi-pagi dalam fourwheel. Sumer muka bersemangat
Trip Irau ni boleh katakan best sebab sejuk. Tak berpeluh-peluh. So, taklah rasa penat sangat. Kita kalau panas lagi senang rasa penat. Hangen je badan. Keh keh keh. Bagi sesiapa yang takut sejuk tu, silalah bawak light jacket. Yang light-light sudeh sebab bila dah start hiking tu, panas plak badan rasa.

Dah sampai pun depan ni. Apa lagi? Bergambo lar....
Overall bagi kita hiking Mossy Forest ni taklah sesusah Datuk or Kutu or Nuang. Sebab track dia agak straightforward and tak semencabar yang disebut tadi tu. Dalam kol 7 start mendaki, Dalam  kol 12 dah sampai. Tu pun lambat sebab manjang amik gambo je. Jalan dua tiga tapak, snap. Jalan lagi dua tiga tapak. Snap... Haiya!!!











Masa kitorang panjat tu, nasib kitorang agak tak bernasib baik sebab tengah musim hujan. So track basah dan lembap. So agak mencabar and langkah jadi berat. Kalau bertuah, track kering. Mungkin tak sesukar kitorang. Sebab tanah kat Irau ni memang jenis mendap, bila hujan, jadi jerlus lah tanah tu. So kaki senang mendap kat dalam tanah. Eh, apa kita cakap ni? Kita pon tak paham.

Alhamdulillah, just in time for lunch, dah sampai puncak juga after 4 hours of hiking.


Amboi, bulatnya muka. Macam pau.

Nilah rombongan cik kiah!
Nampak tak? Sumer kaki camni sebab berlecak...kecuali Fazri.Benci!

Masa panjat Irau ni memang berangan lah nak amik gambo bak princess. Siap bawak dress lagi. Tapi last-last segan tak amik gambo dress pon. Choy! Tapi ramai je orang yang fesyen macam2 g panjat Irau sebab nak bergambo. Tengah-tengah hiking tu, siap ada pakai macam pak lebai lagi. Punyalah kitorang terkejut. Ingatkan terserempak ngan bunian plak...

Okeh, sampai sini sajalah citer Irau. Sebab dah tua, ilang ingatan. Lambat update dah tak hengat.


Kesimpulannya,
Mossy Forest,Gunung Irau
Masa Mendaki : 3.5 jam naik 3 jam turun
Tinggi: 2110 meter / 6922 kaki
Tahap kesukaran :5.5/10




6 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. Nak tanya , mmg kena naik 4 wheel ea ?

    ReplyDelete
  3. 12 Mac 2017 (Ahad) ni rombongan kitorang pulak nak ke Irau.

    Risau pulak ni. Sebab tak fit sgt.

    Bulan lepas masa kat Pine Tree, hip tak tetiba cramp. Kaki terus locked tak boleh angkat, separuh perjalan tu jln mengiring, naik tangga pun merangkak2.

    ReplyDelete
  4. Nak tanya: jalan Gunung Irau ini senang dikenali tak? Boleh pergi tanpa guide? Mesti guna 4 wheel car? Macam mana book 4-wheel car?

    ReplyDelete
  5. TEBING TINGGI BACKPACKER(fb)
    MOUNT GUIDE LICENCED
    WILL ARRANGE:
    -Forestry permit
    -police report
    -Nature Guide(mount guide)
    -emergency kit(basic)
    -4x4 transport service

    (Also do the night hike for sunrise attack,start hike at 2am)

    ANDY
    017-9997790
    Whataps/sms/call

    ReplyDelete