Review: Pengalaman Pertama Menginap di Airbnb (Seoul, Korea) - Prettily Rare

Wednesday, 2 November 2016

Review: Pengalaman Pertama Menginap di Airbnb (Seoul, Korea)

Salam semua,

Harini kita nak share pengalaman pertama kita menginap di Airbnb sewaktu melancong. Untuk makluman, kita baru je balik dari Seoul, Korea sebab ada tugasan di sana. Untuk buat pertama kalinya, kita tak pilih untuk menginap di hotel, tapi sebaliknya kita telah memilih untuk menginap di salah satu apartment oleh oppa Korea yang merupakan salah satu host di Airbnb.


Baiklah, mula-mula sekali,.. Mesti ramai yang keliru. Apakah itu Airbnb? Menatang apakah itu? Sejujurnya, sebelum ni kita pun tak tahu langsung fasal Airbnb ni. Pernah dengar tapi tak tahu apakah benda alahnya Airbnb ni. Sampailah kita ada tugasan kat Korea.

Kita dah mula plan trip ke Korea sejak bulan Mac yang lepas lagi. Masa tu, kita dah book awal-awal bilik hotel kat booking.com. Memang gempaklah bilik hotel tu. Ada stove, ada washer machine, ada pc, ada dryer, microwave bagai. Memang puas hatilah... Review pun semua bagus-bagus jek. Rasa macam tak menyesallah book hotel tu.

Nak dijadikan cerita, bila hujung bulan September, waktu kita nak refresh memory fasal perjalanan kita ke Seoul, Korea tu... tetiba terdetik hati untuk buka balik booking.com and baca balik review tentang hotel tu. Skali nampak ramai plak yang komen bilik best tapi kecik sangat.

Kita sebenarnya okay je bilik kecik. Tapi kalau review kata nak jalan dua orang pun sampai berselisih badan. Ala, ni yang tak seronok ni. Sebab kalau dah tahap kecik sangat tu, susahlah nak solat nanti kan? So kita search lah bilik-bilik hotel lain tapi takde yang besar dan memuaskan di samping bajet disukai hati. Mana taknya? Semua hotel mahal nak mampos!

Masa ni juga, colleague kita pun menasihatkan kita untuk try out Airbnb. Kita yang blur pun buat muka pelik sambil tanya: Airbnb tu haper? Hotel juga ke?



Oh tidak! Tidak... Idea airbnb ni konsepnya macam homestay. Sesiapa yang ada bilik or rumah or apartment lebih, diorang boleh berdaftar dengan Airbnb untuk disewakan kepada pelancong/travellers/ pengunjung di serata dunia ko! Konsep ni lagi mahsyuk dari sewakan rumah atau bilik bulan2 sebab bila kakak congak2.. wow! Mahsyuk. Ni kira konsep baru ala-ala grabcar anda Uber yang muncul berkat daripada teknologi canggih zaman sekarang ni lah tuuuuu.... kalau grabcar  ngan uber sewakan/tumpangkan kereta korang. Airbnb plak tumpangkan/sewakan rumah/apartment or bilik korang. Diulangi. Bilik...

So, kalau bajet ciput and tak kisah nak dok skali ngan host, bolehlah sewa bilik saja. And, and... Korang juga bleh jadi host dengan berdaftar dengan Airbnb dan sewakan bilik/apartment/rumah korang pada travelers dari seluruh dunia kalau ada. Wow!! I like!

So dengan berbekalkan bajet sedia ada, kita pun carilah apartment yang menawarkan apa yang kita nak tu.. And alhamdulillah, kita jumpa sebuah apartment yang kerlas yang terletak di Gangnam.
Tips nak pilih Airbnb? Baca semua review daripada guest-guest yang pernah tinggal kat rumah tu.
Kalau review bagus, bolehlah try.

Dengan harga yang lebih murah 2 hingga 3 ratus, daripada sebuah bilik hotel kecik je, kita mampu menyewa sebuah aparment yang sangat-sangat selesa dan mempunyai akses mudah untuk ke mana-mana jek. Kakak suka!!!
Dekat ngan bus stop dan gangnam station. Kalau nak g airport, leh naik airport limousine. Stop dia dekat je.

Inilah apartment yang kakak pilih. Penginapan hakak adalah selama 6 hari 5 malam lau tak silap. Host kita namanya Sungkyu. Sungkyu oppa ni memang baik orangnya. Ngahahaha! Tanyalah cekadak haper pon, dia mesti akan jawab dengan pantas dan efisien. Terima kasih oppa.



Ini antara barang-barang yang disedikakan oleh Oppa Sungkyu sepanjang penginapan. Ada free mineral water, sparkling juice, Pringles, ngan mi segera. Kalah hotel kau!

Sumer ni free of charge. Minumlah sampai pengsan


Dari segi lokasi pula, memang convenient, sebab jalan 3 minit dah sampai subway Gangnam Station. Depannya tu ada stesen bas. Nak pergi balik airport pun senang je sebab depan tu juga ada Aiport Limousine Station. Berdekatan plak, macam-macam kedai hader. Convenient store, kedai drugstor ala-ala Guardian, Watson iaitu Olive Young

Kesimpulannya, hakak memang sangat-sangat berpuas hati dengan Airbnb yang kakak pilih ni.  I loikeeee sangat2. Next time g mana2 pun nak dok Airbnb sajalah.. Muahahahah!

Kakak suka interior dia

Katil selesa sampai rasa takmo bangun. Leh dok up to 4 pax


Disyaki oppa sungkyu ni keje hotel or design. Sebab banyak buku yang berkenaan

Kalau boring boleh baca buku


Ada washer machine. Boleh basuh baju tiap-tiap hari


Nak panaskan makana pun boleh. Ada microwave

Toilet selesa dan bersih. Semua keperluan disediakan

Yang best, flat iron pon dia sediakan. Kakak suka!

Kalau berminat nak stay sini, sini link dia: https://www.airbnb.com/rooms/14435164?s=41&user_id=64254914&ref_device_id=8f2eeafca8be2b05a859ade865b4862f9779645c


Segala pertanyaan, boleh tinggalkan komen k... Da~~~

3 comments:

  1. Hi airbnb ni boleh byr pakai debit card ke? Or kena credit card jgk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita pakai debit card. Boleh je

      Delete
  2. Bole kasi contact no for the owner of this apartment?

    ReplyDelete