Group-group Facebook Menarik yang boleh Korang Join! - Prettily Rare

Friday, 28 October 2016

Group-group Facebook Menarik yang boleh Korang Join!

Assalam semua,

Sebelum kita memulakan topik hari ni. Hakak nak tanya dulu apa tujuan utama uol main Facebook. (Erk, janganlah cakap tak men facebook.) Tak kiralah korang main facebook sebab nak connect ngan rakan-rakan, stalk orang, atau sebab suka luah perasaan or nak dapatkan like, hakak sebenarnya lebih suka menggunakan Facebook sebagai tool atau medium untuk mendapatkan maklumat dan berita.

Sebab itulah hakak rajin sangat join-join group yang menarik dalam Facebook di mana korang bolah dapat pelbagai informasi, tips dan maklumat yang sangat berguna! Woowieee! Lagipun bila dalam group, banyak nasihat yang uol boleh dapat berdasarkan orang-orang yang berpengalaman.

Antara group-group Facebook yang hakak dapati sangat bermanfaat adalah (P/S:perkongsian adalah atas dasar topik-topik dan hobi-hobi yang hakak minat saja, tiada kena-ngena ngan yang hidup ataupun mati) :

1. Deco Rumah Ku Syurga Ku
    Klasfikasi: Closed Group
    Members: 208,129 (stakat blog ini ditulis)









Bagi mereka yang suka menghias rumah, ni group FB yang menarik di mana korang boleh mengetahui tips-tips menghias atau deko2 rumah yang menarik dari otai-otai group ni. Macam-macam tips yang menghias rumah mengikut kesesuaian tersedia kat sini. Tak kiralah sama ada hiasan bajet murah, bajet tinggi, hiasan kos rendah dan macam-macam lagi. Idea susun hias rumah pon banyak berlambak-lambak. Kalau malas nak hias rumah pun, bila korang dah scroll-scroll hiasan rumah yang otai-otai share, automatik korang pun berkobar-kobar nak buat rumah korang cantik,


2.  Masak Apa Hari Ini (MAHN)
     Klasifikasi: Public Group
     Members: 549,961 (stakat blog ini ditulis)








Anda lapar? Nak makan tapi tak tahu nak makan apa? Teringin nak masak tapi tak tahu nak masak  apa? Anda surirumah/bakers/tukang masak yang kekeringan idea nak masak apa? Ha! Group ni memang best. Memang tak abis-abis la idea memasak. Kalau dulu kehabisan idea nak masak, bila join group ni, korang kehabisan hari nak try resepi. Mana taknya seminggu ada 7 hari, tapi resepi yang korang nak cuba ada 37596721 jenis. Memang jenuh ler nak masak semuanya. Tapi awas! Bagi mereka yang berniat nak diet. Toksahlah join group ni. Tak fasal-fasal tengok gambar asyik terliur and asyik rasa nak makan hajer. Tapi takpe, meh kakak perkenalkan satu lagi group yang sesuai untuk korang yang mahu berdiet.


3. Diet Atkins Malaysia
    Klasifikasi: Closed Group
    Members: 314,260 (stakat blog ini ditulis)









Bosan dikutuk gemuk? Dah serik menternak lemak? Nakkan tubuh badan yang langsing lagi menawan? Ha! Meh join group ni pulak. Kalau iman korang tetap, memang nak turunkan 40 kg pun tak jadi masalah. Kakak iman tak kuat. Tak mampu buat diet atkins. Tapi serius bila masuk group ni, jadi bersemangat bila tengok kisah-kisah kejayaan diorang.  Dengan support group yang sangat supportive, menu diet extensive, panduan diet atkins yang menyeluruh, sasaran berat badan korang bukan lagi mimpi. Testimoni-testimoni mengagumkan daripada otai-otai yang berjaya pun tentu akan membakar semangat korang untuk membakar lemak. Paling penting sekali, korang akan faham apakah itu Diet Atkins di mana diet ni bukanlah diet tak makan nasi seperti yang korang sangkakan.... tetapi... eh.. nak tahu? Join sendiri group ni k....


4. Hiking & Camping Around Malaysia
    Klasifikasi: Public Group
    Members: 104,326 (stakat blog ini ditulis)









Ha,.... ni pula kakak join sebab kakak suka pergi hiking.... Biasa sebelum nak hike memana, mesti akan check dulu kat group ni tentang tahap kesukaran, persiapan dan persediaan dan isu-isu semasa kat tempat hiking tu. Kekadang bila tengok diorang share tempat best-best, terus akan kakak jadikan next hiking destination. Kalau ada rezeki, haruslah terus ke sana. Kalau tak, kita plan slow-slow.


5. Backpackers Buddies Malaysia (BBM)
    Klasifikasi: Closed Group
    Members: 123,987 (stakat blog ini ditulis)








Apa? Tak suka hiking, tapi suka jejalan or melancong ke sana sini je? Takde hal. Ni kita nak kenalkan group yang sesuai untuk korang. Sesuai sangat kalau korang kata bajet ciput or ada duit tapi tak tahu nak g mana. Or dah tahu nak gi mana tapi belum set itinerary. Or tips-tips melancong dan sebagainya. Semua boleh cari di sini dan juga boleh sharekan pengalaman korang sendiri waktu travel. Group ni perlulah disertai dengan berhati-hati kerana dikhuatiri akan menyebabkan kemurungan yang berpanjangan. Antara gejala-gejalanya adalah kerap membuka maybank2u atau seantero dengannya kemudian tutup kembali sambil mengeluh sebab tak cukup duit nak gi travel. Kah kah kah! Saya sudah murung, anda bila lagi?

6. Geng Jahit
    Klasifikasi: Closed Group
    Members: 37,341(stakat blog ini ditulis)









Ha, yang ni best. Bukan sebab kita pandai menjahit. Tapi best sebab kita boleh tahu trend-trend pakaian terkini and juga ushar-ushar tukang jahit yang pandai menjahit dalam ni. Kih kih kih. Bagi mereka yang minat menjahit, joinlah group ni sebab banyak ilmu seperti pola, cara gunting, ukuran yang dikongsikan oleh otai-otai group. Memang terbaiklah!

Setakat inilah perkongsian kita. Kalau boring-boring memang kita suka scroll-scroll kat group-group ni. Boleh tambah ilmu atau bagi idea untuk macam-macam. Barulah besemangat skit dan ceria skit dunia kita... Sebab sentiasa ada sasaran dan matlamat untuk dicapai. Muahahahahaha!

Korang join group apa? Ceritalah sedikit. Tinggalkan kat komen ya?


OXOXO

No comments:

Post a Comment