Pengalaman Mendaki Bukit Kutu Pulakkk!! - Prettily Rare

Thursday, 25 February 2016

Pengalaman Mendaki Bukit Kutu Pulakkk!!

Hahahahha..... Apa? Lepas Gunung Nuang tak serik2? Ada sambungan ke kutu pulak? Kah kah kah! Ya, anda tidak silap pon. Biasalah bila dah seronok berhiking, inilah jadinya. Kalau pinjam kata-kata yang entah kakak cilok dari mana entah, sila rujuk bawah:



So maknanya lepas trauma Gunung Nuang yang giler trauma tu, sesungguhnya kami tak serik sangat pun. Tak lama lepas tu, kitorang g hiking kat Bukit Kutu plak. Apa? Tak tau mana Bukit Kutu? Bukit Kutu tu kat Kuala Kubu Bharu. Salah satu daerah Selangor yang paling mantap dengan sumber alam serta flora dan fauna.

Kita suka g Kuala Kubu Bharu. Sebab kat sana memang abundance of nature. Gitu... Tros speaking. Kalau g sana, tak semena-mena hati jadi sejukkkk je. Begitu juga dengan pandangan mata.

G kutu kalini Moin yang hajak. Kitorang pergi bertiga je. Moin, kita ngan Rina. Bebudak group yang lain serik dah kot. Tak pon tengah beristirehat lagi. Tu yang tak join. Keh keh keh!

Sebenarnya ikot g hiking kat Bukit Kutu ni, hakak kira separa tertipu. Tipah tertipu bang! Tipah tertipu. Yelah, lepas kejadian Nuang tu..... Siapa lagi berani panjat gunung yang ekstremis-ekstremis ni? So, bila Moin ajak, dah warning dulu, kitorang nak yang light-light je. Yang ekstrem takmo!

Moin plak slalu dah panjat Bukit Kutu, dia kata, eh... Nama pon bukit je uol! Mana ada ekstremis. Kutu baik jeeee... Dia tak macam Gunung Nuang. Kejam dan keras. Dan.... Hakak yang innocent ni pun tertipu lah dek kata-kata moin ni....

Kalini kitorang bertolak tak awal sangat. Dalam 5.30 Moin pick up kat rumah pastu g rumah Rina. Dalam kol 7 lebih camtu sampai kat starting point Bukit Kutu.

Memandangkan kalini punya rombongan takdelah meriah mana, kitorang panjat pun slow2 je. Moin je laju macam nak terberak. Iol ngan Rina jalan pelan-pelan. Especially Rina sebab dia nak mengelakkan kejadian kaki cramp macam dekat Gunung Nuang tempoh ari.

Kat Kutu ni bestnya sebab ada air terjun, ada peninggalan penjajah dan view yang cantik. Awal-awal sekali mesti korang kena lalu jambatan jatuh ngan merentasi sungai. 


Moin suruh bawak selipar sebab nak lalu sungai and elak kasut tu basah.

 Sepanjang perjalanan  mendaki Bukit Kutu ni, tak habis-habis hakak ngan Rina carut Moin sebab dia kata light-light. Sekali, hamik ko! Boleh tahan juga cabaran Bukit Kutu ni.
Lagilah punyalah lama rasanya kitorang daki punya daki, bila tanya bila nak sampai, Moin kata lagi 10 minit je. Rasanya dah 8 juta kali 10 minit dia kata, tapi tak sampai-sampai lagi. Snang kata memang macam kartun kat bawah nilah :




Panas hati dan choy btol Moin sebab telah membiarkan lemak hakak terbakar dengan begitu banyaknya.


Terpaksa amik juga gambo kat situ memandangkan diorang semua tak nak beralih


Kutu ni kalau nak betul-betul sampai peak dia, korang kena panjat dua batu lagi. Memandangkan ramai yang beratur nak amik gambo kat puncak, kitorang pegi Banglo/villa peninggalan penjajah dulu untuk sesi photoshoot.

                                     





Oleh kerana kakak ni mudah gayat orangnya, so tak berkesampaian pun nak panjat batu yang kedua. Rina je gigih g panjat.



                                     


Masa turun tu, kitorang sambung carut. Sambil cakap tak patut btol Bukit Kutu ni dipanggil bukit. Mana taknya? Dah lebih 1000 meter kot... Patut panggil gunung jee... Bukan kitorang je tertipu, ada satu group bebudak yang jalan pantas memula sambil tak bawak apa2 bekalan air tu potong kitorang... Siap gelak kuat2 lagi. Pastu sampai satu point, dah ilang. Kitorang syak diorng tertipu ingatkan Bukit Kutu ni memang bukit. Padahal Gunung wehhhhh! Tu yang dia tak jadi nak naik sampai puncak.

Sampai kat sungai bawah, kitorang mandi-manda dengan gumbiranya. Weee...

Pas mandi-manda, kitorang lepak kat gerai bawah makan nasi lemak ngan air kelapa... Hepi!

Kesimpulannya,
Bukit Kutu
Masa Mendaki : 3.5 jam naik 3 jam turun
Tinggi: 1053 meter / 3456 kaki
Tahap kesukaran :6/10

Jom baca pengalaman mendaki saya yang lain:
1. Gunung Kinabalu -Part 1
2. Gunung Kinabalu -Part 2
3. Gunung Datuk
4. Gunung Irau
5. Gunung Nuang

Baca juga:


1 comment:

  1. wow... amizing la dear.
    ending momoy suka siap bagi reference
    btw, gud job dear =)

    ReplyDelete