Percutian ke Chengdu: Tempat-tempat menarik di Chengdu (Part 2) - Prettily Rare

Tuesday, 30 September 2014

Percutian ke Chengdu: Tempat-tempat menarik di Chengdu (Part 2)

Hai semua,

Pemandangan nan indah

Cantik tak tempat ni? Kalau korang nak tahu, tempat ni adalah JiuZhai Valley yang terletak di Chengdu. Tujuan utama kita nak pergi ke Chengdu adalah untuk jejakkan kaki kat sini, tapi malangnya tak kesampaian disebabkan kekangan masa dan juga kekangan kewangan.
Wa!!! Kalaulah banyak duit!! Harus nak pergi semua tempat. Pfftt!! Takpe, lain kali insyallah ada rezeki. Amin. Doakan saya ya?

Tapi selain tempat ni, banyak lagi tempat menarik di Chengdul tu, antaranya:


1) Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding (Xiong Mao Ji Di 熊猫基地)

Kalau nak tau, Chengdu ni kampung halaman kepada Panda. Entah2 panda yang ada kat Malaysia ni pun dari China. Muahahaha.... Entahlah. Saya pun tak tau. Tapi yang pasti. Sinilah tempat pembiakan dan penternakan panda. Selain panda, kat sini juga ada red panda. Berbeza dengan panda, red panda ni lebih macam musang. Panda ni lebih kepada beruang.


2) Jinli Street (Jinli Jie 锦里街)

Kepada yang suka sangat2 untuk berjalan-jalan and bersiar-siar sambil melihat kebudayaan tempatan.
Bolehlah berkunjung ke Jinli Street. Kat sini ada mcam2 makanan tempatan, kraftangan, persembahan dan pertunjukan, baju-baju, perhiasan dan pelbagai lagi. Kalau nak beli buah tangan untuk dihadiahkan kepada kaum keluarga dan sahabat taulan memang sesuai sekali.

Jika dirujuk gambar di sebelah. Peta lorong Jinli ni sangatlah besar dan panjang.
Pemandangannya juga superb dan menawan. Kalau korang jenis yang gemar bergambar, memang best ke sini sebab macam-macam gambar boleh ambil.
Barang-barang kat sini juga amat berpatutan. Xdelah mahal.





3) Kuanzhai Alley (Kuanzhai Xiang Zi 宽窄巷子)

Kuanzhai Alley atau Kuanzhai Xiang Zi ni pun macam Jinli Street. Selain barang-barang n pelbagai benda yang anda boleh lihat di Jinli Street, di sini anda juga boleh menonton opera Cina yang dijuga dikenali sebagai Chuan Ju 川剧. Chengdu ni terletak di SzeChuan. Kat sini memang terkenal dengan Opera Chuan. Selain itu, Sze Chuan juga dikenali dengan masakannya yang pedas-pedas gitu!





4) Tianfu Square (Tianfu Guang Chang 天府广场)

Tianfu Square ni centre bandar Chengdu. Dari sini kita boleh pergi ke banyak butik-butik mewah macam Gucci, Chanel dan macam-macam lagi. Kat bawah tu pula ialah tren Chengdu dan shopping mall. Kat atas adalah dataran di mana orang banyak melepak atau bersiar-siar. Di sini ada penjaja yang jual pelbagai permainan macam kat dataran di Malaysia and juga ada servis amik gambar.
Tapi saya gi sini cuma sebab saya nak ke destinasi yang seterusnya,
iaitu masjid di Chengdu.



5) Huang Cheng Mosque (Huang Cheng Qing Zheng Shi 皇城清真寺)

Saya terharu bila sampai masjid di Chengdu ni sebab ia terletak di tengah-tengah bandar. Kat China, ada beberapa kaum minoriti yang menganut agama Islam. Jadi umat Islam tidak diketepikan di China. Malah, orang-orang di sini pun sangat menghormati kebebesan beragama. Even orang Islam kat sini pun pakai tudung, solat dan diberi akses kepada makanan halal. Kalau nak cari makanan halal, kena datang kat sini. Adalah beberapa restoran dan kedai makanan halal kat sini.


6) Huang Long Xi Ancient Town (Huang Long Xi Gu Cheng 黄龙溪古城)

Ini juga merupakan tempat fevret saya. Tempat ini juga dikenali sebagai Hollywood Cina. Banyak
juga penggambaran yang telah diadakan kat sini. Kalau nak tahu, tempat ini dulu-dulunya memang merupakan sebuah kota lama di Chengdu. Memang besar tempatnya, Kat sini kita boleh lihat bagaimana rupa bank, pelabuhan, kedai ikan, kedai besi, tempat tinggal dalam kota lama ni. Semuanya diorang masih kekalkan lagi. Besar sangat tempat ni, Senang kata nak gi jalan mana-mana kat China ni, tolonglah simpan kudrat sebanyak mungkin. Kalau tak memang tak larat nak round. Almaklumlah China ni besau!!! Oh, lagi satu saya suka kat sini, korang bolehlah feeling2 orang Cina lama-lama sebab boleh pakai macam-macam kostum untuk bergambar. Murah giler! Satu baju cuma RM5 atau RMB 10 (10 yuan) ajer!! Jangan lepaskan peluang feeling2 bergambar kat sini tau.



7) Jiu Zhai Valley (Jiu Zhai Gou 九寨沟)

Okeh, dalam banyak-banyak tempat kat Chengdu ni, Jiu Zhai Gou nilah tempat yang paling saya teringin nak pergi. Sebab kat sini memang superb pemandangannya. Ia merupakan taman negara di China. Nak gi sini dari Chengdu ada 3 pilihan. Sama ada naik bas atau drive, yang mana memakan masa 10-12 jam ataupun naik flight yang hanya 45 minit tapi ongkosnya pergi balik RM1,000 atau RMB 2,000 (2,000 yuan). Nangis!!! Masa takde, duit pon takde. Tapi tempat ni antara tempat yang tercantik untuk dilawati di dunia. Ada tasik 7 warna dan pemandangan yang tak terkata-kata cantiknya. Waktu paling cantik untuk dilawati adalah musim luruh. Kebetulan saya pergi pun baru-baru ni je n adalah pada musim luruh. Malangnya, belanjawan tak mengizinkan. Tapi kalau korang nak gi Chengdu, pastikan selitkan agenda ke Jiu Zhai Gou sekali tau! Gambar terpaksa cilok sebab tak de rezeki nak ke sana. Cantik tak? Cantik tak? Bernai korang kata tak cantik???

Sebenarnya macam-macam lagi tempat menarik untuk dilawati di Chengdu. Tapi semuanya bergantung pada bajet korang. Tapi saya memang sukakan tempat ni. Cantik dan bersih sangat. Orang pun tak sombong, sudi membantu.

Klah. T saya sambung part 3 bagi tips-tips ke Chengdu pula ya? Kalau berminat nak lihat gambar-gambar percutian saya bolehlah follow saya di instagram. Search je dreamfantasia. Tak pun klik je butang instagram kat belah kanan atas di blog ini.

Da~~`


Baca juga:

Percutian ke Chengdu (1): Sediakan Visa Sebelum Berlepas
Percutian ke Chengdu (3): Tips Melancong ke China



5 comments:

  1. always wanted to go to chengdu!

    http://tenshichn.blogspot.com/2014/10/096-blog-facebook-page-x-yet-korea-nail.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hope u will get the chance one fine day.

      Delete
  2. insya allah kalau ada rezeki gi China, nanti Cik Iman ingat ke tips-tips nie :D

    ReplyDelete
  3. Stay kt mn masa di chengdu? Cmana pergi kt semua tmpt dlm list atas tu?

    ReplyDelete
  4. nak tanya pengalaman tuan, di chengdu tu ada pusat nak buat hemodialisis tak, sebab nak pergi 5-6 hari disana

    ReplyDelete