Kegilaan Terbaru: Pati Ibu Putih Janna Lawa - Prettily Rare

Tuesday, 24 December 2013

Kegilaan Terbaru: Pati Ibu Putih Janna Lawa


Hai semua! Kalini saya nak cerita pasal produk kegilaan terbaru - Pati Ibu Putih Janna Lawa.

Biasalah, pompuan! Nak jadi cantik, muda, cerah, putih, gebu tu semuanya wishlist kitorang. Yang kurang cantik nak cantik. Yang dah cantik pun nak cantik lagi. Yang dah terlampau cantik plak mesti nak maintain. Kan???? Eleh... Tak yah tipulah. Lau tak mesti korang tak baca pun entry ni.

Okay2.... Ceritanya begini. Seperti kebiasaan, pada hari2 yang membosankan, saya akan surf fb, internet and everythinglah. Masa tu memang tengah hot produk ibu putih. N then I was like, "What the heck is ibuputih?? Why the fuss about it?" Oh! Rupa-rupanya produk pencerahan kulit yang menjanjikan 10 kali ganda pemutihan daripada produk pencerahan biasa. Katanya, produk ibu putih ni bapak/raja/ketua kepada semua pemutih. Memang hebat habislah! Kalah clorox! Lau tak putih juga tak taulah.

So masa tu, saya cuma search and jumpa Krim Ibu Putih by Nina Skincare. Oleh kerana saya ni quite kuat curiga orangnya, saya pun searchlah kat Portal Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pasal produk ni.... Tapi tak jumpa dalam search. So, saya pun tak beranilah.

Sebab selama ni saya pun saya memang tak percaya pun dengan produk buatan tempatan. Bukannya sebab tak yakin dengan produk tempatan. Tetapi dah byk kes berlaku, produk tempatan ni hanya produk rebranding/repackaging dari produk lain and mostly berkesan sebab kandungan merkuri/raksanya yang tinggi. Masa pakai memang cantik. Lepas tu..................

N then tetiba, ada satu produk lagi yang mengaku 10 kali ganda pencerahan. Kononnya dia ni bapak kepada bapak pati pemutihan, raja segala raja. Wah! Beraninya dia ngaku camtu! Kali ini produk tu adalah Pati Ibu Putih Janna Lawwa pulak. Hah! Apa lagi? Saya pun search lagi kat portal favorite saya aka
http://portal.bpfk.gov.my/product_search.cfm.

                                              

Kalini, alhamdulillah ada. Dah terbukti dapat kelulusan KKM. Tapi, saya tak puas hati lagi. Sebab produk ni ngaku ia dihasilkan di KILANG KOSMETIK BERTARAF GMP yg menitikberatkan soal piawaian, standard & kualiti produk. Ianya bukan dibuat di kilang cap ayam @ di belakang rumah @ pakai ‘bancuh sendiri’. Mendapat KELULUSAN KKM (No. Kelulusan : NOT 130904110K). 

Tau lagi apa produk ni claim? Pati Ibu Putih Janna Lawa ni buukan sahaja ‘krim’ tapi pati bagi ibu putih (Formula Pati 10X lebih berkesan daripada jenama lain). Diformulasikan untuk digunakan di muka & badan. Putih Gebu yang kekal. Bukannya macam sesetengah produk yang bila stop, muka bertambah kusam.

Amboi! Bukan main kau yer? So, saya pun wat research mengenai kilang yang menghasilkan produk Ibu Putih Janna Lawwa ni. Nama kilang tu kilang fadaraj katanya. Oh! Rerupanya kilang tu dah lama pun bertapak. Lepas tu saya search pula pasal pengasasnya iaitu Janna Lawwa aka Janna Suzanna David Wann.
Cantiknya si pengasasnya tu. Putih gebu. Rupa-rupanya dah lama dia dalam bidang kecantikan dan kosmetik di Malaysia ni. Memang respeklah.

Selepas dah wat bermacam-macam research, saya pun gagahkan diri (ecececeh) untuk membeli produk Ibu Putih Janna Lawwa ni. Sumpah ni la kali pertama saya beli produk kosmetik tempatan. Biasanya saya beli kat farmasi sebab terbukti selamat. N lepas balik tu, tanpa was-was saya pakai. Esok paginya, bangun2 tros meluru ke toilet nak tengok muka kesayanganku tu jadi haper..... Kotlah tau2 dah berbintat2...Argggh! Takutnya.

Bila g toilet tengok kt cermin. Alhamdulillah. Masih cantik. (Ahaks!) Then pagi tu nak g kerja saya pakai lagi. Bila pakai je lagi tahan lama foundation dan mekap saya. Tak payah nk touch up sangat. Pastu saya research lagi pasal pati ibu putih. Eh? Boleh pakai kat bibir untuk mencerahkan bibir katanya, so saya pun pakai kat bibir sekali.

Alhamdulilah. Dah hampir sebulan saya pakai, saya dapati liang roma bertambah halus. Jerawat sebelum period tak banyak n halus2 je, n yang paling saya excited, bibir gelap saya dah jadi kemerah-merahan. Alhamdulillah! Thanks Janna Lawwa kerana menghasilkan produk berkualiti. Barulah saya lebih yakin dengan produk tempatan. :)






16 comments:

  1. entri ni lawak lah.boleh tak tunjuk gambar sebelum & selepas?
    kat farmasi mana beli?
    kalau kita stop pakai dalam 2 hari contohnya ada apa2 kesan sampingan tak?
    haha banyak lak tanya.

    ReplyDelete
  2. Sorry baru pasan comment. Segan nak tunjuk gambar sebelum. Ni bukan beli kat farmasi. Beli kat pengedar Ibu Putih Janna Lawa. Xde kesan sampingan walaupun stop pakai. Baby pakai pon ok je. Xdela banyak tanya pon.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum..sy antra yg msih buntu & ragu2 utk mmilih produk yg btol2 bkesn & slmt..sy ada jg bt reseach produk ny..tp still ragu2 nk laburkn duit..jd nk mnta pndgn akak la ttg produk ny..msih still lg pki ka..n ada pa2 prob x..tlg bntu..tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Aisya, apa masalah kulit aisya ya? So far sy pakai pati ibu putih ni memang ok. Memang xde problem. Bajet Aisya berapa? Sy boleh rekemenkan yg saya pakai ok. Nak try Argan Oil serum tu pun boleh. Sya pakai Argain Oil Serum pastu sapu ibu putih.

      Delete
  4. salam..boleh tau beli kat mana ye..takut kena produk tiruan..huhu.tqq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Jom beli-belah. Boleh check kat instagram jannalawwa untuk ejen-ejen berdaftar.

      Delete
  5. Salam. sis. saya pn tgh buat research pasal produk ibu putih ni. Sbb ragu-2 awat cepat no boleh putih. Saya pun tgok portal bpfk but then, saya check reg numb yg sis post tu, tp x jumpa pun? Kenapa ea? Saya dah byk kai cuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi CikAinaa. Sila pilih cosmetic product bawah product type. Pastu baru key in nombor reg. tu. Kalau product type tu default punya aka all registered products other than cosmetics, memang takkan keluar.
      Boleh cuba sekali lagi ya?

      Delete
  6. Assalam.. btol ke ibu putih ninaskincare xde kkm? Sye ad beli.. da pkai. tpy xselalu. Selamat x pkai krim ni sb u ckp xde kkm jd tkot pulak..

    ReplyDelete
  7. Assalam.. btol ke ibu putih ninaskincare xde kkm? Sye ad beli.. da pkai. tpy xselalu. Selamat x pkai krim ni sb u ckp xde kkm jd tkot pulak..

    ReplyDelete
  8. Contact sy utk produk jannalawwa ori dan murah

    ReplyDelete
  9. Kak maya sya nak tnya yg argan oil serum tu nak beli kat mna ea??

    ReplyDelete
  10. Kak maya sya nak tnya yg argan oil serum tu nak beli kat mna ea??

    ReplyDelete
  11. Kak maya sya nak tnya yg argan oil serum tu nak beli kat mna ea??

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum nk tanyer still pakai lg ke..and muka akq ade jerawat x sblom pakai pip

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum nk tanyer still pakai lg ke..and muka akq ade jerawat x sblom pakai pip

    ReplyDelete