Skrub Kegemaranku!!! Jimat, Murah dan berkesan!! - Prettily Rare

Saturday, 14 September 2013

Skrub Kegemaranku!!! Jimat, Murah dan berkesan!!

Harini nak cerita pasal skrub pula. Korang pakai tak skrub muka? Well, I do. Dalam seminggu tu mesti ada 2 atau 3 kali pakai skrub. Yelah, pompuan mana yang tak sukakan kecantikan kan? Untuk pastikan kulit muka kita berseri-seri, kita kena pastikan kulit mati yang bertempek atas muka kita tu dibuang dengan menggunakan skrub.

Skrub muka 2 kali seminggu untuk kulit cantik berseri


Skrub ni kan mempunyai partikel yang kasar, so secara tak langsung ia akan menghakis kulit mati yang ada pada permukaan kulit and tada!! Muncullah lapisan kulit baru yang akan membuatkan kulit kita nampak cerah dan berseri.

Nak dijadikan cerita, pada zaman muda-muda dulu (ahahaha...macamlah sekarang dah tua), sukalah beli macam-macam jenis skrub yang ada kat pasaran. Pantang nampak ada produk baru, mesti eden nak try. Kononnya pasti nanti jadi cun-melecun gitu (Please!! Kuat berangan) And then, duit pun habislah banyak.
Sampai satu tahap, dalam toilet tu macam-macam produk ada. Aiyoyoyoyoyo!! Sampailah satu tahap, keadaan kewangan eden dirudung malang (sob...sob... kisah sedih), nak tak nak terpaksalah cari alternatif kepada barang-barang luxury aka barang-barang kecantikan ni. (I don't have money, but I want to maintain pretty. So how?)

Fikir punya fikir punya fikir, why don't i try some natural ingredients as part of my beauty routine? Ttrial and error sahajalah. Lagipun, lebih baik pakai bahan-bahan berasaskan semula jadi daripada beli produk yang mahal-mahal kan? Dah tentulah kandungan kimianya pun kurang. Duit pun jimat. Dan yang paling tak sangka, alternatif yang 100 kali ganda lagi murah daripada produk-produk mahal yang saya selalu pakai ni, lebih berkesan! Sangat berbaloi-baloi. So, ada hikmahnya juga kewangan ku dilanda krisis ekonomi.
Produk semulajadi dan alami lebih bagus untuk persekitaran, kulit dan poket

So, inilah antara skrub-skrub semulajadi dan tak berapa nak semulajadi yang saya dok tonyoh kat muka saya selama ini. Alhamdulillah, kulit maintain berseri-seri malah licin dan lembut lagi!! Jika selalu diamalkan, blackhead, whitehead kurang, kulit pun semakin berseri. Poket pun yes!! Semakin tebal...

Ni jenama baking soda yang saya pakai

1. Baking Soda
Jangan tak percaya, bahan yang biasanya orang buat kek ni, boleh juga buat muka korang cantik dan berseri-seri. I like it! And what I like the most about this scrub is that, it is also suitable for those acne-proned skin. Boleh kurangkan jerawat!!

Cara:
Basahkan muka dengan air kemudian ambil baking soda secukup rasa yang telah dicampur dengan sedikit air dan skrub kan muka anda perlahan-lahan. Hasilnya? Va-va-voom! Kulit muka terus menjadi licin mengalahkan punggung bayi. Fuyoooo!

Harga:
Alahai, baru 70 sen je!! Dengan 70 sen tu, boleh pakai sebulan skrub ni. Jimat tak? Jimat tak? Gila tak jimat?

Komen:
Kalau korang nak campurkan baking soda ni dengan pencuci muka korang and buat skrub pon boleh!

Rating:
10/10. Memang the best!

Selain dijadikan perasa, garam juga boleh dibuat skrub

2. Garam
Apa? Garam? Garam boleh dibuat skrub? Iya! Nape nak terkejut beruk pulak? I kekadang lupa beli baking soda 70 sen tu, sebelum nak basuh muka tu, bergegas ke dapur dulu ambil garam untuk skrubkan muka ni.
Tapi ingat! Janganlah pakai garam kasar tu, mau berdarah kulit muka. Ambil garam halus sahaja.

Cara:
Sama macam cara skrub muka pakai baking soda tu. Yang ni pun I like it! Sebab lepas skrub tu, immediately akan rasa kulit licin macam atau mengalahkan siku bayi. Eheheheheheh....

Harga:
Baru berapa puluh sen juga kot. Ekekeke... I tak beli barang dapur. Biasanya my sis yang beli barang dapur. So, bagi I, it's free. Doesn't cost me anything but yet can beautify my skin. Oh, ya! Lau ada luka kat muka, elakkan guna cara ni. Aiyo.... pedih la muka korang nanti.

Komen:
Sama, nak campur ngan pencuci muka korang pun boleh. Nak campur dengan bahan-bahan alami sepert tomato lenyek bla bla bla pun boleh. (Nanti kongsi dalam entry lain pula)

Rating:
10/10. Hahahahahahha... the best gak. Speechless I.

Rupa skrub gula perang

3. Gula perang.
Apa? Tadi baking soda, pastu garam, ni gula perang pula? Macam nak masak je. Iyer adik-adik. Jangan tak percaya. Bak kata seorang beauty expert ni (dah tak ingatlah nama dia), produk kecantikan yang boleh kita makan, dah tentulah boleh kita sapu kat muka kita juga. Tulah kehebatan bahan-bahan alami ni. Sebaliknya, berani tak korang makan skrub mahal yang korang beli kat kaunter tu? Please! Mestilah takkan? Ntah apa-apa dia letak, entah apa bahan kimia yang ada. Ha! Tu sebablah i promote these natural scrubs kow-kow.

Cara:
Yang ini caranya lain sedikit. Setakat ni tak pernah lagi sapu teruk kat muka dengan air. Ekekeke... Caranya campurkan gula perang dengan olive oil (guna virgin coconut oil pun bagus) dan madu. Gaul kesemuanya dan skrublah muka tu.

Harga:
Ala... matematik faillah. Urm... Lebih kurang dalam belas-belas ringgit kot. Tengoklah olive oil dan madu tu korang beli yang harga berapa punya.

Komen:
Yang ni leceh sikit. So, biasanya I malas nak buat. Bila mood kerajinan datang melampau datang je baru buat.

Rating:
7/10 (Kenapa kurang 3 markah? Sebab malas nak kena buat. Hahahah! Tapi hasilnya 10/10)

Ada macam-macam cara lagi. Tapi nilah Top 3. And skrub-skrub ni juga sesuai untuk digunakan pada seluruh tubuh badan. Kalau agak-agak kulit perut kusam, tonyohlah kat perut. Kalau agak-agak kaki hitam legam sebab selalu pakai selipar, tonyohlah kat kaki.

Sekian tips kecantikan buat hari ini. Nanti ada masa saya buat entry lagi.

P/S: Awat entry ni nampak macam pengenalan dunia masak-masak berbanding entry kecantikan ha?


3 comments:

  1. Good entry darling. Penyampaian yg bagus & senang utk dihadam

    ReplyDelete
  2. hehe... thx for sharing dear. ntni nak try selalu guna gula. ni garam . okies

    ReplyDelete
  3. Thanks for sharing these homemade scrubs. I am a lazy person who prefers to use something off the shelf but 'jimat' is the keyword these days!!!

    ReplyDelete